Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 804, 16 Οκτωβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Τουρκοκρατία και το 1821

Η Αποστολή στη Χίο

Ξεκίνησε η αιμοδοσία στην ιερά Μητρόπολη Πατρών

ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Δημήτρης Τριανταφυλλίδης μιλάει στο Ραδιόφωνο του 89,5 για τη λογοτεχνία – μαρτυρία του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν

Κυριακή 18/9, το βράδυ στις 20:00-21:00
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Δ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Τουρκοκρατία και το 1821

Πραγματοποιείται στις 23 και 24 Οκτωβρίου ε.ε. το Δ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο εντάσσεται στη σειρά των δέκα Επιστημονικών Συνεδρίων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως (1821-2021). Το Συνέδριο εφέτος έχει ως κεντρικό θέμα τον Ελληνικό και τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. Κατά την διάρκεια των εργασιών του θα παρουσιασθούν εισηγήσεις από εικοσιτρείς επιστήμονες και ερευνητές.

Η επίσημη έναρξη και η πρώτη Συνεδρία θα λάβουν χώραν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, από τις 17.00 έως τις 20.30, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Την έναρξη θα κηρύξει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η δευτέρα και η τρίτη Συνεδρία θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου και από ώρες 09.00-13.30 και 16.00-19.30 αντιστοίχως, στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου.

Οι εισηγήσεις του Δ Συνεδρίου θα κυκλοφορηθούν σε τόμο. Οι τόμοι με τα Πρακτικά των τριών προηγουμένων Συνεδρίων έχουν ήδη εκδοθεί και είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο ιστορικός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

(Πληροφορίες: Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, τηλ. 210-7272212-3. Email: politistikitautotita@yahoo.gr Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να λάβουν βεβαιώσεις παρακολουθήσεως του Συνεδρίου).

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα.

Κορυφή σελίδας


Η Αποστολή στη Χίο

Πολύπλευρες ανθρωπιστικές δράσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στην διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των κατοίκων, στην ενημέρωση και την πρόληψη για το Alzheimer αλλά και στην ανακούφιση και καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων υλοποίησε το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου στην Χίο η «Αποστολή».

Κλιμάκιο του οργανισμού διένειμε περισσότερες από 800 τσάντες με σχολικά είδη σε μαθητές, παιδιά οικονομικά αδύναμων και πολύτεκνων οικογενειών της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών. Οι μαθητές των σχολείων της περιοχής του Βολισσού, που επισκέφθηκαν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Αποστολής κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα για να παραδώσουν μέρος των σχολικών ειδών, εξέφρασαν με τον πλέον εκδηλωτικό τρόπο τη χαρά και την ικανοποίηση τους για τη σημαντική προσφορά και τους χάρισαν ζωγραφιές που δημιούργησαν.

Στην συνέχεια, με την συνδρομή και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών παραδόθηκαν μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού στο Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού και το Αγροτικό Ιατρείο Παρπαριάς.

Επιπλέον, ειδική ομάδα με επιστημονικό προσωπικό από το «Καρέλλειο- Πρότυπη Μονάδα Alzheimer» της «Αποστολής», με τη συνδρομή της εταιρεία ΜΕΓΑ, χορήγησε τεστ μνήμης σε περισσότερα από 100 άτομα άνω των 60 ετών ενώ πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία για τη νόσο Alzheimer στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο.

Παράλληλα, με την συνδρομή και την υποστήριξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Christian Charities – IOCC, παραδόθηκαν μεγάλες ποσότητες με πακέτα προσωπικής υγιεινής και υπνόσακους στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Μερσινίδι. Με την συγκεκριμένη προσφορά ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συμβάλει ουσιαστικά στην αξιοπρεπή διαμονή και το σεβασμό των ανθρώπων που οι συνθήκες τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο και την «Αποστολή» για τη συνεχή υποστήριξη και την πολυδιάστατη προσφορά της λέγοντας: «καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και προβλήματα και η συνεχής υποστήριξη του έργου και των προσπαθειών μας από την «Αποστολή» έχουν για μας ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Περισσότερο από ποτέ η Εκκλησία μας, εφαρμόζοντας το Ευαγγέλιο, επιχειρεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος αναγκών προσφέροντας ανακούφιση σε εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου επισημαίνοντας: «Η παρουσία της «Αποστολής» στην Χίο υπήρξε πολυδιάστατη. Επιχειρήσαμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αγάπης βοηθώντας να ξεπεραστούν καθημερινά προβλήματα των κατοίκων του νησιού. Όλοι μαζί ας ενώσουμε, επιτέλους, τις προσπάθειές μας. Η «Αποστολή» θα συνεχίσει να προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φυλής γιατί αυτή η προσπάθεια έχει ευθύνη, συνέπεια και προπαντός αγάπη και κατανόηση».

Κορυφή σελίδας


Ξεκίνησε η αιμοδοσία στην ιερά Μητρόπολη Πατρών

Ξεκίνησε η καθιερωμένη αιμοληψία που διοργανώνει η Μητρόπολη Πατρών στην πλατεία Γεωργίου. Η πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησία θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Στό πλαίσιο τῆς προσπάθειας γιά τήν ἀνακούφιση τοῦ ἀνθρώπινου πόνου, ἡ Ἱερά Μητρόπολις Πατρῶν, ἐκτός ἀπό τίς Ἐνοριακές αἱμοδοσίες, διοργανώνει δύο φορές τό χρόνο σέ συνεργασία μέ τά μεγάλα Νοσοκομεῖα τῆς Πάτρας, αἱμοληψία στήν Πλατεία Γεωργίου.

Ἔτσι, ἀπό τήν Δευτέρα 12.10.2015, στήν Πλατεία Γεωργίου διεξάγεται ἡ αἱμοδοσία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν, ἡ ὁποία θά διαρκέση μέχρι καί τίς 24 Ὀκτωβρίου.

Παρακαλοῦνται ὅσοι δύνανται, νά προσφέρουν λίγο ἀπό τό αἷμα τους γιά τήν ἀνακούφιση τῶν ἀσθενῶν ἀδελφῶν μας.

Δείτε κι άλλες ειδήσεις από τις Μητροπόλεις μας στη νέα ενότητα του ecclesia.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ