Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 781, 19 Ιουνίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μητροπολίτης Χίου με την «Αποστολή» στους μετανάστες

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5

Κατασκηνωτικά προγράμματα από την Αρχιεπισκοπή ΑθηνώνΟι κατασκηνώσεις της Εκκλησίας
για παιδιά και εφήβους


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Μητροπολίτης Χίου με την «Αποστολή» στους μετανάστες

Σε ανθρωπιστική παρέμβαση που συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση πολύ σημαντικών προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες μετανάστες που συνωστίζονται καθημερινά στη Χίο, προχώρησε ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την αμέριστη και συνεχή οικονομική στήριξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Christian Charities – IOCC.

Σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και τις τοπικές αρχές, κλιμάκιο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, σε επιτόπια επίσκεψή του, κατέγραψε τις πλέον επείγουσες ανάγκες που αντιμετωπίζει το νησί σχετικά με τη φύλαξη-στέγαση των μεταναστών όπως επίσης, και τις συνθήκες διαμονής των ίδιων των μεταναστών λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την αδυναμία των Αρχών – λόγω κρίσης – να ανταποκριθούν και την αναγκαιότητα τήρησης των συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας στους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» , προχώρησε στην:

πλήρη αποκατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων και αντικατάσταση ειδών υγιεινής στους οικίσκους του παλιού Κέντρου Ταυτοποίησης και Κράτησης Μεταναστών – Μερσινίδι Χίου.

Παροχή και εγκατάσταση 5 κινητών ντουζιέρων στο νέο Κέντρο Ταυτοποίησης και Κράτησης Μεταναστών – Μερσινίδι Χίου.

Διανομή 1.700 πακέτων προσωπικής υγιεινής διαφορετικά για άνδρες, γυναίκες και μωρά.

Διανομή 200 παιδικών τσαντών με γραφική ύλη και είδη ζωγραφικής.

Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την «Αποστολή» και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι μετανάστες σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στην Χίο αναζητώντας έτσι μια δίοδο για ένα καλύτερο αύριο. Περισσότερο από ποτέ η Εκκλησία μας αναγνωρίζοντας αυτές τις δυσκολίες, με την συγκεκριμένη προσφορά της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» επιχειρεί να καλύψει ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος αυτών των αναγκών προσφέροντας χαμόγελα σε εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ευχαρίστησε το Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox Christian Charities – IOCC και πρόσθεσε: « Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και στο επίκεντρο του προβλήματος είναι τα νησιά του Αιγαίου. Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κατέγραψε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες, που κάτω από άθλιες συνθήκες φτάνουν στην Χίο και σήμερα προχώρησε σ’ αυτή την προσφορά που επιχειρεί να καλυτερεύσει την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. Όλοι μαζί ας ενώσουμε, επιτέλους, τις προσπάθειές μας και ας δείξουμε την ανθρωπιά μας. Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» θα συνεχίσει να προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φυλής γιατί αυτή η προσπάθεια έχει ευθύνη, συνέπεια και προπαντός αγάπη».

Κορυφή σελίδας


Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5

Το ραδιόφωνο του 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή 20:00-21:00, επιχειρεί να διαλεχθεί και να παρουσιάσει τα διάφορα είδη τέχνης μέσα από προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών ανθρώπων που τα υπηρετούν. Αυτή την Κυριακή 21 Ιουνίου θα μεταδώσει σε επανάληψη, εκπομπή με καλεσμένο τον ποιητή Γιώργο Χρονά. Η εκπομπή έχει θέμα: «Θέατρο, λογοτεχνία και τέχνες» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος.

Κορυφή σελίδας


Κατασκηνωτικά προγράμματα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

To φετινό καλοκαίρι παρέχει την ξεχωριστή ευλογία της διοργάνωσης και πραγματοποίησης των εκκλησιαστικών μας κατασκηνώσεων –υπό την πνευματική καθοδήγηση και τις υποδείξεις του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, o οποίος εμπνέει και το έργο αυτό. Θα λάβουν χώρα για τρίτη συνεχή χρονιά στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής μας στον Αυλώνα Αττικής. Και μάλιστα θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο οι τέσσερις κατασκηνωτικές περίοδοι για αγόρια και κορίτσια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, όπως και τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, αλλά και επιπλέον κατασκηνωτικά προγράμματα, για νέα ζευγάρια και οικογένειες, για υποψηφίους και νέους Κληρικούς, για ιερατικές οικογένειες και για τα παιδιά που διακονούν στο Ιερό Βήμα.

Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εξής κατασκηνωτικές περίοδοι:

1η περίοδος : Τετάρτη 24 Ιουνίου – Κυριακή 5 Ιουλίου, για αγόρια Δημοτικού (Αρχηγός ο π. Νεκτάριος Στογιάννης).

Μαζί με τον αθλητισμό, την κολύμβηση και το παιχνίδι, η περίοδος θα έχει θέμα «Έλα με τον Χριστό», με μια όσο το δυνατόν απλούστερη παρουσίαση των ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας, με τα οποία ο πιστός πλησιάζει βιωματικά τον Κύριο. Τα απογεύματα θα γίνουν παρουσιάσεις γύρω από τις μορφές των Προφητών, υπό τύπον αφηγηματικού εργαστηρίου και θεατρικού δρώμενου.

2η περίοδος : Κυριακή 5 Ιουλίου – Παρασκευή 17 Ιουλίου, για κορίτσια Δημοτικού (Αρχηγός ο π. Γεώργιος Χριστοδούλου).

Με θέμα «Περπατώντας στα κύματα» και με αφόρμηση το αγιογραφικό περιστατικό όπου ο Πέτρος καλείται να περπατήσει πάνω στα κύματα προς την κατεύθυνση του Κυρίου, θα αναπτυχθούν στα παιδιά απλά ζητήματα πίστεως, πάνω στις βασικές αλήθειες της Ορθοδοξίας. Στη συγκεκριμένη περίοδο πραγματοποιούνται πολλά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, που αρέσουν ιδιαίτερα στα κορίτσια της ηλικίας αυτής.

3η περίοδος : Παρασκευή 17 Ιουλίου – Τετάρτη 29 Ιουλίου, για αγόρια Γυμνασίου – Λυκείου (Αρχηγός ο π. Δημήτριος Παλιούρας).

Με κεντρικό θέμα «Στα βήματα των Αγίων», τα Στελέχη της περιόδου θα παρουσιάσουν αγίους και ήρωες της Κύπρου, η βιοτή και τα κατορθώματα των οποίων πάντοτε συγκινούν τους εφήβους. Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, όπου πρωταγωνίσθησαν νέοι της Εκκλησίας, γαλουχημένοι στο Ναό της Φανερωμένης Λευκωσίας. Στην περίοδο αυτή ο αθλητισμός, η κολύμβηση και ο διάλογος με τα ανήσυχα νιάτα έχουν πρωταρχικό ρόλο.

4η περίοδος : Πέμπτη 30 Ιουλίου – Κυριακή 2 Αυγούστου, για υποψηφίους Κληρικούς και νέους Κληρικούς (Αρχηγός ο π. Φραγκίσκος Λάβδας).

Το τετραήμερο αυτό αποτελεί ένα ταχύρυθμο λειτουργικό σεμινάριο, δίνοντας παράλληλα έμφαση και σε θέματα ποιμαντικού ενδιαφέροντος, καθώς και στη δυνατότητα γνωριμίας και επικοινωνίας με τους υποψηφίους και τους νέους Κληρικούς της Ι. Αρχιεπισκοπής.

5η περίοδος : Δευτέρα 3 Αυγούστου – Κυριακή 9 Αυγούστου, για παιδιά που διακονούν στο Άγιον Βήμα (Αρχηγός ο π. Μάξιμος Μητράρας)

Το συγκεκριμένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αθλητισμό, εργαστήρια (αγιογραφίας, φωτογραφίας, βυζαντινής μουσικής κ. ά.), λειτουργική ζωή, προσκυνήματα, μουσικές και κινηματογραφικές βραδυές, συζητήσεις κλπ., προκειμένου τα παιδιά –αυριανά Στελέχη της Εκκλησίας- να αισθανθούν την Εκκλησία ως τον δικό τους φυσικό χώρο, που αγωνιά και προσπαθεί για την κατά Θεόν προκοπή τους.

6η περίοδος : Δευτέρα 10 Αυγούστου – Σάββατο 22 Αυγούστου, (12 ημέρες) Κορίτσια Γυμνασίου – Λυκείου (Αρχηγός ο π. Αντώνιος Μπεζαΐτης).

Η θεματική θα περιστραφεί γύρω από το πρόσωπο της Θεοτόκου και τα μηνύματα που μπορούν να αντλήσουν από τη μορφή της οι νέες κοπέλες σήμερα. Την παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου προγραμματίζεται πανήγυρις, με τα εγκώμια και επιτάφιο της Παναγίας, περιφορά στην κατασκήνωση και παραδοσιακό πανηγύρι. «Χαῖρε, κλῖμαξ ἐπουράνιε» είναι το σύνθημα της περιόδου αυτής.

7η περίοδος : Σάββατο 22 Αυγούστου – Παρασκευή 28 Αυγούστου, για ιερατικές οικογένειες (Αρχηγός ο π. Παναγιώτης Χαβάτζας).

Είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για 20 περίπου Ιερείς της Ι. Αρχιεπισκοπής να βρεθούν μαζί με τις οικογένειές τους στον καταπράσινο και ήσυχο χώρο των κατασκηνώσεων για ξεκούραση, ανανέωση, πνευματική περισυλλογή, λειτουργική ζωή. Η γνωριμία και η επικοινωνία μεταξύ των ιερατικών οικογενειών ήταν πάντοτε το ζητούμενο στους ιερατικούς κύκλους, καθώς η γεωγραφικά αχανής επικράτεια της Ι. Αρχιεπισκοπής δεν παρέχει πολλές ευκαιρίες για κάτι τέτοιο.

8η περίοδος : Παρασκευή 28 Αυγούστου – Κυριακή 30 Αυγούστου για νέα ζευγάρια και οικογένειες (Αρχηγός ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης).

Η Κατασκήνωση για οικογένειες είναι ένα διαγενεακό πρόγραμμα. Σύζυγοι, γονείς και παιδιά για ένα τριήμερο θα συναντηθούν για να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να παίξουν και να διασκεδάσουν μαζί. Κεντρικό θέμα του προγράμματος θα είναι «Σύζευξον αὐτοὺς ἐν ὁμοφροσύνῃ…», η Εκκλησία νοηματοδοτεί τη συζυγία. Θα συμμετάσχουν 15-20 οικογένειες. Προβλέπονται συναντήσεις σε ομάδες των ενηλίκων, πρόγραμμα κατήχησης για τα παιδιά, κοινές δραστηριότητες ενηλίκων και παιδιών και παιχνίδια για τα παιδιά.

Για τον καταρτισμό και τη λειτουργία των κατασκηνωτικών περιόδων πραγματοποιήθηκαν αρκετές συσκέψεις με γόνιμα αποτελέσματα –δια των τιμίων ευχών του Μακαριωτάτου- του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλου π. Συμεών Βολιώτη με το Γραφείο Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής (διευθυντής ο π. Συμεών Βενετσιάνος) και το νεοπαγές Ίδρυμα «Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού» (διευθυντής ο κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης) καθώς και τους Αρχηγούς όλων των κατασκηνωτικών περιόδων και των λοιπών προγραμμάτων.

Σε όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους θα πραγματοποιήσει επισκέψεις ο Μακαριώτατος, ευλογώντας το έργο αυτό, τους Αρχηγούς, τα Στελέχη και τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κάθε χρόνο αναμένουν να χαρούν την παρουσία του και να ωφεληθούν από τις πατρικές συμβουλές του.

Έχουν καθορισθεί τα προγράμματα των κατασκηνωτικών ημερών, το διατροφολόγιο καθώς και τα Στελέχη που θα διακονήσουν εθελοντικά το πολύ σημαντικό αυτό έργο. Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνονται πολύ σημαντικά και απαραίτητα τεχνικά έργα από ειδικά συνεργεία, επίσης η προμήθεια της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, ο καλλωπισμός των χώρων, ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης, η συντήρηση των αθλητικών χώρων κλπ.

Με τους Αρχηγούς και τους/τις Ομαδάρχες/Ομαδάρχισσες συγκαλούνται διαρκώς συνάξεις για την καλύτερη προετοιμασία των κατασκηνωτικών περιόδων, ενώ περίπου 10 ημέρες πριν την έναρξη κάθε περιόδου πραγματοποιείται προκατασκηνωτική συνάντηση με τους γονείς των παιδιών, που θα συμμετάσχουν σε αυτήν.

Για την 1η και τη 2η κατασκηνωτική περίοδο οι θέσεις έχουν συμπληρωθεί. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις υπόλοιπες κατασκηνωτικές περιόδους και τα προγράμματα μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τηλ. 2130184437 – 2130184436 – 2130184431.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ