Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 807, 30 Οκτωβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Η Εκκλησία παράγει πολιτισμό"

ΚΖ` Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας

Οικονομική ενίσχυση της Αρχιεπισκοπής σε φοιτητές
Συνέρχεται, από την Τρίτη 3 έως και την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ε.ε., η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος,
της 159ης Συνοδικής Περιόδου,
για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Η Εκκλησία παράγει πολιτισμό"

Η Εκκλησία παράγει πολιτισμό" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στην Ενημερωτική Ημερίδα για τις νέες Ηλεκτρονικές Πλατφόρμες Ανάδειξης της Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού, που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Α.Α. (Μεγάλου Βασιλείου 15, Αθήνα – Ρουφ).

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Καμίνης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, κληρικοί και λαϊκοί.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την αξία του πολιτισμού που "μαρτυρεί την ανθρώπινη πορεία πάνω στη γη", όπως είπε, επισημαίνοντας πως "ένα μεγάλο μερίδιο του πολιτισμού καλύπτεται από τον εκκλησιαστικό πολιτισμό, την εκκλησιαστική τέχνη. Η Εκκλησία δημιουργεί πολιτισμό, είτε μέσω της Αρχιτεκτονικής, είτε μέσω της Αγιογραφίας, όλα τα παράγωγα του πολιτισμού, τα οποία κοσμούν τον κόσμο και ιδιαίτερα την Αθήνα μας". Αναφερόμενος στο Γραφείο Προσκυνηματικού Τουρισμού τόνισε πως "ήταν πολύ καλή η σκέψη από πλευρά εκκλησιαστικής να δημιουργηθεί αυτό το γραφείο που ασχολείται με την ανάπτυξη, την καλλιέργεια αυτού του τομέα, όχι μόνο από πλευράς οικονομικής, αλλά κυρίως από πλευράς πνευματικής. Μας ενδιαφέρει, όχι με την έννοια του γενικότερου τουριστικού πολιτιστικού ρεύματος, αλλά σαν ένα προσκυνηματικό ταξίδι. Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε "καλή πορεία του έργου που είναι ωφέλιμο από πνευματικής και οικονομικής πλευράς για την πατρίδα μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την Αθήνα, λέγοντας πως έχει εξαιρετικά μουσεία και μνημεία. "Το μέλλον ανήκει, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στις μικρές όπως είναι η Αθήνα, η οποία ανταγωνίζεται τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο" είπε ο Δήμαρχος και προσέθεσε πως "έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε όλες τις πλευρές της πόλης. Και η πλευρά της αξιοποίησης των μνημείων και μουσείων θρησκευτικού περιεχομένου έχει τεράστια σημασία". Δήλωσε, επίσης, αρωγός στις προσπάθειες της Εκκλησίας, για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, που, άλλωστε, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στον τουρισμό της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, αλλά και του Υπουργού Τουρισμού τόνισε πως "το πλέον σαφές μήνυμα από την εκδήλωση φαίνεται από την αφίσα της ημερίδας, στο κάτω μέρος της οποίας υπάρχουν οι σημαίες της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μήνυμα, λοιπόν, είναι η συνεργασία και η συνεννόηση.

Εκείνα που μας χωρίζουν είναι ο σίγουρος δρόμος μιας καταστροφής. Ανακαλύπτοντας όμως εκείνα που μας ενώνουν, όπως μας ενώνει η σημερινή εκδήλωση, είναι ο δρόμος που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο μια οικονομική κρίση, αλλά και μια κρίση που είναι σε εξέλιξη και είναι το προσφυγικό ζήτημα. Ας κρατήσουμε από την σημερινή εκδήλωση ότι οι θρησκείες είναι δρόμοι πολιτισμού και γνώσεων. Ο δικός μας πολιτισμός έχει διαμορφωθεί από την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και παράδοση και εμείς από αυτόν τον δρόμο μπορούμε να βρούμε λύση όχι μόνο σε σημερινά αδιέξοδα, αλλά και σε πολύ βαθύτερα ζητήματα. Η Κυβέρνηση θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια προς κατευθύνσεις που δίνουν διέξοδο.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και δυνατότητες του Ψηφιακού βιωματικού μουσείου, καθώς και οι δυνατότητες της νέας Ψηφιακής Πλατφόρμας διαχείρισης θρησκευτικών προορισμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σκοπός της Ημερίδας, ήταν η παρουσίαση των Έργων «Ανάδειξη της Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Βιωματικό Μουσείο - Ψηφιακό Μουσείο) & «Πλατφόρμα Διαχείρισης Θρησκευτικών Προορισμών», αντικείμενο των οποίων αποτελεί η ανάπτυξη πλατφόρμας διαδικτυακού εικονικού μουσείου και η ανάπτυξη εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης θρησκευτικών προορισμών, με στόχο την ανάδειξη του εκκλησιαστικού πολιτιστικού αποθέματος και του θρησκευτικού τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ανά τον κόσμο πληθυσμό της ομογένειας και της διεθνούς ορθόδοξης και φιλορθόδοξης κοινότητας, μέσω της αξιοποίησης Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών.

Βασικός εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Ειδικού Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), ο οποίος τόνισε τη σημασία της Ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν από στελέχη των Αναδόχων των Έργων, Profile Α.Ε.Β.Ε. και Printec A.E., το πολιτιστικό περιεχόμενο της Ι.Α.Α. και το πως αυτό αναδεικνύεται μέσα από το Ψηφιακό Βιωματικό Μουσείο μέσω των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και τεχνικών ψηφιακής απεικόνισης και αναπαράστασης καθώς και το σύνολο των εφαρμογών της ψηφιακής Πλατφόρμας Διαχείρισης Θρησκευτικών Προορισμών. Παρουσιάστηκαν επίσης οι φάσεις και η μεθοδολογία υλοποίησης του έργου και συλλογής του περιεχομένου-υλικού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου για την Ι.Α.Α., τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βιωσιμότητα των έργων. Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα οφέλη που δημιουργούνται για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε επίπεδο προβολής, προώθησης και προσέλκυσης επισκεπτών. Την Ημερίδα συντόνιζε ο Διευθυντής της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής κ. Γεώργιος Δεμελής.

Κορυφή σελίδας


ΚΖ` Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιείται στην Κόρινθο, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, από 2 έως 4 Νοεμβρίου 2015, η «ΚΖ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιῶν και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Όψεις του συγχρόνου Αποκρυφισμού».

Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Εντεταλμένοι Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Οι Συνδιασκέψεις αυτές διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος και έχουν Πανορθόδοξη απήχηση, καθόσον ασχολούνται με τα θέματα της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού και την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Στη συνέχεια θα αναγνωσθούν τα Μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας των εργασιών θα ολοκληρωθεί με τις Εισηγήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου: «Λόγοι επηρεασμού των νέων από τον Αποκρυφισμό», και του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Βασίλειου Γεωργόπουλου Eπίκουρου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.: « Η σύγχρονη ψευδοαγγελολογία».

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, θα λάβουν το λόγο και Εντεταλμένοι των Ιερών Μητροπόλεων, για να εκθέσουν τη δράση τους.

Κορυφή σελίδας


Οικονομική ενίσχυση της Αρχιεπισκοπής σε φοιτητές

Οικονομικά βοηθήματα σε 17 νεοεισαχθέντες φοιτητές απένειμε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προχώρησε κι εφέτος σε μια συνεισφορά στους πρωτοετείς φοιτητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλύψουν τα πρώτα φοιτητικά τους έξοδα και κυρίως φανερώνοντας το ενδιαφέρον και τη στοργή της Εκκλησίας προς εκείνους.

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στα παιδιά υγεία και πρόοδο, καλές σπουδές και κάθε επιτυχία στη ζωή των. Η επιλογή έγινε κι εφέτος με κοινωνικά κριτήρια και με βάση τις αιτήσεις που είχαν υποβάλει οι ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι 7 από τους 17 φοιτητές είναι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος, οι συνεργάτες του Γραφείου Νεότητος καθώς και γονείς των παιδιών που έλαβαν το οικονομικό βοήθημα από τον Αρχιεπίσκοπο.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ