Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 795, 14 Σεπτεμβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Χίο

Ο Αρχιεπίσκοπος στην Πάρο για τις εργασίες συνεδρίου με θέμα την Εκατονταπυλιανή

Έκθεση φωτογραφίας στην Αγιορειτική ΕστίαΦωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος
από τον Κώστα ΜπαλάφαΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Χίο

Στη γνώριμη για εκείνον Καλλιμασιά, εκεί όπου το πλήθος των πιστών τον είχε υποδεχτεί 18χρόνια πριν με τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου κ. Διονύσιο και τον νεαρό τότε ιερέα π. Γεώργιο Κωνσταντίνου, βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Με την αναφορά της ιδιαίτερης τιμής που αποδίδει η Καλλιμασιά στον Άγιο Αιμιλιανό Επίσκοπο Κυζίκου, ξεκίνησε την προσφώνηση προς τον κ. Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Μάρκος ενώ λίγο αργότερα αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Πρωτόμαρτυρος Ισιδώρου που λίγο πριν παραδώσει την ψυχή του στον Κύριο αγίασε με το πέρασμά του τους σχίνους.

«Εἶναι μέγα τό γεγονός τῆς σημερινῆς ἐπισκέψεως, ἱστορικόν εἰς τήν ροήν τοῦ παρελθόντος χρόνου, βαρυσήμαντον καί καθοριστικόν εἰς τήν μελλοντικήν κατάθεσιν τῆς ἱστορίας μας, ἀναπτερωτικόν εἰς τήν ἐπίτευξιν τῆς οὐρανοδρόμου στοχοθεσίας τοῦ λαοῦ μας.

Εἶναι γνωστόν ὅτι καί ἡ παλαιοτέρα ἐπίσκεψίς Σας, Παναγιώτατε, ἰσχυροποίησε τήν πίστιν τοῦ χριστωνύμου ποιμνίου μας, ἐθέριεψε ἐλπίδας, ὑπέμνησε ἀξίας, ἀναζωπύρωσε μνῆμας, ἐστερέωσε ἰδανικά.

Ἡ σημερινή ὅμως ἐπίσκεψή Σας διατρανώνει ἐναργῶς τήν ἱστορίαν τοῦ τόπου μας καί ἐπιμαρτυρεῖ τήν διηνεκῆ λατρευτικήν κοινωνίαν τῆς Ἐκκλησίας τοῦ ἐνδόξου Νησιοῦ μας μὲ τὴν Μητέρα Ἐκκλησίαν», ανέφερε ο κ. Μάρκος.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αντιφώνηση από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριάρχη που επέλεξε, όπως είπε, να απευθυνθεί στο ποίμνιο της Καλλιμασιάς με τους στίχους του περιφρονημένου και ταπεινωμένου, πλην γνήσιου Φώτη Αγγουλέ.

«Αυτούς εγώ που τραγουδώ, δεν έχουνε φτερά.
Δεν τους μεθά καμιά φυγή, δεν τους τραβούν τ’ αστέρια,
έχουνε μια ζεστή καρδιά, δυο ροζιασμένα χέρια,
κι είναι δεμένοι με τη γη», είπε από το βήμα ο Παναγιώτατος.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Οικουμενικούς Πατριάρχες Ιωακείμ Β’ και Δ’ με καταγωγή την Καλλιμασιά. Λίγο πριν την αναχώρησή του για το χωριό της Βέσσας ο κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των οικουμενικών πατριαρχών στον τάφο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ του Δ’.

Συμβολική αλλά και ουσιαστική ήταν η επίσκεψη του Πατριάρχη στο χωριό της Βέσσας μιας και αφενός αποτέλεσε το επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2012, αφετέρου αποτελεί την πατρίδα του αειμνήστου Οικουμενικού Πατριάρχη του Κωνσταντίνου του Ε’ του Βαλλιάδου.

Λίγο πριν την είσοδό του στο χωριό ο κ.κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε όλες τις εθελοντικές ομάδες του νησιού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό έργο τους ενώ λίγο αργότερα φύτεψε ένα μαστιχόδεντρο σε ανάμνηση της επίσκεψής του.

Διερχόμενος από τα στενά σοκάκια της Βέσσας ο Πατριάρχης με τη συνοδεία του κατέληξε στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκεί όπου τον υποδέχθηκε η πρωθυπουργός της χώρας Βασιλική Θάνου καθώς και πλήθος κόσμου.

Μετά το προσκύνημα η πατριαρχική πομπή κατευθύνθηκε προς την πλατεία του χωριού εκεί όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής και το τρισάγιο του εκ Βέσσας Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου του Ε’ του Βαλλιάδου.

Η δεύτερη ημέρα της περιοδείας του κ.κ. Βαρθολομαίου ολοκληρώθηκε την παρουσίαση από τα πολιτιστικά σωματεία τοπικών παραδοσιακών χωρών.

Κορυφή σελίδας


Ο Αρχιεπίσκοπος στην Πάρο για τις εργασίες συνεδρίου με θέμα την Εκατονταπυλιανή

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο "Ιερός Ναός Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. 50 χρόνια από την αποκατάστασή του από τον Αναστάσιο Ορλάνδο". Το συνέδριο πραγματοποιείται στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σήμερα Δευτέρα, μετά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, προβλέπεται επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό - Πολιτιστικό Πάρκο του νησιού.

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να επισκέπτεται την Μητρόπολη και να παρακολουθεί το συνέδριο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε στις αρχαιολογικές γνώσεις του Αρχιεπισκόπου και επεσήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται το προσκύνημα, αφού ήταν εδώ ως πτυχιούχος αρχαιολόγος στην ομάδα του Αναστάσιου Ορλάνδου την εποχή που γίνονταν οι εργασίες αποκατάστασης του ναού.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε πως το συνέδριο αυτό τον έκανε να νιώσει νοσταλγία και "όλοι μας ξέρουμε ότι η νοσταλγία έχει γλυκύτητα, αλλά έχει και πόνο" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι "όλα αυτά τα γεγονότα όπως παρουσιάζονται στο συνέδριο τα έζησα το 1962 με 1963, που ξεκινούσα ως πτυχιούχος στο χώρο της αρχαιολογικής έρευνας". Αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες που είχε εκείνη την εποχή, αλλά και στις εμπειρίες που απέκτησε και ευχήθηκε "αυτό το συνέδριο να είναι ένας σταθμός στην πορεία της ιστορίας της Πάρου και ένας έπαινος στον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες που συνέβαλαν, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εργασίες".

Κορυφή σελίδας


Έκθεση φωτογραφίας στην Αγιορειτική Εστία

Η Αγιορειτική Εστία συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης και το γεγονός γιορτάζεται με μια σειρά από εκδηλώσεις που περιστρέφονται γύρω από το Άγιον Όρος, την ιστορία, την τέχνη, την έρευνα, την διεθνή ακτινοβολία αυτού του μοναδικού ζωντανού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι φωτογράφοι Valery Bliznyuk (Ρωσία), Ali Borovali (Τουρκία), Ζbigniew Κοsc (Πολωνία), Zoran Purger (Σερβία) παρουσιάζουν έργα τους υπό τον γενικό τίτλο «Άγιον Όρος: κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» και στις ενότητες: «τόπος», «λατρεία», «βίος» και «πρόσωπα».

Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Το Μουσείο Φωτογραφίας μετέχει στο Πρόγραμμα της Έκθεσης με την οργάνωση στρογγυλής τράπεζας με την συμμετοχή των 4 φωτογράφων που θα συντονίζει η Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, υπεύθυνη καλλιτεχνικού σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων του ΜΦΘ, θα μετέχει και ο Νεκτάριος Αντωνίου, ιστορικός τέχνης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας Scola Cantorum και επιστημονικός συνεργάτης της Αγιορειτικής Εστίας και του Α.Π.Θ., και θα πραγματοποιηθεί στην αυλή της Αγιορειτικής Εστίας την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015, στις 19:30.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ