Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 787, 10 Ιουλίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνημα για την Κατασκήνωση της Μητρόπολης Νικαίας

«Ὄρη τά ὑψηλά ταῖς ἐλάφοις…» το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου

Η Αποστολική Διακονία εν μέσω κρίσεως συνεχίζει να αγκαλιάζει την Εξωτερική Ιεραποστολή

Επαναλειτουργεί το Μουσείο Θεόφιλου στη ΜυτιλήνηΕικόνες του Θεόφιλου στο eikastikon.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ξεκίνημα για την Κατασκήνωση της Μητρόπολης Νικαίας

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι κατασκηνωτές της Α΄ Κατασκηνωτικής Περιόδου αγοριών Δημοτικού και Γυμνασίου από την Πλατεία Ιερού Ναού Γενεσίου Θεοτόκου Νικαίας (Περιβολάκι), με προορισμό την Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας στη Στεφάνη Βοιωτίας.

Τα παιδιά ευλόγησε ο Ποιμενάρχης τους κ. Αλέξιος, ο οποίος αφού ανέπεμψε Δέηση υπέρ των κατασκηνωτών, τους απηύθυνε λόγους συμβουλευτικούς, ευχόμενος από καρδιάς καλή διαμονή και διαβεβαιώνοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει η Κατασκήνωση άψογα από κάθε άποψη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ἀλέξιος επισκέφθηκε την Κατασκήνωση για να δει από κοντά τα παιδιά, να χαρεί μαζί τους το όμορφο και επιμελημένο φυσικό περιβάλλον και τις άρτιες εγκαταστάσεις, αλλά κυρίως για να ενημερωθεί από τους υπευθύνους πώς κύλησε η πρώτη ημέρα της Κατασκηνώσεως.

Τα παιδιά ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την προσφορά της Εκκλησίας και στη συνέχεια τραγούδησαν όμορφα κατασκηνωτικά τραγούδια.

Η Κατασκήνωση θα λειτουργήσει σε 4 περιόδους και θα φιλοξενήσει 1000 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Κορυφή σελίδας


«Ὄρη τά ὑψηλά ταῖς ἐλάφοις…» το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ευστάθιος πραγματεύεται μέσα από το νέο του βιβλίο την προσπάθεια που καταβάλλεται κάθε καλοκαίρι, ώστε η νεολαία του τόπου μας να απολαμβάνει την δική της «πνευματική όαση» στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Αυτές βρίσκονται στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Ταϋγέτης, μέσα στο καταπράσινο δάσος και υπό τη σκιά του επιβλητικού Ταϋγέτου.

Η αρχική έμπνευση, ο σχεδιασμός, οι δωρεές, η υλοποίηση, οι άοκνες και συγκινητικές προσπάθειες πλειάδας κληρικών και λαϊκών, η πνευματική ωφέλεια, διαπαιδαγώγηση και ψυχαγωγία χιλιάδων παιδιών, είναι μερικά από τα θέματα του βιβλίου, το οποίο εμπλουτίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την κατασκηνωτική ζωή περασμένων ετών.

Προλογικό σημείωμα

Οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον Ταΰγετο, πλησίον της Ιεράς Μονής Παναγίας Ταϋγέτης είναι ένας πανέμορφος τόπος. Είναι ένα «κομμάτι του ουρανού» που το χαίρονται «οι επίγειοι άγγελοι», τα παιδιά μας κάθε χρόνο το καλοκαίρι και για 20 ολόκληρα χρόνια. Και είναι αυτά τα παιδιά μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που φοιτούν σ΄όλα τα Σχολεία της Μητροπολιτικής μας περιοχής.

Τα 500 παιδιά που φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι σ΄αυτόν τον ουράνιο χώρο και επίγειο παράδεισο καθοδηγούνται πνευματικά από 90 στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας που είναι ή πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών ή φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων ή υποψήφιοι κληρικοί.

Όλος αυτός ο νεανικός κόσμος εξυπηρετείται και διακονείται από ζηλωτές κληρικούς που θυσιάζουν τις διακοπές και την ανάπαυσή τους, κάποτε αφήνουν ολοκληρωτικά στην πρόνοια του Θεού και τη δική τους οικογένεια, για να μη λείψει τίποτε από τα παιδιά του λαού μας, τους κατασκηνωτές μας.

Αυτή η προσπάθεια, που είναι πολλαπλώς ωφέλιμη, την ευλόγησε ο Θεός, κατά τρόπο θαυμαστό.

Το έργο ξεκίνησε με μηδέν κεφάλαιο και τελείωσε σε χρόνο πολύ σύντομο, στοίχισε δε περισσότερες από 400 εκατομμύρια δραχμές.

Επειδή η ιστορία του έργου αυτού είναι αξιοθαύμαστη, γιατί ολοφάνερα φαίνεται η σύμπραξη του θείου παράγοντα με την ανθρώπινη προσπάθεια, επειδή οι άνθρωποι του Θεού από το περίσσευμά τους ή το υστέρημά τους ήλθαν αρωγοί και επειδή η αξία του και η προσφορά του για τα παιδιά μας είναι σημαντικότατη, αποφασίσαμε να τυπώσουμε αυτό το μικρό βιβλίο, για να καταγράψουμε την ιστορία, ενός έργου που αφορά στα παιδιά μας και στο μέλλον τους.

Αποφασίσαμε να καταγράψουμε ποια ανάγκη το δημιούργησε, ποιοι μας συνέτρεξαν και ποια η ωφέλεια των παιδιών μας.

Το αφιερώνουμε στα παιδιά μας που είναι η ελπίδα μας στις απελπισίας τον καιρό και η απαντοχή μας. Το προσφέρουμε στα νιάτα μας, που είναι η χρυσή ελπίδα μας, για ένα καλύτερο αύριο, για μια ζωή ποιότητας λουσμένη στου Χριστού μας το Φως.

Κορυφή σελίδας


Η Αποστολική Διακονία εν μέσω κρίσεως συνεχίζει να αγκαλιάζει την Εξωτερική Ιεραποστολή

Συνεχίζεται αδιάλειπτα η σημαντική οικονομική συμβολή που παρέχει το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έτσι, για την ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στο τελευταίο εξάμηνο κατεβλήθησαν σε αφρικανικές χώρες (Κένυα, Μουάνζα, Ουγκάντα, Κογκό, Μπουρούντι, Μπραζαβίλ, Καμερούν, Τσαντ, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία, Μπενίν, Μαδαγασκάρη, Ζάμπια, Μαλάουι, Κολουέζι, Ζιμπάμπουε, Νταρ Ες Σαλάαμ) 132.000€ και σε ασιατικές (Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Χογκ Κογκ) περί τις 10.000 €. Η Αποστολική Διακονία ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμβάλλουν σ' αυτό το θεάρεστο έργο, χάρη στο οποίο ο λόγος του Θεού φθάνει μέχρι τα πέρατα του κόσμου και διαχέεται στις καρδιές εμπερίστατων λαών.

Κορυφή σελίδας


Επαναλειτουργεί το Μουσείο Θεόφιλου στη Μυτιλήνη

Την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Teriade στη Μυτιλήνη ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου.

Λόγω της υποστελέχωσης του, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό μόλις δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10:00 έως τις 14:00. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η καθημερινή λειτουργία του Μουσείου θα επιτευχθεί μόνο όταν αυτό στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας.

«Είναι γνωστό ότι λειτουργούμε με δύο φύλακες και ότι ζητάμε εδώ και καιρό την ενίσχυσή μας σε προσωπικό. Χωρίς να έχουμε ακόμα μία ένδειξη ανταπόκρισης από τους αρμοδίους. Παρόλα αυτά, το ΔΣ πήρε μία απόφαση για να ανοίξει ξανά τις πόρτες του το Μουσείο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου, Κώστας Μανιατόπουλος.

«Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά τονίζω ότι αν δούμε ότι δεν βγαίνει ακόμα και αυτό το πρόγραμμα λειτουργίας και διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, θα ξανακλείσουμε» πρόσθεσε.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ