Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 800, 1 Οκτωβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγιασμός στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής

Η θάλασσα στην Ορθόδοξη εικονογραφία - Εγκαίνια Έκθεσης στο Βόλο

Επιμνημόσυνη δέηση για τον Ιωάννη Καποδίστρια
Συναυλία αγάπης στις 4/10 στο Μετς

Τα έσοδα θα διατεθούν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών και στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο ΚαλλιθέαςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αγιασμός στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής

Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Φροντιστηριού της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Β.Ι.Α.Α.), η τελετή του αγιασμού με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Πλήθος μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών μετείχαν στην ιερά ακολουθία, την οποία τέλεσε, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Διάκονο π. Φραγκίσκο Λάβδα. Το σημαντικό αυτό θεσμό της Ι. Αρχιεπισκοπής τίμησε με την παρουσία του και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

Ο Διευθυντής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, καλωσόρισε γονείς και παιδιά, επαίνεσε το εθελοντικό φρόνημα και τις ικανότητες των εκπαιδευτικών και εξήρε τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας σε αυτήν την δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας. Απευθυνόμενος ειδικά στους μαθητές του Κοινωνικού Φρονιστηρίου, τόνισε ότι μόνον με την σκληρή δουλειά, την συνέπεια και την επιμονή, θα προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ, δεν παρέλειψε να τους ενθαρρύνει, υποσχόμενος ότι το προσωπικό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και ο ίδιος προσωπικά θα σταθούν στο πλάι τους, αρωγοί και συμπαραστάτες, καθ᾽ όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς τους.

O Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάσος κ.κ. Ιερωνύμου. Συνεχάρη τους εθελοντές εκπαιδευτικούς και εστίασε τον λόγο του στην σημασία της κοινωνικής προσφοράς των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εν γένει της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επισήμανε δε ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο αποτελεί φυτώριο μορφώσεως και πολιτισμού για την αθηναϊκή κοινωνία, και ευχήθηκε καλή δύναμη στην άοκνη προσπάθεια της Διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών και των λοιπών στελεχών για την διατήρηση του υψηλού ποιοτικού επιπέδου σπουδών.

Ο Πανιερώτατος κ. Ιωάννης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές εκπαιδευτικούς και τα στελέχη για την ανιδιοτελή προσφορά τους και εξέφρασε την χαρά του για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι μαθητές και γονείς στον θεσμό. Επιδοκίμασε αυτήν τη θεάρεστη, όπως τη χαρακτήρισε, δράση της Β.Ι.Α.Α. και ως προς την προσπάθεια και ως προς τα αποτελέσματα. Έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά να μην δειλιάζουν ενώπιον των δυσκολιών, αλλά να προχωρούν προς το μέλλον με αποφασιστικότητα και πίστη στην πρόνοια του Θεού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κοινωνικό Φροντιστήριο” της Β.Ι.Α.Α. λειτουργεί για τέταρτη συνεχή χρονιά. Έχει ήδη στελεχωθεί με 75 εθελοντές εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών του στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις ήταν ιδιαιτέρως υψηλό και υπερέβη κάθε προσδοκία. Οι φετινές εγγραφές έφθασαν στον εντυπωσιακό αριθμό των 300 και πλέον μαθητών, ενδεικτικό της εδραίωσης του θεσμού ως ενός από τους πλέον επιτυχημένους στο είδος του, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κορυφή σελίδας


Η θάλασσα στην Ορθόδοξη εικονογραφία - Εγκαίνια Έκθεσης στο Βόλο

Η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος οργάνωσε Έκθεση βυζαντινής τέχνης και εσπερίδα με θέμα: «η θάλασσα και ο πολιτισμός της καθώς και το υδάτινο στοιχείο στην ορθόδοξη πίστη», τη Δευτέρα 28/9, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων για τη νέα ιεραποστολική χρονιά στη Σχολή Αγιογραφίας και έγινε μέσα στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2015: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας». Ομιλητές της εκδηλώσεως ήταν οι Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός και Σταμάτιος Σκλήρης.

Ο π. Θωμάς Συνοδινός μίλησε με θέμα: «Η θάλασσα στην ορθόδοξη εικονογραφία». Με τη χρήση πλουσίου και πρωτοεμφανιζόμενου φωτογραφικού υλικού, έδειξε το πώς εικονογραφείται η θάλασσα στην ορθόδοξη εικαστική παράδοση. Η θάλασσα στην αγιογραφία δεν παρουσιάζεται μόνον όπως είναι στην πραγματικότητα, άλλοτε γαλήνια και άλλοτε τρικυμισμένη. Ο ορθόδοξος εικονογράφος, παραλαμβάνοντας μία εικαστική παράδοση από την αρχαία Ελλάδα και από την ελληνιστική περίοδο παρουσιάζει τη θάλασσα προσωποποιημένη. Η θάλασσα, στα ψηφιδωτά, στις εικόνες, στα χειρόγραφα και οπουδήποτε αλλού, ζωγραφίζεται με τη μορφή μιας γυναίκας η οποία κάθεται συνήθως πάνω σ’ ένα θαλάσσιο πλάσμα (δράκο η ψάρι) και κρατάει στην αγκαλιά της ένα καράβι με λευκά πανιά. Το καράβι συμβολίζει την ελπίδα του ανθρώπου για σωτηρία και το ταξίδι του προς αυτήν. Η θάλασσα σαν στοιχείο είναι παρούσα σε πάρα πολλές παραστάσεις και έχει πολλούς συμβολισμούς και πλούσια μηνύματα, τα οποία με τρόπο επιστημονικό και με ιδιαίτερη ενάργεια παρουσίασε ο ομιλητής στο πολυπληθές ακροατήριο.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο π. Σταμάτιος Σκλήρης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το χρώμα μπλε στην ορθόδοξη τέχνη». Ο π. Σταμάτιος ξεκίνησε την εισήγησή του δανειζόμενος την έκφραση του μεγάλου έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «Θεέ μου πόσο μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε». Μίλησε για την οντολογία του χρώματος γενικά. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι το μπλε εκφράζει το χωροχρόνο και με την πραγματική του διάσταση και με τη θεολογική του σημασία. Ο χωροχρόνος υπάρχει για να χωρίζει και να ενώνει ταυτόχρονα. Στην κατάσταση της πτώσεως χωρίζει. Στην κατάσταση της σωτηρίας ενώνει. Το μπλε στην ορθόδοξη εικόνα εκφράζει την πραγματικότητα του Θεού που είναι η σωτηρία των πάντων και υπάρχει για να ενώνει και να αναδεικνύει το φως, το οποίο είναι το κυρίαρχο στοιχείο της εικόνας. Η εικόνα ζωγραφίζει το φως της Θεϊκής Παρουσίας στον κόσμο, που ενώνει τα πάντα, με συνδετικό υλικό το μπλε, σε μία κοινή λύτρωση και σωτηρία.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές και έδωσε τις ευχές του για να έχει μία καρποφόρο και αποδοτική χρονιά η Σχολή Αγιογραφίας στην εκπαιδευτική της εργασία.

Κορυφή σελίδας


Επιμνημόσυνη δέηση για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Το πρωί της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση με τη συμπλήρωση 184 χρόνων από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Υ.Θ. Πλατυτέρας, όπου και βρίσκεται ο τάφος του. Το παρών έδωσαν αντιπροσωπείες των σχολείων της πόλεως με επικεφαλής τους σημαιοφόρους τους, όπως επίσης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Κώστας Γκούσης.

Στο λόγο του ο κ. Νεκτάριος εξήρε την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αποτελεί βαριά κληρονομιά για το νησί της Κέρκυρας να έχει γεννήσει έναν τόσο χαρισματικό πολιτικό, μα πάνω από όλα ένα χριστιανό με πίστη στο Θεό και αγάπη για τον άνθρωπο. Δυστυχώς σήμερα η πατρίδα μας στερείται από ηγέτες του βεληνεκούς του Ιωάννη Καποδίστρια με καθαρή καρδιά, αγάπη για την Ελλάδα μας και ανιδιοτελή προσφορά στους αναξιοπαθούντες. Ο φθόνος όμως, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, και η διχόνοια, δύο αρνητικά γνωρίσματα του λαού μας, διέκοψαν βιαίως την ολοκλήρωση του έργου του πρώτου Κυβερνήτη.

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές ο κ. Νεκτάριος τους προέτρεψε να μιμηθούν την ακεραιότητα του χαρακτήρα του Ιωάννη Καποδίστρια και ως νέα γενιά και συνεχιστές του Έθνους μας να οδηγήσουν με τη φρεσκάδα της νιότης τους και τις νέες ιδέες - με πίστη στο Χριστό - την πατρίδα μας στην πρόοδο όπως της αξίζει, σε φάρο αξιών και σεβασμού του ανθρώπου ως προσώπου και ψυχοσωματικής οντότητας.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ως εκπρόσωπος των Εκπαιδευτικών ο Υποδιευθυντής του 2ου Λυκείου Κέρκυρας κ. Σπυρίδων Παχής, αναλύοντας το φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν το Ορφανοτροφείο της Αίγινας, η ίδρυση σχολείων σε όλη την έως τότε Ελλάδα, όπως και η επιμόρφωση του Ιερού Κλήρου με την ίδρυση Εκκλησιαστικής Σχολής.

Τέλος ο κ. Νεκτάριος τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Κυβερνήτη περιστοιχισμένος από τους μαθητές .

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ