Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 774, 21 Μαΐου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος για τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο

Επίτιμη διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ η Κική Δημουλά

Την Τρίτη συγκαλείται η Ιεραρχία

«Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως»
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Προσεγγίσεις για τη μονογονεϊκή Οικογένεια»ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος για τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο

"Η αγάπη του μακαριστού Μητροπολίτη Νικολάου προς τον συνάνθρωπο είναι ένα μήνυμα προς τον καθένα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικολάου Σελέντη.

Νωρίτερα τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος συμπροσευχομένου του Αρχιεπισκόπου. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ενώ συμπροσευχήθηκαν ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μίλησε για τη ζωή και το έργο του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρού Νικολάου λέγοντας: "Σήμερον μυροβλύζει η κτίσις και δεν είναι μόνον η άνοιξις που μυρίζει• είναι οι ατμοί των πνευματικών αγώνων και των καμάτων του αειμνήστου Ιεράρχου, δια των οποίων ευαρέστησε τον Θεό, και οι οποίοι, ως κρίνα, ευωδιάζουν την Εκκλησία και μυρίζουν τα πρόσωπά μας... Ο Νικόλαος ήτο ουρανοπολίτης! Γι αυτό και δεν τον εζάλησαν οι δόξες και οι τιμές οι επίγειες, ούτε τον κατέβαλαν οι δοκιμασίες του βίου, οι θλίψεις, οι θάνατοι, της σαρκός η ασθένεια, οι πικρίες και οι διώξεις. Εγνώριζε ότι εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έχομεν (Ιωάν. ιστ , 33). Επίστευε, ωστόσο, και ακολουθούσε αταλάντευτα, τον επαγγειλάμενον την νίκην και την χαράν (Ιωάν. ιστ , 33) , υπομένων (Ψαλμ. ρκθ , 5) και, κυριολεκτικώς, θανατούμενος όλην την ημέραν (Ψαλμ. μγ , 23), αγωνιζόμενος να ποιή, όχι το ίδιον θέλημα, αλλά του Θεού. Δεν έπαυσε ποτέ να διερευνά τον εαυτόν του, εάν είναι σύμφωνος με την εντολήν του Θεού ο βίος του, εφαρμόζοντας το «πρόσεχε εαυτώ» του Μεγάλου Βασιλείου. Ανεδείχθη, τοιουτοτρόπως, νηφάλιος, βουλευτικός, των παρόντων φύλαξ, των μελλόντων προνοητής". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως "ο Νικόλαος εποίμανε την τοπική μας Εκκλησία ολίγα έτη, αλλ, εν τούτοις, «επλήρωσε χρόνους μακρούς» (Σοφ. Σολομ. δ , 13) και «έσπευσεν εκ μέσου πονηρίας» (Σοφ. Σολομ. δ , 14). Ανάρπαστος οίχεται και, δόξα τω Θεώ, «κατέλιπε μετάμελον» (Παροιμ. ια , 3). Αναδείχθηκε εγκαλλώπισμα του γένους, άνθος των ομηλίκων". Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος αναφερόμενος στην προτομή του προκατόχου του επεσήμανε πως "υπάρχει, εν τούτοις, και μία άλλη προτομή του Νικολάου... Εννοώ εκείνη «την εξαισίαν προτομήν», την οποία ο ίδιος ο Νικόλαος εφιλοτέχνησε, εργασάμενος δια βίου τον προσωπικόν του αγιασμόν και η οποία φυλάσσεται δυνάμει Χριστού".

Στη συνέχεια μίλησε ο κατά σάρκα αδελφός του μακαριστού, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, για την τιμή προς τον προκάτοχό του.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος και οι Αρχιερείς στον προαύλιο χώρο του ναού τέλεσαν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού. Παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικών Συλλόγων και Φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στον 89,5 τόνισε πως "σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για την Εκκλησία. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος ήταν ένα δώρο του Θεού στην Εκκλησία και ιδιαίτερα στην Μητρόπολη Χαλκίδος". Προσέθεσε, επίσης, πως "η απλότητα, η ταπεινότητα, η εργατικότητα και η αγάπη του προς τον συνάνθρωπο είναι ένα μήνυμα προς τον καθένα".

Κορυφή σελίδας


Επίτιμη διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ η Κική Δημουλά

Επίτιμη διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύθηκε η Κική Δημουλά. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στην κατάμεστη ιστορική αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.


Η πλειονότητα των πανεπιστημιακών καθηγητών που προσφώνησαν την Κική Δημουλά μίλησαν για το έργο της και «τον τύπο των ήλων που αφήνει στο σώμα της ποιήτριας ο Χρόνος, η Απώλεια και η Μνήμη».

Τον μοναδικό «πεζό» λόγο της βραδιάς εκφώνησε -όπως ο ίδιος είπε- ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, κλείνοντας όμως κι ο ίδιος ποιητικά τον χαιρετισμό του και χαρακτηρίζοντας την ποιήτρια και το έργο της ως «κάστρο της ωριάς» που δεν «ξέρει από τι είναι φτιαγμένο«» και δηλώνοντας «ευτυχής που μπορεί και το θαυμάζει...».

Απευθυνόμενη στη «συγκεντρωμένη ιερότητα» της κατάμεστης αίθουσας, η Κική Δημουλά δήλωσε πως είναι «αδιάβαστη στο μάθημα της έπαρσης», ζήτησε την κατανόηση του ακροατηρίου για την ταραχή που νιώθει, δίνοντας «εισιτήριες εξετάσεις στην Ανωτάτη Αποδοχή Σας», και ομολόγησε πως «δεν είμαι φιλόλογος, δεν είμαι θεολόγος, δεν είμαι καν επιστήμων».

«Ένας ...αυτοσχέδιος άνθρωπος είμαι, ο εαυτός μου με ανάγκασε να είμαι. Με είδε ο Θεός -ο μόνος αρμόδιος σε θέματα αυθαιρεσιών- και μού έδωσε ένα καχεκτικό φτερό... Έκτοτε, απλώς προσπαθώ. Σπανίως δε, και συστηματικά πετώ, και πέφτω, και σωριάζομαι πάνω στην αβέβαιη φύση μου... Ως αυτοσχέδια ύπαρξη τόλμησα αυτόν τον 'υπόπτου ηθικής τίτλο' (ΠΛΑΝΗ) για την ομιλία μου, στον χώρο του πανεπιστημίου -τον ταγμένο στην καταπολέμηση της πλάνης μέσω της θαυματουργού Παιδείας που προσφέρει...» συνέχισε.

Στην «ποιητικά θεολογική» ομιλία της με θέμα «Η πλάνη», η Κική Δημουλά μίλησε για την «κοινωφελή δραστηριότητα», αλλά και τις παρενέργειες της πλάνης, η λειτουργία της οποίας, ταυτίζεται συχνά με εκείνη των ονείρων, όπως είπε. Δήλωσε οφειλή στην έννοια της πλάνης καθώς «είναι αυτή που κατατρόπωσε το τελεσίδικο ρήμα 'αποκλείεται', αυτή που μετατρέπει τις δύσμορφες καταστάσεις σε καλλίμορφες, αυτή που ανατρέπει τη θνητότητα όσων αγαπήσαμε».

Κορυφή σελίδας


Την Τρίτη συγκαλείται η Ιεραρχία

Συνέρχεται την 26ην Μαΐου ε.ε. στο Συνοδικό Μέγαρο σε έκτακτη σύγκλησή της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ι.Μ. Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Στη συνέχεια θα τελεσθεί η καθιερωμένη Εναρκτήριος Ι. Ακολουθία στο Μ. Συνοδικό και θα ακολουθήσει η προσφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, προς τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους. Στην ομιλία του Μακαριωτάτου θα αντιφωνήσει ο αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και θα πραγματοποιηθεί εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής δια τας εις τον Τύπον ανακοινώσεις.

Ακολούθως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Κεφαλληνίας και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ