Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 770, 7 Μαΐου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποδοχή Ιερού Σκηνώματος Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

Συντηρητές κατέστρεψαν τα ψηφιδωτά της Αντιόχειας

Αναστηλώνεται το ιστορικό κτίριο του προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη

Ο νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου
Στάθης Λιβαθινός συνομιλεί
με τον π. Πέτρο Μινώπετρο
Αυτήν την Κυριακή στις 20:00 στον 89,5ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Υποδοχή Ιερού Σκηνώματος Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

Το ιερό λείψανο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, που για πρώτη φορά εδώ και 1000 χρόνια μεταφέρεται σε Ορθόδοξη χώρα, υποδέχεται την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαΐου στις 18:30 η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το ιερό λείψανο που φυλάσσεται τους τελευταίους δέκα αιώνες στην Ιταλία, έρχεται με τή συγκατάθεση του Ρωμαιοκαθολικού Πατριάρχη της Βενετίας και του Βατικανού για 15 ημέρες στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως ευλογία με αφορμή την έναρξη των εορτασμών για τα 80 χρόνια από της ιδρύσεως της.

Η υποδοχή του ιερού σκηνώματος θα γίνει από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής κοντά στο Αιγάλεω. Το ιερό σκήνωμα θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, ενώ θα αποδοθούν τιμές από την Πολιτεία και το Στράτευμα, αφού η Αγία είναι η προστάτιδα του Πυροβολικού.

Κατά τη διάρκεια των 15 ημερών θα λειτουργήσει παράπλευρα του Ιερού Ναού δράση για τη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, ενημέρωση για θέματα οικογένειας και πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων και έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (09.00-13.00, 16.00-20.00)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στην Αθήνα από την Βενετία αεροπορικώς. Θα προηγηθεί τελετή παραδόσεώς του στην ελληνική αντιπροσωπεία στη βασιλική του Αγίου Μάρκου. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος θα είναι ο πρώτος που θα υποδεχθεί την Αγία επί ελληνικού εδάφους. Στη συνέχεια θα σχηματιστεί αυτοκινητοπομπή, η οποία θα κατευθυνθεί στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί, στην συμβολή της Ιεράς Οδού και Ελευθερίου Βενιζέλου (ύψος Praktiker) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος θα υποδεχθεί επικεφαλής του ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού το ιερό σκήνωμα, το οποίο θα τοποθετηθεί στον κιλλίβαντα. Θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή μέχρι τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας όπου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα παραλάβει το ιερό λείψανο για να μεταφερθεί εντός του ιερού Ναού όπου θα τελεσθεί Δοξολογία παρουσία των Πολιτειακών, Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και άλλων φορέων.

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα Λειτουργικών Συνάξεων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

•Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής, οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 40.

•Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι και την Κυριακή 24 Μαΐου οπότε θα αναχωρήσει από τον Πειραιά με πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

•Ο Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας θα είναι ανοικτός καθημερινά από τις 07:00π.μ. έως και τις 21.00.

• Κατά την παραμονή του ιερού λειψάνου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί μια και μόνη μεταφορά του στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» ώστε να το προσκυνήσουν οι ασθενείς συμπολίτες μας.

Κορυφή σελίδας


Συντηρητές κατέστρεψαν τα ψηφιδωτά της Αντιόχειας

Τουλάχιστον 10 ψηφιδωτά που φυλάσσονταν στο δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο ψηφιδωτών στον κόσμο, στην Αντιόχεια της Τουρκίας, καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησής τους.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί τις δηλώσεις το Τούρκου συντηρητή Mehmet Daşkapan, κάποια από αυτά όχι απλώς καταστράφηκαν, αλλά μοιάζουν με αστείες καρικατούρες των ρωμαϊκών αριστουργημάτων. «Κομμάτια ανεκτίμητης αξίας από τη Ρωμαϊκή περίοδο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μετατράπηκαν σε καρικατούρες του πρώην εαυτού τους. Κάποια είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και έχουν χάσει όλη τους την αυθεντικότητα και την αξία» καταγγέλλει ο Daşkapan.

Σύμφωνα με τον συντηρητή, μεταξύ των μοναδικής αξίας ψηφιδωτών είναι και αυτό που απεικονίζει τη θυσία του Ισαάκ, αλλά και αυτό με τον Νάρκισσο. «Ο πίνακας που είδα δεν μπορούσε να είναι αυθεντικό ψηφιδωτό του 2ου αιώνα μ.Χ. Κάποιες από τις πέτρες του λείπουν, ενώ άλλες έχουν αντικατασταθεί με τρομερή κακοτεχνία, δημιουργώντας έτσι ένα χοντροκομμένο θέαμα» δήλωσε ο Daşkapan.

Μετά την καταγγελία, αλλά και τη διαρροή των φωτογραφιών που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του Daşkapan, o αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος του υπουργείου Πολιτισμού για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τα μουσεία, Mustafa Bozdemir, προχώρησε σε μια γραπτή δήλωση στην οποία υποστηρίζει πως έχει συγκληθεί ΕΔΕ.Μάλιστα, όπως αναφέρει στην αγγλόφωνη έκδοσή της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, τα αρχικά συμπεράσματα της ΕΔΕ προκάλεσαν τη διακοπή των εργασιών συντήρησης.

Κορυφή σελίδας


Αναστηλώνεται το ιστορικό κτίριο του προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη

Με δαπάνη της ελληνικής κυβέρνησης θα αναστηλωθεί το ιστορικό κτίριο, το οποίο από το 1955 έως τον Αύγουστο του 2003 στέγαζε το Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη.

Το κτίριο, το οποίο εκκενώθηκε γιατί κατέστη επικίνδυνο, βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στη περιοχή Πούντα (Αλσαντζάκ) στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ, είναι από τα λίγα του παραλιακού μετώπου που διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη.

Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1922.

Την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης, οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου ενάμιση χρόνο, θα ευλογήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα τελέσει αγιασμό, παρουσία του γενικού πρόξενου Θεόδωρου Τσακίρη και άλλων επισήμων.

Το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1877, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτίρια. Τελευταία, στεγαζόταν σε κτίριο στην προκυμαία στην οδό Aτατούρκ, νούμερο 320, το οποίο καταστράφηκε στα Σεπτεμβριανά του 1955.

Στις 24 Οκτωβρίου 1955 το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτίριο Καπετανάκη, το οποίο τώρα θα αναστηλωθεί εκ βάθρων. Τα εγκαίνια έγιναν με επισημότητα και ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών, Μουαμέρ Τσαούσογλου, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ιστό στην οροφή του κτηρίου.

Την αναστήλωση του κτιρίου του Γενικού Προξενείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Τουργκάι Μπακίρ. Δίπλα βρίσκονται το παλαιό κτίριο του γερμανικού Γενικού Προξενείου και ένα άλλο κτίριο, τα οποία, επίσης, χρειάζονται ανακαίνιση.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ