Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Γιώργος Μυλωνάς(Κλάδος Διαδικτύου)

Τεύχος 816, 18 Ιανουαρίου 2016
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος για την καύση των νεκρών

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος για το θέμα της Ροτόντας
Σήμερα στις 23:00 μ.μ. στη ραδιοφωνική βιβλιοθήκη του 89,5

Η Μαριντένια Λιάγκα διαβάζει από το βιβλίο:
«Λεβάντε - Μεγαλείο και καταστροφή στη Μεσόγειο»
του Φίλιπ Μάνσελ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος για την καύση των νεκρών

«Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δεν μπορεί ο καθένας να προσθέτει ή ν΄αφαιρεί, όποτε νομίζει» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την καύση των νεκρών.

«Άλλωστε, ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας λέει ότι κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό που κάνει» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας πως «άλλο είναι, αν ένας άνθρωπος το επιλέξει κι άλλο να του το φορτώσουν. Αν το ζητήσει μόνος του, γραπτώς, ότι δηλαδή επιθυμεί την καύση, είναι δική του επιλογή και δική του ευθύνη. Δεν μπορεί όμως να ζητά να είναι ολίγον ορθόδοξος, να θέλει δηλαδή την ακολουθία, αλλά να επιτρέψει να γίνει το αποτεφρωτήριο μέσα στο Κοιμητήριό μας. Όσοι, λοιπόν, θέλουν αυτήν την υπόθεση, είτε ως ιδιώτες είτε ως φορείς, ας αγοράσουν ένα κτήμα. Θα βρουν μία έκταση, θα κάνουν ένα αποτεφρωτήριο κι από κει και πέρα καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του και αναλαμβάνει και την ευθύνη».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν επιμείνουν οι δήμαρχοι; ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Ο δήμαρχος τη δουλειά του κι εγώ τη δική μου…»

Κορυφή σελίδας


Ο Μητροπολίτης Άνθιμος για το θέμα της Ροτόντας

«Θα μπει Σταυρός στη Ροτόντα και αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο να κάνουμε δημοψήφισμα», δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

«Έρχονται και λένε, τώρα, να μη βάλουμε σταυρό στη Ροτόντα. Κύριε ελέησον... » είπε ο κ. Άνθιμος, αναφερόμενος στο μνημείο της Θεσσαλονίκης που ξανάνοιξε πρόσφατα για το κοινό.

»Εμένα, ο δήμαρχος, που δεν έχει απόλυτη αρμοδιότητα αλλά είναι τοπικός άρχοντας, μου είπε να μπει ο σταυρός. Έχει γίνει συμφωνία και αυτό θα ισχύσει. Γιατί να μαλώνουμε; Ο σταυρός θα μπει και αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο, να κάνουμε δημοψήφισμα» δήλωσε ο μητροπολίτης.

»Ήρθε χθες στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τη Ροτόντα ο υπουργός Παιδείας. Και όμως δεν κάλεσαν τη Μητρόπολη. Γιατί; Μάλλον δεν ήθελαν το ράσο» είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς διαβεβαίωσε ότι «η Ροτόντα είναι μνημείο πολυ-πολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ