Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 783, 26 Ιουνίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "η επιλογή των ουσιών δεν είναι τίποτε άλλο από την άρνηση του δώρου της ζωής"

Νέα Βιβλιοθήκη και Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

Οι λειτουργικές τέχνες: Πρακτικά ΙΔ΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου στελεχών Ιερών Μητροπόλεων

Πλοές στην Άνδρο: αφιερωματική έκθεση στο Ράλλη ΚοψίδηΗ Εκκλησία της Ελλάδος εορτάζει
τη μνήμη του Αποστόλου Παύλου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "η επιλογή των ουσιών δεν είναι τίποτε άλλο από την άρνηση του δώρου της ζωής"

Ἡ παγκόσμια ἡμέρα κατά των ναρκωτικών μᾶς θυμίζει πώς ὁ ἄνθρωπος ἔχει δικαίωμα νά ἐπιλέξει γιά τόν ἑαυτό του καταστροφικές ἐπιλογές, πώς ὁ Θεός τόν ἔπλασε τόσο ἐλεύθερο πού νά μπορεῖ νά ἀρνηθεῖ ἀκόμα αὐτό τό ἴδιο τό δῶρο τῆς ζωῆς. Γιατί ἡ ἐπιλογή τῶν οὐσιῶν δέν εἶναι τίποτα ἄλλο ἀπό τήν ἄρνηση τοῦ δώρου τῆς ζωῆς.

Καί σίγουρα μοιάζει παράλογη αὐτή ἡ ἄρνηση τοῦ δώρου τῆς ζωῆς, ὅταν ὅμως λησμονεῖται ἡ ἀξία τοῦ θεσμοῦ τῆς οἰκογένειας. Ὅταν τά παιδιά ἀντικρίζουν τούς γονεῖς τους χωρίς ἀξίες καί ἰδανικά. Ὅταν ἀποκόπτεται ἀπό τή ζωή τῶν νέων ἡ γνήσια παιδεία καί ἡ καλλιέργεια τῆς ψυχῆς. Δημιουργοῦνται κενά, ἀδειάζουν ψυχές, χάνεται ἡ ἐλπίδα, ἀτροφεῖ τό πνεῦμα καί ἡ ζωή προχωρᾶ μέ ὑποκατάστατα εὐτυχίας καί τότε κάθε τί παράλογο μπορεῖ νά ἀντικαταστήσει τό λογικό.

Ἡ Ἐκκλησία θά στέκεται ὅμως πάντα βοηθός σέ ὅσους ἀκοῦν μέσα τους τή φωνή τῆς λογικῆς πού τούς καλεῖ στή ζωή. Γιατί γιά ἐμᾶς ἔχει ἀξία καί ἡ οἰκογένεια μέ μητέρα καί πατέρα καί ἔχει ἀξία ἡ παιδεία μέ χριστιανικά ἰδανικά καί πιστεύουμε πώς μόνο ἡ ζωή στερεωμένη σέ γερά θεμέλια μπορεῖ νά ἀποφύγει τόν κίνδυνο τῶν ἐξαρτήσεων.

Εὐχόμαστε ὁ Θεός νά ἐνισχύει τόν ἀγῶνα ὅλων τῶν παιδιῶν πού δοκιμάζονται καί νά δυναμώνει καί νά φωτίζει τίς οἰκογένειές τους.

Κορυφή σελίδας


Νέα Βιβλιοθήκη και Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

Το πρωινό της Κυριακής 28 Ιουνίου στις 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου εκκλησιαστικών αμφίων και αντικειμένων στο κτίριο ιδιοκτησίας του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Σοφάδων (φωτογραφία). Τα εκθέματα είναι ευγενής προσφορά του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Γούλα, κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το χωριό της Αγίας Παρασκευής. Τα Εγκαίνια θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος παρουσία των αρχών της περιοχής.

Κορυφή σελίδας


Οι λειτουργικές τέχνες: Πρακτικά ΙΔ΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου στελεχών Ιερών Μητροπόλεων

Ο 30ός τόμος της σειράς «Ποιμαντική Βιβλιοθήκη» παρουσιάζει τα πρακτικά του ΙΔ΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Πάτρα, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου. Στο έργο περιέχονται οι επιστημονικές εισηγήσεις Ιεραρχών, κληρικών και καθηγητών πανεπιστημίου επί ζητημάτων που άπτονται τόσο των εκκλησιαστικών τεχνών, όσο και θεμάτων γενικότερης λειτουργικής φύσεως.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας

Κορυφή σελίδας


Πλοές στην Άνδρο: αφιερωματική έκθεση στο Ράλλη Κοψίδη

Ο εικαστικός θεσμός «Πλόες», που παρουσιάζεται τα καλοκαίρια στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, έχοντας πέρυσι ολοκληρώσει την 20ετή του διαδρομή, η οποία διεύρυνε – με έργα καλλιτεχνών και θεωρητικά κείμενα – τις έννοιες των μεταπολεμικών «ρεαλισμών», συνεχίζει κι εφέτος να ταξιδεύει, προς νέους στόχους και καινούριες πορείες.

Οι 21οι «Πλόες», που θα παρουσιαστούν φέτος, από το Σάββατο 1 Αυγούστου και μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2015, έχουν ως προσδιοριστικό υπότιτλο, τα «Νηπενθή και Εωθινά». Τα «νηπενθή» (λέξη ομηρική, που ακόμη χρησιμοποιείται στη νεοελληνική μας γλώσσα, όπως σε ποιητικές συλλογές), είναι όλα όσα δεν προκαλούν πόνο και θλίψη. Τα «εωθινά», είναι όσα εμφανίζονται με το πρώτο φως του ήλιου.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο, εικονογράφο, χαράκτη και συγγραφέα Ράλλη Κοψίδη (1929-2010), που εφέτος κλείνουν 5 χρόνια από τον θάνατό του. Ο Ράλλης Κοψίδης (του οποίου θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα), αξιοποίησε πολλά στοιχεία της μεταβυζαντινής και λαϊκής παράδοσης, συνδυάζοντάς τα εμπνευσμένα με στοιχεία του μετεμπρεσιονισμού, του υπερρεαλισμού, του εξπρεσιονισμού και του κυβισμού, διαμορφώνοντας στις συνθέσεις του έναν γόνιμο διάλογο παρελθόντος και παρόντος, Δύσης κι Ανατολής, μύθων και καθημερινότητας, αρχετύπων και πραγματικότητας. Υπήρξε μαθητής και κατόπιν συνεργάτης του Φώτη Κόντογλου, γι’ αυτό και το έργο του είναι ποτισμένο από την πνευματικότητα της ορθοδοξίας. Τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη να γνωρίσουμε βαθύτερα όσα μας χαρακτηρίζουν και μας συγκροτούν – ατομικά και συλλογικά – εστιάζοντας περισσότερο στους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και στην προστασία του. Λόγω της σεμνότητας που τον διέκρινε, τα έργα του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, αλλά δεν παύει να θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της γενιάς του. Μέσα από το εκφραστικό του ιδίωμα υπογράμμισε πόσο απαραίτητη είναι η οικολογική συνείδηση στον σύγχρονό μας πολιτισμό.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ