Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 805, 22 Οκτωβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου στο «Δημήτρειον» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Αποστολής

Ημερίδα με θέμα: το προνοιακό έργο της Εκκλησίας στον ψηφιακό κόσμο

Θεολογικό-παιδαγωγικό εργαστήρι κατήχησης

Δ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
της Εκκλησίας της Ελλάδος
για την Τουρκοκρατία και το 1821


23 και 24 Οκτωβρίου στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και ΣταδίουΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου στο «Δημήτρειον» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Αποστολής

Μια ξεχωριστή επίσκεψη στο «Δημήτρειο» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της «Αποστολής» στο Μοσχάτο πραγματοποίησαν από κοινού, χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Στην διάρκεια της επίσκεψης τους, στην οποία τους συνόδευσε ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, έτυχαν θερμής υποδοχής από το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί με τα οποία μάλιστα γευμάτισαν μαζί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απένειμε το παράσημο Α’ Βαθμού Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου , που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξαιρετική φροντίδα και συνεχή υποστήριξη που παρέχει προσωπικά ο ίδιος αλλά και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην δημιουργία και ομαλή λειτουργία του Δημήτρειου Κέντρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο για τη συνεχή υποστήριξη και πολυδιάστατη προσφορά του στο έργο της Αποστολής και ειδικότερα την λειτουργία του Δημητρείου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης: « η παρουσία σας εδώ, πέρα από τον ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα που έχει είναι για μας εξαιρετικά σημαντική διότι έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστώσετε εκ του σύνεγγυς το εξαιρετικό έργο που επιτελείτε στο «Δημήτρειο», ένα κέντρο στην δημιουργία και υποστήριξη του οποίου έχετε συμβάλει με όλες τις δυνάμεις σας. Για το σκοπό αυτό η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας και απονέμουμε την ανωτέρα τιμητική διάκριση μας ,το παράσημο Α’ Βαθμού Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου».

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ανέφερε: «Μακαριώτατε με συγκινείτε και με συγκλονίζετε πρώτον για τη μεγάλη χαρά να είμαστε με τα παιδιά. Το έργο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου είναι πολύ μεγάλο και αυτό οφείλετε και στους πολύ καλούς συνεργάτες του, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και τον κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα και όλους τους γνωστούς και αγνώστους συνεργάτες του. Η ελληνική ομογένεια αποφάσισαν να βοηθήσουν όσο μπορούν περισσότερο. Ο IOCC, International Orthodox Christian Charities βοηθά πάρα πολύ την Ελλάδα. Ο Οργανισμός αυτός αισθάνεται την άνεση και την εμπιστοσύνη με το έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσω της «Αποστολής».

Έχετε μία πολύ σταθερή βάση και οικονομική διαφάνεια και εγγυητής αυτής είναι ο Μακαριωτάτος και οι συνεργάτες του και αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο να υπάρξει αυτή η προσφορά από την Αμερική. Ευχαριστώ για το παράσημο, αλλά αυτό ανήκει σε όλους όσους συμβάλλουν στο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εγώ το παίρνω συμβολικά ως εκπρόσωπος 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων που συνιστούν και συγκροτούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και όχι μόνο».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο για την υποστήριξη που δίνει όλα τα χρόνια στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί η Αποστολή. «Η συμπαράσταση και υποστήριξη σας είναι για μας πολύτιμες και αποτελούν ουσιαστικά έναν φάρο αισιοδοξίας για να πορευτούμε στο μέλλον. Τα χαμόγελα και οι δυνατότητες δημιουργικής απασχόλησης που βιώνουν σε καθημερινό επίπεδο τα παιδιά μέσα από την λειτουργία του «Δημήτρειο» αποκτούν ιδιαίτερη σημασία την χρονική περίοδο που διανύουμε»

Μετά το τέλος του γεύματος τα παιδιά από το “Δημήτρειο” δώρισαν στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ζωγραφιές αλλά και αναμνηστικά που δημιούργησαν ειδικά για την επίσκεψη του ευχαριστώντας τον για την διαρκή φροντίδα και υποστήριξη που παρέχει στην λειτουργία του κέντρου. Τα παιδιά μαζί με τους δυο Ιεράρχες και το προσωπικό του Κέντρου παρακολούθησαν ένα σχετικό video με τις δραστηριότητες που έχουν υλοποιηθεί στο «Δημήτρειο» και μετά το τέλος της προβολής τους τραγούδησαν δίνοντας έτσι μια ξεχωριστή νότα στην επίσκεψη.

Το ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΝ Κέντρο Φροντίδας Παιδιού που ιδρύθηκε από την ΑΠΟΣΤΟΛΗ, το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την ουσιαστική συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου με σκοπό τη φροντίδα και την υποστήριξη παιδιών ηλικίας 6 – 12 ετών, που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και αξεπέραστα κοινωνικά προβλήματα. Το καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας του ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΥ αρχίζει αμέσως μετά από το σχολικό ωράριο και διαρκεί έως το βράδυ, παρέχοντας σίτιση, ενισχυτική διδασκαλία, ψυχολογική υποστήριξη κι έναν πλούτο δημιουργικών δραστηριοτήτων που βοηθούν τα παιδιά στην υγιή ανάπτυξή τους, να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τα έμφυτα ταλέντα τους, να ψυχαγωγηθούν, να γυμναστούν, να χαρούν.

Κορυφή σελίδας


Ημερίδα με θέμα: το προνοιακό έργο της Εκκλησίας στον ψηφιακό κόσμο

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διοργανώνει Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του Έργου «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Οργάνωσης του Εθελοντισμού και Συντονισμού του Προνοιακού Έργου της Εκκλησίας», την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015, από ώρα 09:00 π.μ. έως ώρα 14:00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μεγάλου Βασιλείου 15, Αθήνα – Ρουφ).

Αντικείμενο του Έργου, αποτελεί η Ανάπτυξη μιας Διαδικτυακής Πλατφόρμας Οργάνωσης του Εθελοντισμού και Συντονισμού του Προνοιακού Έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με στόχο την παροχή αυτοματοποιημένων υπηρεσιών προς εθελοντές, χορηγούς, δωρητές και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είναι εκπρόσωποι των αρμοδίων Υπουργείων, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013), και άλλων φορέων.

Τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις δυνατότητες της νέας ψηφιακής πλατφόρμας εθελοντισμού θα παρουσιάσουν στελέχη της ΙΑΑ και του Αναδόχου του έργου, Ένωση Εταιριών «INTRASOFT Α.Ε. - Q & R A.E».

Με αφορμή την παρουσίαση του έργου θα γίνει συζήτηση για τη σημασία της ανάδειξης, ενίσχυσης και αξιοποίησης του εθελοντισμού, ως το κύριο μέσο για την εκτέλεση του προνοιακού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες: www.iaath.gr

Ε-mail: ydiaxirisisergondg@iaath.gr

Κορυφή σελίδας


Θεολογικό-παιδαγωγικό εργαστήρι κατήχησης

Το Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιεί για ένατη συνεχή χρονιά το Σεμινάριο Επιμόρφωσης Κατηχητών –τριών για το εκκλησιαστικό έτος 2015-2016. Ειδικά φέτος το σεμινάριο προσλαμβάνει τη μορφή ενός Θεολογικού – Παιδαγωγικού εργαστηρίου.

Στο εργαστήρι θα διερευνηθούν 12 διαφορετικές ενότητες, μέσα από τη θεολογική και την παιδαγωγική τους οπτική. Τα συγκεκριμένα θέματα προτάθηκαν προς ανάπτυξη από τους Κατηχητές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην Ημερίδα Επιμόρφωσης του Γραφείου Νεότητος στις 19- 9-2015.

Οι Στόχοι του συνοπτικά είναι:

1.Η επιμόρφωση των Κατηχητών –τριών σε θέματα θεολογίας και παιδαγωγικής, τα οποία συνδέονται άμεσα με την κατηχητική διακονία των παιδιών και των εφήβων.

2.Η γνωριμία και η επικοινωνία με Κατηχητές-τριες των ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

3.Η ανάπτυξη διαλόγου και η ανταλλαγή απόψεων επί των εισηγήσεων.

4.Η διεύρυνση του γνωστικού επιπέδου.

5.Η διατύπωση προβληματισμών γύρω από την κατηχητική διακονία και η αναζήτηση λύσεων.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου:

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 Οκτωβρίου, 17.30 – 20.30

Αγιασμός. Εισαγωγή – γνωριμία

Το ι. Μυστήριο της Μετανοίας – Εξομολογήσεως

π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Εκπαιδευτικός- Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι. Αρχ/πής Αθηνών

4 Νοεμβρίου, 18.15 – 20.15

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ

Παρουσιάζοντας το ι. Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σε όλες τις βαθμίδες Κατήχησης (αναφορά στα εκκλησιαστικά & λειτουργικά σκεύη)

Κατηχητές από Ι.Ναό Αγίου Ελευθερίου οδ. Αχαρνών

11 Νοεμβρίου, 18.15 – 20.15

Τα ι. Μυστήρια της Βάπτισης, του Χρίσματος και του ι. Ευχελαίου

Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος στον Ι.Ναό Αγίου Ελευθερίου οδ. Αχαρνών, Δρ. Θεολογίας

18 Νοεμβρίου, 18.15 – 20.15

Η θεολογία της Εκκλησίας μας για τις Θεομητορικές εορτές

Πρεσβ. Κυριακή Τριανταφυλλίδου – Μπαθρέλλου, Εκπαιδευτικός – συγγραφέας κατηχητικών Βοηθημάτων

25 Νοεμβρίου, 18.15 – 20.15

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ

Τα Χριστούγεννα με βάση τη θεολογία της βυζαντινής εικόνας

Κατηχητές από Ι.Ναό Αγίου Γερασίμου Ιλισίων

2 Δεκεμβρίου, 18.15 – 20.15

Η θεολογία της Εκκλησίας μας για τις Δεσποτικές εορτές

κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας, καθηγητής Μουσικής

9 Δεκεμβρίου, 18.15 – 20.15

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ

Παρουσιάζοντας στα παιδιά πατερικά κείμενα της Εκκλησίας μας

Κατηχητές από Ι.Ναό Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου

16 Δεκεμβρίου, 18.15 – 20.15

Διδακτική της δογματικής διδασκαλίας

κ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας- Αρχισυντάκτης του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ

13 Ιανουαρίου 2016, 18.15 – 20.15

Αξιοποίηση των πατερικών κειμένων στην Κατήχηση

Πρωτοπρεσβ. Ματθαίος Χάλαρης, υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος στον Ι.Ναό Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου

20 Ιανουαρίου, 18.15 – 20.15

Η κατηχητική αξιοποίηση της Καινής Διαθήκης

κ. Δεσπότης Σωτήριος, Καθηγητής της Κοινωνικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

27 Ιανουαρίου, 18.15 – 20.15

Η κατηχητική αξιοποίηση της Παλαιάς Διαθήκης

κ. Πορφύριος Νταλιάνης, Δρ. Θεολογίας, διδάσκων στο τμήμα Θεολογίας του City Unity College

3 Φεβρουαρίου, 18.15 – 20.15

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ

Οι Παραβολές του Χριστού

Κατηχητές από τα σεμινάρια Επιμόρφωσης του Γραφείου Νεότητος Ι.Α.Α.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: 50 κατηχητές και κατηχήτριες ή στελέχη νεανικού έργου προερχόμενοι από τις κατηχητικές συντροφιές των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Θα προηγηθούν όσοι-ες έχουν μικρή εμπειρία στην κατηχητική διακονία.

Ώρα συναντήσεων:

17.30 Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (προαιρετικά)

18.15 – 20.15 Διεξαγωγή Σεμιναρίου

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα:

• Εισήγηση επί του θέματος

• Συζήτηση σε ολομέλεια

• Επικοινωνία

Βεβαίωση Παρακολούθησης:

Δίδεται σε όποιους από τους συμμετέχοντες είναι συνεπείς στον αριθμό των παρουσιών (δικαιολογούνται μέχρι 3 απουσίες).

Πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή: Μπορείτε να υποβάλλετε τις δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

(Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου 37, Πλατεία Κυνοσάργους, Τ.Κ. 117 43, Ν. Κόσμος), στον αρ. φαξ: 210 9244363 ή στο mail: katixisi@neotita.gr μέχρι την 16η Οκτωβρίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες: Στο τηλ.: 213 0184431 (δ. Γαβριήλ Τριανταφυλλιά) και στο e-mail: katixisi@neotita.gr

Γενικές Πληροφορίες:

Τόπος συναντήσεων: Νεανική αίθουσα “Καταφυγή” Ι.Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (300 μ. από Μετρό ΔΑΦΝΗ)- Λακεδαίμονος 2 & Αγίας Βαρβάρας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ