Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κυκλοφορεί μόνο μέσω Διαδικτύου.

Πληροφορίες από την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά επίσης από τον παλμό της ζωής και τους προβληματισμούς των Ελλήνων Ορθοδόξων.

Υπεύθυνος ύλης: Παν. Δρακόπουλος
Τεύχος 8, 28 Μαρτίου 2005          Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


     ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ 

Ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία των αναγνωστών μας να έχουν και αυτοί λόγο στον Πρόναο, δημοσιεύουμε επιλογή αποσπασμάτων από μηνύματά τους στο e-mail μας. Για λόγους ευνοήτους, δεν δημοσιεύουμε τα πλήρη ονόματα παρά μόνον εφ όσον οι επιστολογράφοι δέχονται, και σε καμιά περίπτωση το e-mail τους.

Ο Βαβύλης κατηγορεί αυτούς που ο ίδιος λέει πως ήταν «ο άνθρωπός τους», δηλαδή τον Αρχιεπίσκοπο, τον Διευθυντή Αστυνομίας, τον Πατριάρχη, πολιτικές προσωπικότητες κ.ά. Δεν αποκαλύπτει όμως κανέναν από αυτούς που πράγματι είναι «άνθρωπός τους», δεν λέει ποιοί τον έκαναν μέλος της Μοσάντ, ή έστω ποιοί τον έβαλαν να συνεργάζεται μαζί της. Δεν λέει ποιών «άνθρωπος» ήταν στην Αλβανία και στο κόλπο με τις τράπεζες εκεί. Δεν λέει ποιοί και γιατί τον έβαλαν στην κομπίνα με την οργάνωση «Μεγάλη Ελλάδα» στην Ιταλία. Άρα, ο Βαβύλης δεν θίγει κανέναν από αυτούς που στ’ αλήθεια είναι «άνθρωπός τους», αλλά εκθέτει αυτούς που για κάποιο λόγο εμποδίζουν τις δουλειές των αφεντικών του.
Γιώργος Παπαϊωάννου

Χάνεται αυτό το παιδί ο Τριανταφυλλόπουλος, χάνεται. Γιατί δεν παίρνει συνέντευξη με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν να ξεφωνίσει τους Αμερικάνους;
Και το CNN να τον παρακολουθεί από κοντά κινηματογραφώντας, ενώ ο Μάκης θα σανιδώνει με 250 ξεφεύγοντας από τη CIA; Χάνεται, σας λέω, τέτοιο ταλέντο...
Κώστας Παπούλιας (καμία σχέση με τον Πρόεδρο)

Με τη δημοσιογραφική λογική, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος θα περίμενε κανείς ότι θα ρωτούσε: άσε τον Χριστόδουλο και τον Παυλόπουλο, και πες μας αυτό που καίει: ποιός είναι το αφεντικό σου; Πως βρέθηκες να πουλάς ισραηλινά όπλα και να κάνεις μπίζνες με Αλβανούς μαφιόζους – σε ναρκωτικά και παρατράπεζες; Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος ούτε ο Πατριάρχης ούτε υπουργός μπορεί να σε βάλει μέσα σε αυτούς τους κύκλους. Ποιός σε έβαλε; Και γιατί τώρα βγαίνεις και κατηγορείς αυτούς που τάχα σε προωθήσανε; Καλά λοιπόν, ο Πατριάρχης σου έταξε λεφτά που τελικά δεν σου έδωσε. Ο Αρχιεπίσκοπος πού λοιπόν σε παραπλάνησε εσένα τον αθώο, ο Παυλόπουλος τι σου υποσχέθηκε και δεν το έκανε;
Δ. Καλμ.

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνεται μια υπεύθυνη και γρήγορη έρευνα στα Ιεροσόλυμα, από Έλληνα ανακριτή: τι ρόλο έπαιξε ο Βαβύλης εκεί, και τίνων τις εντολές εκτελούσε και εκτελεί; Τί έχουν να μας πουν οι Αγιοταφίτες, τι έχει να πεί ο Πρέσβυς μας εκεί, τί έχουν να πουν οι Άραβες Ορθόδοξοι; Αυτή την έρευνα μας την χρωστά η Κυβέρνηση, δεν είναι δουλειά των δημοσιογράφων.

Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμη ένα ερώτημα: η οικογένεια Βαβύλη είχε και καθώς ελέχθη, έχει ακόμη σχέση σεβασμού προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας. Γιατί δεν μας λένε μιά λέξη; Έχει πάψει να είναι οικογενειακή τους τραγωδία, έχει γίνει τραγωδία του Ορθοδόξου λαού. Το χρωστάνε λοιπόν σε μας, τους Ορθοδόξους, που βλέπουμε να διασύρεται ο κ. Χριστόδουλος από το παιδί τους.
Βολιώτης

Είναι πάντως ολοφάνερη η περιφρόνηση των υπευθύνων οργάνων της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Και δεν εννοώ προς τη διοικούσα Εκκλησία, προς την Ιεραρχία, αλλά προς τον Ορθόδοξο Έλληνα πολίτη. Δεν ζητώ να γίνουν μηνύσεις, ή να επιχειρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο η παρεμπόδιση του τύπου. Αλλά η Κυβέρνηση έπρεπε να έχει από την πρώτη ημέρα κινητοποιηθεί. Ο Γιοσάκης δεν είναι πρόβλημα της Εκκλησίας, κι άς είναι ιερωμένος. Όπως δεν θα ήταν πρόβλημα της Εκκλησίας ο ιερέας που δολοφονεί την προεσβυτέρα του. Η περίπτωση Βαβύλη είναι αποκαλυπτική: ένας κύριος, γνωστός ή όχι του Αρχιεπισκόπου αδιάφορο, αναστατώνει την Εκκλησία (τους Ορθοδόξους όλους), και δεν βγαίνει κανείς αρμόδιος να εξηγήσει υπεύθυνα ποιές σχέσεις έχει ο κύριος αυτός με την πολιτεία και τις υπηρεσίες της.

Οπότε, είμαστε υποχρεωμένοι οι Ορθόδοξοι, είτε να δεχθούμε ότι εδώ βλέπουμε να αναπτύσσεται σχέδιο συνομωτών εχθρών της Εκκλησίας, ισχυροτέρων της Κυβερνήσεως, είτε να δεχθούμε ότι δεν έχουμε Κυβέρνηση, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ανακλαστικά. Που σημαίνει ότι η Κυβέρνησή μας δεν είναι σε θέση να προστατέψει την κοινωνία και τον πολίτη. Ούτε καν έχει τη διάθεση να μάθει ποιός και πως απειλεί την κοινωνία και τον πολίτη.
Ελένη Δρίτσα    ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Δείτε τον Φάκελο Εκκλησία με ανακοινώσεις της Εκκλησίας μας αλλά και με δημοσιεύματα του τύπου – επιλέγουμε όσα διακρίνονται για το αίσθημα ευθύνης και την εγκυρότητά τους.

Προχωράει η κάθαρση στην Εκκλησία, και πως; Με ποιά συγκεκριμένα μέτρα; Τί κάνει η Εκκλησία ώστε όχι να μη ξανασυμβεί το κακό (αυτό δεν μπορεί να το επιτύχει στον κόσμο που ζούμε) αλλά να μην αφήνεται χωρίς μηχανισμούς ελέγχου αυτής της ίδιας; Δείτε τα 20 αποφασιστικά μέτρα της Ι. Συνόδου για την κάθαρση.

Με τις επιθέσεις κατά της Εκκλησίας αποσιωπάται το πελώριο κοινωνικό της έργο. Και όμως, πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ διέθεσε η Αρχιεπισκοπή στο κοινωνικό της έργο το 2004, συμπαραστεκόμενη σε περισσότερους από 8.000 συνανθρώπους μας. Δείτε τα στοιχεία.    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Περάστε τη Μεγάλη Σαρακοστή συντροφιά με τους γεροντάδες μας. Δείτε τους λόγους των γεροντάδων της εποχής μας, στο ειδικό αναμνηστικό αφιέρωμα της Μυριοβίβλου Βιβλιοθήκης μας. Μαζί με αυτό το αφιέρωμα, διαβάστε το λαμπρό κείμενο του Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης Συμεών που εξηγεί ποιός είναι ο γέροντας και το έξοχο κείμενο του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν Η Μεγάλη Σαρακοστή στη ζωή μας.

Θέλετε να μας συστήσετε ένα φίλο σας να του στέλνουμε τον Πρόναο; Παρακαλούμε δώστε μας το e-mail του.

Θέλετε να μην σας στείλουμε άλλη φορά το ενημερωτικό δελτίο Πρόναος; Παρακαλούμε, ενημερώστε μας πατώντας εδώ.ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ