Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Γιώργος Μυλωνάς(Κλάδος Διαδικτύου)

Τεύχος 811, 20 Νοεμβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος με την «Αποστολή» στην Σάμο

Εκδήλωση για τον Λορεντζάτο στο Πολιτιστικό κέντρο του Ρουφ

Μαθήματα Νοηματικής από τη Μητρόπολη Χαλκίδος


Πορίσματα της ΚΖ’ Πανορθοδόξου Συνδιάσκεψης
για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος με την «Αποστολή» στην Σάμο

Επίσκεψη στο ακριτικό νησί της Σάμου πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο και τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της τοπικής Εκκλησίας και της «Αποστολής» στο νησί σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση και το προσφυγικό πρόβλημα ενώ παράλληλα επισκέφθηκε σχολεία και στρατιωτικές μονάδες.
Στο Δημοτικό Σχολείο Παγώνδου και το Γυμνάσιο Πυθαγορείου προσέφερε δώρα στους μαθητές και στις ομιλίες του εξέφρασε την αγωνία του για τον άδικο και διχασμένο κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά. «Έχουμε καθήκον, είπε, να θυμόμαστε ότι υποσχεθήκαμε στα παιδιά μας τουλάχιστον ένα κόσμο που θα είναι δικαιότερος, περισσότερο φωτεινός και ανθρώπινος».
Απευθυνόμενος στους μαθητές τους προέτρεψε να μην σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται και πρόσθεσε: « μη σταματάτε να βάζετε στόχους, όλα είναι στα χέρια σας, έχετε νιάτα και δύναμη και το μέλλον σας ανήκει!». Επίσης τους κάλεσε να μην περιφρονούν τη δύναμη της Θεϊκής αγάπης γιατί, όπως ανέφερε: «μόνο αυτή η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, μόνο αυτή η αγάπη μπορεί να δώσει νόημα στα όνειρα σας».
Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που επιτελούν οι Ένοπλές Δυνάμεις ειδικότερα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή επισκέφθηκε το Φυλάκιο Ψιλής Άμμου και σε μια συμβολική κίνηση παρέδωσε στον ταξίαρχο Κωνσταντίνο Μασούρο ως δώρο την ελληνική σημαία και μια Καινή Διαθήκη σε κάθε στρατιώτη.
Μιλώντας στους στρατευμένους υπογράμμισε ότι: «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σηκώνοντας και πάλι ένα δυσβάσταχτο ιστορικό φορτίο με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Με αφοσίωση στο καθήκον και με προσήλωση στην αποστολή τους εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδας μας».
Το μεσημέρι μετέβη στο Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως όπου ενημερώθηκε λεπτομερώς για το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευσέβιο και στη συνέχεια μίλησε με οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση λέγοντας: « Η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, η ακρίβεια, η έλλειψης σεβασμού του ανθρώπινου προσώπου και ο ευτελισμός του τείνουν να κυριαρχήσουν στην κοινωνία μας. Η Εκκλησία μας έκανε, κάνει και θα κάνει το καθήκον της. Οι Μητροπολίτες, οι ενορίες, οι εκκλησιαστικοί φορείς απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδος στάθηκαν, στέκονται και θα σταθούν στο πλευρό του λαού μας που δεινοπαθεί. Σε αυτό τον αγώνα είμεθα πάντοτε ανοικτοί προς οιονδήποτε θέλει να συνεργασθούμε με σοβαρότητα, συνέπεια και ανυστεροβουλία για την βοήθεια του λαού μας και την ανασυγκρότηση της χώρας μας. Η Εκκλησία είναι η Μάνα όλου του λαού και δεν υπήρξε μια φορά μόνο «τροφός του Γένους υπήρξε και θα υπάρξει πάντα η τροφός του».
Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε και το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών όπου δραστηριοποιούνται έντονα υλοποιώντας την στρατηγική τους από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης η «Αποστολή» με τον IOCC.
«Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες προέκυψαν από τις δικές μας ενέργειες, εμάς τους αποκαλούμενους του "Δυτικού Κόσμου". Εμείς οι ίδιοι, με τις πράξεις μας, τους εξαναγκάσαμε να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και τώρα τους στοιβάζουμε σαν πρόβατα για σφαγή», επεσήμανε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και αναρωτήθηκε: «αντί να είμαστε όλοι εδώ συγκεντρωμένοι και να κλαίμε για τα προσφυγόπουλα που κείτονται καθημερινά νεκρά στην άμμο, μήπως θα έπρεπε να μεριμνήσουμε νωρίτερα για να μην ξεριζωθούν μαζί με τους γονείς τους από τα σπίτια τους».
Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα προγράμματα που υλοποιεί η «Αποστολή με την συνδρομή του IOCC και εστιάζονται σε:
Έργα επισκευής και αποκατάστασης δομών και δημόσιων χώρων
•Αποκατάσταση του Κέντρου ταυτοποίησης προσφύγων/μεταναστών Σάμου- ΚΕΠΥ
•Εγκατάσταση δεξαμενής νερού, χωρητικότητας 10.000 λίτρων – ΚΕΠΥ
•Εγκατάσταση δεξαμενής νερού χωρητικότητας 10.000 λίτρων στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής
•Φορητές μονάδες υγιεινής στο Βαθύ Σάμου
Παροχή ειδών πρώτης ανάγκης
Είδη διατροφής
•40.070 μερίδες ζεστού φαγητού για 20 ημέρες στο ΚΕΠΥ Σάμου
•1.000 πακέτα τροφίμων επείγουσας βοήθειας
•150 κουτιά Βρεφικό γάλα/ 100 μπιμπερό – ΚΕΠΥ
Είδη προσωπικής υγιεινής & πρώτης ανάγκης
•1.500 υπνόσακοι
•650 βρεφικά πακέτα προσωπικής υγιεινής
•500 πακέτα προσωπικής υγιεινής ενηλίκων
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στην Σάμο τo απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. 'Ιερώνυμος μίλησε στους Εφημερίους και των Εθελοντές της Τοπικής Εκκλησίας.
Τον Αρχιεπίσκοπο στην επίσκεψη του συνόδεψαν η κα. Χριστιάνα Καλογήρου Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νικόλαος Κατρατζάκος ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελακόπουλος, και ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Μασούρος.

Κορυφή σελίδας


Εκδήλωση για τον Λορεντζάτο στο Πολιτιστικό κέντρο του Ρουφ

Τo Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή την συμπλήρωση εφέτος 100 ετών από τη γέννηση του μεγάλου μας λογοτέχνη, συγγραφέα και κριτικού λογοτεχνίας Ζήσιμου Λορεντζάτου, διοργανώνει την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:00 εκδήλωση - αφιέρωμα με θέμα:
«Ζήσιμος Λορεντζάτος: ‘‘ Η εύρεση του χαμένου κέντρου. 100 χρόνια από την γέννησή του».
Για τον Ζήσιμο Λορεντζάτο θα μιλήσουν οι:
α. Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλος (καθηγητής, συγγραφέας, κριτικός)
β. Δημήτρης Μαυρόπουλος (εκδότης)
γ. Σπύρος Γιανναράς (συγγραφέας, λογοτέχνης)
Στην εκδήλωση θα προβληθεί μέρος τηλεοπτικού ντοκυμαντέρ σχετικό με την ζωή και το έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου, ευγενική χορηγία της Ε.Ρ.Τ. καθώς επίσης θα υπάρξει και η δυνατότητα για όλους τους συμμετέχοντες αγοράς όλων των βιβλίων του Ζ. Λορεντζάτου σε ειδική τιμή, προσφορά των εκδόσεων «Εν πλω - ΔΟΜΟΣ», χορηγών της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οδ.: Μεγάλου Βασιλείου 15 στο Ρουφ (πίσω από το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς).

Κορυφή σελίδας


Μαθήματα Νοηματικής από τη Μητρόπολη Χαλκίδος

Ξεκίνησαν τα μαθήματα της νοηματικής γλώσσας στο Πνευματικό Κέντρο του Ενοριακού Ι. Ναού Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος. Στην προσφώνηση του, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ανέφερε πως «η εκμάθηση ενός ακόμη τρόπου επικοινωνίας είναι απαραίτητη στη σημερινή εποχή και κοινωνία, οι οποία κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αντικοινωνική. Επίσης επεσήμανε πως αν και χρειάζεται εκμάθηση και εξάσκηση, η Νοηματική δεν είναι μια ξένη, αλλά μια άλλη γλώσσα, που μας φέρνει πιο κοντά στους αδελφούς μας κωφούς». Εξήρε την πρωτοβουλία, το όραμα και την προσφορά του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη, ο οποίος όντας ο ίδιος άριστος γνώστης της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας, τη διδάσκει και δίνει άλλους ορίζοντες στην πολιτιστική και φιλανθρωπική δράση της Ι. Μητροπόλεως. Συνάμα συνεχάρη και τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Μάνια και τις συνεργάτιδες και τους συνεργάτες του, οι οποίοι με την αρχοντική και ανιδιοτελή διακονία τους, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, φιλοξενούν στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού τη Σχολή Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ