Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 77, 25 Απριλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΛΥΔΩΝΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΥΠΟΜΕΝΕΙ»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Αναστάσιμο εόρτιο μήνυμα εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η Ανάσταση δεν είναι υπόθεση ενός μόνο ιστορικού προσώπου, του Χριστού, που εσταυρώθη και ανέστη εκ νεκρών. Αν ήταν έτσι, δηλ. μια ατομική, απλώς, περίπτωση βεβαιωμένου, έστω, θαύματος, δε θα μάς ενδιέφερε και πολύ...

Όμως, εδώ ο μεν Γολγοθάς σηματοδότησε την απερινόητη οντολογική σημαντικότητα του ανθρώπινου προσώπου, η δε Ανάσταση τη διάσωσή του. Έτσι, η Ανάσταση του Κυρίου λειτουργεί ως «σημείο» δηλ. ως δείκτης ελευθερίας που αρνείται κάθε νομοτέλεια, αναγκαιότητα, προκαθορισμό της τύχης μας. Αυτό το μήνυμα της Θείας Αποκάλυψης μεταφράζεται σε πρόταση που αφορά τον τρόπο της προσωπικής υπάρξεως μας. Και ο τρόπος είναι ο προσωπικός αγώνας για την ουσιαστική μας σχέση με τον Σωτήρα Χριστό, για τη διάσωση της αξιοπρέπειάς μας, για τη διαφύλαξη της ελευθερίας άρνησης της ατομοκεντρικής υπαρκτικής αυτοτέλειας, για την υπέρβαση του θανάτου, για την αντίσταση στην ισοπέδωση που επιχειρεί το επικοινωνιακό υπερσύστημα που κατασκευάζει συνειδήσεις κατ’ εικόνα και ομοίωσή του.

Αλλ’ ο αγώνας μας αυτός, ιδίως ενάντια στην ισοπεδωτική πρακτική των επικυρίαρχων δυνάμεων, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν είναι καρπός της πιστότητας μας, στις πατροπαράδοτες πνευματικές ρίζες μας. Δημόσιος και ιδιωτικός βίος, χωρίς την πολυσήμαντη πίστη μας δεν νοούνται. Εκφυλίζονται σε σύγχυση και αβεβαιότητα. Η Εκκλησία σήμερα είναι και πάλιν η ελπίδα του μέλλοντος... Γι ‘ αυτό και εναντίον της έχουν εκστρατεύσει οι χειριστές της αποκαθήλωσης όχι μόνο των συμβόλων της, αλλά και της δημόσιας φωνής της».

Δες το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας



ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Για το μήνυμα της Αναστάσεως του Θεανθρώπου και τις προεκτάσεις του στη ζωή μας, έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (23/4/2006).

«Η Ανάσταση του Χριστού μάς ενδιαφέρει» σημείωσε, «γιατί έχει τις προεκτάσεις της στη ζωή μας. Ο Χριστός έγινε πρωτότοκος των νεκρών, δηλ. ό,τι συνέβη σ’ Αυτόν ως άνθρωπο και ως Θεάνθρωπο, συμβαίνει και για τον καθένα μας. Αν ίσταται ο Χριστός ανασταινόμαστε κι εμείς, αν πίπτει, πέφτουμε κι εμείς. Γι’ αυτό γίνεται τόσος θόρυβος από τους αθέους, στη διάρκεια του χρόνου, για να κλονίσουν την πίστη των Ορθοδόξων στην Ανάσταση. 20 αιώνες τώρα γράφουν και ξαναγράφουν ότι ο Χριστός δεν ανέστη, δεν πέθανε πάνω στο Σταυρό, ότι έπαθε νεκροφάνεια ή ότι Τον έκλεψαν. Τέτοιες θεωρίες ακούστηκαν πολλές φορές, αλλά, για το λαό μας, είναι φυσικό να αποβλέπουν στο να κλονιστεί η πίστη του και να πειστεί ότι η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι ιστορική πραγματικότητα, αλλά μύθος, που κάποιοι έπλασαν για να Τον ηρωοποιήσουν...

Αποβλέπουν στο να Του στερήσουν τη θεϊκή ιδιότητα, γι’ αυτό και Τον παραδέχονται ως φιλόσοφο ή σοφό διδάσκαλο, καθηγητή της αρετής, ένα λαϊκό επανάσταση. Αυτές είναι ανθρώπινες δικαιολογίες, με τις οποίες οι αρνητές θέλουν να μάς πείσουν ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός...».

Κορυφή σελίδας



«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΛΥΔΩΝΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΥΠΟΜΕΝΕΙ»

Πατρικές συμβουλές Εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, σε νέο Πρεσβύτερο τον οποίο χειροτόνησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου (24/4/2006).

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στην πατρίδα μας ζούμε σε ένα κλίμα θαλπωρής, αγάπης και θερμότητας του λαού μας προς την Εκκλησία του και τους ποιμένες του, κάτι που φάνηκε εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος, όπου ο λαός μας έδωσε μια συγκλονιστική μαρτυρία αγάπης προς την Εκκλησία, σεβασμού προς τον Ιερό Κλήρο και αμετάπτωτης πίστης στο Χριστό. Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα χριστιανική, ανάμεσα σε λαό που δέχεται ερεθίσματα αθεΐας από την ορθή πίστη, εν τούτοις εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένος στην πίστη των πατέρων του. Ωστόσο αυτό δε μεταβάλει τις γενικότερες συνθήκες που επιβάλουν, από μέρους μας, μεγάλη προσοχή, προσευχή και ιεραποστολική δραστηριότητα...

Γίνεσαι κληρικός σε μια Εκκλησία που έχει να επιδείξει τρόπαια, που κατήγαγε με αγώνες και θυσίες, που οφείλονται στην ταπείνωσή Της, στην προσευχή και στη Θεϊκή βοήθεια. Ο Θεός δημιουργεί τις ανάλογες προϋποθέσεις και συνθήκες υπέρ της Εκκλησίας Του η οποία, ως πλοίο σε ταραγμένη θάλασσα, μπορεί ενίοτε να κλυδωνίζεται, αλλά ουδέποτε ναυάγιο υπομένει...».

Κορυφή σελίδας



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ενημερωτική εγκύκλιο περί του νόμου 3432/2006 «Δομή και λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος (11/4/2006).

Στην εγκύκλιο καταγράφονται τα προβλεπόμενα υπό του νόμου για την Εκκλησιαστική εκπαίδευση, δηλ.: 1) η ίδρυση τεσσάρων Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, 2) η λειτουργία Ινστιτούτων Επαγγελματικής Καταρτίσεως, που θα στοχεύουν στην κατάρτιση υποψηφίων ή και χειροτονημένων κληρικών, 3) η εξακολούθηση λειτουργίας των Εκκλησιαστικών Λυκείων και Γυμνασίων, 4) η ίδρυση Ιερατικών Σχολείων «Δεύτερης Ευκαιρίας» και 5) η λειτουργία Σχολής Εκκλησιαστικής Διακονίας.

Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει στους Σεβ. Μητροπολίτες ότι «Όλο το σύστημα της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως βασίζεται εις την ποιμαντική φροντίδα υμών, κυρίως ως προς την ποιότητα και τον αριθμόν των σπουδαστών...» και καταλήγει: «Από της πλευράς της Ιεράς Συνόδου θα υπάρχει άγρυπνος φροντίς ώστε το εκπαιδευτικόν και λοιπόν προσωπικόν των Σχολών να επιλέγεται εκ των πλέον διακεκριμένων δια την μόρφωσιν και το ήθος εκπαιδευτικών...».

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ