Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 80, 5 Μαΐου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΟΔΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η 2η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του παρασήμου του Αποστόλου Παύλου, απένειμε η Ιερά Σύνοδος (2/5/2006), στους Ακαδημαϊκούς κ.κ. Γεώργιο Κοντόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δημήτριο Σκαρβέλη, Στρατηγό και Αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. ε.τ., σε ειδική εκδήλωση στην μεγάλη αίθουσα συνεδριών της Συνόδου.

Μιλώντας για τους τιμηθέντες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημείωσε ότι «Η Εκκλησία αισθάνεται υπερήφανη γιατί τιμά δύο αξιόλογα μέλη Της, δύο εγκρατείς της επιστήμης και του ήθους άνδρες, καταξιωμένους στους τομείς της δραστηριότητάς τους…». Χαρακτήρισε δε τους δύο άνδρες «ενάρετους, φιλογενείς, ταπεινούς, ιδιοφυείς, σεμνούς, Χριστιανούς και Έλληνες».

Η ίδια διάκριση απονεμήθηκε στον Βουλευτή και τ. Υπουργό κ. Στέλιο Παπαθεμελή (3/5/2006). Αναφερόμενος στον τιμηθέντα ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον Στέλιο Παπαθεμελή για το Κοινοβουλευτικό του ήθος, την εσωτερική σεμνότητα, προερχομένη από την Ορθόδοξη πνευματικότητα, την ανεξάρτητη δημόσια φωνή, την Ορθόδοξη Χριστιανική αντίληψη, που εκπηγάζει από τη ζωή του, καθώς και για τον γνήσιο πατριωτισμό και τη αγάπη του για το έθνος… Η παρουσία του είναι ευεργετική για το δημόσιο βίο προς τον οποίο πολλά συνεισφέρει με τον ευπρεπή λόγο του, αλλά και τις σοφές παρεμβάσεις του για τα κοινωνικά και εθνικά μας ζητήματα…».

Δες Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου:

1o Δελτίο | 2o ΔελτίοΚορυφή σελίδαςΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΟΔΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Απάντηση σε όσους επικρίνουν την Εκκλησία ως «οπισθοδρομική», έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή βράβευσης του κ. Παπαθεμελή (3/5/2006).

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Δε γνωρίζουν τις εξελίξεις σήμερα στην Ε.Ε. όσοι επικρίνουν τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Αναφέρω π.χ. πως η Γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τις Ορθόδοξες, Καθολικές και Προτεσταντικές Εκκλησίες να συνεργαστούν με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου της μεταναστευτικής πολιτικής, για το οποίο υπήρξε σθεναρή αντίδραση και να συμβάλουν ώστε να μη πλήττεται αξιοπρέπεια του προσώπου, στο πρόσωπο του κάθε μετανάστη. Επίσης, η Γερμανίδα Υπουργός Υγείας, κάλεσε την Ευαγγελική Εκκλησία να συνεργαστεί με το Υπουργείο της για την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και τη φροντίδα των νηπίων, με στόχο την ενστάλαξη των υπερούσιων αρχών της Χριστιανικής πίστης στα παιδιά. Και τέλος, θυμίζω το αντίστοιχο άρθρο του μη ψηφισθέντος ακόμη Ευρωπαϊκού Συντάγματος, όπου αναφέρεται ότι όλη η Ε.Ε. αναγορεύει την Χριστιανική Εκκλησία ως επίσημο συνομιλητή, ξέχωρα από άλλους θεσμούς…».

Κορυφή σελίδαςΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η 1η Ημερίδα Υπευθύνων Εκκλησιαστικού Τύπου (Ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών Σταθμών, εντύπων και διαδικτύου) των Ιερών Μητροπόλεων, θα πραγματοποιηθεί ο Σάββατο 6/5/2006 στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μονή Πεντέλης), από την Ιερά Σύνοδο, με φορέα διοργάνωσης την Συνοδική Επιτροπή Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων.

Η Ημερίδα στοχεύει στην καταγραφή του τοπίου του ανά την Ελλάδα Εκκλησιαστικού Τύπου, στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων και ατελειών λειτουργίας και προβολής του, στην αλληλογνωριμία, στην ανταλλαγή εμπειριών και στον συντονισμό των προσπαθειών για μια πιο σύγχρονη και αποτελεσματική παρουσία του Εκκλησιαστικού λόγου και έργου στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία και όχι μόνο. Αποσκοπεί, όμως και στην μαθητεία των εργαζομένων και εθελοντών του Εκκλησιαστικού Τύπου, κοντά σε ανθρώπους η εμπειρία των οποίων σε ζητήματα, Τύπου, Δημοσίου λόγου και Δημοσίων Σχέσεων είναι και δοκιμασμένη και παγκοίνως αναγνωρισμένη.

Την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ενώ εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν οι:

Α. Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, καθηγήτρια Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. με θέμα «Εκκλησιαστικές μέρες ραδιοφώνου».

Β. Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, με θέμα «Το διαδίκτυο στη διακονική αποστολή της Εκκλησίας. Από τον ζήλο της ιεραποστολής, μέχρι την ευθύνη της ισορροπίας».

Γ. Κων/νος Χολέβας, Πολιτικός επιστήμων, Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», με θέμα «Έντυπες διαδρομές Ορθοδόξου αυτογνωσίας στον 21ο αιώνα».

Στην Ημερίδα θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσσόπουλος.

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΗ 2η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ–ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η 2η φάση του Διαλόγου Εκκλησίας –Κοινωνίας θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο (6/5/2006), φιλοξενούμενη από την Μητρόπολη Δημητριάδος, με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Διαλόγου μετά της Κοινωνίας και θέμα «Αγιότητα και Εκκοσμίκευση στη ζωή της Εκκλησίας».

Στην Ημερίδα εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν οι:

Α. Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ. Μελέτιος με θέμα «Θετική όψη της αγιότητος της Εκκλησίας».

Β. Ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα «Αρνητικές τάσεις – φαινόμενα εκφυλισμού της αγιότητας της Εκκλησίας».

Γ. Ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Δικαιάκος με θέμα «Θετικές όψεις της εκκοσμίκευσης στην Εκκλησία».

Δ. Ο κ. Απόστολος Νικολαϊδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Αρνητικές όψεις της εκκοσμίκευσης στην Εκκλησία».

Θα ακολουθήσει ευρύς διάλογος με φορείς της κοινωνίας σε τέσσερις αντίστοιχες ομάδες εργασίας.

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ