Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 777, 5 Ιουνίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος κοντά στα μέλη της Φλόγας

Νέες, σύγχρονες κατασκηνώσεις από τη Μητρόπολη Εδέσσης

Αφιέρωμα στον Μίνωα Βολανάκη από τον 89,5

Περπατώντας στον Κήπο του Βυζαντινού Μουσείου


Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου
για το περιβάλλον


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος κοντά στα μέλη της Φλόγας

Το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια "Η Φλόγα" επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στους σκοπούς του Κέντρου, άλλωστε, είναι η στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη και με την παρουσία του Κέντρου ενισχύεται ο αγώνας των γονιών του Συλλόγου. Παρέστησαν η Γενική Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κ. Μαίρη Πίνη, μέλη και συνεργάτες του Κέντρου. Τους υποδέχθηκαν η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Τρυφωνίδου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εθελοντές, γονείς και παιδιά που μένουν στον Σύλλογο.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο και την κ Πίνη για τις δραστηριότητες και τις ενέργειες του Συλλόγου, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ζητώντας την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για να μην κλείσει η ακτινοθεραπευτική μονάδα στο νοσοκομείο Παίδων και διακοπούν οι θεραπείες των παιδιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος αρχικά συνεχάρη όλους τους συνεργάτες του Συλλόγου και ευχήθηκε στους γονείς κουράγιο και δύναμη, παρακαλώντας τον Θεό για την γρήγορη αποκατάσταση της υγείας των παιδιών, ενώ υποσχέθηκε στην πρόεδρο πως θα είναι στο πλευρό του Συλλόγου και θα προσπαθήσει μέσω του ΚΕΣΟ να καλύψει τις όποιες ανάγκες. Ήδη στο πλαίσιο συνεργασίας και ενίσχυσης του Συλλόγου η κυρία Πίνη ενημέρωσε την Πρόεδρο ότι θα διαθέτει μία φορά την εβδομάδα τις υπηρεσίες της Ψυχολόγου του Κέντρου για τις ανάγκες του Συλλόγου, με σκοπό την ψυχολογική στήριξη των γονιών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μία μικρή εκδήλωση με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, όπου γονείς και παιδιά τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα και συγχρόνως όλοι μαζί γιόρτασαν τα γενέθλια ενός εφήβου από τον Σύλλογο. Ο Αρχιεπίσκοπος μοίρασε σε όλα τα παιδιά δώρα και σε μικρούς και μεγάλους από ένα μικρό σταυρό ως ευλογία.

Ο Σύλλογος Φλόγα παλεύει για τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που να διέπει τη νοσηλεία του παιδιού. Φροντίζει για την εκπαίδευση παιδιάτρων στα ογκολογικά τμήματα, αλλά και για την ψυχολογική στήριξη των οικογενειών. Το πιο σημαντικό, οι εθελοντές του Συλλόγου φροντίζουν για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών του Ξενώνα με παιχνίδι, κουκλοθέατρο, κατασκευές, διάβασμα παραμυθιών και άλλες ευχάριστες στα παιδιά δραστηριότητες. Αυτοί οι εθελοντές είναι επαγγελματίες από διάφορους χώρους (πχ. γιατροί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, μαραγκοί, ζωγράφοι, φωτογράφοι κλπ.), που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, όποτε παραστεί ανάγκη.

Κορυφή σελίδας


Νέες, σύγχρονες κατασκηνώσεις από τη Μητρόπολη Εδέσσης

Την Τρίτη 3 Ιουνίου 2015 στις 19.00 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ θεμελίωσε δύο νέα κτίρια στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στο όρος Πάικο. Στην τελετή μετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και μέλη της Επιτροπής Κατασκηνώσεων, οι υπεύθυνοι για τα κατασκευαστικά έργα μηχανικοί κ.ά.

Η ανέγερση των δύο κτιρίων πραγματοποιείται με χορηγία της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ θα πραγματοποιηθούν και επιπλέον εργασίες με την χρηματοδότηση των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων δωρητών προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο και περισσότερο απαιτητικό στάδιο της ριζικής ανακαίνισης του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολις προωθεί επί σειρά ετών το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των Κατασκηνώσεων προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη αδειοδότηση τους από τις αρμόδιες αρχές αλλά και την βέλτιστη λειτουργία τους. Ήδη έχει πετύχει την οριστική τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού των Κατασκηνώσεων, το οποίο εκκρεμούσε επί δεκαετίας.

Μερίμνησε επίσης για την εκπόνηση ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανακαίνιση τους με άριστες προδιαγραφές, σύμφωνα με την οποία έχουν ήδη εκδοθεί και οι απαραίτητες σχετικές οικοδομικές άδειες.

Κορυφή σελίδας


Αφιέρωμα στον Μίνωα Βολανάκη από τον 89,5

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή 20:00-21:00, επιχειρεί να διαλεχθεί και να παρουσιάσει διάφορα είδη τέχνης μέσα από προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών ανθρώπων που τα υπηρετούν. Αυτή την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 θα μεταδώσει σε επανάληψη, με αφορμή τα 15 χρόνια από την κοίμηση του Μίνωα Βολανάκη, συνομιλία με τη θεατρολόγο Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη. Η εκπομπή έχει θέμα: «Αφιέρωμα στον Μίνωα Βολανάκη, τον κορυφαίο σκηνοθέτη και σημαντικό Έλληνα» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος.

Κορυφή σελίδας


Περπατώντας στον Κήπο του Βυζαντινού ΜουσείουΤο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος, για τρίτη χρονιά, στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με τις παρακάτω εκδηλώσεις:


Σάββατο 6 Ιουνίου, 21:00

Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «Η αρχαιολόγος» (διάρκεια 90’) στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου. Η ταινία περιγράφει τον αγώνα της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου - Μεντεσίδη να ολοκληρώσει μια σημαντική ανασκαφή στη δυτική Μακεδονία, προτού το νερό από το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιλαρίωνα πλημμυρίσει όλη την περιοχή. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το υλικό που επισυνάπτεται.)

Κυριακή 7 Ιουνίου, 10:00 & 12:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (διάρκεια 1,5 ώρα) με τίτλο «Θα υπάγω εις του κήπους», για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών. Μαζί με τα παιδιά θα αναζητήσουμε πραγματικά και συμβολικά δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια σε εικόνες, υφάσματα, πίνακες, χειρόγραφα και αντικείμενα μικροτεχνίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δημιουργικό εργαστήριο, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία με χρώματα και πινέλα να δημιουργήσουν το δικό τους κήπο.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Ειδικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132139507 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-16:00).

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη!

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Μουσείων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ