Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 86, 26 Μαΐου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ π. ΘΩΜΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΡΜΟ

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ & ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ


Επίσημη επίσκεψη στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στη Γενεύη, θα πραγματοποιήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος (27/5 – 1/6/2006), ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέως του Συμβουλίου Δρ. Σάμιουελ Κόμπια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος την Κυριακή 28/5, θα προεξάρχει πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Chambesy, στη συνέχεια θα συναντηθεί με μέλη της εκεί Ελληνικής κοινότητας, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση, προς τιμήν της Ελληνικής ομογένειας της Γενεύης.

Την Δευτέρα (29/5/2006) θα επισκεφθεί επισήμως το Παγκόσμιο Συμβούλιο, όπου θα μιλήσει σε επίσημη τελετή. Θα επισκεφθεί, επίσης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μεταναστεύσεως, ενώ θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών. Την ίδια μέρα θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey.

Την Τρίτη (30/5/2006) ο Μακαριώτατος θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της Γενεύης, με Κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ενώ θα συσκεφθεί με την ηγεσία της Υπηρεσίας Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Το απόγευμα θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας εις την σύγχρονον Ελληνικήν κοινωνίαν: το παράδειγμα της βιοηθικής», την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνοελβετικής φιλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ακόμα, θα συναντηθεί με τον Πρέσβη Jean-Jacques de Dardel, Προϊστάμενο Πολιτικών Υποθέσεων της Διευθύνσεως Σχέσεων με τις Ευρωπαϊκές χώρες, του Υπουργείου Εξωτερικών και με τον Ομοσπονδιακό Σύμβουλο Pascal Couchepin, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν στη Γενεύη, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Μεσογαίας κ. Νικόλαος, οι Θεοφ. Επίσκοποι Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και Αχαΐας κ. Αθανάσιος, οι Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης και Γαβριήλ Παπανικολάου, οι κ.κ. Αντώνης Παπαντωνίου και Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο Καθ. κ. Βλάσης Φειδάς και ο Διάκονος ¶νθιμος Ρεγγίδης.
Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ


Την εθνική ομάδα Πάλης, που αγωνίστηκε στους πρόσφατους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Μόσχας, δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (24/5/2006), ο οποίος συνεχάρη για τις διακρίσεις και ευχήθηκε να υπάρξει ανάλογη και καλύτερη συνέχεια.

«Χαιρόμαστε», τόνισε ο Μακαριώτατος, «κάθε φορά που τα παιδιά μας παίρνουν μέρος σε μεγάλους αγώνες, είτε Πανευρωπαϊκούς, είτε Παγκόσμιους… Χαιρόμαστε γιατί δεν είναι μόνο ότι τιμάται η πατρίδα μας, η σημαία μας, η ιστορία μας, αλλά και ο κάθε αθλητής, ο οποίος είναι φυσικό να ικανοποιείται όταν καταβάλει μία προσπάθεια και βλέπει ότι οδηγεί σε καλό αποτέλεσμα…». Σημείωσε, επίσης, ότι πέραν του μεταλλίου, που είναι η ορατή ανταμοιβή για τον αθλητή, «το δώρο είναι και το «ευ αγωνίζεσθαι», το οποίο δεν είναι μόνο θέμα ασκήσεως του σώματος, αλλά και ευκαιρία για ανάπτυξη του πνεύματος…».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης κ. Αντώνης Τσιανεσίδης τόνισε ότι «Αποτελεί μεγάλη μας τιμή η σημερινή επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο… ζητήσαμε την συμπαράσταση και την προσευχή του, ενώ δηλώσαμε την υποστήριξή μας στο θεσπέσιο έργο που επιτελεί καθημερινά….».
Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚορυφή σελίδας


ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ


Την ανάγκη θωράκισης του Ελληνισμού ως κίνηση διατήρησης της ιδιοπροσωπίας μας, τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος σε μήνυμά του προς τα μέλη του Συμποσίου, με θέμα «Η Στρατηγική θωράκιση του Ελληνισμού», που διοργάνωσε η Ένωση Κωνσταντινοπολιτών (24/5/2006).

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Ένας άλλος τρόπος θωράκισης του Ελληνισμού μας είναι η επίγνωση της ιστορικής μας πορείας. Ανιστόρητα, είτε και κακόβουλα τρωκτικά των ιστορικών σελίδων ροκανίζουν, είτε θάπτουν, με άπειρα προσχήματα, τόσο το μεγαλείο του Ελληνισμού όσο και τα λείψανα της δόξης του. Όταν απολείπονται οι ζώντες μάρτυρες αυτού του κλέους, αλλά και των υφιστάμενων δεινών, επαφίεται σε μας η προστασία της ιστορικής μνήμης ως θεμελίου για ένα σεβαστό εθνικό πρόσωπο στο μέλλον.

Έχουμε πρόσωπο, ως λαός, αλλά και μέλλον. Έχουμε πολιτισμό, έχουμε και όχημα, τη γλώσσα, για να τον διαδώσουμε. Δε μπορούμε, όμως, να απαιτούμε από τους άλλους να αναγνωρίσουν την αξία του, εάν εμείς πρώτοι δεν την αντιληφθούμε και εκτιμήσουμε δεόντως».Κορυφή σελίδας


ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ π. ΘΩΜΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟ


Εκδήλωση προς τιμήν του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμά Συνοδινού, πραγματοποιήθηκε στην Νέα Ιωνία του Βόλου (25/5/2006), στα πλαίσια του δεκαήμερου αφιερώματος της Μητροπόλεως Δημητριάδος στα 40 χρόνια από τα εγκαίνια του Ναού της Ευαγγελιστρίας, στον οποίο ο π. Θωμάς υπηρέτησε, επί 12 χρόνια, κατά το παρελθόν.

Σε κλίμα συγκίνησης, ανάμεσα στους παλαιούς συνεφημερίους και συνεργάτες, αλλά και με την παρουσία πλήθους ανθρώπων της προσφυγικής Νέας Ιωνίας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο έργο του π. Θωμά, ως Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Προϊσταμένου της Ευαγγελιστρίας.

Στην ομιλία του ο τιμώμενος έκανε τη δική του αναδρομή στα χρόνια της διακονίας του στο Βόλο και στην Ευαγγελίστρια και σημείωσε, χαρακτηριστικά: «Εκ προοιμίου ομολογώ πως, όσα ελάχιστα έπραξα, οφείλονται στον Θεμελιωτή και Κυβερνήτη της Εκκλησίας και όχι στο πρόσωπό μου. Ο Κύριος γνωρίζει πως ό,τι έγινε αποτελεί χρέος ενός ευτελούς δούλου Του και οφείλεται στον δικό Του φωτισμό, στη δική Του καθοδήγηση, στη δική Του χειραγώγηση, έγινε προς δόξαν Αυτού, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, της «Ευαγγελιστρίας», στο όνομα της Οποίας τιμάται ο Ιερός Ναός μας, προς βοήθειαν του ευσεβούς ποιμνίου…

…Έζησα εδώ στο Βόλο και σ’ αυτή την ενορία τα πρώτα δώδεκα χρόνια της Ιερωσύνης μου, από τότε που, σε ώριμη ηλικία, που ο άνθρωπος υπολογίζει και μετράει τις αποφάσεις του, ντύθηκα το ευλογημένο ράσο, το οποίο φόρεσαν και τίμησαν, μέσα στους αιώνες, άγιοι και όσιοι, μεγαλομάρτυρες και εθνομάρτυρες, πλήθος ιερέων ευλαβών… Προτίμησα την «Ευαγγελίστρια», την ενορία στην οποία, οι περισσότεροι ενορίτες προέρχονται από τις ξεριζωμένες πατρίδες της Μικρασίας, από τα αγιασμένα εκείνα χώματα, όπου έζησαν Απόστολοι, Μάρτυρες, Όσιοι, οι οποίοι με τον θεοφιλή βίο τους και την προσφορά τους άφησαν ανεξίτηλες σελίδες στην Εκκλησιαστική ιστορία. Και αυτό το ήξερα ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια και τις κατοπινές συναναστροφές μου. Και δεν διαψεύστηκα. Η «Ευαγγελίστρια» και ο Βόλος έχουν τόσο χαραχτεί στην καρδιά μου, ώστε όταν μιλώ και τώρα για την ενορία μου, η σκέψη μου αυθόρμητα έρχεται εδώ στον Βόλο…».Κορυφή σελίδας


Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΡΜΟ


Το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών διοργανώνει το 10ο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριό του, το οποίο ξεκίνησε στην Αθήνα (25/5) και θα ολοκληρωθεί στην Μύκονο (31/5/2006) και έχει θέμα «Ελλάδα: Στρατηγικό Ευρωπαϊκό Κέντρο επιχειρηματικής, εμπορικής, τουριστικής και πολιτιστικής προσφοράς».

Στο Συνέδριο μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας απετέλεσε, στο απώτατο παρελθόν και αποτελεί, ως σήμερα, ομφαλό ποικίλων δραστηριοποιήσεων. Ενόσω δεν έχει αλλάξει το στίγμα της στο χάρτη, νέες προκλήσεις, ήδη από τον περασμένο αιώνα, περιποιούνται τη χώρα μας, καθώς και απαιτήσεις, στις οποίες οφείλει να ανταποκριθεί, με τη δέουσα, για την ιστορία της και την εμπειρία της, σοβαρότητα και ευθύνη.

Οι θαλάσσιες οδοί, η ανοικτή αγορά, με τον μικρό κρατικό παρεμβατισμό, η ευρυμάθεια του λαού, η φιλοξενία του και η δημοκρατικότητά του αναδεικνύουν τη χώρα μας το κάλλιστο πεδίο ανάπτυξης μιας σταθερής και αύξουσας πολυενεργητικότητας…».Κορυφή σελίδας


ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ & ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


Αφιερωματικός τόμος για τα τριάντα χρόνια Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, παρουσιάστηκε από τον Δήμο Κομοτηνής (26/5/2006), ο οποίος ανέλαβε και την έκδοσή του.

Εξ αφορμής της επετείου, ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος απέστειλε σχετικό μήνυμα, στο οποίο αναφέρθηκε στην πολυσχιδή, έως τώρα, δράση και προσφορά του γηραιού Ιεράρχη. Στο μήνυμά του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επί τριάκοντα χρόνια διηκόνησε και συνεχίζει να διακονεί σε μία νευραλγική περιοχή της Πατρίδος μας, δίδοντας την καλήν μαρτυρίαν Ιησού Χριστού, μη φειδόμενος κόπων και μόχθων, προσβλέπων πάντοτε στην πνευματική και εν γένει πρόοδο και προκοπή του εμπεπιστευμένου στην Σεβασμιότητά του λογικού ποιμνίου. Με ζέουσαν και θερμουργόν πίστιν, αγωνίζεται για τα ιερά και όσια της Φυλής και τα δίκαια του Έθνους μας…».Κορυφή σελίδας


ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»


Τέσσερα χρόνια δράσης και προσφοράς στον συνάνθρωπο έκλεισε η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δημιουργήθηκε, με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου κ. Χριστοδούλου, τον Μάιο του 2002.

Σε εκτενές αφιέρωμά της η εφημερίδα «Πολίτης» (25/5/2006), αναφέρεται αναλυτικά στις κοινωνικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες της «Αλληλεγγύης» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και πολιτικών προσώπων, με την ευκαιρία της επετείου.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος δήλωσε: «Σε μια εποχή που οι ανάγκες για συμπαράσταση των συνανθρώπων μας αυξάνονται αλματωδώς, εξ αιτίας της εξάπλωσης της φτώχειας και της ανέχειας που δημιουργούν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες και οι πολεμικές συγκρούσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, η Εκκλησία της Ελλάδος επέλεξε να κάνει τη δική της παρέμβαση υπέρ των αδυνάτων, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος και φυλής… Η σημαία της ανθρωπιάς που σήκωσε η Εκκλησία της Ελλάδος, κυματίζει, πλέον από το Πακιστάν μέχρι τα μαρτυρικό Μπεσλάν και από την Ινδονησία μέχρι το Ιράκ και αυτό μάς γεμίζει ικανοποίηση και δύναμη για να συνεχίσουμε…».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας τόνισε: «… Συγχαίρω τη διοίκηση, τα στελέχη, το προσωπικό και τους εθελοντές του Μ. Κ. Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» για το φιλανθρωπικό έργο που επιτελούν και τις δράσεις που προωθούν για τους συνανθρώπους μας και εύχομαι συνέχιση της καθαρά ανθρώπινης και θεάρεστης αυτής δραστηριότητας».

Η Βουλευτής κ. Λιάνα Κανέλλη δήλωσε ότι «Ο Πολίτης σημαίνει δικαιώματα και Αλληλεγγύη, την κατεξοχήν κοινωνική αρετή, που μετατρέπει τα ζώσα πολιτικά ζώα, δηλ ανθρώπους. Χρόνια πολλά».

Ο Νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Στα τέσσερα χρόνια κοινωνικής προσφοράς της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», αυτό το οποίο έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών είναι η συνέπεια, η αποτελεσματικότητα και η ευαισθησία με την οποία δίνετε λύσεις στα προβλήματα των συνανθρώπων μας, που βρίσκουν στην «Αλληλεγγύη» τους ένα λιμάνι ανθρωπιάς και αισιοδοξίας. Θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη»

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε: «Η “Αλληλεγγύη” υλοποιεί σημαντικό αριθμό ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε συνεργασία με την υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών… Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει την προσφορά της στον άνθρωπο, όπου υπάρχει ανάγκη, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, με κύριο όπλο της την ανιδιοτελή και διαρκή προσφορά των πολυάριθμων μελών της».

Ο Βουλευτής κ. Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι «Η Ελληνική Εκκλησία, στην πορεία των χρόνων, δεν υπήρξε ποτέ αμέτοχος παρατηρητής των εξελίξεων. Στην κατεύθυνση αυτή η ίδρυση του Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» υπήρξε μία ακόμα απόδειξη του καταλυτικού ρόλου που διαδραματίζει η αγάπη και η στήριξη στον συνάνθρωπό μας στο γεφύρωμα των ανισοτήτων…».

Σημειώνεται, επίσης, ότι η διαχείριση των πόρων της «Αλληλεγγύης» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και αυστηρό έλεγχο. Τα οικονομικά του οργανισμού ελέγχονται από τον διεθνή οίκο Ορκωτών Λογιστών Moore Stephens και από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, σε προγράμματα που αφορούν εθνικές επιχορηγήσεις. Οι ισολογισμοί του Οργανισμού και οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών δημοσιεύονται κάθε χρόνο και κάθε τρεις μήνες, αντίστοιχα, στην ιστοσελίδα της «Αλληλεγγύης» (www.solidarity.gr).
Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ