Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 85, 23 Μαΐου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ

«ΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»

«ΕΠΕΤΥΧΕ Η ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟ;»

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΡΙΓΓΟ

ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Εκτενή αναφορά έκανε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στο επικείμενο επίσημο ταξίδι του στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στην Γενεύη (27/5 – 1/6/2006), ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα δρ. Σάμιουελ Κόμπια, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» (21/5/2006).

«Σκοπός της επίσκεψής μου είναι να προωθήσω την ενότητα των Χριστιανών μπροστά στις προκλήσεις των καιρών. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού έχουν πληθυνθεί τον τελευταίο καιρό… Πίστη μου είναι ότι η ενότητα των Χριστιανών μπορεί να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα σ’ αυτές τις απάνθρωπες επιδιώξεις».

Ερωτηθείς για τα ανοίγματα κυρίως των προτεσταντικών ομολογιών σε θέματα εκκλησιολογικά και ποιμαντικά και αν και κατά πόσο αυτά μπορούν να αναστείλουν την πορεία για την ενότητα, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι: «Εμείς οι Ορθόδοξοι παραμένουμε εδραίοι και σταθεροί στους κανόνες της Εκκλησίας μας και στην αυθεντική διδασκαλία του Κυρίου μας και των Πατέρων της Εκκλησίας. Στο Π.Σ.Ε. καταθέτουμε με αγάπη τις αρχές μας αυτές και επιζητούμε, κατά το δυνατόν, να υπάρχει συμφωνία και κοινή αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων. Τέτοια ζητήματα είναι του περιβάλλοντος, των μεταναστών, της πείνας και των ασθενειών που μαστίζουν τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών, της αδικίας που επικρατεί στον πλανήτη…».

Για την παρουσία των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι: «Ως χριστιανοί δε μπορούμε παρά να τους στηρίζουμε και να τους δείχνουμε την αγάπη μας με κάθε τρόπο… Ως προς τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, αυτοί πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια με κάθε άλλον Ευρωπαίο πολίτη και να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και βεβαίως να μη γίνεται η ανέχειά τους αφορμή εκμετάλλευσής τους… Άλλο θέμα είναι ότι και οι χριστιανοί πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στις ισλαμικές χώρες, κάτι που μέχρι τώρα είναι ζητούμενο»..

Στην ερώτηση αν είναι εθνικιστής, διεθνιστής ή ουκουμενιστής, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Τίποτα από αυτά και είμαι αντίθετος στις ταμπέλες που βάζει ο ένας στον άλλο. Αγαπώ τον Θεό, τον Σωτήρα μου Ιησού Χριστό, την Εκκλησία, την πατρίδα μου και είμαι άνθρωπος και πολίτης της οικουμένης. Κατατάξτε με εσείς με βάση ατά που σάς είπα…».

Δες την πλήρη συνέντευξηΚορυφή σελίδας


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ

Η Ελλάδα, από χώρα που προσέφερε, διαχρονικά, στον κόσμο το φως του πολιτισμού, το Σαββατόβραδο που πέρασε, βουτήχτηκε στο σκοτάδι των «τεράτων» της Φινλανδίας, στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, που θα μείνει στην ιστορία, όχι για την αρτιότητα και την τελειότητα της διοργάνωσης, αλλά από τον απίστευτο σκοταδισμό μιας μουσικής εκτέλεσης, που, αν είναι δυνατόν!, διεκδικεί μερίδιο στην τέχνη!

Με έντονο προβληματισμό, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σχολίασε, κατά το κήρυγμά του στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Μπραχαμίου (21/5/2006), το γεγονός, τόνισε το πολιτιστικό κενό και την έλλειψη αξιών, η οποία χαρακτηρίζει, στις μέρες μας, τη νέα γενιά και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ποιος περίμενε ότι στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα δινόταν το πρώτο βραβείο σ’ αυτούς που παρουσιάστηκαν σαν τέρατα, σαν σατανάδες; Είναι αυτό αισθητική; Είναι τέχνη; Αυτό είναι το κριτήριο της εποχής μας; Αυτό το φαινόμενο και μόνο δείχνει ότι οι άνθρωποι αναζητούν κάπου να ακουμπήσουν και να γεμίσουν το κενό περιεχόμενο της ψυχής τους. Όμως, η ψυχή του ανθρώπου πρέπει να γεμίζει μόνο με ιδανικά, αρχές και αξίες. Διαφορετικά είμαστε πολύ πτωχοί. Και αυτό δημιουργεί μέσα μας αίσθημα αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναζητεί κάτι το εξωφρενικό για να εκφραστεί… Μόνο μέσα στην Εκκλησία ο άνθρωπος ξαναβρίσκει τον πραγματικό του εαυτό γιατί αισθάνεται την ασφάλεια της παρουσίας του Θεού στη ζωή του…».

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚορυφή σελίδας


«ΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»

Στο ίδιο κήρυγμα ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στην ανησυχία που έχει καταλάβει τον κόσμο από την απειλή μιας νέας παγκόσμιας κρίσης, με αφορμή τα πυρηνικά του Ιράν.

Αφού σημείωσε ότι «η πυρηνική ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς και ποτέ για πολεμικούς», επεσήμανε ότι «υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία κρίνουν οι «μεγάλοι» τα πυρηνικά του Ιράν σε σχέση με αυτά των άλλων κρατών… Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και ας αφήσουμε στο περιθώριο τις σκοπιμότητες… Πρέπει ο κόσμος να τεθεί κάτω από τον έλεγχο της συνείδησής του, τον έλεγχο του Θεού…»..Κορυφή σελίδας


«ΕΠΕΤΥΧΕ Η ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟ;»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα της Ιεράς Συνόδου, με θέμα «Μονοτονικό: εμπειρία 24 ετών», που πραγματοποιήθηκε στη Στοά Βιβλίου (22/5/2006), με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος στην ομιλία του με θέμα «Επέτυχε ή απέτυχε το μονοτονικό;», αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στα της πραξικοπηματικής επιβολής του μονοτονικού συστήματος γραφής τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 11ης Ιανουαρίου 1982, κατέληξε ως εξής:

«Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η επιβολή του μονοτονικού και η επί ένα τέταρτο αιώνος εφαρμογή του, επέτυχε: α. να διχάσει τους ανθρώπους των γραμμάτων, β. να δυσκολέψει την ετυμολογία των λέξεων, γ. να επιφέρει σύγχυση στην ορθογραφία, δ. να στερήσει τον γραπτό μας λόγο από την αισθητική του ομορφιά, ε. να καταστρέψει τη σωστή και ρυθμική προφορά του λόγου, στ. να δυσκολέψει τις κλασικές και ανθρωπιστικές σπουδές, ζ. να επιβάλει ως παιδαγωγικό ιδεώδες την ήσσονα προσπάθεια και να επιβραβεύσει τη οκνηρία, η. να δώσει τραγικά δείγματα οσφυοκαμψίας ενώπιον των μεγάλων συμφερόντων πολυεθνικών εταιρειών…

… Το μονοτονικό απέτυχε: α. να πείσει για την αθωότητα τω κινήτρων της αιφνίδιας και δυναστικής επιβολής του, β. να κρύψει κάτω από τον διάτρητο μανδύα της χρησιμότητος το ψηλαφητό σκότος της βαρβαρότητος, γ. να διευκολύνει τη μάθηση, δ. να προαγάγει τους σκοπούς της Παιδείας…».Κορυφή σελίδας


ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ημερίδα για τους κληρικούς πραγματοποιεί η Ιερά Σύνοδος (23/5/2006) στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα την αξιολόγηση του «Κώδικος Ενοριακής Ποιμαντικής», με φορέα διοργάνωσης την Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού έργου.

Στην Ημερίδα εισήγηση ανέπτυξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ποιμαντική φροντίδα για τους πιστούς της ενορίας έχει για εμάς τους Ορθοδόξους, ως πρωταρχικό γνώρισμα, την θυσία, την προσφορά ανιδιοτελούς αγάπης, τον σεβασμό της ελευθερίας του προσώπου, την φιλάνθρωπη κατανόηση της πεπτωκυίας φύσεως, την προβολή, ως πρότυπο ήθους, την του καλού ποιμένος, όπως αυτός ο Κύριος δίδαξε και έδειξε… Αυτή η ανύστακτη μέριμνα και φροντίδα των ιερέων μας είναι εκείνη η οποία ανοίγει δρόμους ποιμαντικής αγάπης και θυσιαστικής προσφοράς για την σωτηρία των πιστών. Όλη αυτή η προσπάθεια δε δύναται να είναι ξένη προς ό,τι αποκαλύπτει η Θεϊκή παρεμβολή και ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος στην προσευχόμενη καρδιά των ποιμένων της κάθε ενοριακής κοινότητος.

Επαινετή η κάθε ανθρώπινη προσπάθεια και η συστηματοποίηση του ποιμαντικού έργου, αλλά το αγαθό τέλος κάθε ποιμαντικής εργασίας δεν εξαρτάται από την μεθοδευμένη και κωδικοποιημένη μόνο ενέργεια και πρακτική, αλλά κατ’ εξοχήν και κυρίως από το έλεος του Θεού και την άκτιστη προνοητική ενέργειά Του…».Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών (21/5/2006) για την πνευματική ενίσχυση των μαθητών που από σήμερα ρίχνονται στον αγώνα των πανελληνίων εξετάσεων.

Απευθυνόμενος στους μαθητές ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Πιστεύουμε πως προσευχή έχει μεγάλη δύναμη. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την παράκληση για να σας συμπαρασταθούμε με τον δικό μας τρόπο, με τον τρόπο που ταιριάζει σε πιστούς ανθρώπους, πιστά παιδιά. Μη σας περάσει από το μυαλό η ιδέα ότι αυτή η προσευχή είναι κάτι μαγικό και επομένως, κάθε παιδί έχει εξασφαλίσει την επιτυχία του… Η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά εμείς τονίζουμε ότι ένας από αυτούς, αν όχι ο κυριότερος, είναι και η ευλογία και ο φωτισμός του Θεού, γι’ αυτό και σ’ αυτή καταφεύγουμε… Αφήστε τον εαυτό σας στο πέλαγος της αγάπης του Θεού. Διαβάστε όσο μπορείτε, κάντε το σταυρό σας και αφήστε ένα μεγάλο χώρο στην καρδιά σας για να δράσει η θαματουργός παρέμβαση και βοήθεια του Θεού…».

Δες το πλήρες μήνυμα του ΜακαριωτάτουΚορυφή σελίδας


ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΡΙΓΓΟ

Το Αναστασιματάριο του μεγάλου Πρωτοψάλτου και Δασκάλου της Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής Κων/νου Πρίγγου, παρουσίασε η Αποστολική Διακονία, σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» (22/5/2006).

Σε μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος εξήρε την προσωπικότητα του Κων/νου Πρίγγου και την εν γένει προσφορά Του στα Εκκλησιαστικά Μουσικά πράγματα και τόνισε συγκεκριμένα: «Ομολογουμένως, ο Κων/νος Πρίγγος προσέφερε τα μέγιστα στη Βυζαντινή Μουσική και στην Εκκλησία γενικότερα. Υπέροχος μελοποιός και άριστος πρωτοψάλτης είχε πράγματι πατριαρχικόν ύφος, αλλά και ήθος, διακρινόμενος πάντοτε για τη σεμνότητα, μα συνάμα και τη μεγαλοπρέπειά του. Η μελοποίηση και εκτέλεση των ύμνων από τον Κων/νο Πρίγγο είχαν και έχουν χαρακτήρα ηγεμονικό…

Ο Κων/νος Πρίγγος υπήρξε μια γλυκοκελάριστη μουσική δροσοπηγή που δρόσισε πολλές διψασμένες ψυχές, θέτοντας την προσωπική του σφραγίδα στη Βυζαντινή μουσική παράδοση και ιστορία των νεοτέρων χρόνων. Η Εκκλησία τον χάρηκε και τον χαίρεται…».Κορυφή σελίδας


ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Το ολοκαίνουργιο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης της ενορίας Αγίας Βαρβάρας Δάφνης εγκαινίασε ο Μακαριώτατος (20/5/2006) και τόνισε και πάλι την πρωτοπορία της Εκκλησίας μας στον χώρο της κοινωνικής παρέμβασης και προσφοράς.

Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι «τώρα τελευταία τόση προσπάθεια καταβάλλεται από τους ανθρώπους που δε θέλουν την Εκκλησία στην πρωτοπορία της αγάπης αλλά στο περιθώριο της κοινωνίας. Αυτούς τους ανθρώπους θα ήθελα να προσκαλέσω σήμερα εδώ για να δουν τα έργα των χειρών των ανθρώπων του λαού οι οποίοι στέκονται στο πλευρό της Εκκλησίας, την εμπιστεύονται και της χαρίζουν τη δυνατότητα να μπορεί να σχεδιάζει, να πραγματοποιεί και να εφαρμόζει τα σχέδια και τα προγράμματά της για το καλό του λαού…».Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ