Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 84, 19 Μαΐου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

87 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ

ΥΨΗΛΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Με τον Χρυσό Σταυρό, μετά Διπλώματος, τιμήθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, για την Εκκλησιαστική και εθνική του δράση, από την Ανώτατη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο (15/5/2006). Στην ίδια τελετή τιμήθηκαν ο αείμνηστος τ. Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, ενώ μίλησε, με θέμα «Παράδοση και Παιδεία», ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Γρηγόριος Κωσταράς.

Ευχαριστώντας για την τιμή, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «αυτή αφορά όλο τον Ιερό Κλήρο, από τον Αρχιεπίσκοπο, μέχρι τον τελευταίο Ιερέα. Όλοι μας κρατάμε τη σημαία των ιδανικών της πίστης, της πατρίδας, του πολιτισμού, της παράδοσης, της ιστορίας μας…»..

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «Χωρίς Θεό, θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια θεσμούς, ενότητα και αγάπη, δικαιοσύνη, ελευθερία. ισότητα, τις μεγάλες αυτές πανανθρώπινες αξίες, τις οποίες σ’ αυτόν τον τόπο καλλιέργησε η επιθυμία των Ελλήνων να φθάσουν μπροστά και να προσφέρουν στην ανθρωπότητα την ποιότητα του πνεύματός τους, ξέρουμε πως δε μπορούμε να ζήσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουμε να αφομοιωθούμε…».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών



Κορυφή σελίδας


ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Αν και οι έξι από τους εννέα Αρχιερείς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου ήταν αρνητικοί, η διευρυμένη Σύνοδος που συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη Γενεύη (17/5/2006), με τη συμμετοχή των Πατριαρχών Αλεξανδρείας Θεοδώρου, Αντιοχείας Ιγνατίου και Ιεροσολύμων Θεοφίλου, κήρυξε έκπτωτο, από τον ιστορικό πρώτο θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου, τον ασθενούντα Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου («ΒΗΜΑ», 18/5/2006), «η ομάδα των έξι Αρχιερέων της Εκκλησίας της Κύπρου εμφανίστηκε συμπαγής και αποφασισμένη να μην επιτρέψει την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου, υποστηρίζοντας ότι οι «Οι Προκαθήμενοι πεθαίνουν στο θρόνο τους». Με την άποψη των έξι Ιεραρχών τάχθηκε και ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος.



Κορυφή σελίδας


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα – Σεμινάριο για τους Κληρικούς πραγματοποίησε η Ιερά Σύνοδος στην Σπάρτη (18/5/2006), με θέμα «Η αντιμετώπιση από τους Πνευματικούς Πατέρες των ψυχικών διαταραχών των πιστών», με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων & Καταστάσεων.

Στην Ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Ο ποιμένας ή ο πνευματικός δε μπορεί ούτε να απολυτοποιεί την επιστήμη ούτε να εκχωρεί τα πάντα σ’ αυτήν. Ο κάθε πιστός, με σωματική ή ψυχική νόσο, είναι εικόνα του Θεού, σε ενότητα ψυχής και σώματος και πάσχει τόσο κατά το σώμα όσο και κατά την ψυχή. Είναι, επομένως, απόλυτα αποδεκτό ότι στην οιανδήποτε σωματική νόσο συμμετέχει και ο ψυχικός παράγων και το αντίθετο. Παράλληλα και ο ψυχικά ασθενής πορεύεται τον προσωπικό του πνευματικό αγώνα και πρέπει να έχει την αμέριστη φροντίδα της ποιμαίνουσας Εκκλησίας. Καμία ψυχική νόσος και καμία θεραπευτική αγωγή δεν ακυρώνει τον προσωπικό αγώνα του πιστού και την ευθύνη των ποιμένων της Εκκλησίας για ορθή πνευματική καθοδήγηση, μέσα στα ποιμαντικά πλαίσια της πατερικής παραδόσεως… Θα ήταν, όμως, επιπολαιότητα εάν ο πνευματικός καταργούσε την οποιαδήποτε ψυχιατρική παρέμβαση ή αγωγή, που μπορεί ήδη να ακολουθεί ο πιστός ή να τον προτρέπει σε αυτό, θεωρώντας ότι η καθοδήγησή του και μόνο αρκεί για την λύση κάθε ψυχικού προβλήματος. Μία τέτοια στάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις…».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου




Κορυφή σελίδας


87 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Μπροστά βρίσκεται πάντα η Εκκλησία στον αγώνα για την διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης, η οποία αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ιστορική μας συνέχεια, σε εποχές, μάλιστα που ποικίλοι εξωτερικοί παράγοντες αγωνίζονται για την παραχάραξη της ιστορίας μας, εξυπηρετώντας ίδια, ανιστόρητα συμφέροντα.

Στα πλαίσια αυτά και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 87 ετών από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, εξέδωσε επίκαιρο μήνυμα, απευθυνόμενος στους Ποντίους αδελφούς μας. Στο μήνυμά του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες πρόγονοί σας, με πίστη στο Θεό και τελεία αυταπάρνηση θυσίασαν τη ζωή τους και σας κληροδότησαν τα ιερά και τα όσια της Φυλής μας, τις αρχές και τις αξίες τους… Σας κληροδότησαν ανεκτίμητους αιώνιους θησαυρούς, αλλά ο μεγαλύτερος όλων είναι η Παναγία Σουμελά. Αυτή είναι η σκέπη, η προστασία και η καταφυγή όλων σας. Η πλούσια γλώσσα σας, με τα δικά της ιδιώματα, οι γενικότερες πολιτισμικές ρίζες σας δεικνύουν ένα πολιτισμό για τον οποίο όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να καυχώνται και να τον διαφυλάττουν «ως κόρην οφθαλμού»… Αποτελεί αμετάκλητη αναγκαιότητα να μεταλαμπαδεύσετε στα παιδιά σας τα ζείδωρα νάματα της πίστεώς μας για τη συνέχιση ενός πολιτισμού υγιούς και ακμαίου…».



Κορυφή σελίδας


ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ

Δίκαιο το αίτημα της επιστροφής των κλεμμένων κειμηλίων, που οι Βούλγαροι αφήρεσαν από Μοναστήρια της Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια των Α΄ και Β΄ παγκοσμίων πολέμων και σήμερα διακηρύττουν ότι αποτελούν κομμάτι της «πνευματικής βουλγαρικής κληρονομιάς»!!!

Για το ζήτημα αυτό, ευρεία συζήτηση έγινε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (15 & 16/5/2006), με τη συμμετοχή Ιεραρχών και πολιτικών της Βορείου Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων τόνισε ότι «Η Μητρόπολη της Ξάνθης από το 1997 έχει κάνει τέτοιες προσπάθειες και τέτοια διαβήματα, οι οποίες όμως προσπάθειες, δυστυχώς, δεν τελεσφόρησαν και μάλιστα για τα χειρόγραφα δύο Μονών, Αργαγγελιώτισσας και Καλαμούς, τα οποία είναι 44 στον αριθμό και τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα και στα περιθώρια των χειρογράφων αυτών καταγράφονται σημαντικά γεγονότα, τα οποία έχουν σχέση με την τοπική κοινωνία…»

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος επεσήμανε ότι «χρειάζεται προσοχή, είναι ευαίσθητα θέματα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε με πολλή προσευχή να δώσει ο Θεός να εισακουστούμε και να επιστραφούν τα κειμήλια, στον χώρο όπου πρέπει να είναι, έτσι ώστε να κλείσουν πληγές που ακόμη αιμορραγούν. Αυτό θα είναι η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να γίνει από τη γείτονα χώρα, για να αποδειχθεί στην πράξη η καλή της διάθεση και η αγάπη της προς το Σερραϊκό λαό».

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, τόνισε: «Θεωρούμε ότι είναι κατάλληλη η περίοδος ώστε η Βουλγαρία να επιδείξει μια ευρωπαϊκή διαγωγή και να αποδώσει αυτά τα οποία σύλησε, με τρόπο απαράδεκτο και βάρβαρο, από τις περιοχές της Ανατολικής, κυρίως, Μακεδονίας… Είναι ηθικό χρέος, πρωτίστως για τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, τον κ. Καραμανλή, να εργαστεί για την επιστροφή αυτών των κειμηλίων, των ορθοδόξων Ελγινείων, στη Μακεδονία μας».

Για διεθνοποίηση του ζητήματος έκανε λόγο ο Βουλευτής και τ. Υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής: «Οφείλουν (οι Βούλγαροι) να τα επιστρέψουν πάραυτα. Εάν θέλουν να είναι σύγχρονο κράτος και εάν επιδιώκουν την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε μπορούν να το κάνουν με τέτοια μελανά σημεία στη συμπεριφορά τους. Η Ελλάς, εν όψει της Ευρωπαϊκής πορείας της Βουλγαρίας, οφείλει να διεθνοποιήσει το ζήτημα, για να γίνουν σύντονες οι πιέσεις. Είναι θλιβερό η Εκκλησία της Βουλγαρίας να αρνείται και αυτή την επιστροφή των κειμηλίων».

Ο Βουλευτής Δράμας κ. Σταύρος Δαϊλάκης, τόνισε: «Στις 30 Οκτωβρίου 2004, ο κ. Παρβάνοφ, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, είχε υποσχεθεί την επιστροφή. Αυτό έμεινε στα χαρτιά. Σε λίγο καιρό, η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρώπη, δίδει την ευκαιρία για επιστροφή των κειμηλίων…».

Τέλος, η Βουλευτής Σερρών κ. Μαρία Τσαρούχα - Κόλλια επεσήμανε: «Η Ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας πρέπει να αποτελέσει τη χρυσή αφορμή για την επιστροφή των κειμηλίων».



Κορυφή σελίδας


ΥΨΗΛΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ


Στην τελετή επίδοσης γαμήλιων δώρων και βράβευσης υποτρόφων – σπουδαστών έτους 2006 των ιδρυμάτων «Ιωάννου Διαμαντή Πατέρα» παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (16/5/2006) και απηύθυνε χαιρετισμό στον οποίο αναφέρθηκε στην προσφορά των ευεργετών του έθνους, στην αξία του Γάμου και της Παιδείας.

Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι «Όπως τα παλαιότερα χρόνια των μεγάλων δοκιμασιών του έθνους μας, έτσι και στις δικές μας μέρες, η παρουσία εκλεκτών προσωπικοτήτων που προσφέρουν την περιουσία τους, κινητή ή ακίνητη ή μέρος αυτής, που ανεγείρουν φιλανθρωπικά ιδρύματα, που κτίζουν νοσοκομεία, γηροκομεία και ορφανοτροφεία, που ανεγείρουν σχολεία, βιβλιοθήκες και Εκκλησίες, που δίδουν κληροδοτήματα χάριν συνανθρώπων μας, αποτελεί αληθινό δείγμα του υψηλού πατριωτικού φρονήματος και της πίστεώς τους σε αρχές και ιδανικά…».

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Η αυθεντικότητα της ζωής του ανθρώπου βρίσκεται στη ιερότητα του μυστηρίου του γάμου, στην αξία της συζυγικής πίστεως, στο πνεύμα της αμοιβαίας θυσίας, στη πραγματική αγάπη μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας…».

Τέλος, εξ αφορμής της βράβευσης 20 σπουδαστών, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Το συμφέρον του έθνους μας είναι η πρόοδος στην Εκπαίδευση, η άνοδος της Παιδείας του λαού μας, η προώθηση της επιστήμης, η κατάκτηση της γνώσης. Τα Γράμματα θα φέρουν την αναδημιουργία και η σωστή και ολοκληρωμένη Παιδεία θα προσφέρει τη νέα πνοή και προσέτι τα υγιώς μορφωμένα παιδιά μας θα εξαλείψουν τους ποικίλους σκοταδισμούς και τους ψεύτικους προοδευτισμούς…».



Κορυφή σελίδας


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα για την Γλώσσα διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος (22/5/2006) στη Στοά Βιβλίου, με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος και θέμα «Μονοτονικό: Εμπειρία 24 ετών», παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.

Την Ημερίδα θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:
Α. Η κ. Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Φιλολόγων, με θέμα «Η γλωσσική Παιδεία στη χώρα μας: αποτιμήσεις και προοπτικές»,
Β. Ο κ. Ιωάννης Τσέγκος, Ψυχίατρος, Διευθυντής του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου, με θέμα «Παιδεία – ευκολία: συνώνυμα;»,
Γ. Ο κ. Ιωάννης Μενούνος, Δρ Φιλολογίας, Συγγραφέας, τ. Λυκειάρχης, με θέμα «Υπέρ του μονοτονικού με ενστάσεις».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου




Κορυφή σελίδας


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ


Ημερίδα για τους Κληρικούς πραγματοποιεί η Ιερά Σύνοδος (23/5/2006), στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με φορέα διοργάνωσης την Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού έργου, η οποία θα ασχοληθεί με το παρόν και το μέλλον του Ενοριακού Ποιμαντικού έργου.

Στην Ημερίδα, την έναρξη της οποίας θα κηρύξει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Τίτος, ενώ εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:
Α. Ο π. Δημήτριος Τζέρπος, Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με θέμα «Η Ενορία ως ευχαριστιακή και λατρεύουσα κοινότητα – Θεία Λατρεία»,
Β. Ο Επίσκοπος Κορωνείας κ. Παντελεήμων, με θέμα «Η διακονία του λόγου στην ενορία. Λειτουργικό κήρυγμα. Εσπερινές ομιλίες»,
Γ. Ο κ. Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με θέμα «Πνευματική καθοδήγηση. Συμβουλευτική ποιμαντική»,
Δ. Ο Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Βεροίας και Καθηγητής της Ανωτέρας Εκκλ/κής Σχολής Θεσ/νίκης, με θέμα «Οι νέοι στην ενορία»,
Ε. Ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσ/νίκης, με θέμα «Το κοινωνικό έργο της ενορίας» και
ΣΤ΄ Ο Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος, με θέμα «Ποιμαντική σε αστική, ημιαστική και αγροτική ενορία. Αποκλίσεις – Συγκλίσεις. Κοινωνική διαστρωμάτωση».



Κορυφή σελίδας










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ