Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 87, 30 Μαΐου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεία Λειτουργία στο Chambesy

Συνάντηση με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές

Πολιτιστική εκδήλωση

ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μεταναστεύσεως

Στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΤΗΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

«ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ»

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!»


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Θεία Λειτουργία στο Chambesy

Επίσημη επίσκεψη στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στη Γενεύη πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (27/5 – 1/6/2006), ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Δρος Samuel Kobia.

Την Κυριακή 28/5 ο Μακαριώτατος λειτούργησε στον Ι. Ναό του Αγίου Παύλου στο Ορθόδοξο Πατριαρχικό Κέντρο του Chambesy, πλαισιούμενος από τους Σεβασμιωτάτους & Θεοφιλεστάτους Ιεράρχες Ελβετίας Ιερεμία, Δημητριάδος Ιγνάτιο, Μεσογαίας Νικόλαο, Λαμψάκου Μακάριο, Θερμοπυλών Ιωάννη και Αχαΐας Αθανάσιο, συμπροσευχομένου του Μητροπολίτου Ανδριανουπόλεως και πρ. Ελβετίας κ. Δαμασκηνού, ενώ έψαλε η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, με χοράρχη τον Λυκούργο Αγγελόπουλο.

Πλήθος Ελλήνων ομογενών κατέκλυσε τον Ναό, με επικεφαλής τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ελβετία κ. Ιωάννη Θώμογλου και την Γενική Πρόξενο στην Γενεύη κ. Αικατερίνη Λούπα. Τον Μακαριώτατο προσφώνησε ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη «σημαντική για την Ορθοδοξία».

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή, έκανε λόγο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και επεσήμανε ότι αυτή «οικοδομήθηκε από τους πατέρες μας σε Χριστιανικά θεμέλια, πάνω σε γερές βάσεις αξιών και ιδανικών, με στόχο την προώθηση του πολιτισμού…. Όμως, σήμερα η παγκοσμιοποίηση, το υλιστικό πνεύμα κυριαρχούν, οι διανθρώπινες σχέσεις διέπονται από την καταναλωτική μανία, που αποτελεί το «όπιο» των λαών της Ευρώπης και «σπονδή» στον πρακτικό υλισμό, απωθώντας στο περιθώριο την Χριστιανική πνευματικότητα… Η Εκκλησία αγωνίζεται σήμερα για τη διάδοση του μηνύματος του επανευαγγελισμού, αφού προβάλει εκ νέου σήμερα ο ιστορικός ρόλος Της να υπενθυμίζει στους ανθρώπους ποιό είναι το χρέος τους…».
Δείτε την πλήρη ομιλία του ΜακαριωτάτουΚορυφή σελίδας


Συνάντηση με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές


Ακολούθησε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πατριαρχικού Κέντρου, στους οποίους ανέπτυξε την ιστορία και την προσφορά του και τόνισε ότι αυτό «αποτελεί το επιτελικό όργανο για την προώθηση τόσο των Διορθοδόξων όσο και των Διαχριστιανικών σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας…». Επεσήμανε, επίσης, την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλει η Εκκλησία της Ελλάδος το Κέντρο ως προς την ανάδειξη της μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Οικουμενικό Διάλογο.
Δείτε την πλήρη ομιλία του ΜακαριωτάτουΚορυφή σελίδας


Πολιτιστική εκδήλωση


Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Μακαριώτατος και η Ελληνική αντιπροσωπεία διοργάνωσαν πολιτιστική εκδήλωση στο Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών, προς τιμήν των Ελλήνων ομογενών της Γενεύης, στην οποία παρουσιάστηκε το συμφωνικό έργο «Αρετών ανωτέρα» από την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Μιλώντας στους παρευρισκομένους ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «Η Μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα άνοιξε νέες προοπτικές πνευματικής επικοινωνίας και εποικοδομητικού διαλόγου του Ορθόδοξου Ελληνισμού με το κέντρο των Μεταρρυθμιστών, τη Γενεύη. Ο διάλογος αυτός υπέθαλψε την ανάπτυξη ενός εντυπωσιακού φιλελληνικού ρεύματος και αποδείχθηκε ευεργετικός για τη διεθνή υποστήριξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Συνεπώς, η σύγχρονη ακμαία κοινότητα της Γενεύης εκφράζει το ιστορικό αυτό βάθος μιας μακραίωνης παραδόσεως αμφίδρομων και οπωσδήποτε ευεργετικών για τους δύο λαούς διαχρονικών σχέσεων…».
Δείτε την πλήρη ομιλία του ΜακαριωτάτουΚορυφή σελίδας


ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Επίσημα δεκτός στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έγινε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (29/5/2006) από τον Γενικό Γραμματέα Δρ. Samuel Kobia. Μετά την επίσημη Ορθόδοξη Δοξολογία υποδοχής, ο Γενικός Γραμματέας προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε ότι «σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος γίνεται ένας πολύτιμος συνεργάτης και μάλιστα πρωτοπόρος σε τομείς όπως η βιοηθική, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, αλλά και η αναζωπύρωση των αξιών και η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού πολιτισμού…. Για αρκετό καιρό η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρούνταν ως μια Εκκλησία που αντιδρούσε στην όποια ιδέα συνεργασίας και διαλόγου με ανθρώπους άλλων θρησκειών και πολιτισμών, Σήμερα είμαστε χαρούμενοι που μαθαίνομε ότι, ως απόδειξη της δέσμευσης της για μια ειρηνική συνύπαρξη με τους ανθρώπους κάθε θρησκείας και πίστης, προσέφερε μια μεγάλη έκταση για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου…».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος εκφώνησε βαρυσήμαντη επίσημη ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην ιστορική παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Π.Σ.Ε., στις δυσκολίες που ανέκυψαν στο διάβα του χρόνου στην προσπάθεια επικοινωνίας και συμφωνίας, επί διαφόρων ζητημάτων, μεταξύ των συμμετεχόντων Χριστιανικών Ομολογιών και παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σαφή και εκπεφρασμένη συνείδηση της δικής της αποστολής για τη συνεπή υποστήριξη του Οικουμενικού διαλόγου για την ενότητα των χριστιανών, όπως έχει σαφή και εκπεφρασμένη συνείδηση περί των καθιερωμένων στην Ορθόδοξη παράδοση εκκλησιολογικών ορίων σε κάθε πρωτοβουλία θεολογικού διαλόγου, τα οποία προσδιορίστηκαν πάντοτε στην Εκκλησιαστική πράξη με βασικό κριτήριο το κύρος του Βαπτίσματος των συμμετεχόντων στο διάλογο…

Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι παραδοσιακή και όχι συντηρητική, όπως αδίκως χαρακτηρίζεται, γι’ αυτό είναι πάντοτε πρόθυμη για εποικοδομητικό διάλογο όχι μόνο με τους εγγύς, αλλά και με τους μακράν. Υπό την έννοια αυτή, δικαιούται να ζητεί από την ηγεσία του Π.Σ.Ε. την αναγκαία συνέπεια προς τις νέες προοπτικές και τη δέουσα υπευθυνότητα κατά τον προγραμματισμό των μελλοντικών δράσεων…».
Δείτε την πλήρη ομιλία του Μακαριωτάτου
Κορυφή σελίδας


Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μεταναστεύσεως


Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μεταναστεύσεως, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρό του κ. Μακίνλεϋ. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Μακαριώτατος έκανε λόγο για τις βασικές Χριστιανικές αξίες που πρέπει να διέπουν το έργο ενός Οργανισμού όπως ο συγκεκριμένος, καθώς επίσης και για το σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στην αξία του ανθρωπίνου προσώπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι πολλοί εκ των μεταναστών είναι θύματα της ανθρώπινης κακίας και παραφροσύνης, π. χ. δουλεμπόριο, εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών και τόνισε το έργο της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία σε συνεργασία με το γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα, έχει δημιουργήσει σχολές εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες, προκειμένου αυτοί να ενταχθούν ομαλότερα στην Ελληνική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμή της επίσκεψης και τόνισε ότι επιθυμεί τη συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος για την διευθέτηση του έργου του Οργανισμού στην χώρα μας, ενώ επεσήμανε ότι οι βασικές και θεμελιώδεις αρχές της Χριστιανικής περί ανθρώπου διδασκαλίας, γίνονται και είναι απολύτως αποδεκτές και σεβαστές.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών Δρ Setri Nyomi.Κορυφή σελίδας


Στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey


Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey, όπου ο Μακαριώτατος μίλησε για την προσωπικότητα ενός εκ των πρωτεργατών του Οικουμενικού Διαλόγου, τον αείμνηστο Νικόλαο Νησιώτη, τον οποίο χαρακτήρισε «πρεσβευτή της ιδέας της συμμετοχής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Π.Σ.Ε. πολύ περισσότερο, όμως, πρέσβευε κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, την ευαισθητοποίηση των Εκκλησιών στην όλη διεξαγωγή της Οικουμενικής Κίνησης…»

Κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να «θεσπίσει ετήσια υποτροφία στο όνομά του με σκοπό την επιμόρφωση πάνω στα θέματα της Οικουμενικής Κίνησης και των σχέσεων με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες…» .
Δείτε την πλήρη ομιλία του ΜακριωτάτουΚορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος (25/5/2006), ο οποίος βρέθηκε ιδιωτικώς στη χώρα μας.

Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο να παραστεί των πανηγυρικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα, εξ αφορμής των εγκαινίων του ανακαινισμένου ιστορικού Πατριαρχικού οίκου του Καΐρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Προκαθήμενοι συζήτησαν, επίσης, την πορεία του ιεραποστολικού έργου την Αφρική, ενώ ο κ. Θεόδωρος, ακόμα μία φορά, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και την Εκκλησία της Ελλάδος για την συνεχή, συνεπή και αγαπητική, πάσης φύσεως, βοήθεια προς το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.Κορυφή σελίδας


ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ


Δεκτή έκανε η Υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου (25/5/2006), την τροπολογία 12 Βουλευτών όλων των κομμάτων, οι οποίοι ζητούσαν την κατάργηση του πεπαλαιωμένου νόμου που προέβλεπε την σύμφωνη γνώμη του οικείου Μητροπολίτου για την ανέγερση ναών και ευκτηρίων οίκων άλλων δογμάτων και γνωστών θρησκειών στη χώρα μας. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σύμφωνη και η Εκκλησία της Ελλάδος.

Αντίθετα, η κ. Γιαννάκου απέρριψε την πρόταση των ιδίων Βουλευτών για την κατάργηση της Ναοδομίας και την έκπτωση του αδικήματος του προσηλυτισμού από το βαθμό του πλημμελήματος σε πταίσμα.Κορυφή σελίδας


ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΤΗΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


Την προσοχή του πιστού λαού επέστησε η Ιερά Σύνοδος με ανακοινωθέν (26/5/2006) που αφορά στην προγραμματισμένη για τους καλοκαιρινούς μήνες προσηλυτιστική δράση μιας νεοπροτεσταντικής οργάνωσης, με τίτλο «Ελληνική ιεραποστολική ένωση», στα Ελληνικά νησιά.

Στόχος της Ένωσης είναι, σύμφωνα με εκπροσώπους της, «να σπάσουν αιώνες πνευματικών δεσμών, μέσα από την προσευχή, τη διανομή φυλλαδίων και τον ευαγγελισμό»! Επιχειρούν δηλ. να πλήξουν τη σχέση των πιστών με το ιστορικό και θρησκευτικό τους υπόβαθρο.

«Υπενθυμίζουμε, για μια ακόμη φορά», τονίζει η Ιερά Σύνοδος, «ότι η Ορθόδοξη πίστη είναι η πίστη του Χριστού και των Αποστόλων Του, ότι η σωτηρία είναι δωρεά του Χριστού και ότι ο κάθε Χριστιανός σώζεται όταν ζει ενωμένος με τον Χριστό, ως μέλος του Σώματος του Χριστού, που είναι η Εκκλησία. Όλες οι προσηλυτιστικές δραστηριότητες υπηρετούν ύποπτες, ανθρώπινες σκοπιμότητες…».Κορυφή σελίδας


ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ


Ο μακαριστός καθηγητής Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Χρήστου, διατελέσας Υπουργός Παιδείας, «έφερε πιο κοντά σε όλους τους φιλοπατερικούς Έλληνες τις μορφές του Χριστιανισμού, οι οποίες στήριξαν την Εκκλησία και θεμελίωσαν τον εκκλησιαστικό τρόπο με τον οποίο Αυτή λογίζεται, εκφράζεται και λειτουργεί σήμερα».

Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, σε μήνυμά του προς την ημερίδα μνήμης και τιμής για τον καθηγητή Παναγιώτη Χρήστου, που διοργάνωσε το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό ίδρυμα «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος» στη Μητρόπολη Κασσανδρείας (27/5/2006) και συνέχισε: «Ως φαίνεται, οι ακαδημαϊκές του δραστηριότητες δεν τον στέρησαν από φροντίδες συντονιστικές του καθόλου ιεραποστολικού και παιδαγωγικού έργου της Εκκλησίας, ώστε να είναι αρωγός δραστηριοτήτων ως του Ιδρύματος «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος», το οποίο τελεί το μνημόσυνό του…».Κορυφή σελίδας


«ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ»


Μήνυμα, εξ αφορμής της 29ης Μαΐου 1453, ημέρας της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος στον «Σύλλογο προς διάδοσιν της εθνικής μουσικής», ο οποίος διοργάνωσε σχετική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο (29/5/2006).

Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «Τέτοια μέρα, ως η σημερινή, ο λόγος αδυνατίζει και γίνεται «χλωμός» και είναι ανήμπορος να εκφράσει το περιεχόμενο της σκέψεως της καρδιάς μας. Η Άλωση της Πόλεως σήμανε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και, ως εκ τούτου, είναι μια μέρα αποφράδα και οδηγεί τη σκέψη μας πάντοτε στην απόδοση μνημοσύνου όλων εκείνων που υπερασπίστηκαν τα ιερά και όσια του Γένους μας. Αυτή η ημέρα φέρνει στη μνήμη μας και τις μεγάλες μορφές της Βασιλεύουσας, οι οποίες έδωσαν τη δική τους πνοή και ζωή άχρι θανάτου. Πραγματικότητα και θρύλος στην άλωση της Πόλεως δεν ξεχωρίζουν εύκολα γιατί η ελπίδα τη θέλει πάντοτε ζώσα και τη μεγάλη Εκκλησία της του Θεού Σοφίας, με ορθάνοικτες τις πύλες, να λειτουργεί και να μεταδίδει το μήνυμα της ελπίδος και της Αναστάσεως. Και σήμερα, όποιος επισκέπτεται την Πόλη αισθάνεται τόσο οικεία που πλημμυρίζει από αισθήματα συγκίνησης για το πάλαι ποτέ μεγαλείο της δόξης αυτής της Πόλης των θρύλων και των στεναγμών. Ιεροί Ναοί, Ιερές Μονές, αρχοντόσπιτα, τείχη, μνημεία, ομολογούν την Ελληνορθόδοξη Χριστιανική αρχοντιά σε όλο της το μεγαλείο. Η πτώση ιστορικά έγινε το 1453, αλλά η Πόλη και ό,τι αυτή συμβολίζει, είναι ψηλά στις συνειδήσεις όλων όσων ανήκουν στο Γένος των Ρωμηών…».Κορυφή σελίδας


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ


Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα πραγματοποιεί η Ιερά Σύνοδος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (30/5/2006), με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι Ιεροκήρυκες των Ιερών Μητροπόλεων σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αναφέρει ότι «… μας απασχολεί η Ευρώπη, όχι μόνον επειδή είμαστε πολίτες της, αλλά πρωτίστως, επειδή είμαστε Χριστιανοί. Ασφαλώς ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκός, αλλά πάντως η Ευρώπη είναι Χριστιανική… Ο ρόλος της Θρησκείας στη διαμόρφωση του πολιτισμού είναι καθοριστικός, ανεξάρτητα από το γεγονός εάν πιστεύουν όλοι οι άνθρωποι. “Ο Ευρωπαίος”, λέγει ο Μπρωντέλ, “ακόμα κι αν είναι άθεος, παραμένει δέσμιος μιας ηθικής και μιας αντίληψης που έχουν βαθιές ρίζες στην Χριστιανική παράδοση”. Η Ευρώπη δεν είναι, για την Εκκλησία, μια πολιτικοοικονομική συνεργασία ορισμένων κρατών. Αν ήταν κάτι τέτοιο, η Εκκλησία δε θα είχε λόγους να την παρακολουθεί. Η υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής ενότητας για την Εκκλησία δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά πνευματικό καθήκον. Για τη διαφύλαξη του στόχου αυτού, προτεραιότητα έχει “η διαφύλαξη της πνευματικής ενότητας κάθε λαού και ο σεβασμός της ιδιοπροσωπίας του”, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Ζακ Ντελόρ…».

Στην Ημερίδα εισηγήσεις αναπτύσσουν ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Σαββάτος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με θέμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο κ. Γεώργιος Κασιμάτης, Δ/ντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, αναπληρωτής Δ/ντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα «Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με θέμα «Το νέο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, όπως διαμορφώνεται μετά τη συνθήκη της Λισσαβόνας».Κορυφή σελίδας


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!»

Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, μπροστά στο καθεστώς της ιδεολογικής τρομοκρατίας, που τείνει να επιβληθεί, μιλώντας στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (25/5/2006).

«Φυλαχθείτε! Αντισταθείτε! Όσο υπάρχει ακόμα καιρός, γιατί σε λίγο θα είναι αργά», τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης και συνέχισε: «Θυμηθείτε, πόσοι αγώνες έγιναν και πόσο αίμα χύθηκε για να μη χαθεί η ρίζα που μάς συνδέει με την ιστορία μας. Για να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας την Ελληνική. Θα υπάρχουν, άραγε, όλα αυτά στο μέλλον; Ήδη, μετά τους χλευασμούς των ξένων, η χλεύη εναντίον του εαυτού μας όχι μόνο έχει ξεκινήσει από εγχώριους χλευαστές, αλλά τείνει να λάβει τη μορφή μιας ιδεολογικής τρομοκρατίας. Ο θαυμασμός προς τους ξένους και η περιφρόνηση για κάθε τι δικό μας έχει ανοίξει έναν επικίνδυνο κατήφορο προς τον αφελληνισμό μας, ξεκινώντας από την νεολαία, τη διανόηση και τους αυτοαποκαλούμενους “ευαίσθητους χώρους της κοινωνίας”…».

Τί έχουν ν’ απαντήσουν άραγε, στον Μίκη Θεοδωράκη, οι «προοδευτικοί» της ταλαίπωρης Ελλάδας;Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ