Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 79, 2 Μαΐου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΥΡΟΣ

Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΦΓΑΝΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από την ανάρρηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στον πρώτο θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ήταν 28 Απριλίου του 1998 όταν η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσία του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Γερασίμου Αρσένη, εξέλεξε τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας μας με ψήφους 49.

Αφιέρωμα στην επέτειο αυτή έκανε ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM (28/4/2006), στο οποίο μίλησαν Ιεράρχες και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων σημείωσε ότι «Με την εκλογή του Μακαριωτάτου κ. Χριστοδούλου η Εκκλησία της Ελλάδος άρχισε μια νέα εποχή… Πρόκειται για έναν χαρισματικό Ιεράρχη, ο οποίος διακρίνεται για την βαθειά του πίστη στον Θεό και στην Εκκλησία… πείθει τη νέα γενιά και είναι γνωστό ότι οι νέοι έχουν στραφεί σ’ εκείνον και τον εκτιμούν βαθύτατα…».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «χάρις στον Αρχιεπίσκοπο έχουμε σήμερα μια Ιεραρχία η οποία έχει συνοχή, αντιμετωπίζει τα θέματα μέσα από τη διαδικασία του Συνοδικού συστήματος, το οποίο ο Μακαριώτατος σέβεται απόλυτα και βεβαίως μπορεί και δίνει απαντήσεις και στα σύγχρονα θέματα τα οποία τίθενται καθημερινά…».

Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος ευχήθηκε στον Μακαριώτατο «με υγεία και ικμάδα δυνάμεων να πηδαλιουχεί το σκάφος της Εκκλησίας μας και να το οδηγεί πάντοτε μέσα από δρόμους προόδου, πνευματικής προκοπής και ακτινοβολίας…».

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος παρατήρησε ότι «η σημερινή επέτειος είναι άκρως σημαντική για την Εκκλησία μας διότι ο Μακαριώτατος, με τον δυναμισμό και την πίστη του, με την προσήλωσή του στα ιδανικά του έθνους και της πατρίδος, ταρακούνησε τα λιμνάζοντα ύδατα των συνειδήσεων των νεοελλήνων…».

Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός ευχήθηκε «η Παναγία να βοηθά τον Μακαριώτατο να συνεχίζει το έργο του για το καλό της Εκκλησίας μας, γιατί οι μέρες δεν είναι εύκολες. Εύχομαι να του δίνει ο Θεός δύναμη για συνεχίζει το έργο και τον αγώνα του…».

Η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου είπε: «Θεωρούμε την Εκκλησία παράγοντα της κοινωνικής ζωής ουσιαστικό, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, αλλά για λόγους και σημερινών ατομικών και συλλογικών αναγκών. Θεωρούμε ότι είναι ένας παράγων ισορροπίας με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία. Αυτή υπάρχει διότι και εμείς λέμε ότι σε αυτό διαφωνούμε, σε αυτό συμφωνούμε και γίνεται το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Νομίζω ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι επί της ουσίας… Ο Αρχιεπίσκοπος είναι μια λαμπερή προσωπικότητα, με πολύ έντονα στοιχεία, με θετική στάση γενικά, που θέλει να κάνει καινούργια πράγματα…».

Ο Υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος επεσήμανε: «πιστεύουμε ότι κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα για την Ορθοδοξία και αυτό το οφείλουμε στον Μακαριώτατο κ. Χριστόδουλο, που εύχομαι τα οκτώ χρόνια να πολλαπλασιαστούν και το έργο του να μείνει ως ένας φωτεινός αστέρας Ορθοδοξίας… Ορθοδοξία και Ελλάδα στη χώρα αυτή είναι δύο άστρα σε μία τροχιά. Αν εκλείψει το ένα άστρο, θα χαθεί και το άλλο…».

Ο Βουλευτής και τ. Υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής τόνισε ότι «Η περίοδος της μέχρι τώρα Αρχιεπισκοπίας του ήταν πολυκύμαντη, συνδέθηκε με αγώνες και αναμετρήσεις σκληρές, ακόμα και με την κρατική εξουσία και με εκείνους που έχουν αναγάγει κάθε τι που έχει σχέση με την πατρίδα και την πίστη σε αδίκημα ποινικό… Είναι και αδιάκοπη η αναμέτρηση αυτή και νομίζω ότι, στη διάρκειά της, παρότι υπήρξαν και λάθη, ο Αρχιεπίσκοπος υπήρξε νικητής…».

Ο ίδιος ο Μακαριώτατος μιλώντας για την επέτειο από τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας σημείωσε: «…Αγαπώ αυτό που είμαι και αγαπώ αυτό που κάνω, γι’ αυτό και δε μπορώ ν’ αλλάξω παρά μόνο αν πεθάνω. Δεν πρόκειται, επομένως, να αλλάξω τίποτα από αυτά που μέχρι τώρα έχετε μάθει με μένα και έχετε συνηθίσει με μένα. Όχι ότι εγώ είμαι κάτι σπουδαίο, αλλά πιστεύω ότι κρατώ μια σημαία ψηλά, κάτω από την οποία στρατευθήκαμε οι πάντες για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε υπέρ των Ιερών, των Οσίων, των θεσμών του έθνους, της οικογένειας, της νεολαίας, όλων των ανθρώπων, οι οποίοι δικαιούνται, σ’ αυτόν τον τόπο, να έχουν μια καλύτερη μοίρα…».

Κορυφή σελίδαςΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Προσκλητήριο προσευχής απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τους πιστούς, αλλά και έκκληση για σύνεση και αυτοσυγκράτηση προς τους ισχυρούς της γης, εξ αφορμής των όσων επαπειλούνται για την παγκόσμια ισορροπία, λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αφενός και των απειλών της Δύσης αφετέρου.

Από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά Αμπελοκήπων (30/4/2006) ο Μακαριώτατος τόνισε: «Να φωτίζει ο Θεός τους ισχυρούς της γης να αποτραπεί ένα νέο αιματοκύλισμα και μία νέα πυρηνική δοκιμασία, η οποία θα είναι μοιραία για όλη την ανθρωπότητα. Ας προσευχόμεθα να αποτρέψει ο Θεός κάθε σύγκρουση η οποία θα φέρει νέες συγκρούσεις και θα ενισχύσει και την τρομοκρατία και στο τέλος θα μετανοήσουμε για ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Να μας φωτίσει ο Θεός να είμαστε σώφρονες και συνετοί γιατί αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ολικής καταστροφής ολόκληρης της ανθρωπότητας, ολόκληρου του πλανήτη».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Κορυφή σελίδαςΗ ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΥΡΟΣ

Ένα νέο Πρεσβύτερο χειροτόνησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά Αμπελοκήπων (30/4/2006).

Απευθυνόμενος στον νέο Ιερέα, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι η Ιερωσύνη «είναι Σταυρός και μόνο αν την αντιμετωπίσει έτσι κανείς μπορεί ν’ ανταποκριθεί στην πάλη του με τον Θεό που αναδεικνύει τους ακραιφνείς διακόνους Του στον κόσμο…».

Στη συνέχεια μίλησε για τους τρόπους της αποτελεσματικής ποιμαντικής προσέγγισης των ανθρώπων και τόνισε τα εξής: «Στη διάρκεια της διακονίας σου θα συναντήσεις πολλές κεκλεισμένες καρδιές που δεν έχουν λύσει το υπαρξιακό τους πρόβλημα. Αυτοί, όμως, έχουν πιο μεγάλη ανάγκη από την αγάπη του Θεού. Οφείλεις να ανοίξεις τις καρδιές τους για να φέρεις τη χάρη, την αγάπη και την ευλογία του Θεού στις ζωές τους. Για να γίνει αυτό δε χρειάζονται πολλές γνώσεις και επιστημοσύνη, διότι όπου ομιλεί ο Θεός, σιωπά ο άνθρωπος…

Ο Κύριος, μετά την Ανάσταση έδωσε στους Αποστόλους, το δικαίωμα του «δεσμείν τε και λύειν», το οποίο μεταβιβάστηκε στους κληρικούς, για να διαδίδεται, δι’ ημών, η χάρις του Θεού. Δεν είναι συνηθισμένη αυτή η διάσταση της ιερωσύνης που λυτρώνει τον άνθρωπο από το βάρος ης ενοχής και της αμαρτίας…

Γίνεσαι διαχειριστής μιας υπέρτατης πνευματικής δύναμης που μας εμπιστεύθηκε ο Θεός, μιας δύναμης αξεπέραστης, ανίκητης, που δεν υποκαθίσταται. Η πίστη είναι θεμελιωμένη στην αλήθεια του Θεού και καμία δύναμη δε μπορεί να την κλονίσει. Προς καιρόν μπορεί κάποιοι να κλονίζονται, αλλά στο τέλος επιστρέφουν… Η πίστη δεν έχει λογικές εξηγήσεις. Όποιος επιχειρεί έτσι να την προσεγγίσει ματαιοπονεί. Είναι δώρο του Θεού προς εκείνους που έχουν τις πνευματικές προϋποθέσεις να την δεχθούν…».

Κορυφή σελίδαςΟ ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πατρικές συμβουλές απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σε νέο Πρεσβύτερο τον οποίο χειροτόνησε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας (28/4/2006).

Χαρακτηριστικά του είπε ότι πρέπει να κηρύξει ένα Θεό όχι εκδικητή, αλλά αγαπόντα Πατέρα. Να παρουσιάσει τον Θεό ως την ελπίδα του κόσμου, καθώς οι άνθρωποι στην εποχή μας έχουν απογοητευθεί από τις διανθρώπινες σχέσεις και την αδικία που κυριαρχεί στον κόσμο. Του ζήτησε, τέλος, να δίνει στους ανθρώπους την εικόνα του Θεού – Προστάτου των αδικημένων, κατά της κοινωνικής αδικίας, της αμαρτίας, του κακού.

Κορυφή σελίδαςΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ

Ευχαριστήρια επιστολή (11/4/2006) απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Σαγιάς στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ιερά Σύνοδος την υπόθεση του Ιερομονάχου Βησσαρίωνος.

«Εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων, παρακαλώ δεχθείτε τις ευχαριστίες και την βαθειά μας ευγνωμοσύνη για την απόφαση που πήρατε να διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς τα έσοδα που προέκυψαν, με αφορμή την υπόθεση του μακαριστού γέροντα Βησσαρίωνα, του οποίου η μορφή παραμένει αποτυπωμένη στις συνειδήσεις και στις καρδιές μας».

Κορυφή σελίδαςΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Το παράσημο της Εκκλησίας της Ελλάδος – Χρυσούς Σταυρός του Αποστόλου Παύλου, θα απονεμηθεί σε ειδικές τελετές από την Ιερά Σύνοδο, σε τρεις κορυφαίες προσωπικότητες του Ακαδημαϊκού και Πολιτικού κόσμου της χώρας.

Συγκεκριμένα, σήμερα 2/5/2006, θα τιμηθούν, στην αίθουσα τελετών της Ιεράς Συνόδου, οι Ακαδημαϊκοί κ.κ. Γεώργιος Κοντόπουλος & Δημήτριος Σκαρβέλης, ενώ αύριο 3/5/2006, θα τιμηθεί ο Βουλευτής και τ. Υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής.

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΦΓΑΝΟΣ

Στην Αθήνα έφθασε (1/5/2006) ο μικρός Αφγανός Αάσεμ, προκειμένου να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο “Metropolitan”, καθώς πάσχει από σοβαρά καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα και χρήζει άμεσης νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το παιδί ήρθε στην Ελλάδα με την φροντίδα της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Εξωτερικών. Το συνόδευε η απεσταλμένη νοσηλεύτρια της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» κ. Ζωή Λειβαδίτη, ενώ ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης μερίμνησε για την παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης και την επίσπευση όλων των απαραίτητων διαδικασιών.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ