Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 806, 26 Οκτωβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανάδειξη του προνοιακού έργου της Εκκλησίας

Υποβολή αιτήσεων για το επισιτιστικό πρόγραμμα της Αποστολής έως τις 4 Νοεμβρίου

Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου και στην Αθήνα της Κατοχής από τον 89,5


ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανάδειξη του προνοιακού έργου της Εκκλησίας

Στην αξία του εθελοντισμού και της συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την έναρξη της Ενημερωτικής Ημερίδας με θέμα την παρουσίαση του Έργου «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Οργάνωσης του Εθελοντισμού και Συντονισμού του Προνοιακού Έργου της Εκκλησίας». Αντικείμενο του Έργου, αποτελεί η Ανάπτυξη μιας Διαδικτυακής Πλατφόρμας Οργάνωσης του Εθελοντισμού και Συντονισμού του Προνοιακού Έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με στόχο την παροχή αυτοματοποιημένων υπηρεσιών προς εθελοντές, χορηγούς, δωρητές και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Την ημερίδα προλόγισε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως "η σημερινή ημέρα, είναι μια ημέρα γιορτής, διότι γιορτάζουμε τα αποτελέσματα μιας αγαστής συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων που διαχειρίζονται τη δημόσια ζωή, εν προκειμένω του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Εκκλησίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Περιφέρειας, των Δήμων και όλων των φορέων της διαχειριστικής αρχής, αλλά και ημέρα γιορτής, γιατί ο εθελοντισμός, η διακονία, είναι βασική αρχή της ζωής μας ως χριστιανών, είναι προτεραιότητα και τρόπος ζωής μέσα στην Εκκλησία". Ανακοίνωσε, επίσης, πως την επόμενη Παρασκευή θα παρουσιαστεί ένα ακόμη καινούργιο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον σκοπό της Εκκλησίας λέγοντας πως "είναι να ξεκουράζει τον άνθρωπο με την επικοινωνία με τον Θεό και να του προσφέρει ό,τι μπορεί, ώστε να ζήσει όσο το δυνατόν πιο όμορφα". Μιλώντας για το έργο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "όλα τα τεχνικά επιτεύγματα είναι σπουδαία όταν τα χρησιμοποιούμε για τους ανθρώπους, για την πρόοδο". Μίλησε για την συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία, για την επίτευξη του έργου και επεσήμανε πως "είναι απαραίτητο σε αυτήν την δύσκολη εποχή για την χώρα όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να βοηθά τον άλλο, για να προχωρούμε. Χιλιάδες άνθρωποι αναπαύονται με τη σκέψη ότι αύριο κάποιος θα είναι πλάι του". Έκανε λόγο, ακόμη, για τη χρησιμότητα του έργου και την συμβολή του στο έργο της Αρχιεπισκοπής, διότι "με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν όσοι θέλουν και το έργο θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Αυτά τα τεχνικά έργα και οι επιτεύξεις έχουν νόημα όταν γίνονται καρπός για όλους".Αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού και της συνεργασίας με σκοπό το κοινό καλό επισημαίνοντας πως "η πίστη, η Ορθοδοξία παράγει πολιτισμό, μουσική ζωγραφική, αρχιτεκτονική και αυτά δεν είναι για λίγους, αλλά για όλους. Δεν έχουμε εγκλωβιστεί στον εαυτό μας. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με το Δήμο, την Περιφέρεια, τους συλλόγους και τους φορείς με μόνο σκοπό την αγάπη προς τον άνθρωπο. Φροντίζουμε, ώστε ο πληγωμένος άνθρωπος να πάρει τη θέση που του πρέπει, χωρίς κανένα προσωπικό συμφέρον".

Με αφορμή την παρουσίαση του έργου στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τη σημασία της ανάδειξης, ενίσχυσης και αξιοποίησης του εθελοντισμού, ως το κύριο μέσο για την εκτέλεση του προνοιακού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Ρουφ υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου, για να παρακολουθήσουν την ημερίδα και να ενημερωθούν για τη νέα αυτή ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Κορυφή σελίδας


Υποβολή αιτήσεων για το επισιτιστικό πρόγραμμα της Αποστολής έως τις 4 Νοεμβρίου

Συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά και φέτος το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στο Σπίτι», το οποίο αφορά τη διανομή δεμάτων τροφίμων σε μηνιαία βάση σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 Ευρώ. Από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου σε 145 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων και η παραλαβή των δικαιολογητικών.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Ρουφ, παρουσία του Πρωτοσυγκέλλου π. Συμεών Βολιώτη, του γενικού διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου π. Βασιλείου Χαβάτζα και του γενικού διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα, οι ιερείς των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ι. Αρχιεπισκοπής, ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και παρέλαβαν πλήρη φάκελο οδηγιών.

Ο Πρωτοσύγκελλος π. Συμεών Βολιώτης μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και ανέφερε ότι το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά κατοίκους ενοριών που υπάγονται στην Περιφέρεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους, στην ενορία της κατοικίας τους έως στις 04/11/2015.

Για την επιλογή των επωφελούμενων του προγράμματος θα συνεκτιμηθούν, μέσω μοριοδότησης:

Ο αριθμός των ανέργων μελών στην οικογένεια

Εισοδηματικά κριτήρια: Για ένα άτομο 0 έως 6.000 ΕΥΡΩ, συν 1.000 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, όπως αυτά δηλώνονται στο εκκαθαριστικό φορολογίας 2015.

Εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, η βοήθεια θα δοθεί κατά προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων μελών και τον αριθμό ανάπηρων μελών.

Ο γεν. διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου π. Βασίλειος Χαβάτζας αναφέρθηκε στον ρόλο των ενοριακών δομών και στην στρατηγική υλοποίησης μέσω του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή».

Ο γενικός διευθυντής της « Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας παρουσίασε από την πλευρά του τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνέπεια και υπευθυνότητα για την πλήρης χαρτογράφηση των αναγκών της κάθε ενορίας και των προβλημάτων των αδύνατων οικονομικά οικογενειών με ορόσημο την ορθή γεωγραφική διασπορά του κοινωνικού έργου. Επιπροσθέτως τόνισε ότι ο αριθμός των δεμάτων τροφίμων σταδιακά αυξήθηκε με αποτέλεσμα η «Αποστολή» να διανέμει 9.000 δέματα μηνιαίως.

Κορυφή σελίδας


Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου και στην Αθήνα της Κατοχής από τον 89,5

Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και για μία εβδομάδα το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και αναφέρεται στην Αθήνα της κατοχής.

Η ιταλική επίθεση και η γερμανική κατοχή, είναι δύο σκληροί και επώδυνοι σταθμοί στην νεότερη Ελληνική ιστορία. Οι Έλληνες της εποχής εκείνης προσπάθησαν να υπερασπιστούν με αυτοθυσία την πατρίδα τους και υπέφεραν τα πάνδεινα τόσο κατά τη διάρκεια της ιταλικής εισβολής όσο και κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας για μία εβδομάδα περίπου θα προσπαθήσει, να εξετάσει τις πρώτες ώρες του πολέμου, τις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού και την αντίδραση των Ιταλών στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα. Θα αναφερθεί, ακολούθως, στα βασικότερα γεγονότα και πρόσωπα τόσο της εποποιΐας του 1940 όσο και της κατοχής στην Αθήνα. Ειδικότερη αναφορά θα γίνει στην κατάληψη της Αθήνας, σε εικόνες από την Αθήνα της κατοχής, στην ανθρώπινη ψυχολογία κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, στα αντίποινα των Γερμανών στην αντίσταση των Αθηναίων, στις συνέπειες της κατοχής στην καθημερινή ζωή, στις αναφορές τόσο των Ελληνικών όσο και των ξένων εφημερίδων, στην προσφορά της Εκκλησίας δια της "χριστιανικής αλληλεγγύης" και όχι μόνο στην δύσκολη αυτή περίοδο και τέλος στην απελευθέρωση της Αθήνας.

Μιλούν κληρικοί, ιστορικοί, συγγραφείς, ερευνητές, που αναδεικνύουν τη σημασία της 28ης Οκτωβρίου και φωτίζουν γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν την περίοδο της κατοχής στην Αθήνα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ