Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 81, 9 Μαΐου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΙΕΡΕΑ

«ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»

«ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ»

«ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΟΥΜΕ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ»

ΝΕΟΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ & ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος η 1η Ημερίδα Υπευθύνων Εκκλησιαστικού Τύπου της Ιεράς Συνόδου, με φορέα διοργάνωσης τη Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων & Διαφωτίσεως (6/5/2006), παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, του Υπουργού Επικρατείας κ. Θεόδωρου Ρουσσόπουλου, πλειάδος Ιεραρχών, δεκάδων εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων και εκπροσώπων πολλών Εκκλ/κών Μ.Μ.Ε.

Ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Μητρ. Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, καλωσορίζοντας τους συνέδρους, σημείωσε ότι «φιλοδοξούμε να γίνουμε η άλλη φωνή της ελπίδας, της σοβαρότητας, της παιδείας, της ποιότητας και της παιδαγωγίας μέσα σε ένα θολό επικοινωνιακό τοπίο, απειλητικό για το ήθος, τις αρχές και τις αξίες…».

Την Ημερίδα χαιρέτησε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσσόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι «αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους ανθρώπους της Εκκλησίας για την ως σήμερα προσφορά τους μέσα από τα σύγχρονα Μ.Μ.Ε., αφού, σε μια εποχή που προτάσσει συχνά τη «μορφή» έναντι του «περιεχομένου» και που συχνά και χωρίς λόγο υπερβάλλουμε για την δύναμη των Μ.Μ.Ε. στην σύγχρονη κοινωνία, είναι αναζωογονητικό και παρήγορο να διαπιστώνουμε την ύπαρξη ενός αντίβαρου και νησίδων μεγαλύτερων ή μικρότερων, όπου το «περιεχόμενο» να αντιστέκεται και να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του… Ο κόσμος σήμερα διψά για αξίες και ιδανικά και η Εκκλησία βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την χρήση των Μέσων με τρόπο που αρμόζει περισσότερο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια…».

Στην ομιλία του, με θέμα «Η επικοινωνία στην Εκκλησία», ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι «επιθυμώ να έχουμε την όσο το δυνατόν ποιοτικά καλύτερη επικοινωνία με τον λαό και να προσεγγίζουμε, κατά το δυνατόν, περισσότερους συνανθρώπους μας, για να τους στέλνουμε το μήνυμα της Σωτηρίας. Ζούμε σε μιαν εποχή που ονομάζεται της παγκοσμιοποίησης και στην οποία η επικοινωνία παίζει μεγάλο ρόλο. Εκατοντάδες είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και χιλιάδες οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι ιστοσελίδες. Μέσα από τα Μ.Μ.Ε. ο καθένας προσπαθεί να περάσει τις ιδέες του και τα βιώματα του. Εμείς, με τις δυνάμεις που μας έδωσε ο Θεός, αντιστεκόμαστε στην ισοπέδωση αρχών και αξιών που, επί 2000 χρόνια, στολίζουν τις Χριστιανικές χώρες και στην κατάργηση εθνικών και θρησκευτικών παραδόσεων, εν ονόματι κάποιων ακατανόητων λογικών, που, στην ουσία τους, υποκρύπτουν την βούληση των ισχυρών του κόσμου τούτου, την οποία θέλουν να επιβάλλουν με την κοσμική ισχύ τους. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τελικά νικά πάντοτε ο Χριστός. Κι εμείς αυτό το μήνυμα θέλουμε να το περνάμε προς κάθε κατεύθυνση…».

Εισηγήσεις παρουσίασαν η Δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα, με θέμα «Εκκλ/κές μέρες Ραδιοφώνου», ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, με θέμα «Το διαδίκτυο στην υπηρετική αποστολή της Εκκλησίας» και ο κ. Κων/νος Χολέβας, Πολιτικός επιστήμων και Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», με θέμα «Έντυπες διαδρομές Ορθοδόξου αυτογνωσίας στον 21ο αιώνα»

Κορυφή σελίδας



Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η δεύτερη φάση του διαλόγου Εκκλησίας και Κοινωνίας, που γίνεται από την αρμόδια Επιτροπή Διαλόγου της Ιεράς Συνόδου, με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο, έγινε στον Βόλο (6/5/2006), είχε θέμα «Αγιότητα και εκκοσμίκευση» και αφορούσε τις Μητροπόλεις της Θεσσαλίας και τους τοπικούς κοινωνικούς και άλλους φορείς.

Στο μήνυμά του προς τους συνέδρους ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Ιδιαίτερα σήμερα, που ακούονται από το ένα μέρος ακοές πολέμων και από το άλλο επικρατεί ένας άκρατος ευδαιμονισμός, που στο βάθος του κρύβει την φθαρτότητα της εκκοσμικευμένης ζωής, το θέμα που έχετε ενώπιόν σας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ζωτικό για όλους μας. Τα ερωτήματα τίθενται: θα προχωρήσουμε, τελικά, με νηφαλιότητα, με αμεροληψία, με διαύγεια πνεύματος και διάθεση αυτοκριτικής; Και το βασικό: θέλουμε κοινωνία αγιότητος ή κοινωνία εκκοσμίκευσης; Δηλ. τον λαό μας με τον Θεό ή τυφλωμένο μακράν του Θεού; Με άλλα λόγια, επιθυμούμε κοινωνία ριζωμένη στη xριστιανική του παράδοση ή κοινωνία άρριζη και επιπόλαια, δεμένη στην ματαιότητα του κόσμου τούτου; Τα ερωτήματα αυτά, πιστεύω, κρίνουν τον καθένα μας…».

Στην Ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο φιλοξενών Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν ο Μητρ. Νικοπόλεως κ. Μελέτιος, με θέμα «Θετική όψη της αγιότητας της Εκκλησίας», ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, με θέμα «Αρνητικές τάσεις – φαινόμενα εκφυλισμού της αγιότητας της Εκκλησίας», ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Διακαιάκος, με θέμα «Θετικές όψεις εκκοσμίκευσης στην Εκκλησία», και ο Καθηγητής κ. Απόστολος Νικολαϊδης, με θέμα «Αρνητικές όψεις της Εκκοσμίκευσης στην Εκκλησία».

Τα πορίσματα της Ημερίδας θα παρουσιάσει στην Ιερά Σύνοδο με εισήγησή του ο Μητρ. Θηβών κ. Ιερώνυμος.

Κορυφή σελίδας



ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΙΕΡΕΑ

Ένα νέο Πρεσβύτερο χειροτόνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος την Κυριακή των Μυροφόρων (7/5/2006) στον Ι. Ναό Αγίου Θωμά Κυψέλης, προς τον οποίο ανέπτυξε τρία βασικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να διακρίνουν τον κληρικό της Εκκλησίας.

Το πρώτο είναι η πιστότητα στον Ιησού Χριστό «η Ανάσταση του οποίου είναι η Λυδία λίθος που κρίνει τη θεότητα του Κυρίου, αλλά και την δική μας πιστότητα στο πρόσωπό Του… Γιατί, αν ο Χριστός δεν ανασταινόταν, η πίστη μας θα ήταν μάταιη και το κήρυγμά μας κενό… το μήνυμα της Ανάστασης πρέπει να διαπερνά την ύπαρξη του Ιερέως ο οποίος οφείλει να το μεταδίδει στο λαό για να στερεώνεται και να νιώθει ασφαλής υπό την πρόνοια του Αναστάντος Χριστού…».

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει τη ζωή του Ιερέως, σημείωσε ο Μακαριώτατος είναι η αγάπη, «σαν και αυτή που οδήγησε τις Μυροφόρες στο κενό μνημείο για να εκτελέσουν καθήκον ιερό. Αυτή η αγάπη για τον Κληρικό είναι ικανή να παραμερίζει τα εμπόδια και να τον οπλίζει με ελπίδα για να επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον του…».

Το τρίτο στοιχείο είναι η τόλμη, «σαν και αυτή που χαρακτήριζε τόσο τις Μυροφόρες, όσο και τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας, αλλά και τον νυκτερινό μαθητή Νικόδημο, οι οποίοι, με παρρησία και θάρρος, ζήτησαν από τον ηγεμόνα την αποκαθήλωση του Θεανθρώπινου Σώματος και τον ενταφιασμό του. Η τόλμη είναι γνώρισμα που πρέπει να έχει ο Ιερέας για να διαλαλεί την αλήθεια, να ομολογεί Χριστό και να διακονεί τις αρχές και την πίστη της Εκκλησίας, χωρίς φόβο, σε μια εποχή που δεν ανέχεται την αλήθεια και θέλει τον Ιερέα περιορισμένο και αποδυναμωμένο…».

Κορυφή σελίδας



«ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»

Στην αξία του πολιτισμού και της παράδοσής μας αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, σε μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεανική Ενοριακή Εστία του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής στο Αμερικανικό Κολέγιο (7/5/2006).

Μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «μερικοί πιστεύουν πως για να παίξουμε ρόλο στην Ε.Ε. πρέπει να απαρνηθούμε τις ρίζες μας, δηλ. να πάψουμε να είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Αυτός δεν είναι εκσυγχρονισμός, αυτό είναι γκρέμισμα των βάσεων και των θεμελίων του Πολιτισμού μας… Εμείς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μας είναι ανοικτός, έχει ευρύτατους ορίζοντες, γι’ αυτό και αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, γιατί οι αρχές και οι αξίες του είναι έντονα διαποτισμένες από τη Χριστιανική πίστη, την πίστη εκείνη που δίδαξε στους ανθρώπους την αγάπη, την ειλικρίνεια, την ελπίδα, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ισότητα…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «μέσα στο χορό και στο δημοτικό τραγούδι διασώζονται οι βασικές αρχές και αξίες της ζωής….

Κορυφή σελίδας



«ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ»

Το 3ο Ιερατικό Συνέδριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα «Εκκλησία και παγκοσμιοποίηση, μπροστά στη μεγάλη πρόκληση», πραγματοποιείται (8/5/2006), στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας».

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στους Κληρικούς του, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να ηθικοποιήσουμε την παγκοσμιοποίηση. Δεν ξέρω αν πρέπει να είμεθα υπέρ ή κατά της παγκοσμιοποίησης. Αυτή είναι ήδη μια πραγματικότητα και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι εντάσσεται πλέον στο θέλημα του Θεού. Αποβλέπει στην ενότητα του ανθρώπινου γένους. Αλλά υπό έναν όρο. Πρέπει να παραμείνει ανθρωποκεντρική ή μάλλον Θεανθρωποκεντρική. Έτσι θα πούμε εμείς οι Ορθόδοξοι. Δηλ. να σέβεται τον Θεό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μην επιβάλει ένα και μοναδικό τρόπο ζωής, να μπορεί να τεθεί κάτω από ένα διεθνή έλεγχο. Αν αυτά δε γίνουν, τότε θα προκληθούν μεγάλες αντιδράσεις, σαν εκείνες της Γένοβας, προ τριών ετών και αυτές της Αθήνας, προχθές, ακόμη. Της Εκκλησίας καθήκον είναι να τονίζει πάλιν και πολλάκις ότι «ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος». Για εμάς τους Έλληνες υπάρχει η πλούσια θρησκευτική μας παράδοση, η Αγία Ορθοδοξία μας που μπορεί να προτείνει λύσεις και να υιοθετήσει στάσεις. Και το καθήκον αυτό είναι στα χέρια μας…».

Εισηγήσεις στο Συνέδριο ανέλαβαν να παρουσιάσουν ο π. Βασίλειος Βολουδάκης, με θέμα «Από την θεοκρατία στην παγκοσμιοποίηση», ο Αρχιμ. Γαβριήλ Παπανικολάου, με θέμα «η παγκοσμιοποίηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο», ο π. Ματθαίος Χάλαρης, με θέμα «Η στάση της Εκκλησίας και του Ελληνικού πνεύματος στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα» και ο Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος, με θέμα «Ποιμαντικές προοπτικές».

Κορυφή σελίδας



«ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΟΥΜΕ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ»

Το διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών, στο οποίο φοιτούν μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων, επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ύστερα από πρόσκληση της διεύθυνσης (8/5/2006).

Μιλώντας στους διδάσκοντες και τους μαθητές σημείωσε ότι «ζούμε σε μια κοινωνία με ανθρώπους που δε μιλούν την ίδια γλώσσα. Αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον κτίσουμε όλοι μαζί… Δε θέλουμε να ξεχάσετε τις ρίζες σας, την πατρίδα και την προέλευσή σας, αλλά θέλουμε τον δυναμισμό σας ώστε όλοι μαζί να δώσουμε την μαρτυρία μιας κοινής προσπάθειας, για μία κοινή κοινωνία…».

Και κατέληξε: «Εάν θέλουμε να συμβιώσουμε αρμονικά, πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, να αποδεχόμαστε τον διπλανό μας, όποιος και να είναι. Αυτή τη διδασκαλία του Κυρίου μας προσπαθούμε να την κάνουμε πράξη κάθε στιγμή. Είναι ο μονόδρομος, ο οποίος μας οδηγεί στην πραγματική πρόοδο…».

Κορυφή σελίδας



ΝΕΟΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ & ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

Νέος Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Τσεχίας & Σλοβακίας, ο Σεβασμιώτατος Πράγας κ. Χριστοφόρος (2/5/2006), ο οποίος διαδέχθηκε τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο, που εκοιμήθη στις 30/1/2006.

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο συνεχάρη, με επιστολή της, η Ιερά Σύνοδος (5/5/2006), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: «Σας συγχαίρουμε εκ βάθους καρδίας επί τη επαξία εκλογή σας. Ιδιαιτέρως μας ικανοποίησε η είδησις της εκλογής σας, ως Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας & Σλοβακίας και διαδόχου του μακαρίας μνήμης πρώην Αρχιεπισκόπου Νικολάου, λόγω και των παλαιόθεν προσωπικών δεσμών φιλίας της Υμετέρας Μακαριώτητος, προς την ημετέραν Εκκλησίαν…».

Η ενθρόνιση του κ. Χριστοφόρου θα τελεστεί στις 28/6/2006 και την Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος και ο Αρχιμ. Προκόπιος Πετρίδης.

Κορυφή σελίδας



ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Στις κατά καιρούς θεωρίες αμφισβήτησης της Ανάστασης του Θεανθρώπου αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στην ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου (4/5/2006).

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «αυτές οι θεωρίες είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και χρόνια. Ξαναέρχονται, σαν ξαναζεσταμένο φαγητό, στην επιφάνεια, για να μας πουν, είτε με τον «Κώδικα ντα Βίντσι», είτε με το «ευαγγέλιο» του Ιούδα ότι αυτά που πιστεύουμε δεν είναι αλήθεια… Εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πιστεύουμε στον Αναστάντα Χριστό και ξέρουμε ότι υπήρξε το πρότυπο της αρετής, της αγιότητας και θυσιάστηκε για την σωτηρία του κόσμου… Η πίστη στον Χριστό είναι ακλόνητη, παρά τον πόλεμο που γίνεται και παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν για να κλονιστεί η πίστη. Σας αφήνω να υποθέσετε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις ιστορίες, ποιοι μισούν τον Χριστό και την Χριστιανική πίστη…».

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ