Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 82, 12 Μαΐου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤOΡΗΜΑ «ΚΩΔΙΚΑΣ Da Vinci»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Σ.Η.Ε.Α.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ;»

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΥΡΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

«ΠΑΜΕ ΓΑΛΑ»!ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤOΡΗΜΑ
«ΚΩΔΙΚΑΣ Da Vinci»


Στη δημοσιότητα έδωσε η Ιερά Σύνοδος το φυλλάδιο «Προς το λαό» (10/5/2006), το οποίο αναφέρεται στο πολυσυζητημένο μυθιστόρημα «ΚΩΔΙΚΑΣ Da Vinci» και αναμένεται να διανεμηθεί τις επόμενες ημέρες στους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο φυλλάδιο, αφού γίνεται θεολογική και επιστημονική ανασκευή των μυθευμάτων του συγγραφέα, που προσβάλλουν το θεανθρώπινο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, αναφέρεται καταληκτικά: «Συμπερασματικά λέμε ότι με το μυθιστόρημα «Κώδικας Da Vinci» ο συγγραφέας προσπαθεί να χτυπήσει την σωτηριώδη πίστη της Εκκλησίας ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Ο συγγραφέας επιτίθεται και εναντίον της ανθρωπότητας του Χριστού, αφού τον θεωρεί ατελή άνθρωπο με αδυναμίες. Επιτίθεται ακόμη εναντίον της Εκκλησίας και την κατηγορεί και ευθέως την υβρίζει ότι ως τώρα βασίζεται στην απάτη, το ψεύδος και την πλάνη των μελών της.

Η Εκκλησία μας θέλησε, μ’ αυτό τον σύντομο, υπεύθυνο και εμπεριστατωμένο τρόπο, να ενημερώσει το πλήρωμά της, έχοντας, συγχρόνως, εμπιστοσύνη στην βαθειά και ακλόνητη πίστη του, τα αξιόλογα ενδιαφέροντά του και, κυρίως, την ορθή κρίση του. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να συστήσει σε κανένα να παρακολουθήσει ή όχι την σχετική κινηματογραφική ταινία ή να διαβάσει ή όχι το εν λόγω μυθιστόρημα, όπως τουλάχιστον, οι οπαδοί της ανελευθερίας θα ανέμεναν. Αντιθέτως, είναι βέβαιη ότι όσοι, τυχόν, αυτοβούλως το πράξουν, θα μπορέσουν να διαπιστώσουν τα ανιστόρητα μυθεύματα και να απορρίψουν το καταγέλαστο περιεχόμενο».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Εμπεριστατωμένη απάντηση έδωσε η Ιερά Σύνοδος με το ανακοινωθέν της 9/5/2006, ύστερα από την πρόσκληση (5/5/2006) του δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού οργάνου προς τους «Εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου να επιχειρηματολογούν τεκμηριωμένα για οτιδήποτε θεωρούν οι ίδιοι ατόπημα μελών του δημοσιογραφικού κόσμου, έτσι ώστε να συμβάλουν και αυτοί στην κάθαρση που πρώτοι από όλους οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ζητούν και επιδιώκουν…» .

Στο Συνοδικό Ανακοινωθέν παρατίθενται συγκεκριμένα δημοσιεύματα αλλά και τηλεοπτικές αναφορές που σκοπό είχαν να προκαταλάβουν την στάση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με το μυθιστόρημα «ΚΩΔΙΚΑΣ Da Vinci», αποδίδοντας σε Αυτήν ακραίες και ανύπαρκτες προθέσεις.

Και το ανακοινωθέν καταλήγει: «Ουδεμία πρόθεσις να αντιδράσει «δυναμικά» υπό την έννοια που της αποδόθηκε από μερίδα των Μ.Μ.Ε., υπήρχε ευθύς εξ αρχής, όταν έλαβε την απόφαση για την έκδοση του φυλλαδίου, όπως υπευθύνως διευκρίνιζε στους Εκκλ/κούς Συντάκτες ο εκπρόσωπος της Δ.Ι.Σ. Μητρ. Πατρών κ. Χρυσόστομος. Ουδένα συγγραφέα και ιδιώτη «αφόρισε» και δεν προτίθεται να προβεί σε τέτοια ενέργεια. Συστήνει δε σε όσους αγνοούν θεολογικές ή άλλες έννοιες να ερευνούν για τη σημασία τους προτού τις χρησιμοποιήσουν μεταφέροντας «ειδήσεις».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδας«ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ;»

Στο Γ΄ Συμπόσιο Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στην συμπρωτεύουσα (9,10/5/2006), με θέμα «Προοπτικές του διεπιστημονικού διαλόγου: Θεολογία, ανθρωπιστικές σπουδές και θετικές επιστήμες» παραβρέθηκε και μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (10/5/2006).

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Η Ορθόδοξος Θεολογία απέφυγε την σύγκρουσίν της με την επιστήμη λόγω της διπλής γνωσιολογικής μεθοδολογίας των Ορθοδόξων Πατέρων, η οποία θεμελιούται εις την οντολογικήν διάκρισιν μεταξύ κτιστού και ακτίστου. Διό και η Ορθόδοξη Θεολογία αντιμετωπίζει την επιστήμην με σεβασμόν μεν, αλλ’ εντός των ορίων και των δυνατοτήτων της. Την θεωρεί δώρον Θεού… Ως τοιούτον δώρον την αποδέχεται εν ευχαριστία προς τον Θείον Δωρεοδότην, διαλέγεται μετ’ αυτής άνευ φόβου, χρησιμοποιεί τα πορίσματα και τους καρπούς αυτής εις βοήθειαν του ανθρώπου…».

Δες την πλήρη ομιλία του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδαςΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ

Την ίδια μέρα (10/5/2006) ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τους διδάσκοντες και διδασκομένους της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος.

Απευθυνόμενος στους ακροατές του ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «Σήμερα η παρουσία μας (κληρικών & θεολόγων), είναι περισσότερο αναγκαία. Όχι η παρουσία του σκοταδισμού, ούτε της εκκλησίας η οποία εν ονόματι του Θεού οδηγούσε τους ανθρώπους στην πυρά. Μιας Εκκλησίας ελεύθερης που απευθύνεται στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου, μιας Εκκλησίας στοργικής γεμάτης αγάπη. Δεν είμαστε πλέον στο περιθώριο, αλλά τώρα ερχόμαστε στο προσκήνιο. Χρειάζεται να ξαναανακαλύψουμε την αποστολή μας, να ξαναδούμε το χρέος μας και να εξασκήσουμε μια ευεργετική παρέμβαση στα ανθρώπινα πράγματα, είτε στο επίπεδο των επιστημονικών γνώσεων, είτε στο επίπεδο της πρακτικής ζωής…

Ζούμε σε μια εποχή τραγικών ανακατατάξεων όπου η εφόρμηση εναντίον της πίστεως και του Χριστιανισμού, με διάφορα βιβλία ή διάφορα κινηματογραφικά έργα, είναι συστηματική. Προβάλλεται δε με τόσο έντονο τρόπο σαν οι άνθρωποι να έχουν αποφασίσει, εδώ στην πατρίδα μας, να αυτοκτονήσουν ηθικά και πνευματικά…».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδαςΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΥΡΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

Σπουδαίες εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την εις Επίσκοπον χειροτονία του αειμνήστου Μητροπολίτου Κυθήρων Μελετίου, πραγματοποιούνται στα Κύθηρα, με την φροντίδα του οικείου Ποιμενάρχου κ. Σεραφείμ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συμμετοχή στην πανήγυρη της εορτάζουσας Ι. Μονής Οσίου Θεοδώρου, καθώς και επιστημονική Ημερίδα εις μνήμην του Ιεράρχου (11 &12/5/2006).

Σε μήνυμά της η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται στην προσωπικότητα του αειμνήστου Ιεράρχου και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την λαχούσαν αυτώ επαρχίαν εποίμανε μετά νεανικού ζήλου και ιεραποστολικής διαθέσεως, αναπτύξας σπουδαιοτάτην ποιμαντικήν δραστηριότητα, ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων. Παραλλήλως προς την αδιάλειπτον και υποδειγματικήν λειτουργικήν και κηρυκτικήν διακονίαν εμερίμνησε, κατά τρόπον εξόχως αποτελεσματικόν και πρωτότυπον, δια την εποχήν του, δια την βελτίωσιν των όρων διαβιώσεως των κατοίκων της επαρχίας του προσενεγκών ανεκτίμητον συμβολήν εις την δημιουργίαν Νοσοκομείου και Αγροτικών Ιατρείων, Γυμνασίου και Οικοτροφείου μαθητών, Οικοκυρικής και Αγροτικής Σχολής και Αγροτικών Συνεταιρισμών και εις την κατασκευήν αρτίου οδικού δικτύου, υδρεύσεως καθώς και έργων υποδομής διά την πολιτιστικήν και τουριστικήν ανάπτυξιν της νήσου…».

Εξάλλου, σε προσωπικό του μήνυμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αναφέρει και τα εξής: «Ο αείμνηστος Μελέτιος Γαλανόπουλος υπήρξεν Ιεράρχης που δούλεψε πάνω στα Γράμματα. Δηλ. τα έργα του, Θεολογικά, φιλολογικά ιστορικά, παιδαγωγικά… όλα απεδείκνυαν το ενδιαφέρον που είχε ο λόγιος και καλλιεργημένος αυτός πνευματικά Ιεράρχης για τα ζωτικά ζητήματα της εποχής του… Υπήρξε εκ των λογικότερων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και τούτο αποτελεί υψίστη τιμή για τα Ελληνικά καθόλου Γράμματα…».

Κορυφή σελίδας«ΠΑΜΕ ΓΑΛΑ»!

Μια πρωτότυπη εκστρατεία ανθρωπιάς πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» (11/5/2006), «το πρόγραμμα «Πάμε Γάλα»! πραγματοποιείται σε συνεργασία με την βιομηχανία γάλακτος «ΔΕΛΤΑ» και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας. Εκατοντάδες κιβώτια γάλακτος διανέμονται ήδη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που έχουν ανάγκη τη φροντίδα όλων μας.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης «Πάμε Γάλα» αφορά στη διανομή γάλακτος σε ιδρύματα και ξενώνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αρχή έγινε την Κυριακή 7/5 με τη διανομή γάλακτος στον Ξενώνα «Μέριμνα», καθώς και στη Στέγη κατακοίτων γερόντων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών… Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλα ιδρύματα…».

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ