Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 792, 3 Σεπτεμβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Η «Αποστολή» της Εθνικής Ελλάδος

Συναυλία με ύμνους της Παναγίας στον Κήπο του ΒυζαντινούΟλοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο Κατηχητών ΕλλάδοςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον επικεφαλής του κόμματος «το Ποτάμι», κ. Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού μετά την συνάντηση δήλωσε: «από παλιά μου είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος τις προσπάθειες που έχει κάνει να ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα, τι περιουσία υπάρχει, για να μπορεί στη συνέχεια με τη συμφωνία του κράτους να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολλών, της κοινωνίας, των νέων αγροτών». Επισήμανε, επίσης, πως «κάποια στιγμή Πολιτεία και Εκκλησία πρέπει να ξεδιαλύνουν αυτήν την υπόθεση για να γίνει ένα μεγάλο έργο για τους Έλληνες που το έχουν ανάγκη». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε πως «είναι μεγάλη ευκαιρία για την πολιτεία η παρουσία του συγκεκριμένου ανθρώπου στην θέση του Αρχιεπισκόπου. Για εμάς πολλές φορές οι θεσμοί είναι οι άνθρωποι και με τα όσα λέει και όσα κάνει ο κ. Ιερώνυμος έχει τη δυνατότητα η πολιτεία να λύσει πολλές από τις υποθέσεις που μας απασχολούν χρόνια, προς όφελος των πολλών, των περισσότερων και όχι των μηχανισμών».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε από τη μεριά του πως «ο λαός έχει ανάγκη να ακούσει την αλήθεια, έστω κι αν πολλές φορές είναι πικρή. Διανύουμε μία περίοδο που πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη, ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Ως προς το θέμα της εκκλησιαστικής αγροτικής περιουσίας ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως «είναι ένα θέμα που έχει τεθεί και παλιότερα. Υπογραμμίσαμε κάποιες προϋποθέσεις, ότι πρέπει εκκλησία και πολιτεία να συνεργαστούμε για να δούμε ποια είναι αυτή η περιουσία. Στη συνέχεια, με ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα από μας να κάνουμε υπολογισμούς και να μην λέμε λόγια στον αέρα ή να αφήνουμε την φαντασία μας να τρέχει, αλλά να είμαστε ρεαλιστές».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στο μέλλον των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων: «Μέσα από τη συνεργασία μας αυτή δεν θέλουμε να κάνουμε χρήματα για μας, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία με τρόπο που ο λαός θα αναπαυθεί και τα ιδρύματα θα λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο, διότι σήμερα το ένα μετά το άλλο κινδυνεύουν να κλείσουν».

Κορυφή σελίδας


Η «Αποστολή» της Εθνικής Ελλάδος

Δράσεις συνέργιας και προσφοράς ξεκινούν από σήμερα ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Ομοσπονδίας.

Το «εναρκτήριο λάκτισμα» της συνεργασίας έδωσαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» Κωστής Δήμτσας, οι οποίοι υποδέχθηκαν σήμερα στην έδρα της Αρχιεπισκοπής την αντιπροσωπεία της Ε.Π.Ο. που αποτελείτο από τον Πρόεδρο Γιώργο Γκιρτζίκη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Βαγγέλη Τοπολιάτη, τον προπονητή της Εθνικής Ανδρών Κώστα Τσάνα και τους παίκτες Βασίλη Τοροσίδη, Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά το πέρας της συνάντησης: «Αυτή η συνάντηση είναι πολύ όμορφη, αλλά και συγκινητική. Έχουμε μαζί μας σήμερα εκπροσώπους της Εθνικής Ελλάδας, οι οποίοι ήρθαν εδώ στην Αρχιεπισκοπή, μαζί με τους υπεύθυνους της διοίκησης, για να εκδηλώσουν της συμπαράστασή τους στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη σήμερα. Η Εκκλησία έκανε, κάνει και θα κάνει πάντοτε το χρέος της. Αλλά όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε τους ανθρώπους, δεν εννοούμε τα κτήρια. Γι’ αυτό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το σημερινό γεγονός. Ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ, τους ευχόμαστε να έχουν υγεία και δύναμη για να μπορούν να σκορπίζουν χαρά, αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος σήμερα».

Ο κ. Γκιρτζίκης από την πλευρά του υπογράμμισε: «Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα. Αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση για μας ως Ομοσπονδία να επιστρέψουμε στην κοινωνία, μέρος της αγάπης που η κοινωνία δίνει στο ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας και των Εθνικών Ομάδων με μεγάλη χαρά συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μέσα από τη συνεργασία με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Αρχιεπισκοπής πιστεύουμε ότι αυτές οι δράσεις μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότερες για τους συνανθρώπους μας, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Να πιάσουν τόπο για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όπως συζητήσαμε με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδας και τον κ. Δήμτσα, φτιάχνουμε από σήμερα μια ισχυρή ομάδα προσφοράς με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Ευχαριστούμε το χρυσό χορηγό της Ομοσπονδίας, την Τράπεζα Πειραιώς, που συνέδραμε στην πραγματοποίηση αυτής της συνεργασίας».

O αρχηγός της Εθνικής Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος, εκ μέρους της ομάδας, δώρισε στον κ. Ιερώνυμο τη φανέλα με το εθνόσημο, επεσήμανε: «Ευχαριστούμε τον Μακαριώτατο που μας δέχτηκε. Είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς. Στους ποδοσφαιριστές υπάρχει ανθρωπιά και κατανοούμε τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι παίκτες είναι αυτή η συνεργασία μας με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Θέλουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που πραγματικά το έχουν ανάγκη, διότι, όπως έχω ξαναπεί, εμείς οι ποδοσφαιριστές είμαστε οι τυχεροί της ζωής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, από πού ξεκινήσαμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κόσμο. Πάνω απ’ όλα είμαστε όλοι άνθρωποι. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα δώσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο, ώστε να βοηθήσουμε την ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας τόνισε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ΕΠΟ αλλά και τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, μιας ομάδας που έχει ξεχωριστή σημασία και συμβολισμό για όλους του Έλληνες, που γίνονται αρωγοί και στηρίζουν ουσιαστικά και με συγκεκριμένο πλάνο δράσεων την προσπάθεια που κάνουμε στην «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μεταξύ άλλων σε καθημερινή βάση η Αρχιεπισκοπή και η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» προσφέρουν περισσότερες από 10.000 μερίδες γευμάτων ενώ σε μηνιαία βάση διανέμει περισσότερα από 9.000 «Δέματα Αγάπης» με είδη διατροφής για μαθητές, πολύτεκνες και άπορες οικογένειες. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την χώρα μας η υποστήριξη στο έργο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» από την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου και την ΕΠΟ αποκτά ιδιαίτερη σημασία».

Κορυφή σελίδας


Συναυλία με ύμνους της Παναγίας στον Κήπο του Βυζαντινού

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιεί από κοινού με τους καλλιτέχνες συναυλία αφιερωμένη στη Θεοτόκο, στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου. Η Δύση «συναντά» την Ανατολή, ξεδιπλώνοντας καθεμιά τους δικούς της μουσικούς θησαυρούς, με έναν ευρηματικό διάλογο επί σκηνής, στην πιο πρωτότυπη καλοκαιρινή συνεργασία που είχαν ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η κορυφαία υμνωδός και ερμηνεύτρια Νεκταρία Καραντζή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ύμνους και τραγούδια από το cd «Ύμνοι και τραγούδια για την Παναγία» που πρόσφατα κυκλοφόρησε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, διασκευασμένα από τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

Ειδικότερα, στη συναυλία θα ακουστούν δεξιοτεχνικές κλασικές συνθέσεις στο πιάνο (εμπνευσμένες από θρησκευτική θεματολογία) που θα αποδώσει ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, αλλά και βυζαντινοί ύμνοι και τραγούδια από την παράδοση της Μεσογείου (κυρίως αφιερωμένα στην Παναγία), όλα όμως προσαρμοσμένα στο μουσικό κλίμα της φετινής Ευρωπαϊκής Περιοδείας των δυο καλλιτεχνών.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 το βράδυ.

Πληροφορίες: π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 2107298222

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ