Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 799, 28 Σεπτεμβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Οι εορτασμοί για την επέτειο άλωσης της Τρίπολης

Ημερίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης στο σύλλογο του Παρνασσού
Συναυλία αγάπης στις 4/10 στο Μετς

Τα έσοδα, ορισθέντος εισιτηρίου 10€, θα διατεθούν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών και στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο ΚαλλιθέαςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προκάλεσε η προαναγγελία από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών όσων μαθητών το επιθυμούν.

Σε δηλώσεις του από το Σιδηρόκαστρο, ο Αρχιεπίσκοπος -ο οποίος την Τρίτη θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη- αμφισβήτησε ότι η κ. Αναγνωστοπούλου έχει τέτοια αρμοδιότητα, σημειώνοντας ότι αρμόδιο είναι το Σύνταγμα και πρέπει οι Έλληνες «να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου».

«Δεν είναι του υπουργείου αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» είπε για τη σχετική πρόταση, τονίζοντας:

«Το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα. Αλλά στο Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων. Αν δεν θέλουν παπάδες, αρχιερείς, αν δεν θέλουν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν το πολιτισμό που έχουμε, την ιστορία μας κ.λπ. Οι Έλληνες λοιπόν θα αποφασίσουν και αν το αποφασίζουν στην αλλαγή του Συντάγματος, τότε τα κουβεντιάσουμε πάλι».

Η πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία και προβλέπει ότι οι γονείς θα μπορούν να ζητούν την απαλλαγή χωρίς καμία αναφορά στο θρήσκευμά τους.

Κορυφή σελίδας


Οι εορτασμοί για την επέτειο άλωσης της Τρίπολης

Στην Τρίπολη μετέβη χθες 27 Σεπτεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Άλωσης, εκπροσωπώντας τον οικείο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο.

Ο κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων και παρακολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος ευλόγησε και παρακάθισε στο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Τρίπολης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Παυλόπουλο με τον οποίο συνδέονται με πολύχρονη φιλία.

Ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Χρήστου, που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, υπογράμμισε ότι, ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην ομιλία του προς την μαθητιώσα νεολαία των Αθηνών, στην Πνύκα, ήταν αυτός που έδωσε το στίγμα του απελευθερωτικού αγώνα, λέγοντας ουσιαστικά ότι η επανάσταση ξεκίνησε από την άσβεστη φλόγα των Ελλήνων για ελευθερία.

Πρόσθεσε ότι ο Κολοκοτρώνης είναι ο ταλαιπωρημένος αγωνιστής του αγώνα και τόνισε, πως μόνος αυτός όρθωσε το ανάστημά του για να πείσει τους λοιπούς αγωνιστές και το λαό, να ξεσηκωθούν ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την σπουδαιότητα απελευθέρωσης της Τρίπολης, στην καθοριστική έκβαση του αγώνα.

Κορυφή σελίδας


Ημερίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης στο σύλλογο του Παρνασσού

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή την ολοκλήρωση των προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης των Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας, οργανώνει Ημερίδα Ενημέρωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 6μ.μ. στην Κεντρική Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8).

Τα Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης που υλοποιεί το Ι.Π.Ε. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για παροχή υψηλού επιπέδου επιμόρφωσης στους κληρικούς και τα λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας. Στους συμμετέχοντες στα Πιστοποιημένα Προγράμματα χορηγείται, έπειτα από επιτυχή συμμετοχή στη διαδικασία πιστοποίησης, Βεβαίωση πιστοποιημένης επιμόρφωσης (με μοριοδότηση) με βάση το ισχύον Σύστημα Πιστοποίησης Επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πρώτη πιλοτική φάση των Προγραμμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Στη διάρκεια της Ημερίδας ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε, πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, θα αναφερθεί στο εκκλησιολογικό πλαίσιο της «Διά Βίου Ποιμαντικής Επιμόρφωσης», ενώ ακολούθως ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος, κ. Κων. Καλτσάς, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα από την υλοποίηση της Πράξης και τις ευοίωνες προοπτικές που ανοίγονται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης, διετούς διάρκειας, πιλοτικής φάσης.

Εκτός από τα Προγράμματα Επιμόρφωσης, που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εκκλησιαστικούς πόρους, το Ι.Π.Ε. έχει προχωρήσει με ιδιαίτερη επιτυχία και στην οργάνωση Εργαστηρίων-Πρακτικών Ασκήσεων. Συνολικά, μέχρι σήμερα, στα δέκα (10) Πιστοποιημένα Προγράμματα και στα (έξι) Εργαστήρια, οι συμμετέχοντες πλησίασαν τον αριθμό των 3.000.

Τα προγράμματα του Ι.Π.Ε. έχουν ήδη αξιοποιήσει 26 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες έχουν συνάψει Σύμφωνα Συνεργασίας, καθώς και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου μέσω της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Σύντομα αναμένεται να διευρυνθεί ο αριθμός των Ιερών Μητροπόλεων που έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με το Ίδρυμα, το οποίο επιχειρεί να εμπλουτίσει με νέα μαθησιακά εφόδια κληρικούς και λαϊκούς, απαραίτητα εργαλεία αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων και προσκλήσεων.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ