Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 790, 20 Ιουλίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνημα για την 3η κατασκηνωτική περίοδο στον Αυλώνα

Νέα έκδοση για τη σχέση του λαϊκού πολιτισμού με τον κόσμο της θάλασσας


Ο π. Σταμάτης Σκλήρης μιλά για την αγιογραφία
στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην ΚαστέλαΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ξεκίνημα για την 3η κατασκηνωτική περίοδο στον Αυλώνα

Με τις πατρικές ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ξεκίνησε τη λειτουργία της και η 3η κατασκηνωτική περίοδος, που διοργανώνεται φέτος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας στις πανέμορφες και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις στη θέση Μασρόρη Αυλώνας.

Φιλοξενούνται αγόρια Γυμνασίου και Λυκείου. Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον ηρωικό αγώνα των νέων της Κύπρου 1955-59, οι 10 ομάδες έχουν προστάτες Αγίους της Κύπρου και έχουν πάρει ονόματα αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Υπεύθυνος της κατασκηνωτικής περιόδου είναι ο πρεσβύτερος π. Δημήτριος Παλιούρας, για περισσότερα από 140 παιδιά και Στελέχη.

Κορυφή σελίδας


Νέα έκδοση για τη σχέση του λαϊκού πολιτισμού με τον κόσμο της θάλασσας

Την Δευτέρα 20 Ιουλίου και ώρα 21:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος» στη Ζαγορά θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του εκδοτικού πακέτου που αναφέρεται στην ναυτιλία του Ανατολικού Πηλίου και της Μαγνησίας. Η εκδήλωση παρουσίασης συμπεριλαμβάνεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου καθώς και στο θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από τον φορέα της Ιερά Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού με τον διακριτικό τίτλο: «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό του Δημάρχου Ζαγοράς - Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη, χαιρετισμοί επισήμων και παρουσίαση των εκδόσεων από τρείς σημαντικούς ομιλητές. Η Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Δρ Λαογραφίας και τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών θα αναπτύξει το ζήτημα της παράδοσης, της ναυτιλίας και της σχέσης του λαϊκού πολιτισμού με τον κόσμο της θάλασσας. Ο Δημήτρης Δερβένης, Ναυπηγός, Μηχανολόγος - Μηχανικός Ε.Μ.Π. θα αναπτύξει ζητήματα παραδοσιακής ναυπηγικής και τέχνης με ζητήματα και αναφορές από το την έκδοση. Ο Ομότιμος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος θα μιλήσει για την σημασία της ναυτιλίας του Πηλίου στην δημοτική μουσική, το λαϊκό πολιτισμό και το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ζαγοριανός συγγραφέας και δάσκαλος κ. Νίκος Διαμαντάκος ο οποίος θα προσθέσει τις δικές του μαρτυρίες και επισημάνσεις για την ναυτιλία του Πηλίου.

Παράλληλα θα προβληθεί θα προβληθεί δεκάλεπτη ψηφιακή αφήγηση (video) με τίτλο «Ήρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά» σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα, ενώ το μοντάζ και την τεχνική επεξεργασία έχει επιμεληθεί η κ. Αθανασία Ξαφάρα.

Αναφορά μέσω μιας τρίλεπτης ψηφιακής αφήγησης θα υπάρχει και για το ιστορικό Αη Γιαννιώτικο πλοίο «Φανερωμένη» των αδελφών Βασιλείου και του σημερινού ιδιοκτήτη κ. Νίκου Ρηγινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο ανακατασκευάστηκε σε όλα του τα στάδια από το Μάρτιο του 1987 έως το Απρίλιο του 2000. Ειδικότερα το πλοίο κατασκευάστηκε το 1945 και ήταν από τα τελευταία περάματα που ναυπηγήθηκαν επειδή εξέλιπε πλέον η ανάγκη για τέτοιου είδους φορτηγά πλοία.

Η έκδοση για τη ναυτιλία του Πηλίου κυκλοφόρησε μεμονωμένα ως βιβλίο αλλά και σε κασετίνα η οποία περιελάμβανε: α) ημερολόγιο για το 2015 με τίτλο Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας, φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας της Μαγνησίας, β) ειδική έκδοση που αφορά τη ναυτική παράδοση της ναυτιλίας στο Ανατολικό Πήλιο με τίτλο: «Ήρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960) που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Νίκος Τσούκας, Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Η έκδοση «Ήρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960) σχετίζεται με τις περιοχές του Κεραμιδίου (Καμάρι), Π. Μιτζέλας, Πουρίου, Ζαγοράς (Χορευτό) και Αη Γιάννη Πηλίου. Περιλαμβάνει επίσης ενότητες που αφορούν την ορθόδοξη παράδοση και την σχέση της με τη ναυτιλία, τα δημοτικά τραγούδια και τα Ζαγοριανά Καράβια, οι λαϊκοί ζωγράφοι και η ναυτιλία στο Ανατολικό Πήλιο, η χαρτογραφία και τα ναυτικά βοηθήματα και τέλος η ναυτιλία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στο Πήλιο. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης κείμενα των Μ. Γκαγκάκη, Α. Τζαμτζή και Γ. Τζολάκη ενώ η έκδοση κοσμείται με έργα τέχνης των λαϊκών ζωγράφων Ν. Χριστόπουλου, Δ. Κέφη και Γ. Μηλιώνη. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στο υλικό του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται προφορικές μαρτυρίες απογόνων ναυτικών οικογενειών από την περιοχή του Κεραμιδίου, της Ζαγοράς και του Αη Γιάννη Πηλίου ενώ η έκδοση συμπληρώνεται με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, καρτ ποστάλ, αντικείμενα και άλλα ιστορικά τεκμήρια.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ