Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 772, 14 Μαΐου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Αγία Βαρβάρα για προσκύνημα ο Πρόεδρος και τα μέλη της Δ.Ι.Σ.

Παζάρι βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη

Γιορτάζουμε στο Βυζαντινό την Ημέρα των Μουσείων
Την Δευτέρα 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση από τους επιμελητές του μουσείου. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται παράλληλα στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές συλλογές, με ώρες έναρξης 10.00, 11.00, 12.00 και 13.00 (διάρκεια ξενάγησης 1 ώρα).
Η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν.ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Στην Αγία Βαρβάρα για προσκύνημα ο Πρόεδρος και τα μέλη της Δ.Ι.Σ.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας έφτασε το πρωινό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για να προσκυνήσει το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας. Ο Μακαριώτατος έφτασε στο ναό μαζί με μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποχώρησή του, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να σχολιάσει την υποδοχή των λειψάνων από τη Βενετία, όσο κυρίως για την προγραμματιζόμενη μεταφορά τους το πρωί της Παρασκευής, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

«Ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχόλια και λόγια από επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω. Όλα αυτά τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Θα μιλήσει η Ιστορία» είπε. Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι των λόγων. Τα λόγια, όμως κούρασαν και έφτασαν τον τόπο σε αυτή την κατάσταση. Χρειαζόμαστε λόγο και όχι λόγια».

Ερωτώμενος για τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «Ας μη χαλάσουμε αυτήν την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το μεγαλείο και τον ψυχισμό του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το λαό και να μην τον ξεχνάμε».

Κορυφή σελίδας


Παζάρι βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη, μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού τα δύο προηγούμενα χρόνια, οργανώνει φέτος το τρίτο bazaar βιβλίου, στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, από την Πέμπτη 14 μέχρι και την Κυριακή 17 Μαΐου, στις ώρες λειτουργίας του κτηρίου (Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00). Στο εφετινό bazaar θα διατεθούν 240 τίτλοι, που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη, με έκπτωση 50% και 70% επί της λιανικής τιμής πωλήσεώς τους. Οι θεματικές κατηγορίες των εκδόσεων καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Ευρωπαϊκή Τέχνη, μέχρι τη Φωτογραφία, την Αρχιτεκτονική, τη Νεοελληνική ιστορία και τη Φιλολογία.

Κορυφή σελίδας


Γιορτάζουμε στο Βυζαντινό την Ημέρα των Μουσείων

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, με θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία», με μια σειρά από ξεχωριστές δράσεις:

Σάββατο 16 Μαΐου στις 20:00

Συναυλία «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη – Αθήνα» με το συγκρότημα μουσικών SAM ROMA, στην αυλή του Μουσείου. Οι Sam Roma, θα παρουσιάσουν μικρασιάτικες και παραδοσιακές μουσικές, αλλά και προσωπικές τους συνθέσεις καλώντας σε αυτό το μουσικό τους ταξίδι τη vocalist Αγγελική Τουμπανάκη.

Το όνομα Sam Roma σημαίνει «Είμαστε τσιγγάνοι». Η μουσική τους είναι μια περιπλάνηση στην παράδοση και την κουλτούρα των προγόνων τους, οι οποίοι με αφορμή την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη, πέρασαν από την Κομοτηνή, τη Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη για να καταλήξουν στην Αθήνα. Μαζί τους μετέφεραν έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο, έθιμα, μουσικές και παραδόσεις. Οι Sam Roma είναι μια παρέα μουσικών που γνωρίζονται από παιδιά και μεγαλώνοντας αποφάσισαν να ασχοληθούν με την μουσική τους παράδοση.

Κυριακή 17 Μαΐου

10:00 - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (διάρκεια 1,5 ώρα) «Θα υπάγω εις του κήπους», για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών

11:00 – Εκπαιδευτική θεματική διαδρομή (διάρκεια 1 ώρα) «Λύχνοι, τσούκκες και αγνύθες: στιγμές από τη ζωή στο βυζαντινό σπίτι», για μικρούς (από 13 ετών) και μεγάλους στη μόνιμη έκθεση

12:00 – Εκπαιδευτική θεματική διαδρομή (διάρκεια 1 ώρα) «Φωνές νερού στο Βυζαντινό Μουσείο», για μικρούς (από 13 ετών) και μεγάλους στη μόνιμη έκθεση

12:00 - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (διάρκεια 1,5 ώρα) «Το δέντρο της ζωής», για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών

13:00 – Εκπαιδευτική θεματική διαδρομή (διάρκεια 1 ώρα) «Βρώματα και μαγειρείες: αναζητώντας τις βυζαντινές γεύσεις», για μικρούς (από 13 ετών) και μεγάλους στη μόνιμη έκθεση

Δευτέρα 18 Μαΐου

Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση από τους επιμελητές του μουσείου. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται παράλληλα στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές συλλογές, με ώρες έναρξης 10.00, 11.00, 12.00 και 13.00 (διάρκεια ξενάγησης 1 ώρα). Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Ειδικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132139507 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-16:00).

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ