Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 78, 28 Απριλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ

ΕΚΔΙΩΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια έγινε δεκτός ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (25/4/2006), ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, επέδωσε στον κ Παπούλια ένα αντίγραφο από το Μηνολόγιο του Αυτοκράτορος Βασιλείου του Β΄. Πρόκειται για περίφημο ιστορικό έργο που επανεξεδόθη από κοινού, από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη Βατικανή Βιβλιοθήκη και τον Ισπανικό εκδοτικό οίκο «Testimonio» και παρουσιάστηκε, επισήμως, στο Ελληνικό κοινό, τον περασμένο Νοέμβριο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν γύρω από το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, τα ανοίγματα της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και στις προσπάθειές της να επικοινωνήσει με τις άλλες Χριστιανικές ομολογίες, προκειμένου να επιτευχθεί συνεννόηση και συνεργασία επί ζητημάτων που ενδιαφέρουν και απασχολούν τη σύγχρονη Ευρώπη και όχι μόνο.

Ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την έκδοση και την επιδοκιμασία του για τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας μας και ευχήθηκε ευόδωση των ευγενών προσπαθειών της.

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδαςΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ

Την βαρυπενθούσα οικογένεια, σύζυγο και δύο κοριτσάκια, του αδικοχαμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Παντελή Κέλη, επισκέφθηκε στη Χαλκίδα (25/4/2006), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, συνοδευόμενος από τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ψυχολογική στήριξη και παρηγορία της οικογένειας, καθώς και η προσφορά πασχαλινών δώρων στα παιδιά.

Εξερχόμενος της οικείας ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι «ήταν μία επίσκεψη ποιμαντικού και πνευματικού χρέους προς την οικογένεια, αλλά και τιμής στη μνήμη του Αξιωματικού που θυσιάστηκε εν ώρα υπηρεσίας. Πρόκειται για οικογένεια με χριστιανικές αρχές, με πίστη στο Θεό, που παρηγορείται από αυτή την πίστη…».

Κορυφή σελίδαςΕΚΔΙΩΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

Πλήθος συζητήσεων προκάλεσε η είδηση, σύμφωνα με τη οποία από το βιβλίο θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου, που θα χρησιμοποιηθεί από το επόμενο σχολικό έτος, έχει αφαιρεθεί το κεφάλαιο που αφορά στους προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας μας Τριών Ιεραχών.

Για το θέμα αυτό ευρεία συζήτηση έγινε και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία συμμετείχαν Ιεράρχες, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Καλός, καθώς και άλλοι παράγοντες της Εκπαίδευσης.

Ο κ. Γεώργιος Καλός (26/4/2006), αφού είπε ότι την σχετική πρωτοβουλία έλαβε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, επί προεδρίας κ. Αλαχιώτη, το 2002, δήλωσε ότι «Η βασική τους κατεύθυνση ήταν να σμικρύνει η ύλη, να έχουν μόνο 150 σελίδες για κάθε βιβλίο. Έτσι η ομάδα που επελέγη να γράψει το βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου, αποφάσισε να σμικρύνει την ύλη του κεφαλαίου που αναφέρεται στους Τρεις Ιεράρχες, να δώσει κατεύθυνση αναλυτικής μόνο συγγραφής υπέρ του Μεγάλου Βασιλείου, που τον θεωρούσε κορυφαίο της ομάδας.

Εμείς, σαν πολιτική ηγεσία, δηλώσαμε ότι τα βιβλία αυτά που συγγράφονται, των Θρησκευτικών, της Ιστορίας, των Νέων Ελληνικών, θα χρησιμοποιηθούν στη νέα χρονιά με τρόπο πειραματικό… Θα μπορούν να εκφραστούν και να κάνουν κρίσεις καθηγητές, μαθητές αλλά και όλη η επιστημονική κοινότητα, προφανώς και οι φορείς, όπως η Εκκλησία. Έτσι θα αρχίσει ένας διάλογος και οπουδήποτε υπάρχει έλλειμμα ή περίσσευμα ύλης, εκεί θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα…».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος (27/4/2006) δήλωσε τα εξής: «…έχω αντιληφθεί ότι όντως υπάρχει μια τάση στον εκπαιδευτικό κόσμο προκειμένου να δει με κριτική ματιά το θέμα του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και τη σύνδεση που υπάρχει με την εορτή των Τριών Ιεραρχών, που είναι αφιερωμένη στα Ελληνικά Γράμματα και στην Ελληνική Παιδεία… Θα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση της αναφοράς στους Τρεις Ιεράρχες και του εορτασμού της Παιδείας μας… άρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, γιατί ο λαός μας πιστεύει σ’ αυτό, ξέρει την παράδοση, την έχει συνδέσει με την Παιδεία και νομίζω ότι όσο προχωρά ο καιρός αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πλέον που να είναι ο συνεκτικός κρίκος, σε αυτό τον τόπο, από την Ορθόδοξη πίστη μας…».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος (27/4/2006) σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι η παράδοσή μας, η σχετική με την αναφορά στις τρεις μεγάλες μορφές της πίστεως, έχει στέρεα δεθεί με την Παιδεία και την Εκκλησία και είναι περίεργο πώς οι άνθρωποι οι οποίοι έφτιαξαν αυτή την ύλη του βιβλίου των θρησκευτικών, τόλμησαν μια τέτοια παράλειψη, η οποία προσβάλει πρόσωπα, αξίες, αρχές και ανθρώπους. Πρέπει να πω ότι αυτοί που, συνήθως, έχουν ενστάσεις για τα θέματα της πίστεως ή της Ελληνοχριστιανικής Παιδείας, ελπίζω να γνωρίζουν ότι ο Άγιος Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος, διδάχθηκαν τα ελληνικά γράμματα στην Αθήνα, τη φιλοσοφία, τη ρητορική και ό,τι άλλο εδιδάσκετο τότε. Ο δε Άγιος Γρηγόριος ήταν και καθηγητής, που δίδασκε στις Σχολές της Αθήνας. Αυτοί οι άνθρωποι και μαζί ο Άγιος Χρυσόστομος, είναι το καύχημα όλης της Χριστιανικής Θεολογίας. Είναι ταυτόχρονα και εκείνοι οι οποίοι συνετέλεσαν αποφασιστικά στη δημιουργική συνεργασία μεταξύ του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού και δόθηκε αυτό το αποτέλεσμα που γνωρίζουμε και απολαμβάνουμε όλοι…».

Ο Σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων της Αθήνας κ. Ευστάθιος Γιαννής τόνισε ότι «Όταν μας έγινε η σχετική ενημέρωση, αντιδράσαμε. Επιχειρείται να αποσυνδεθεί η Ελληνική Παιδεία και τα Γράμματα από τους Τρείς Ιεράρχες και την παρουσία τους…».

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ