Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 769, 4 Μαΐου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος για τα εθνικά και θρησκευτικά σύμβολα

Υποδοχή Ιερού Σκηνώματος Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

Από την Κυριακή 10 Μαΐου μέχρι και την Κυριακή 24 Μαΐου από τις 9.00 το πρωί μέχρι 12.00 το μεσημέρι και από τις 4.00 το απόγευμα μέχρι τις 8.00 το βράδυ στο προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας του ομώνυμου δήμου, συγκεντρώνουμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος για τα εθνικά και θρησκευτικά σύμβολα

"Οι αξίες δεν αγοράζονται, θέλουν αγώνα και θυσία" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου Άργους, πολιούχου της πόλης, όπου τέλεσε το μυστήριο το Θείας Ευχαριστίας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους.


Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Πέτρου λέγοντας πως "είναι μία δυνατή προσωπικότητα στην ιστορία του τόπου μας. Αυτήν την δύσκολη περίοδο ο Θεός ήθελε να δώσει ένα δώρο στην Πελοπόννησο και έστειλε τον Άγιο Πέτρο, ο οποίος ήταν δίκαιος, με πολύ σοφία και φιλάνθρωπος. Εκείνη την δύσκολη εποχή, λοιπόν, υπήρχαν δυνατές προσωπικότητες που ήξεραν να αγαπούν τον Θεό και να φροντίζουν τον άνθρωπο".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως "η διδασκαλία του Χριστού δίνει ανάπαυση, γλυκύτητα, ελπίδα και αισιοδοξία. Μας μαθαίνει τον τρόπο να πορευόμαστε. Μας μαθαίνει να είμαστε σοφοί. Και η σοφία έχει δύο όψεις, υπάρχει η σοφία της εκπαίδευσης και η άνωθεν κατερχομένη, εκεί που συναντώνται τα δύο είδη σοφίας, δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος. Επίσης, η διδασκαλία του Κυρίου μας μαθαίνει να ζούμε εκκλησιαστικά, δηλαδή κοινωνικά. Αυτό σημαίνει ότι είμαι αδελφός με τον άλλον και δεν μας χωρίζει τίποτε. Έτσι πορεύεται πάντα η Εκκλησία".

"Πλησιάζοντας την προσωπικότητα του Αγίου Πέτρου και βλέποντας τους καρπούς που προσέφερε διακρίνουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα της εποχής μας" επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως "είναι γνωστή η ανασφάλεια που νιώθουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα και η ελπίδα. Σημασία έχει να δούμε τι θα κάνουμε και όχι ποιος έφταιξε. Καλούμαστε να δούμε τη διαφορά μεταξύ ατόμου και προσώπου. Ο άνθρωπος γίνεται άτομο και τον ενδιαφέρει μόνο το εγώ του, ενώ το πρόσωπο έχει τη δύναμη να βλέπει τον άλλον στα μάτια, δεν είναι ατομιστής. Όταν ο άνθρωπος γίνεται πρόσωπο έχει την ελευθερία του και την δημιουργικότητά του. Καλούμαστε να περιορίσουμε τους εαυτούς μας".

Ανέφερε, επίσης, ότι οι πράξεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων εξαρτώνται από το ποιους έχουμε ως πρότυπα, συγκεκριμένα τόνισε πως "οι άνθρωποι που ακολουθούν την διδασκαλία και τα βήματα του Αγίου Πέτρου θυσιάζουν τον εαυτό τους και γίνονται μάρτυρες για την αγάπη των συνανθρώπων τους".

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως η μετάνοια μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, αλλά "μετάνοια, σημαίνει αλλάζω μυαλό, αλλάζω νοοτροπία, αλλάζω τρόπο ζωής".

Επεσήμανε, επίσης, πως σήμερα επειδή αποκοβόμαστε από τις ρίζες μας χάνουμε τα πρότυπα μας. Κάποτε στις αίθουσες σχολείων υπήρχαν πορτραίτα των ηρώων της Επανάστασης και ήρθαν οι προοδευτικοί και τα πέταξαν στα σκουπίδια, θεωρώντας ότι δεν μας χρειάζονται. "Είναι ντροπή για παράδειγμα σε αυτόν τον ηρωικό τόπο, όπως είναι το Άργος, να μην έχουμε τους ήρωες στα σχολεία ή στα γραφεία μας. Πώς θα έχουμε έτσι αντισώματα;" αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε πως "γίνεται λόγος να κατεβάσουμε και τις εικόνες από τα σχολεία. Πώς περιμένουμε λύση στα προβλήματα; Όποια λύση και αν βρεθεί θα είναι προσωρινή. Χρειάζεται να μην υπάρχει εγωισμός".

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, Αργολίδος Νεκτάριος και ο Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος. Παρέστησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου, Βουλευτές, Πολιτευτές, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Τοπικών Συλλόγων, Φορέων και Οργανισμών.

Κορυφή σελίδας


Υποδοχή Ιερού Σκηνώματος Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

Το 2016 η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εορτάσει, συν Θεώ, 80 χρόνια βίου, διακονίας και προσφοράς. Το προανάκρουσμα αυτής της επετείου θα ξεκινήσει με την απόδοση τιμής και ευλάβειας προς την Προστάτιδα Αγία του Οργανισμού Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, που είναι και Προστάτιδα των ανθρώπων που πάσχουν από λοιμώδη και ψυχικά νοσήματα, του Πυροβολικού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής, των εργατών ορυχείων, των σταφιδοπαραγωγών, των φυλακισμένων, των αρχιτεκτόνων κ.ά.

Έτσι, θα υποδεχθούμε με τιμή και εκκλησιαστική λαμπρότητα το ιερό σκήνωμα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, το οποίο φυλάσσεται στην ιστορική πόλη της Βενετίας και θα παραμείνει στο ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής από 10 έως 24 Μαΐου.

Η επίσημη υποδοχή θα γίνει την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, ώρα 6η απογευματινή, στο ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Δείτε το επίσημο πρόγραμμα (pdf).

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ