Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 764, 2 Απριλίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος στα θυρανοίξια της Ροτόντας του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο

Υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας

Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη


Ο πόνος της Παναγίας την καθιστά
οικεία προς όλους εμάςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος στα θυρανοίξια της Ροτόντας του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, στην δεύτερη Συνεδρία της για τον μήνα Απρίλιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, θα μεταβεί στο Κάιρο στις 23 και 24 Απριλίου ε.ε., για να παραστεί στα θυρανοίξια της ιστορικής ροτόντας του Αγίου Γεωργίου και τα εγκαίνια του μουσείου της ομωνύμου παλαιφάτου Ιεράς Πατριαρχικής Μονής στο Παλαιό Κάιρο. Η Δ.Ι.Σ. όρισε να συνοδεύσουν τον Μακαριώτατο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. όρισε ως εκπροσώπους της, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου στις εκδηλώσεις για τα 100 έτη από την γενοκτονία των Αρμενίων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στον Λίβανο από 19 έως 20 Ιουλίου ε.ε, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου στις εκδηλώσεις των 1150 ετών από τον εκχριστιανισμό των Βουλγάρων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Πλίσκα της Βουλγαρίας από 1 έως 3 Μαίου.

Κορυφή σελίδας


Υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας των Αθηνών (MSO) στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μουσική εμπνευσμένη από τα Άγια Πάθη. Την Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα που πλέον έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου, διηύθυνε ο διάσημος πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος. Σολίστ ήταν η Νεκταρία Καραντζή και συμμετείχε το φωνητικό σύνολο «Μελωδοί».

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας και παρέστησαν καλλιτέχνες, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, κληρικοί και λαϊκοί.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στον Σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια “Φλόγα”. Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Τρυφωνίδου στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στον χαρακτήρα και τους σκοπούς του συλλόγου. «Στην Φλόγα βρίσκουμε ενδιαφέρον και όχι φιλανθρωπία, συμπαράσταση και όχι ελεημοσύνη. Νιώθουμε μέρος ενός συνόλου» είπε η κ. Τρυφωνίδου.

Συγκινημένος ο διάσημος μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος τόνισε πως «στηρίζοντας την Φλόγα στηρίζουμε τους εαυτούς μας. Αναδεικνύουμε μία εσωτερική πτυχή ευαισθησίας. Μία πτυχή που εμείς οι μουσικοί την λέμε λεγκάτο, δεμένη φράση. Δυστυχώς λεγκάτο αυτήν την εποχή δεν υπάρχει. Υπάρχουν μεμονωμένοι ήχοι σκόρπιοι στον χώρο, οι οποίοι πια δεν συνιστούν συγχορδίες, δεν έχουν εύηχα αποτελέσματα. Υπάρχει, όμως ακόμη ελπίδα. Υπάρχει η ανάγκη των ανθρώπων να ακούσουν μουσική και να τη χρησιμοποιήσουν χρηστικά, για θεραπεία, για ελπίδα, για χαρά. Όχι μόνο για διασκέδαση». Στη συνέχεια ο κ. Τσαμπρόπουλος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, αλλά και για τη στήριξή του υπογραμμίζοντας: «ο Μακαριώτατος τιμά την αποψινή εκδήλωση, αλλά και την ορχήστρα μας, την Μητροπολιτική Ορχήστρα Αθηνών, που πλέον είναι υπό την σκέπη του και την αιγίδα του».

Τη Νεκταρία Καραντζή στο «Αι Γενεαί πάσαι» συνόδευσε εκτός από το φωνητικό σύνολο "Μελωδοί" και ολιγομελής χορωδία με παιδιά της Φλόγας. Τα παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή κρατώντας στα χέρια τους ένα αναμμένο κερί συμβολίζοντας ενδεχομένως την φλόγα που δεν πρόκειται να σβήσει και στο τέλος της παράστασης προσέφεραν σε όλα τα μέλη της ορχήστρας από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.

Κορυφή σελίδας


Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη

Το ερχόμενο Σάββατο 4 Απριλίου οι Εκδόσεις Πορφύρα πραγματοποιούν στο Πατάρι του Αρμού μια εκ βαθέων συνομιλία ανάμεσα στον ζωγράφο Γιώργο Κόρδη και τον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Κώστα Ζερβό. Η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων, όπου ένας εικαστικός συζητά με ένα ψυχαναλυτή. Μέσα από τη σταδιακή αποκάλυψη του έργου του, τη συζήτηση και τη συμμετοχή του κοινού, ο εσωτερικός κόσμος και το μήνυμα του κάθε έργου ανεξαρτητοποιείται από τον δημιουργό και γίνεται κτήμα του θεατή που είναι αποφασισμένος να ανοιχθεί σε αυτό.

Ο Γιώργος Κόρδης αναφέρει για την επικείμενη συνάντηση: «Προσδοκώ από την εν δήμῳ αυτή συνάντηση μια συγχώρηση, μια κοινή διαδρομή με τον συνομιλητή μου ώστε να χωρήσουμε μαζί μέσα από χρώματα και σχήματα για να ακουμπήσουμε τις ζωγραφιές μου με τρόπο που να γίνουν όλα προσβάσιμο κτήμα της κοινότητας αφού στο τέλος των πραγμάτων, για μένα, αυτό που θα ‘θελα να υπάρχει είναι το πέρασμα από το είναι σε μια δυναμική ενότητα των πάντων».

Ο συνομιλητής του ζωγράφου, ψυχίατρος Κώστας Ζερβός, επισημαίνει από την σκοπιά του ψυχοθεραπευτή: «Η μητέρα που φροντίζει το παιδί της δεν του προσφέρει μόνο τροφή, προστασία, θαλπωρή, καθησυχασμό και ευχαρίστηση. Του προσφέρει και νόημα. Μια από τις βασικές μητρικές λειτουργίες είναι να κατανοήσει τις αδιαφοροποίητες ακόμη εμπειρίες του βρέφους, να τις συναισθανθεί, να τις νοηματοδοτήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα εντάξει την εμπειρία του βρέφους μέσα στην γλώσσα, θα απορροφήσει τις εντάσεις του θα του τις επιστρέψει ως νόημα. Ο κ. Κόρδης έχει την πρόσφατη εμπειρία της αγιογράφησης μιας ορθόδοξης εκκλησίας στην Αμερική. Θα μπορούσαμε άραγε να δεχθούμε την μεταφορά ότι ένας ιερός ναός παραπέμπει σε μια μητρική αγκαλιά; Και θα μπορούσαμε άραγε συνεχίζοντας αυτήν την μεταφορά να θεωρήσουμε τις επιφάνειες του ναού ως συστατικά στοιχεία αυτής της αγκαλιάς στα οποία ο ψυχισμός του εκκλησιαζόμενου θα συναντηθεί με το νόημα;».

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ και στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5). Κάθε Κυριακή στις 20:00 συντονιστείτε και ακούστε την εκπομπή του π. Πέτρου Μινόπετρου -ΑΠΟ ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΤΕΧΝΗ- και τις συνομιλίες του με τους συντελεστές της σειράς.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ