Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 88, 2 Ιουνίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.





ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΤΟ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ & ΕΛΒΕΤΩΝ

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΤ’ ΟΝΟΜΑ»

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΥΘΗΡΑΝΟΥΣ

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ



Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνει


"Unity", "Division", "Reunion" in the Light of Orthodox Ecclesiology
Ο Alexander Schmemann σε μια εκκλησιολογική εισήγηση για την ενότητα της Εκκλησίας που έμελλε να μείνει κλασική myriobiblos (στην αγγλική)


«Ο Ελληνισμός ως έθνος κοσμοσύστημα»
Ο Γιώργος Κοντογιώργης αναδεικνύει την διαχρονικότητα της εθνικής ταυτότητας που χαρακτηρίζει τον Ελληνικό πολιτισμό myriobiblos (στην ελληνική)



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΤΟ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


«Θέλω πρωτίστως να εκφράσω την ευγνωμοσύνη αλλά και τον θαυμασμό μου όχι μόνο στην Εκκλησία αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που ήταν πάντα η φωνή υπέρ των αξιών που προωθούμε και εμείς, για τους ανθρώπους που υποφέρουν και χρειάζεται να λαμβάνουν τη βοήθεια μας…». Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Antonio Guttierez, πρ. πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, με τον οποίο συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Γενεύη (30/5/2006).

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Μακαριώτατος του εξέθεσε το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως η προσφορά καθημερινού συσσιτίου, τη δράση της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής, αλλά και την προσφορά εκκλησιαστικής έκτασης για την δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο Ύπατος Αρμοστής επεσήμανε ότι «Πάντα χρειάζεται μια φωνή να διακρίνει τις έννοιες αυτές και να εξηγεί τι σημαίνει πρόσφυγας και ποιες είναι οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Και όταν αυτή η φωνή έχει αναγωγή στην Εκκλησία δεν θα μπορούσε να μην είναι πολύτιμη αφού ο Οργανισμός μας δεν θα μπορούσε να παράσχει έργο αν δεν στηριζόταν στην Εκκλησία!».

Από τη μεριά του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «Εκφράζοντας την εκτίμησή μας προς το έργο σας, θα ήθελα να επισημάνω πως, για την Ελλαδική Εκκλησία, η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων καθώς και η φροντίδα τους με ανθρωπιά, αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο και υψίστης σημασίας καθήκον γι’ αυτό και συνεισφέρει σε αυτόν τον τομέα με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά προβλήματα σε αυτόν τον τομέα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην χώρα μου την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προτάσσει στην υποδοχή των μεταναστών - προσφύγων τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας, την πίστη αλλά και ταυτόχρονα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με αγάπη και υπομονή προς τους έχοντας αυτή την ανάγκη».




Κορυφή σελίδας


ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ & ΕΛΒΕΤΩΝ


Την ίδια μέρα (30/5/2006), ο Μακαριώτατος έγινε, με ιδιαίτερη θέρμη, δεκτός και από τον Δήμαρχο της Γενεύης κ. Manuel Tornar. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών Ελλάδας και Ελβετίας, οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν ιδιαιτέρως από το κίνημα των Ελβετών φιλελλήνων, την περίοδο της σκλαβιάς στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον γνωστό φιλέλληνα Εϋνάρδο. Ο κ. Δήμαρχος, επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορική παρουσία της Ελληνικής κοινότητας της Γενεύης η οποία είναι από τις πιο δραστήριες και δυναμικές.



Κορυφή σελίδας


ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


Πολύ σημαντική ήταν η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου με τον Πρόεδρο του Καντονίου της Γενεύης κ. Pierre – Francois Angers (30/5/2006), ο οποίος τού ανέπτυξε το διοικητικό σύστημα της Ελβετίας και το ρόλο που διαδραματίζει σ’ αυτό η πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων, για πολύ κοινά ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ζωή ή τις υποδομές των πόλεων και για τα οποία ζητείται η γνώμη του λαού, με την έμπρακτη εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας.

Εξέθεσε, επίσης, στον Μακαριώτατο τον τρόπο που η Ελβετία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, δεδομένου ότι ο μισός περίπου πληθυσμός της χώρας είναι ξένοι, τις οποίες προσπαθεί να ενσωματώσει με την παροχή μόρφωσης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Από την πλευρά του και ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος διακρίνεται από ανάλογες δράσεις στον τομέα της μόρφωσης και στην προσπάθεια οι ξένοι να μην απορριφθούν αλλά να αποκτήσουν τη δυνατότητα, κάποια στιγμή, να μπορέσουν να επανενταχθούν στις κοινωνίες από τις οποίες έφυγαν για τους δικούς τους λόγους, αφού προηγουμένως εκτιμήσουν και σεβαστούν την Ελληνική κοινωνία η οποία τους δέχεται και τους περιθάλπει.



Κορυφή σελίδας


«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΤ’ ΟΝΟΜΑ»


Αυτό, μεταξύ άλλων σημείωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κατά τη επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν Αυτού και της συνοδείας του ο Γενικός Γραμματεύς του Π.Σ.Ε. Δρ. Samuel Kobia (30/5/2006) και συνέχισε: «Πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια μεταξύ των πεποιθήσεων και του βίου μας, ως αντανάκλασις της αγιότητος και πληρότητος του ηγέτου της πίστεώς μας, του Κυρίου και Σωτήρος Ημών Ιησού Χριστού. Ο «Αντίδικος» δεν φοβείται τόσο τα έργα μας, όσο την αγιότητα και ιερότητα την οποίαν προάγομεν δι’ αυτών και πλείστα όσα εκ των προβλημάτων αναδύονται εντός των πεδίων αυτών, πιστεύουμε ότι οφείλονται ακριβώς σε αυτήν την απώλεια της χριστιανικής μας ταυτότητας και αυτογνωσίας. Σήμερα υπάρχει ισχυρή η τάση να θεωρούνται οι χριστιανικές αξίες και αρχές όχι πλέον «χριστιανικές» αλλά «ιδεολογικές αυταξίες κεχωρισμένες από των χριστιανικών ριζών και την πίστη».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε και μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία και την προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Π.Σ.Ε. και ανέφερε ότι «για την Εκκλησία της Ελλάδος, που είναι ιδρυτικό μέλος του Π.Σ.Ε., το Οικουμενικό Κέντρο δεν είναι καθόλου ξένο, ως περιβάλλον αφού, εντός των γραφείων συσκέψεων, ηχούν ακόμη οι φωνές διακεκριμένων εκπροσώπων των Εκκλησιών μας, όπως ήταν οι καθηγητές Αμίλκας Αλιβιζάτος, Γεράσιμος Κονιδάρης, Παναγιώτης Μπρατσιώτης, Παναγιώτης Τρεμπέλας, Ιωάννης Καρμίρης, Νικόλαος Νησιώτης και ο πατήρ Ιωάννης Ρωμανίδης, οι οποίοι είναι λίγοι εξ εκείνων που επαξίως αντιπροσώπευσαν την Ελλαδική Εκκλησία και προώθησαν το έργον του ΠΣΕ».

Δείτε την πλήρη ομιλία του Μακαριωτάτου




Κορυφή σελίδας


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ


Το ίδιο απόγευμα ο Μακαριώτατος εκφώνησε επίσημη ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με θέμα «Βιοηθική προβληματική και η Εκκλησία της Ελλάδος», παρουσία του Πρυτάνεως κ. Αndre Hurst, πολλών Πανεπιστημιακών καθηγητών και πλήθους ακροατών.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σύσταση και λειτουργία της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία εργάζεται για να καλύψει τα κενά που προκάλεσε «η ραγδαία εξέλιξη και ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας και τεχνολογίας συνυπουργούντων των οικονομικών και κοινωνικο-πολιτικών παραμέτρων της εποχής μας, που τους επέτρεψαν να διαπεράσουν τα βάθη του σώματος και να ψηλαφούν ριψοκίνδυνα τα μυστικά και άδυτα της ανθρώπινης ψυχής. Αυτός είναι και ο λόγος που υποχρεώνονται πλέον οι ανθρωπιστικές και θεολογικές επιστήμες να εγκαταλείψουν τη θέση του παθητικού αποδέκτη, θεατή και ενίοτε μειονεκτικού θαυμαστή των ερευνητικών κατορθωμάτων και να ενεργοποιηθούν στον ρόλο αυτού που κρίνει, αποτιμά, μελλοντολογικώς εκτιμά και αποφασίζει για το πως, πόσο και αν θα περάσει το πόρισμα της έρευνας στο στάδιο της εφαρμογής. Η ανάγκη εξεύρεσης ορίων ανάμεσα στο θεραπευτικό και το καταστροφικό, σε αυτό που προσδιορίζει την υγεία και σε αυτό που καθορίζει η αλόγιστη ανθρώπινη αλαζονεία, σε αυτό που ανακουφίζει το ανθρώπινο σώμα από τον πόνο και σε αυτό που αποπροσανατολίζει την ψυχή του ανθρώπου από τον προορισμό της, στην αγάπη για την ζωή και στην ασέβεια στο ανθρώπινο πρόσωπο φέρνει στην επιφάνεια την έννοια της Βιοηθικής με καθαρά πνευματικό χαρακτήρα».




Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


Συνέντευξη Τύπου, εφ’ όλης της ύλης, παραχώρησε ο Μακαριώτατος προς τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους στην έδρα του Π.Σ.Ε. στη Γενεύη (31/5/2006). Ερωτήθηκε και απάντησε, μεταξύ άλλων και για τα εξής θέματα:

Για την επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο:

«Εάν ζητηθεί η Αγία και Μεγάλη Οικουμενική Σύνοδος να γίνει στην Ελλάδα, είμαι βέβαιος ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα προσφέρει με χαρά και υπευθυνότητα τις υπηρεσίες της».

Για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. εξαρτάται από την συμμόρφωσή της προς το λεγόμενο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το σεβασμό της προς τις αρχές, τις αξίες και τον πολιτισμό των λαών της Ευρώπης…».

Για την γενοκτονία Αρμενίων και Ποντίων:

«Τόσο η γενοκτονία των Αρμενίων όσο και αυτή των Ποντίων Ορθοδόξων αδελφών μας δεν πρέπει να σχετίζεται με τους πολίτες της σύγχρονης Τουρκίας, όπως και το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα δεν μπορεί να βαρύνει τους σύγχρονους Γερμανούς. Είναι λάθος να αποδίδονται στους σύγχρονους λαούς, τα εγκλήματα του παρελθόντος. Το πρόβλημα έγκειται στην αναγνώριση των ιστορικών εγκλημάτων και στην απόδοση ευθυνών σε εκείνους που τα έπραξαν…».

Για τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Π.Σ.Ε.:

«Υπογράμμισα ότι, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, πρέπει να διαθέτει τις από μέρους του Π. Σ. Ε δυνατότητες συμμετοχής στα όργανά του διότι οι κατεχόμενες σήμερα από εμάς θέσεις, δεν είναι αρκετές και ικανές να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία μας. Ο Γενικός Γραμματεύς άκουσε και κατέγραψε τα αιτήματά μας και έχοντας επίγνωση των όσων μπορούμε να προσφέρουμε υποσχέθηκε να τα μελετήσει και να εισηγηθεί την ικανοποίησή τους…».

Για τον προσηλυτισμό:

«Στη χώρα μας παριστάμεθα μάρτυρες της δράσεως ανεξέλεγκτων προτεσταντικών ομάδων που δρουν εις βάρος του πιστού λαού μας, ασκώντας κακόπιστο προσηλυτισμό... Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί διότι Ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όταν δεχόμεθα χτυπήματα στα πλευρά εκ μέρους ομάδων που επωφελούνται της ελευθερίας και αποκρύπτουν την αληθινή τους ταυτότητα για να παρασύρουν τους ανθρώπους και να προκαλέσουν τραύματα στη συνείδηση της Εκκλησίας…».

Για τον διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία:

«Ο διάλογος αυτός, διεκόπη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, λόγω της δράσης της Ουνίας στις παραδοσιακά Ορθόδοξες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μια κίνηση που δυσαρέστησε σφόδρα τους Ορθοδόξους αφού θεωρείται προσηλυτιστική εις βάρος τους. Με Πανορθόδοξη, όμως, συμφωνία, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του Θεολογικού Διαλόγου, στα θέματα του οποίου, εντάχθηκε και αυτό της Ουνίας. Ελπίζουμε ότι με το νέο πνεύμα που διακρίνει τον Πάπα Βενέδικτο 16ο θα γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα του προβλήματος και θα οδηγηθούμε στη λήψη αποφάσεων που θα προωθήσουν την κοινή υπόθεση της Ενότητας».

Δείτε την πλήρη συνέντευξη του Μακαριωτάτου



Κορυφή σελίδας


ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΥΘΗΡΑΝΟΥΣ


Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Λουθηρανών, είχε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Π.Σ.Ε. (31/5/2006).

Στη συζήτηση ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά στην πορεία του θεολογικού διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Λουθηρανική ομολογία και, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Διμερείς επαφαί και συνεργασία επί ζεόντων κοινωνικών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και κοινού συμφέροντος δέον και δυνατόν όπως καλλιεργηθούν. Θέματα ως η παγκοσμιοποίησις, η Βιοηθική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πενία, η παράνομη διακίνηση προσώπων, αι περιβαλλοντικαί και κλιματικαί μεταβολαί, είναι ολίγα μόνον εκ των πολυαρίθμων προβλημάτων επί των οποίων ημπορούμε να εργασθούμε από κοινού και να παράσχουμε ενιαίαν μαρτυρίαν εις μιαν παγκόσμιον κοινωνίαν, εν τη οποία αι χριστιανικαί ηθικαί αρχαί συχνάκις αμφισβητούνται ή ακόμη και πολεμούνται άνευ προσχημάτων…».




Κορυφή σελίδας


Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ


Αποχαιρετιστήρια δεξίωση παραχώρησε η Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη κ. Αικατερίνη Λούπα (31/5/2006), προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και την συνοδεία του, παρουσία των διπλωματικών Ελληνικών αρχών, του πρέσβη των Η.Π.Α., της Κύπρου, των Εκκλ/κών αρχών, Ακαδημαϊκών και επίλεκτων μελών της Ελληνικής ομογένειας.

Κατά την ευχαριστήρια ομιλία του ο Μακαριώτατος μίλησε για την ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην Ελβετία και τόνισε χαρακτηριστικά: «Παρατηρώ σε πολλά σημεία της Γενεύης την ελληνική σφραγίδα που παρέμεινε ανεξίτηλη μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Η σφραγίδα αυτή συναποτελείται από τις βασικές αρχές και αξίες της πλούσιας παράδοσής μας, από τις υψηλές έννοιες δηλ. της αλληλεγγύης, της διακονίας των τεχνών και των γραμμάτων, του εμπορικού ευδαιμονισμού και της οικουμενικότητας του ελληνισμού που, μέσα στην ιστορική πραγματικότητα, ξεπέρασε τον εδαφικό περιορισμό και μεταμορφώθηκε σε ιδέα για κάθε πολιτισμό σ΄ αυτόν τον πλανήτη. Η οικουμενικότητα αυτή της ελληνικής παρακαταθήκης μας, πρέπει να υπερτονισθεί στην εποχή μας και να λάβει την μορφή απάντησης στο δυναμικό ρεύμα της Παγκοσμιοποίησης…» .

Δείτε την πλήρη ομιλία του Μακαριωτάτου



Κορυφή σελίδας


ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, την πνευματική υποβάθμιση και την έκπτωση των αξιών, συνομίλησαν στη Βέρνη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος με τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών θεμάτων της Ελβετικής Κυβέρνησης κ. Ζαν Ζακ de Dardel.

Υποδεχόμενος τον Μακαριώτατο, ο Ελβετός αξιωματούχος, τον καλωσόρισε σε μια χώρα που σέβεται την θρησκεία κάθε ανθρώπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και γνωρίζει τις ηθικές προκλήσεις της εποχής. Ενδιαφέρθηκε δε να γνωρίσει τα των σχέσεων της Εκκλησίας με την Πολιτεία στην Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τους οραματισμούς του για μια Εκκλησία ελεύθερη και ανοικτή προς όλους, μίλησε για τους αγώνες της Εκκλησίας για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχει ως βάση το Χριστιανικό πνεύμα και ανέλυσε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος προς Έλληνες και μη. Όσον αφορά στις σχέσεις με την Πολιτεία, τόνισε ότι αυτές είναι καλές και διακριτές, ενώ δεν αφορούν μόνο την εκάστοτε Κυβέρνηση αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και το Κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο δε διακρίνεται για τα φιλοθρησκευτικά του αισθήματα.

Ο κ. de Dardel εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα όσα άκουσε και τόνισε ότι «η κίνησή σας να επισκεφθείτε την έδρα του Κομμουνιστικού κόμματος στην Ελλάδα, αποδεικνύει το ανοικτό σας πνεύμα». Επεσήμανε δε την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών και θρησκευτικών δυνάμεων της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της επιχειρούμενης αποχριστιανοποίησης της Γηραιάς Ηπείρου.



Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΗ


Με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών της Ελβετίας κ. Couchepin συναντήθηκε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος στη Βέρνη (1/6/2006), ο οποίος του παρέθεσε επίσημο γεύμα.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για την μεγάλη πρόκληση που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εκκλησίες: «Καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε το ολοένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, την ανεργία, τη βία, την ξενοφοβία, το φάσμα του ολοκληρωτισμού, τον φονταμενταλισμό, την ανηθικότητα, την υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος κ.λπ… Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να υπάρξει με την ανάπτυξη δημόσιων έργων υποδομής, με την τεχνολογία, με την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας. Ο πολιτισμός αυτός, όμως, θα στέκεται σε ξύλινα πόδια, αν δε συνδυάζεται με την κουλτούρα που, στη γλώσσα μας, χιλιάδες χρόνια, λέγεται Παιδεία και ειδικά για εμάς θεωρείται ως κατά Χριστόν Παιδεία. Αυτή η Παιδεία είναι για μας πηγή εμπνεύσεως και διαμορφώνει ένα πολιτισμό οικουμενικών διαστάσεων, που βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην αγάπη προς όλους και στην ταπείνωση…».

Με τη συνάντηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ελβετία και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.



Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ


Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόσσο και του Προέδρου της Αυστρίας κ. Σούσσε, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση Ευρωπαίων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών (30/5/2006), με σκοπό την αναζήτηση τρόπων με τους οποίους οι αρχές και οι αξίες της Ευρώπης θα γίνουν η βάση για ην ειρηνική συνεργασία των πολιτισμών.

Στη συνάντηση τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι απόψεις των θρησκευτικών ηγετών οι οποίοι υπογράμμισαν ότι είναι ταγμένοι στην υπηρεσία των αξιών της ειρήνης, του ανθρωπίνου προσώπου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης του φονταμενταλισμού και του ρατσισμού.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Αχαΐας κ. Αθανάσιος, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ρωμαιοκαθολικών και των Αγγλικανών, του Ιουδαϊσμού και του Μουσουλμανισμού, καθώς και ο Δαλάι Λάμα.



Κορυφή σελίδας










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ