Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 789, 17 Ιουλίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση της Ε.Κ.Υ.Ο. σε δημοσίευμα για την εκκλησιαστική περιουσία

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στις κατασκηνώσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Έκθεση για τον μεγάλο δάσκαλο Τάσο Μαργαριτώφ




Από τις νέες εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας

Jean Daniélou: «Οι άγγελοι και η αποστολή τους»

Η κλασική πραγματεία αγγελολογίας του περίφημου πατρολόγου Jean Daniélou στην οποία εξετάζεται η πολύπλευρη αποστολή των αγγέλων: από την κοινοποίηση του Νόμου και την πνευματική προετοιμασία των εθνών, έως τη συμμετοχή τους στο σωτηριολογικό σχέδιο του Θεού και τον ρόλο τους τόσο στον λειτουργικό βίο της Εκκλησίας, όσο και στην ζωή κάθε πιστού ξεχωριστά. Το έργο καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία. Εντυπωσιακή είναι η χρήση πατερικών κειμένων και ο εύληπτος τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η περί αγγέλων διδασκαλία της Εκκλησίας μας.



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Απάντηση της Ε.Κ.Υ.Ο. σε δημοσίευμα για την εκκλησιαστική περιουσία

Στην ιστοσελίδα maga.gr δημοσιεύθηκε στις 18.10.2012 συνέντευξη της κ. Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, η οποία πρόσφατα περιήλθε σε γνώση μας μέσω παραπομπής που γίνεται σε αυτή στην ιστοσελίδα capital.gr της 3.4.2015.

Στη συνέντευξη αυτή η κ. Ἀρβελέρ ισχυρίζεται, ότι δήθεν η Εκκλησία έχει το 1/3 της Ελλάδας σαν περιουσία, ότι τάχα δεν πληρώνει όλους τους φόρους και ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος της είπε ότι δε θα γίνει ποτέ το Κτηματολόγιο για να μην αποκαλυφθεί ότι τα ̈χαρτώα δικαιώματα ̈, δηλαδή τά ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Εκκλησίας δεν προκύπτουν από έγγραφα.

Επί των ανωτέρω επιθυμούμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

1. Προφανώς η κ. Αρβελέρ έχει υπόψη της την περιουσιακή κατάσταση της Εκκλησίας πριν το 1835. Από τότε μέχρι σήμερα ἡ Εκκλησία έχει δώσει το 96% της περιουσίας της, όπως κάλλιστα μπορεί να διαπιστώσει από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και αν διαβάσει το βιβλίο του Μακ. Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου ̈Εκκλησιαστική Περιουσία και Μισθοδοσία του κλήρου ̈.

Και από το υπόλοιπο 4% πού απέμεινε τα 3⁄4 είναι δάση ή δεσμευμένες εκτάσεις. Γι’ αυτό η αξιοποιήσιμη εκκλησιαστική περιουσία σήμερα είναι ελάχιστη και δεν επαρκεί δυστυχώς για την μισθοδοσία των ιερέων. Αν θέλει η κ. Αρβελέρ, ας έλθει να της δείξουμε τα στοιχεία.

2. Η άποψη, και μάλιστα από μία Ακαδημαϊκό, ότι η Εκκλησία δεν πληρώνει φόρους, δεν δείχνει μόνον άγνοια της αλήθειας αλλά υποκρύπτει και συκοφαντία. Ας ερωτήσει η κ. Αρβελέρ το Υπουργείο Οικονομικών ή ας έλθει σε μας για να πληροφορηθεί πόσους φόρους πληρώνει ἡ Εκκλησία.

3. Είναι λυπηρό ότι η κ. Αρβελέρ λέγει μετά το θάνατό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ότι της είπε κάποια πράγματα, διότι τώρα εκείνος δεν μπορεί να απαντήσει αν είναι αλήθεια ή όχι αυτά τα οποία ισχυρίζεται η κ. Αρβελέρ ότι της είπε.

Η αλήθεια είναι πάντως ακριβώς αντίθετη, από αυτήν την οποία – για αγνώστους λόγους - προπαγανδίζει η κ. Ἀρβελέρ.

Η Εκκλησία θέλει διακαώς να γίνει το Κτηματολόγιο, προκειμένου να πάψει επιτέλους το παραμύθι της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας και να αποδειχθεί ότι η περιουσία που έχει η Εκκλησία έχει πλήρεις τίτλους ιδιοκτησίας.

Κορυφή σελίδας


Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στις κατασκηνώσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τα παιδιά των κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλαδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη επισκέφθηκε τις Κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αυτήν την φορά για τη β' κατασκηνωτική περίοδο κοριτσιών δημοτικού.

Οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών λειτουργούν στο νεοσύστατο "Κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ" της Αρχιεπισκοπής.

Η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης, ζεστή, γεμάτη από αισθήματα αγάπης. Τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν, ενώ ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις κατασκηνωτικές αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων, τονίζοντας τη σπουδαιότητα και τα πνευματικά οφέλη της συνυπάρξεως σε μια μικρή κοινωνία όπως αυτή της κατασκηνώσεως "Είναι πολύ σπουδαίο να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να μοιραζόμαστε, να επικοινωνούμε και να λειτουργούμε ομαδικά".

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της Κατασκήνωσης, ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Κέντρου, κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη, τον π. Γεώργιο Χριστοδούλου, υπεύθυνο της κατασκηνωτικής περιόδου, τα στελέχη της κατασκηνώσεως καθώς και όλες τις ομαδάρχισσες και το επιτελείο.

Τέλος, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη χαρά και την πατρική του αγάπη, ευχήθηκε καλή πρόοδο σε όλους τους τομείς και ευλόγησε όλα τα παιδιά.

Κορυφή σελίδας


Έκθεση για τον μεγάλο δάσκαλο Τάσο Μαργαριτώφ

Ολοκληρώνεται με επιτυχία στα τέλη Ιουλίου η έκθεση με τίτλο «Τάσος Μαργαριτώφ (1925-2014): ο άνθρωπος, ο πρωτοπόρος συντηρητής, ο δάσκαλος», αφιερωμένη στη ζωή και τη δράση του περιώνυμου Έλληνα συντηρητή Τάσου Μαργαριτώφ, η οποία φιλοξενείται εδώ και πέντε μήνες στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και ο νεοσύστατος τομέας Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος, εκπληρώνοντας το οφειλόμενο ηθικό χρέος, ανέλαβαν τη συνδιοργάνωση της έκθεσης αυτής τιμώντας τη μνήμη του διεθνώς καταξιωμένου συντηρητή έργων τέχνης, στο χώρο και τον τόπο που υπηρέτησε, εποπτεύοντας τα έργα συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιοχών της κεντρικής Ελλάδας μεταξύ αυτών και της Μαγνησίας.

Ο Τάσος Μαργαριτώφ με το λόγο και τη δράση του «γύρισε σελίδα» στην ιστορία της συντήρησης έργων τέχνης, την οποία από εμπειροτεχνική ενασχόληση ανέδειξε σε επιστημονική ειδικότητα. Αυτή ακριβώς τη διάσταση επιχειρεί να αναδείξει η έκθεση μέσα από 15 συνολικά εποπτικές πινακίδες που «αφηγούνται» τη ζωή, τις σπουδές, τα μεγάλα επιτεύγματα και τις σημαντικότερες στιγμές του πολύπλευρου έργου του Τ. Μαργαριτώφ, αξιοποιώντας πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και έγγραφα από τα αρχεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, των συντηρητών Δημήτρη και Γιούλικας Ζαχαρίου και της οικογένειας Μαργαριτώφ.

Ειδικότερα, στις τέσσερις συνολικά θεματικές ενότητες της Έκθεσης, αναδεικνύονται το πρόσωπο αλλά και το πρωτοπόρο πνεύμα του Τάσου Μαργαριτώφ, η ερευνητική του ικανότητα, η εφευρετικότητα και η τεχνολογική του επάρκεια που τον οδήγησαν σε μεγάλα επιτεύγματα, όπως ο αποχωρισμός επάλληλων ζωγραφικών στρωμάτων στον ίδιο φορέα και η επινόηση ενός συστήματος συσκευασίας για την ασφαλή μεταφορά έργων τέχνης. Αναδεικνύονται, επίσης, οι μεγάλοι σταθμοί της επαγγελματικής του πορείας (Σινά, Θήρα, Λευκαντί Ευβοίας, Βεργίνα), ενώ χωριστή ενότητα αφιερώνεται στη συντήρηση μνημείων και έργων τέχνης στη Μαγνησία και ειδικότερα στα αρχαιολογικά ευρήματα του τάφου της νεαρής Φεραίας κόρης, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Επισημαίνεται τέλος, η προσφορά του στην εκπαίδευση και κατάρτιση νέων συντηρητών, η οποία ξεκίνησε το 1969 με τη λειτουργία της πρώτης σχολής συντηρητών στο Κεντρικό Εργαστήριο Συντήρησης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του στο Τμήμα Συντήρησης της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Το γενικό συντονισμό της Έκθεσης είχαν οι αρχαιολόγοι Ελισάβετ Νικολάου (αν. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας) και Αιμιλία Καλογιάννη, και η θεολόγος-βυζαντινολόγος Μαρία Νάνου (Διευθύντρια του Τομέα Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου), η οποία είχε και την ευθύνη της επιμέλειας της Έκθεσης.

Με την πρόθυμη συνεργασία της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθής Μπάτζιου-Ευσταθίου η Έκθεση παρατάθηκε μέχρι το τέλος Ιουλίου, προσελκύοντας μέχρι σήμερα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ιδιαίτερη ομάδα αποτέλεσαν οι επισκέπτες μαθητές σχολείων του Βόλου και άλλων περιοχών, οι οποίοι όχι μόνο περιηγήθηκαν στην έκθεση, αλλά και συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αντικείμενο τη συντήρηση έργων τέχνης, που πραγματοποιήθηκαν με την ευθύνη και την εμψύχωση της συντηρήτριας Μάνιας Μαργαριτώφ-Κονταράτου.

Κι αν τα λόγια των μαθητών, όπως η φράση «ακούγοντας τον όρο συντήρηση η εικόνα που μας έρχεται πλέον στο μυαλό είναι η μαγεία που μπορεί να κρύβει αυτός ο θαυμαστός κόσμος», φτάνουν ως τις γειτονιές των αγγέλων, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η χαρά και η ανάπαυση της ψυχής του αείμνηστου Τάσου Μαργαριτώφ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ