Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 808, 3 Νοεμβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ανώτατη τιμητική διάκριση της Λεοντείου Σχολής στον Αρχιεπίσκοπο

«Κεντήματα από την Πόλη» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Η προσφώνηση του μητροπολίτη Κορίνθου
στην Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ανώτατη τιμητική διάκριση της Λεοντείου Σχολής στον Αρχιεπίσκοπο

Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων της Λεοντείου Σχολής ανακηρύχθηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ειδική τελετή, όπου του απονεμήθηκε ο «Χρυσός Σταυρός Αρετής και Ευποιίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινημένος τόνισε πως η Λεόντειος είναι ένας σταθμός για τη ζωή του. Στόχος του, άλλωστε, ήταν πάντα να προσφέρει στα παιδιά ό,τι μπορούσε με τον καλύτερο τρόπο. Αναφέρθηκε στη σχέση του με τους μαθητές, γιατί αυτό ήταν το κέντρο της ζωής του τότε, όπως είπε, και επεσήμανε πως πίστευε και πιστεύει ότι «τα παιδιά είναι το καλύτερο υλικό της κοινωνίας. Αρκεί να τα καταλάβουμε». Παρομοίασε τον ενθουσιασμό και τη δύναμη των παιδιών με τα γάργαρα νερά που κυλούν στα βουνά τονίζοντας πως «βλέπουμε τα παιδιά, άλλοτε μελαγχολικά, άλλοτε προβληματισμένα. Είναι από τον ενθουσιασμό που κρύβουν μέσα τους. Και αυτόν τον ενθουσιασμό δε μπορούμε να τον εμποδίσουμε, αλλά και να μπορούσαμε δε μας συμφέρει, διότι εκεί κρύβεται το αύριο το δικό μας. Σε αυτά τα παιδιά πρόκειται να παραδώσουμε την σκυτάλη. Επομένως δημιουργείται η υποχρέωση να φτιάξουμε κανάλια που θα πάρουν το ορμητικό νερό και θα το οδηγήσουν σε γόνιμα χωράφια, στην κοινωνία μας, για να φέρουν καρπούς».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, ότι κάποτε, σε αντίθεση με σήμερα, πολλοί άνθρωποι θυσιάζονταν για τους συνανθρώπους τους. Αναρωτήθηκε, ωστόσο, πώς είναι σήμερα τα σχολεία και τι γίνεται με την παιδεία λέγοντας πως «ο Δυτικός Διαφωτισμός έκανε ζημία στην Δυτική Κοινωνία και έβλαψε και την αδελφή Καθολική Εκκλησία σε πολλά πράγματα. Θα κυριεύσει ο Δυτικός ή ο Ορθόδοξος Διαφωτισμός; Είναι επικίνδυνο να δημιουργείται το ερώτημα αν χρειάζονται τα θρησκευτικά στο σχολείο. Το να πούνε ότι τα θρησκευτικά δεν διδάσκονται όπως θα έπρεπε το καταλαβαίνω. Το να πούμε ότι και οι ιερείς και οι λαϊκοί που διδάσκουν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στην ύλη και στην προετοιμασία το πιστεύω και το συζητώ, αλλά το να ζητάμε να καταργηθούν τα θρησκευτικά, γιατί δε μας εκφράζουν ή γιατί δεν έχουν ενδιαφέρον, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί έτσι δεν τους εκφράζει και η ιστορία και θέλουν να γράφεται με τρόπο που δε θα στενοχωριούνται οι γείτονες, οι οποιοιδήποτε γείτονες ή για πολλούς και οι παραδόσεις είναι πολυτέλεια και δεν χρειάζονται. Αυτά είναι σημεία που είναι επικίνδυνα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως φαίνεται ότι Ανατολική και Δυτική Εκκλησία ζούμε χωριστά. Πρέπει να παλέψουμε και να δούμε τις διαφορές μας με κατανόηση. Έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα στην Πολιτεία, στην Κοινωνία, διότι αν ο καθένας ζητάει το δικό του δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Τόνισε, επίσης, πως η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε και να αξιοποιήσουμε τα τάλαντα και τα χαρίσματά μας για το κοινό καλό.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε για τη Βιβλιοθήκη του Λεόντειου Λυκείου το έργο του "Χριστιανική Βοιωτία" και αντίγραφο του Ευαγγελίου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαῒα, που εξέδωσε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Αρχιεπισκόπου, η Γενική Διευθύντρια της Σχολής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, αλλά και ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο οποίος είναι απόφοιτος της Σχολής και εχθές συνόδευε μουσικά την Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου και Μήλου κ. Δωρόθεος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος ήταν και βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Επίσκοπος των εν Αθήναις Ρωμαιοκαθολικών κ. Σεβαστιανός, του εκπροσώπου του Βατικανού στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμένος, Βουλευτές, εκπρόσωποι Κομμάτων, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, Μέλη του Τάγματος των Μαριανών Αδελφών, Απόφοιτοι των Λεοντείων Λυκείων.

Κορυφή σελίδας


«Κεντήματα από την Πόλη» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ανοίγει πάλι τις πύλες του στο κοινό για να προβάλλει Το έκθεμα του μήνα, ένα θεσμό που καθιέρωσε πρώτο το Μουσείο στην Ελλάδα το 2000. Με τίτλο «Κεντήματα από την Πόλη» παρουσιάζεται από τις 3 Νοεμβρίου και ως το τέλος του έτους, η έκθεση χρυσοκέντητων αμφίων που αποδίδονται στα εργαστήρια κεντητικής της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη τον 19ο αιώνα.

Με αφορμή το Πέτασμα Ωραίας Πύλης της Κοκόνας του Ρολογά, καθώς αναφέρει η επιγραφή πάνω στο κέντημα, ανασύρονται από τις αποθήκες πέντε ακόμα άμφια που έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μας διηγηθούν. Νήματα και βελονιές, μαργαριτάρια, πούλιες και τιρτίρ εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και φανερώνουν μιας υψηλής ποιότητας τέχνη με άψογη τεχνική εκτέλεση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις στις 18 και 25 Νοεμβρίου και στις 9 και 16 Δεκεμβρίου, στις 12:00 και θα δοθεί διάλεξη.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ