Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Γιώργος Μυλωνάς(Κλάδος Διαδικτύου)

Τεύχος 814, 7 Δεκεμβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους πιστούς»

Η Νεοβυζαντινή ζωγραφική ως γλώσσα και έκφραση

Χριστούγεννα για τα παιδιά

Δωρεάν ξενάγηση στο Βυζαντινό

Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής

Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας
με θέμα: «Βίβλος και λογοτεχνία», 11 και 12 Δεκεμβρίου
Μεγάλου Βασιλείου 15 στο Ρούφ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους πιστούς»

"Ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους πιστούς ανθρώπους" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και την χειροτονία του Διακόνου Νεκταρίου σε Πρεσβύτερο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κατά την χειροτονία του π. Νεκταρίου υπογράμμισε πως "σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες δύο μυστηρίων, της Θείας Ευχαριστίας και της Ιερωσύνης, τα οποία είναι συνδεδεμένα. Χωρίς την ιερωσύνη δε μπορούμε να έχουμε την Θεία Ευχαριστία. Αλλά και ιερωσύνη δε γίνεται μακριά από την Θεία Ευχαριστία. Δεν έτυχες σήμερα σε αυτόν τον χώρο, για να πάρεις κάποιον διορισμό από κάποιον άρχοντα ή Διοικητή, για να αναλάβεις υπηρεσία ή να υπηρετήσεις σε κάποια διεύθυνση, σε κάποιο χώρο που καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων διοικητικά. Το μυστήριο της ιερωσύνης το παίρνεις σε αυτόν τον αγιασμένο χώρο μπροστά στην Αγία Τράπεζα, που είναι το Α και το Ω της ζωής. Από δω ξεκινούν όλα και εδώ τελειώνουν".

Ο Αρχιεπίσκοπος συμβούλευσε τον π. Νεκτάριο να μη λυγίζει στις δυσκολίες και να παίρνει κουράγιο από την Αγία Τράπεζα. "Οι άνθρωποι που σήμερα θα σε συγχαρούν και θα σε ασπαστούν με συγκίνηση δεν αποκλείεται αύριο να σε λιθοβολήσουν και να σε συκοφαντήσουν" είπε ο Αρχιεπίσκοπος "εσύ όμως, όπως και κάθε κληρικός, να μην λυγίζεις, γιατί για μας το πρώτο και το τελευταίο στη ζωή μας είναι η Αγία Τράπεζα. Από σήμερα εκεί θα γονατίζεις. Εκεί θα προσεύχεσαι. Από εκεί θα παίρνεις κουράγιο".

Να έχει πρότυπο τον Άγιο Νικόλαο κάλεσε τον π. Νεκτάριο ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντάς του: "Χειροτονείσαι τη μέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος να αποτελεί πρότυπο για σένα. Να τον ακολουθήσεις σε δύο δρόμους, στον δρόμο της αγάπης του Θεού και της αγάπης και εξυπηρέτησης του ανθρώπου. Αυτός είναι ο στόχος όλων των ανθρώπων, αλλά ιδιαιτέρως των κληρικών. Να αγαπούν τον θεό και τον άνθρωπο. Οποιονδήποτε άνθρωπο, είτε λευκό είτε μαύρο, να τον διακονούν με όλη τους τη δύναμη".

Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινημένος αναφέρθηκε στην οικογένεια του π. Νεκταρίου λέγοντας: "Είσαι παιδί μιας οικογένειας φτωχής που έχει άλλα 13 παιδιά, αλλά, όμως, είχες την ελπίδα στον Θεό και βλέπεις ότι ο Θεός όταν δει πιστούς ανθρώπους δεν τους εγκαταλείπει. Ο Θεός τον καθένα από μας τον καλεί με το δικό του τρόπο. Άλλοτε μέσα από τη χαρά, άλλοτε μέσα από την αρρώστια ή τα προβλήματα. Εσένα σου άνοιξε αυτόν τον δρόμο και από σήμερα αναλαμβάνεις αυτήν την υποχρέωση. Να αγαπάς περισσότερο τον Θεό και τους ανθρώπους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως "σκοπός της Εκκλησίας είναι να διακονεί τους ανθρώπους. Να τους προστατεύει. Να τους χαρίζει ζεστασιά και παρηγοριά. Αυτός είναι και ο δικός σου στόχος. Όπου κι αν υπηρετήσεις, είτε εδώ είτε στη Ουγκάντα, όπου σε καλέσει ο Θεός".

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως "η πατρίδα μας περνάει δύσκολες ώρες, αλλά δε μας πιάνει πανικός, διότι ξέρουμε ότι ο Θεός είναι αυτός, ο οποίος δίνει την λύση. Θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Ο Θεός είναι αυτός ο οποίος λέει τον τελευταίο λόγο, φτάνει όμως να συνεργάζεται με τους ανθρώπους. Όσο αρνούμαστε να συνεργαστούμε με τον Θεό τόσο θα δοκιμαζόμαστε. Υπάρχει δυνατότητα, ελπίδα, αισιοδοξία. Έτσι, λοιπόν, σήμερα π. Νεκτάριε μας δίνεις την ευκαιρία να καμαρώσουμε και να χαρούμε την παρουσία σου εδώ και να ευχηθούμε όλοι μαζί να σε χαριτώνει ο Θεός ώστε να δίνεις την χάρη Του πλούσια, όπου κι αν βρεθείς, όπου κι αν διακονήσεις."

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην προσφορά των πιστών, για την στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι "τα λεγόμενα, ότι η Εκκλησία έχει θησαυρούς είναι παραμύθια. Εσείς βοηθάτε. Σκεφτείτε, σήμερα, στην Αρχιεπισκοπή μόνο, θα φάνε 53000 άνθρωποι. Κι αυτό δεν είναι δικό μας έργο. Εμείς απλώς το καθοδηγούμε, το προσέχουμε. Εσείς το στηρίζετε. Ο ένας στέκεται πλάι στον άλλο και προχωρούμε όλοι μαζί".

Κορυφή σελίδας


Η Νεοβυζαντινή ζωγραφική ως γλώσσα και έκφραση

Τη νέα γενιά των ελλήνων αγιογράφων έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε μία εκ βαθέων συνομιλία στο ίδρυμα Κατακουζηνού. Κοινή αφετηρία όλων είναι ότι το έργο τους αντλείται και εμπνέεται από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη. Οι εικαστικοί Φώτης Βάρθης, Χρήστος Γουσίδης, Γιάννης Δέδες, Κώστας Λάβδας και Δημήτρης Χατζηαποστόλου θα παρουσιάσουν έργα τους και θα μιλήσουν για το μέλλον της εικονογραφίας. Η γνωριμία αυτή γίνεται με τη βοήθεια «ειδικών», του ψυχαναλυτή Δημήτρη Κυριαζή, του αγιογράφου π. Σταμάτη Σκλήρη και της ιστορικού της Τέχνης Ίριδας Κρητικού, που θα αποπειραθούν να «αναγνώσουν» τις αγιογραφίες και το ζωγραφικό έργο των δημιουργών. Η ιδέα να συναντηθούν ζωγράφοι με ειδικούς και να γίνει μία διερεύνηση του ψυχικού βάθους ενός ζωγραφικού έργου ξεκίνησε από τις εκδόσεις Πορφύρα τον Φλεβάρη, στο πατάρι του Αρμού. Δεν πρόκειται για ψυχανάλυση του ζωγράφου, αλλά για διερεύνηση του ψυχολογικού κλίματος και των ιδεών που εκφράζει το ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη. Μέσα από τις συναντήσεις αυτές το κοινό μπορεί ν’ ανακαλύψει και να ψηλαφήσει πράγματα που υπάρχουν σε ένα καλλιτεχνικό έργο, αλλά είναι δυσανάγνωστα, δηλαδή δεν τα αντιλαμβανόμαστε με την πρώτη ανάγνωση του έργου.

Η βυζαντινή ζωγραφική είναι μία τέχνη οραματική, έχει δηλαδή μια ιδιαιτερότητα απέναντι σε άλλες ζωγραφικές παραδόσεις και είναι η ρίζα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Έχει εμπνεύσει και τη ζωγραφική της περιόδου της Τουρκοκρατίας κι επηρεάζει ένα μέρος της νεοελληνικής ζωγραφικής. Το μεγάλο ρεύμα αυτής της παράδοσης συνεχίζεται σήμερα στην πατρίδα μας, με τη νέα γενιά των ελλήνων ζωγράφων. Βλέπουμε συχνά βυζαντινής τεχνοτροπίας έργα σε γκράφιτι, πίνακες και χαρακτικά, ενώ σημειώνεται μία αυξανόμενη παρουσία των ελλήνων αγιογράφων και των έργων βυζαντινής τεχνοτροπίας στην διεθνή αγορά τέχνης.

Πληροφορίες: Παρασκευή 11/12 στις 19:00, στο ίδρυμα Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, 5ος όροφος), Αθήνα

Κορυφή σελίδας


Χριστούγεννα για τα παιδιά

Χριστουγεννιάτικη εορταστική εκδήλωση για τα παιδιά των κατηχητικών συντροφιών πραγματοποιείται αυτό το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη, στις 18:00 μ.μ. Θ’ ακουστούν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την παιδική Χορωδία της ενορίας Αγίου Ελευθερίου Γκύζη, ενώ θα πραγματοποιηθεί αφηγηματικό εργαστήρι με χριστουγεννιάτικες ιστορίες, από τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Άννα Ιακώβου. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές και χειροτεχνίες, με την επίβλεψη στελεχών νεότητος. Δηλώστε συμμετοχή στην ενορία σας.

Κορυφή σελίδας


Δωρεάν ξενάγηση στο Βυζαντινό

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Κεντήματα από την Πόλη», που παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Μαρία Μπορμπουδάκη και τη συντηρήτρια έργων τέχνης κ. Δάφνη Φίλιου.

Η έκθεση εντάσσεται στον θεσμό «Το έκθεμα του μήνα» που εισήγαγε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2000.

Είσοδος ελεύθερη

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ