Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 771, 11 Μαΐου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χιλιάδες πιστοί στην επίσημη υποδοχή του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας

Ο βίος και το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας

Πρωτοβουλία συμπαράστασης από την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας σε μετανάστεςΟ Αρχιεπίσκοπος για το ιερό
λείψανο της Αγίας Βαρβάρας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Χιλιάδες πιστοί στην επίσημη υποδοχή του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου. Στη συμβολή της Ιεράς Οδού και της Ελ. Βενιζέλου, ο Mητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος υποδέχθηκε το ιερό σκήνωμα, το οποίο τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και παραδόθηκε με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Ναό.

Γύρω από τον κιλλίβαντα τέσσερις Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος κρατούσαν ισάριθμες κορδέλες που κατέληγαν στο λείψανο. Στην πρώτη, την οποία κρατούσε ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας ήταν κεντημένα τα σύμβολα του μαρτυρίου της Αγίας, στη δεύτερη, την οποία κρατούσε ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, ο Λέων της Βενετίας για να τιμηθούν οι Βενετοί που την παραχώρησαν για πρώτη φορά σε Ορθόδοξη χώρα, στην τρίτη, την οποία κρατούσε ο Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, το σύμβολο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προστάτιδα της οποίας είναι η Αγία και στην τέταρτη κορδέλα, την οποία κρατούσε ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήταν το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης (δικέφαλος αετός) από όπου το λείψανο έφυγε πριν από 1.000 χρόνια για τη Βενετία.

Παράλληλα, κατόπιν εντολής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, παρέστησαν όλοι οι αξιωματικοί του Πυροβολικού που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο. Μάλιστα, γύρω από τον κιλλίβαντα δεν υπήρχαν στρατιώτες αλλά αξιωματικοί. Το άγιο λείψανο υποδέχθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, όπου θα παραμείνει για 15 ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησε το ιερό λείψανο και το μετέφερε εντός του ναού, όπου τελέσθηκε Δοξολογία, παρουσία πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και άλλων φορέων.

Κορυφή σελίδας


Ο βίος και το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας

"Σώμα της Αγίας Βαρβάρας, παρθένου και μάρτυρος". Αυτό σημαίνει η επιγραφή που υπάρχει πάνω στην λειψανοθήκη της Αγίας Βαρβάρας που μετέφερε αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος από τη Βενετία στην Ελλάδα. Η αρχική λειψανοθήκη της Αγίας είχε φυσικό μέγεθος, αλλά για πρακτικούς λόγους το 2002 αντικαταστήθηκε από την υπάρχουσα, για να μεταφερθεί με ευκολία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην μνήμη των πεσόντων της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους. Παράλληλα, στάλθηκε ως ευλογία και στήριξη των πυροσβεστών που επιτελούσαν πολύ σημαντικό έργο τις ημέρες εκείνες. Η Αγία Βαρβάρα για την Καθολική Εκκλησία είναι και προστάτιδα των Πυροσβεστών.

Στην πλαϊνή μεριά της σημερινής λειψανοθήκης υπάρχει η επιγραφή: "Παρθένου και μάρτυρος της Νικομηδείας του γ΄αιώνα. Λατρεύεται σε πολλά σημεία της γης αμέτρητους χρόνους. Με έμπνευση του Ιωσήφ Μάνη, Αρχιεπισκόπου του στρατού τοποθετήθηκε με ευλάβεια σε αυτήν την λειψανοθήκη από ναυτικούς το Σωτήριο έτος 2002". Ενώ στις υπόλοιπες πλευρές απεικονίζεται το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας και η ζωή της στον πύργο.

Η Αγία Βαρβάρα, κόρη του φανατικού ειδωλολάτρη Διοσκόρου, έζησε τα τέλη του 3ου αιώνα στην Ηλιούπολη της Κοίλης Συρίας. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να της ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και αρνήθηκε τα είδωλα. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της.

Το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έφθασε στη Βενετία το 1003, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β΄ Orseolo, ως δώρο του αυτοκράτορος Βασιλείου Β. Το μετέφερε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Αργυροπούλα, θεωρούμενη, όπως συμπεραίνεται από το επίθετο, μία από τις αδελφές του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού, η οποία είχε παντρευτεί τον γιο του Δόγη, Ιωάννη.

Κορυφή σελίδας


Πρωτοβουλία συμπαράστασης από την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας σε μετανάστες

Ολοκληρώθηκε η προσφορά αγάπης και φιλανθρωπίας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, τη συνεργασία του Δήμου και άλλων τοπικών φορέων. Πρόκειται για την ανθρωπιστική βοήθεια από φαγητό, νερό, παιδικό ρουχισμό και διάφορα παιδικά ζαχαρώδη, που συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές των σχολείων και πολλούς συμπολίτες μας, αλλά και χρήματα πού συγκεντρώθηκαν από τους ιερείς της Μητροπόλεως, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.

Όλα αυτά διανεμήθηκαν σε πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας των Αθηνών και σε μικρά παιδιά, πού στεγάζονται σε ξενοδοχείο των Αθηνών, από Ιερείς και εθελοντές του Δήμου και της Εκκλησίας. Μέρος των χρημάτων με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη και την σύμφωνη γνώμη του κ. Δημάρχου διατέθηκαν εις την Abralia Elizabeth που ήλθε μαζί με άλλους πολλούς από την Ερυθραία της Αφρικής μέσω Τουρκίας στην Ρόδο, και η οποία διεσώθη από βέβαιο πνιγμό, όταν το υπερφορτωμένο πλοιάριο στο οποίο επέβαινε βούλιαξε. Τολμηρός ναυαγοσώστης την περιέσωσε και την οδήγησε στο Νοσοκομείο της Ρόδου σε κακή σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Εκεί γέννησε ένα αγοράκι 4,5 κιλά στις 23.04.2015. Η περίπτωση της Elizabeth συγκίνησε και συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας απέστειλε τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο και Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγίου π. Χρήστο Τσάκαλο στη Ρόδο, να επισκεφθεί τη μητέρα και το μικρό της, να της εκφράσει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Εκκλησίας και του Δήμου και να της παραδώσει το ποσόν των 2.000,00 € για την κάλυψη των αμέσων αναγκών της ιδίας και του βρέφους της.

Ο π. Χρήστος μετέβη αεροπορικώς στην Ρόδο και σε συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, την κυρία Δέσποινα Δελαπόρτα, Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρόδου και την Κοινωνική Λειτουργό του Νοσοκομείου κυρία Μαίρη Χατζηαντωνίου, συνάντησε την κα Elizabeth Abralia και της παράδωσε το χρηματικό ποσό.

(φωτογραφία: O π. Χρήστος Τσάκαλος παραδίδει οικονομική ενίσχυση στην κα Abralia)

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ