Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 83, 16 Μαΐου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

«ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»

«ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΘΕΟΥ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ»

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΣ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΓΙΑ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, αλλά και λαϊκού ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκε στην Σύρο η υποδοχή τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το Μιλάνο, παρουσία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου και του Υπουργού Αιγαίου & Νησιωτικής πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη.

Υποδεχόμενος το Ιερό Λείψανο, το οποίο μετέφερε ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Σύρου κ. Φραγκίσκος, ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για την άρτια διοργάνωση της υποδοχής και όλων των εκδηλώσεων και τόνισε ότι το επίτευγμα αυτό «είναι καρπός των ανοιγμάτων της Εκκλησίας μας, τα τελευταία χρόνια, προς τους Ρωμαιοκαθολικούς. Μπορεί να έχουμε δογματικές διαφορές, αλλά η χειρονομία αυτή είναι δείγμα καταλλαγής, αγάπης και ενότητας… Αυτό το μήνυμα πρέπει να το λάβουμε όλοι μας, γιατί η εντολή του Θεού είναι να είμαστε αγαπητικοί προς όλους, έστω κι αν μας χωρίζουν πολλά…»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «η πορεία των δύο Εκκλησιών είναι συγκλίνουσα, τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι επιταγή των καιρών να ξεπεράσουμε το σκάμμα της διαίρεσής μας και, αν ο Θεός το θελήσει, να φθάσουμε κάποτε στην πλήρη ένωση…».

Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Καρδιναλίου του Μιλάνου κ. Διονυσίου Τετταμάντσι, π. Τζουζέπε Αρόσιο, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Είναι ωραίο που μπορούμε να ζήσουμε αυτή τη στιγμή γύρω από τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νικολάου, που γίνονται αιτία συνάντησης και κοινωνίας σ’ αυτό το νησί, όπου Ορθόδοξοι και Καθολικοί ζουν, από αιώνες, ως αδελφοί, ως φίλοι, ως συγγενείς, ως μαθητές του Χριστού. Ευχαριστούμε τον Κύριο, που μας έδωσε σήμερα τη δυνατότητα, να συναντηθούμε με βάση την κοινή πίστη προς τους Αγίους και είθε αυτοί οι Άγιοι να μας οδηγούν για να συναντιόμαστε μεταξύ μας και μαζί με τον Κύριο των πάντων, τον μοναδικό Σωτήρα τον οποίο έχει ανάγκη ο άνθρωπος…».

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στον άρτι ανακαινισθέντα Ναό του Αγίου Νικολάου, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε και πάλι την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την παραχώρηση του Ιερού Λειψάνου και επεσήμανε: «Συγχαίρω τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο γιατί οι κόποι του καρποφόρησαν και ο Θεός, επί των ημερών του, επέτρεψε να συμβεί αυτό το μεγάλο γεγονός… Βεβαίως, οι δύο Εκκλησίες δεν είμαστε ενωμένες, υπάρχουν προβλήματα που δεν επιτρέπουν την μυστηριακή μας ενότητα… Προσευχηθήκαμε σήμερα για να την ξαναβρούμε, το σκάνδαλο της διαιρέσεως να σβήσει και να επανέλθουμε στη προτέρα κατάσταση…».

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο στις εκδηλώσεις πλαισίωσαν ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος και ο Μητροπολίτης Θήρας κ. Επιφάνιος.

Κορυφή σελίδαςΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Πατρικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος προς τους συνέδρους του Forum με θέμα «Οι Ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές ως εργαλεία γεωπολιτικής για το διαπολιτισμικό διάλογο, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον πολιτιστικό τουρισμό και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», που πραγματοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού στους Δελφούς (13/5/2006).

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος προέβαλε το σύμβολο της ελιάς ως εργαλείο Ελληνικού πολιτισμού στους αιώνες και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το άνθος της ελιάς, που γεμίζει αυτό τον καιρό την Ελληνική ύπαιθρο, καρπίζει αιώνες τώρα τροφή υλική και πνευματική για όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Λέγουν κάποιοι φιλόλογοι ότι και αυτή ακόμη η Ελλάς έχει λάβει το όνομά της από το «έλαυδον», δηλ. το έλαιον. Το εφετινό «έτος ελιάς» αποτελεί από μόνο του όχημα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και μηνυμάτων σε διαδρομές τρισχιλιόχρονες, οι οποίες χαράχθηκαν χάριν αυτού και του εξαδέλφου του, του οίνου, σε δρόμους χερσαίους, αλλά και υδάτινους. Μετέφεραν, όμως, πέραν του καρπού της ελιάς, τους καρπούς ελαϊκών-ελλαδικών γενεών και ηλέησαν πνευματικά έθνη ανήλεα και ενδεή…».

Κορυφή σελίδας«ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»

Την διαρκή στήριξη της οικογένειας, από την Εκκλησία μας, ως βασικού παράγοντα κοινωνικής συνοχής εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, σε μήνυμά του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Οικογένειας (15/5/2006).

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας εμείς η Ποιμαίνουσα Εκκλησία ενθέρμως δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον ιερό αυτό θεσμό και τον αισθανόμαστε ως το πλέον υγιές κύτταρο της κοινωνίας, όπου γεννιέται η αληθινή αγάπη, η πιστότητα και η ισορροπία.

Κάθε υποβάθμισή της, με τις ελεύθερες συμβιώσεις, την ενδοοικογενειακή βία, τα διαζύγια κ.λπ. κλονίζει συθέμελα το όλο οικοδόμημα…».

Κορυφή σελίδας«ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΘΕΟΥ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ»

Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος προς τον Σύλλογο Φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», με την ευκαιρία του τηλεμαραθωνίου που συνδιοργανώνεται από κοινού με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA (16/5/2006), με σκοπό την ανέγερση του Ογκολογικού Παιδιατρικού νοσοκομείου της «Ελπίδας».

Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «Επίσκεψη Θεού καλούμε οι πνευματικοί άνθρωποι την ασθένεια. Επίσκεψη Θεού γιατί φέρνει τα άνω – κάτω στη βολή μας, μας ξεσηκώνει από την ομορφοστρωμένη γωνιά μας, μας ανατρέπει το ήρεμο πρόγραμμα που καταρτίσαμε για τον εαυτούλη μας, ξεχνώντας Θεό και συνάνθρωπο και μας ανασκουμπώνει να παλέψουμε γι’ αυτό που αφήσαμε στο ντουλάπι των παιδικών μας χρόνων, την ελπίδα.

Ελπίδα στη ζωή, ελπίδα για ένα κόσμο αγάπης, ελπίδα για μια εγκάρδια συνομιλία με το Δημιουργό. Απόψε συνομιλούμε με Εκείνον που μας ξεσήκωσε από την ανάπαυσή μας, ακούμε την πνοή Του να πάλλεται στους πνεύμονες των παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις και τη φωνή Του να βγαίνει ψιθυριστή από αθώα παιδικά χείλη. Απόψε δεχθήκαμε όλοι μια θεία επίσκεψη. Ας φανούμε φιλόξενοι γιοι και κόρες στον Πατέρα και Αδελφό».

Κορυφή σελίδαςΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα – Σεμινάριο για τους Κληρικούς θα πραγματοποιήσει η Ιερά Σύνοδος στην Σπάρτη (18/5/2006), με θέμα «Η αντιμετώπιση από τους Πνευματικούς Πατέρες των ψυχικών διαταραχών των πιστών», με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων & Καταστάσεων.

Στην Ημερίδα χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:

Α. Ο κ. Αριστοτέλης Ευτυχιάδης, Επίκουρος Καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η διαχρονική αντιμετώπιση των ηπίων ψυχικών διαταραχών και η συμβολή της Εκκλησίας» και

Β. Ο κ. Πέτρος Σταθόπουλος, Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «Η αποκατάστασις και ένταξις των ψυχικώς νοσούντων στην Κοινότητα»

Κορυφή σελίδαςΞΕΝΟΦΕΡΤΟΣ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΓΙΑ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;

«Το ελληνικό κράτος θεωρεί υποχρέωσή του να προσφέρει χώρους λατρείας στους μουσουλμάνους, ωστόσο ουδείς έχει κάνει αίτηση στο υπουργείο Παιδείας για τζαμί στην Αθήνα» δήλωσε την Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη η Μαριέττα Γιαννάκου, στο περιθώριο συνεδρίου του ΟΕΕΚ για την επαγγελματική κατάρτιση.

«Για να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις και οι μη αληθείς πληροφορίες, ουδεμία μουσουλμανική ομάδα ή άτομο έχει υποβάλει αίτηση στο υπουργείο για τζαμί στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός ανέφερε ότι τα δύο τελευταία χρόνια όλες οι αιτήσεις που έχουν γίνει για χώρους λατρείας, έχουν ικανοποιηθεί. Τελευταία εγκρίθηκε η λειτουργία υπαίθριου τζαμιού στην Κομοτηνή.

«Το ζήτημα αυτό δεν είναι καθόλου διμερές και δεν αφορά σε καμία τρίτη χώρα, αφορά στην ίδια την Ελλάδα, τους Έλληνες μουσουλμάνους και σε όσους ζουν στη χώρα μας και έχουν δικαίωμα λατρείας» τόνισε.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ