Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 810, 16 Νοεμβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος: "Αποτρόπαιο έγκλημα που πλήττει τα ιδανικά της δημοκρατίας"

Αποστολή στους μαθητές των Ιωαννίνων

Ένας συλλέκτης στην Αθήνα του 20ού αιώνα: η δωρεά Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη
Ξεκίνημα για την κινηματογραφική λέσχη
της Αρχιεπισκοπής


Το Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Ρουφ
προβάλλει την ερχόμενη Πέμπτη 12.11.15 στις 19:00,
τη βραβευμένη ταινία του Αλεξάντερ Πέιν “Nebraska”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος: "Αποτρόπαιο έγκλημα που πλήττει τα ιδανικά της δημοκρατίας"

Τη βαθύτατη οδύνη του προς τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy εκφράζει σε συλλυπητήρια επιστολή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

“Είμαστε συγκλονισμένοι με την απάνθρωπη αυτή τρομοκρατική ενέργεια που συνιστά πλήγμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων της φίλης χώρας Γαλλίας και, καταλήγει στην επιστολή του, με την ευχή "να είναι τα τελευταία θύματα ενός παράλογου και αποτρόπαιου εγκλήματος που πλήττει πάνω απ᾽ όλα τα ιδανικά της δημοκρατίας".

Κορυφή σελίδας


Αποστολή στους μαθητές των Ιωαννίνων

Για μια ακόμη χρονιά η «Aποστολή» στέκεται αρωγός και ενισχύει μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές της χώρας.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας επισκέφθηκε μαζί με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο δημοτικά σχολεία στα χωριά Κατσικάς και Πεδινή, και παρέδωσαν τσάντες με σχολικά είδη. Στο νομό Ιωαννίνων διατέθηκαν συνολικά 2.000 τσάντες με σχολικό υλικό.

Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την «Αποστολή» για την ευγενική προσφορά τους και αναφέρθηκε στην ανάγκη της κοινωνικής ευθύνης που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό από την παιδική ηλικία. «Τα παιδιά, είπε, είναι το μέλλον του τόπου και ένας λαός που δεν προσέχει το μέλλον του δεν έχει ελπίδα».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ανέφερε ότι για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την «Αποστολή» προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των παιδιών. «Τα τελευταία χρόνια, ανέφερε, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων προστασίας και φροντίδας με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου. Στη σχολική χρονιά 2015-2016 θα διατεθούν συνολικά περισσότερες από 16.000 τσάντες με σχολικά είδη σε μαθητές και παιδιά πολύτεκνων οικογενειών σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις και τους Δήμους».

Χιλιάδες μαθητές έχουν παραλάβει τσάντες που περιλαμβάνουν τα απαραίτητα είδη για σχολικές δραστηριότητες και η συγκεκριμένη ενέργεια αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Η Αρχιεπισκοπή με την «Αποστολή» διαθέτουν κάθε μήνα 3.000 δέματα μέσω των σχολείων σε αδύναμες οικονομικά οικογένειες στην Αττική, λειτουργεί κοινωνικά φροντιστήρια και Κέντρο Φροντίδας Παιδιού.

Κορυφή σελίδας


Ένας συλλέκτης στην Αθήνα του 20ού αιώνα: η δωρεά Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη

Το κληροδότημα Αναστασίου και Μαρίας Βαλαδώρου συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες δωρεές που παρέλαβε το Μουσείο Μπενάκη τις τελευταίες δεκαετίες.

Πάνω από 300 εικόνες, πολυάριθμα εκκλησιαστικά, αρχαία και νεώτερα αντικείμενα συγκροτούν ένα γοητευτικό σύνολο που εκφράζει το γούστο και τις προτιμήσεις μιας καλλιεργημένης αστικής οικογένειας της Αθήνας του 20ού αιώνα.

Ανάμεσα στα έργα της συλλογής ξεχωρίζει ένα μοναδικής σημασίας εύρημα, ένας σπάνιος χρυσοκέντητος επιτάφιος που χρονολογείται στον 14ο αιώνα και συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται οι δύο δωρητές, τα αδέρφια Βαλαδώρου, και κυρίως ο κατ’ εξοχήν συλλέκτης, Τάσος. Η έκθεση εστιάζει στον κοινωνικό περίγυρο, την παιδεία και τις πνευματικές αναζητήσεις που καθόρισαν τα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα, διαμορφώνοντας εν τέλει τη φυσιογνωμία της συλλογής, από την οποία θα παρουσιαστεί επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών έργων. Εκτός από αρχαία, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα, ο Τάσος Βαλαδώρος συγκέντρωνε από το εξωτερικό σπάνιες εκδόσεις και παλαίτυπα. Οι επιλογές του ανταποκρίνονταν πάντα στα πνευματικά του ενδιαφέροντα, κυρίως την αρχαία φιλοσοφία και τους εκκλησιαστικούς πατέρες.

Κεντρικό κτήριο της οδού Κουμπάρη, διάρκεια έως τις 24 Ιανουαρίου 2015

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ