Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 765, 6 Απριλίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος

Ανακοίνωση της ΕΚΥΟ για δημοσίευμα στο διαδίκτυο

Επιτυχημένος ο κύκλος σεμιναρίων εκμάθησης της νοηματικής από την Μητρόπολη Χαλκίδας


Αφιέρωμα στο Πάσχα
από το Ραδιόφωνο της ΕκκλησίαςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρού Προκοπίου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε σήμερα σε ηλικία 83 ετών.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρός Προκόπιος (κατά κόσμον Αντώνιος Γεωργαντόπουλος) γεννήθηκε το 1932 στον Πειραιά. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 1956 από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Προκόπιο και Πρεσβύτερος το 1960 από τον τότε βοηθό Επίσκοπο Θαυμακού και κατόπιν Μητροπολίτη Μεσσηνίας κυρό Χρυσόστομο, λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Υπηρέτησεν ως εφημέριος, ιεροκήρυξ, πνευματικός και ιερατικώς Προϊστάμενος και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς καθώς και του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς. Μετείχε επίσης επί σειράν ετών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ασύλου Αγίου Σπυρίδωνος και της μετά ταύτα Επαγγελματικής Σχολής Θηλέων.

Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς χειροτονήθηκε στις 26 Μαΐου 1974. Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρού Προκοπίου θα ψαλεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς την Μεγάλη Τετάρτη 8η Απριλίου 2015 και ώρα 12.00. Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Κορυφή σελίδας


Ανακοίνωση της ΕΚΥΟ για δημοσίευμα στο διαδίκτυο

Στις 03-04-2015 αναρτήθηκε στις 02:05 μετά τα μεσάνυχτα(!) στην ιστοσελίδα romfea.gr ένα ψευδέστατο και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα, υπογραφόμενο από τον κ. Αιμίλιο Πολυγένη, που αναφέρεται στην μίσθωση του εκκλησιαστικού ακινήτου επί της οδού Μητροπόλεως 15 στην Αθήνα. Προκειμένου να γίνει γνωστή η αλήθεια ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Στο ακίνητο αυτό στεγαζόταν για πολλές δεκαετίες το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, το οποίο αποχώρησε τον Ιούλιο του 2007. Έκτοτε, προκειμένου να το μισθώσει η Ε.Κ.Υ.Ο., διεξήγαγε 13 διαγωνισμούς. Σημειώνεται ότι στον 10ο είχε προσφερθεί ετήσιο μίσθωμα 300.000₠ καί στον 12ο 80.000 ₠.

Παράλληλα επέδειξε ενδιαφέρον μεγάλος διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος, Γερμανικών συμφερόντων, ο οποίος ήθελε απευθείας σύναψη συμφωνίας για 99 χρόνια χωρίς διαγωνισμό, προσέφερε 2.000.000₠ προκαταβολικά και 500.000₠ κατ’ έτος, αλλά από τον τρίτο χρόνο και μετά. Συγχρόνως δε ζητούσε βεβαίωση από την Ε.Κ.Υ.Ο. ότι θα λάβει την άδεια ανακαινίσεως του κτηρίου μέσα σε 3 μήνες από την υπογραφή του συμβολαίου, βεβαίωση την οποία ούτε ο Υπουργός Π.Ε.ΚΑ. δεν θα μπορούσε να δώσει.

Όταν έγινε ο τελευταίος διαγωνισμός ο εν λόγω όμιλος προσκλήθηκε να λάβει μέρος γραπτώς – όπως άλλωστε όλοι οι υπόλοιποι που κατά καιρούς είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για την μίσθωση του ακινήτου – αλλά δεν προσήλθε, διότι -όπως προελέχθη- ήθελε να ενοικιάσει το κτήριο χωρίς διαγωνισμό και σύμφωνα με τους δικούς του όρους, που έπρεπε να γίνουν εκ των προτέρων δεκτοί από την Ιερά Σύνοδο.

Ο τελευταίος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με γραπτή εντολή της Ιεράς Συνόδου. Προκηρύχθηκε την 05-02-2014 και διεξήχθη την 31-03-2014. Σε αυτόν έλαβαν μέρος η εταιρεία «DIMAND» πού προσέφερε 280.000₠ ετήσιο μίσθωμα και Κοινοπραξία των εταιρειών «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ε.», «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ε.», «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ε.» και «ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ Α.Ξ.Ε.» που προσέφεραν ετήσιο μίσθωμα 700.000₠. Η διάρκεια της μισθώσεως είναι 35 χρόνια.

Το αποτέλεσμα του Διαγωνισμού με όλα τα στοιχεία υπεβλήθη προς έγκριση στη Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Κ.Υ.Ο. και στην Ιερά Σύνοδο, οι οποίες, αφού έλαβαν υπ’ όψιν ότι το κτήριο όχι μόνο δεν αποδίδει τίποτε αλλά όσο παραμένει αμίσθωτο υφίσταται την φθορά του χρόνου και είναι εκτεθειμένο και σε άλλους κινδύνους, έλαβαν τελικά την απόφαση και ανακήρυξαν μισθωτή την Κοινοπραξία που δίνει ετήσιο μίσθωμα 700.000₠.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι όλα όσα γράφει το δημοσίευμα του κ. Πολυγένη είναι χονδροειδή ψέμματα, διότι:

1. Το μίσθωμα δεν είναι 350.000₠ όπως ισχυρίζεται εκείνος, αλλά 700.000₠.

2. Τα έξοδα της δημοπρασίας τα πληρώνει ο Μισθωτής και συνεπώς δεν επιβαρύνεται η Ε.Κ.Υ.Ο..

3. Ο δήθεν ενδιαφερόμενος μεγάλος όμιλος μόνο ενδιαφέρον έδειξε αλλά τελικά δεν έλαβε μέρος στο Διαγωνισμό, αν και προσεκλήθη γραπτώς.

4. Η μίσθωση θα είναι για 35 χρόνια και όχι για 99 χρόνια, όπως ήθελε ο Όμιλος. Συνεπώς μετά την λήξη των 35 χρόνων η Εκκλησία θα έχει στη διάθεσή της ένα ξενοδοχείο που θα μπορεί να το διαπραγματευτεί με πολύ πιο συμφέροντες όρους από σήμερα, που το κτήριο είναι σε κακή κατάσταση.

5. Δεν έγιναν 7 διαγωνισμοί, όπως γράφει ο κ. Πολυγένης, αλλά 13, από τους οποίους οι 8 ήσαν άγονοι.

Συνεπώς είναι ολοφάνερο, ότι σκοπός του συντάκτη του δημοσιεύματος ήταν να δημιουργήσει κακές εντυπώσεις για λόγους που αυτός γνωρίζει, ενώ θα μπορούσε –αν ήθελε- να πληροφορηθεί την αλήθεια από τα ίδια τα στοιχεία του φακέλου του ακινήτου.

Κορυφή σελίδας


Επιτυχημένος ο κύκλος σεμιναρίων εκμάθησης της νοηματικής από την Μητρόπολη Χαλκίδας

Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της Οικογενείας Πνευματικού στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης των Σεμιναρίων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που τελούν υπό την ευλογία και το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου.

Ο υπεύθυνος των Σεμιναρίων Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στην διαχρονική παρουσία της Εκκλησίας στο χώρο της εκπαίδευσης των Κωφών σε όλο τον κόσμο και ιδίως στην χώρα μας ενώ, παράλληλα, η κ. Ειρήνη Νικολέντζου μετέφραζε στη Νοηματική Γλώσσα, όσα ο π. Ιωάννης έλεγε.

Το δύο τμήματα των σπουδαστών, αρχαρίων και προχωρημένων, παρουσίασαν ένα μέρος από όσα είχε διδαχθεί κατά το παρελθόν έτος, τα ονόματά τους, προσευχές και τραγούδια, τα οποία αποδόθηκαν στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Σημαντική ήταν εδώ η παρουσία των μουσικών κ. Ελευθερίου Πνευματικού και κ. Φωτεινής Καπαγιάννη, οι οποίοι εθελοντικά τραγούδησαν και έπαιξαν τα τραγούδια και τους Ύμνους που οι σπουδαστές απέδωσαν στη Νοηματική Γλώσσα.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτριος Μπουλέρος, Αναγνώστης της τοπικής μας Εκκλησίας, απέδωσε στη γλώσσα των Κωφών τον Ύμνο των Τριών Παίδων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος έκλεισε την εορτή εκφράζοντας τη συγκίνηση και τη χαρά του, αφού η Νοηματική Γλώσσα, όπως τόνισε, είναι «η γλώσσα της αγάπης».

Ευχαρίστησε και συνεχάρη τον π. Ιωάννη για τη λειτουργία των Σεμιναρίων, όπως και για την έκδοση του βιβλίου του για τον μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημο Γραικό, προστάτη των κωφών της Πατρίδος μας.

Ευχαρίστησε ακόμη τους Κωφούς βοηθούς του π. Ιωάννου κ. Ειρήνη Νικολέτζου και κ. Δημήτριο Μπουλέρο, τους μουσικούς κ. Καπαγιάννη και κ. Πνευματικό για την βοήθειά τους και βέβαια όλους τους συμμετέχοντες, όπως και όσους παρακολούθησαν την Εορτή, η οποία ολοκληρώθηκε με την απονομή των Βεβαιώσεων Παρακολουθήσεως, σε όσους ανελλιπώς παρακολούθησαν τα μαθήματα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ