Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 763, 30 Μαρτίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Οι Έλληνες πρέπει ν’ ανταμώσουμε πάλι»

"Αποστολή" υγειονομικού υλικού στην ακριτική Θράκη

Φιλανθρωπική και Καλλιτεχνική Εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30 Μαρτίου






Στην Αθήνα η θαυματουργή εικόνα
της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Οι Έλληνες πρέπει ν’ ανταμώσουμε πάλι»

«Καλούμαστε να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλό, να αλλάξουμε εσωτερικά, για να μπορέσουμε να έχουμε πάλι υγιείς θεσμούς» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την διάρκεια των εγκαινίων της Έκθεσης-Φεστιβάλ «Ελλήνων αντάμωμα».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) «Σείριος» και τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αλέξη Μητρόπουλου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών.

Ο διοργανωτής της έκθεσης κ. Παναγιώτης Βασιλάκος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στους στόχους και τους σκοπούς της έκθεσης.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «η λέξη αντάμωμα δεν είναι μία συνηθισμένη λέξη. Έχει μέσα συναίσθημα και ψυχισμό. Δεν είναι μία συνάντηση με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά έχει μία βαθύτερη εσωτερική έννοια, η οποία είναι περισσότερο έντονη όταν συνδεθεί με πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυρίως με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Κάτι που για πολλές δεκαετίες είχε περιφρονηθεί σε αυτόν τον τόπο».

Μιλώντας για την αξία της παράδοσης ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: «Υπάρχει μία σύγχυση με τις έννοιες παράδοση και συντήρηση. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο αυτών εννοιών. Η συντήρηση απλώς διατηρεί, ενώ η παράδοση είναι κάτι ζωντανό, παίρνει κάτι από το παρελθόν, βάζει το δικό της στοιχείο και προχωρά. Μας χρειάζεται η παράδοση. Την χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Ό, τι μπορεί και ζει και προχωρεί έχει μέσα γνησιότητα. Έτσι, λοιπόν, το αντάμωμα και η παράδοση έχουν κάποιο σύνδεσμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για τα προβλήματα και τις δυσκολίες της εποχής, αλλά και για ανάγκη αυτοκριτικής υπογραμμίζοντας πως «οι απροσεξίες όλων μας, μας έχουν φέρει σε μία δύσκολη κατάσταση και προσπαθούμε με αγώνες να ξεφύγουμε. Αυτό θα επιτευχθεί, όμως, αν κάνουμε ένα εσωτερικό αντάμωμα. Αν κάνουμε αυτοκριτική. Να δούμε πού και πόσο φταίξαμε, αλλά και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε. Κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Αυτό είναι το λάθος. Όλοι φταίξαμε και όλοι φταίμε καθημερινά». Προσέθεσε στη συνέχεια πως κάποιοι ακούγοντας την λέξη μετάνοια, νομίζουν πως πρόκειται για σκοταδισμό. «Μετανοώ, όμως, σημαίνει αλλάζω μυαλό και σκέψεις. Αλλάζω πορεία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε λέγοντας πως «καλούμαστε να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλό, να αλλάξουμε εσωτερικά, για να μπορέσουμε να έχουμε πάλι υγιείς θεσμούς. Στην εποχή μας, λοιπόν,» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «που αποϊεροποιείται η εικόνα του ανθρώπου και χάνει την αξία της, ευτελίζεται και γίνεται ένα εμπορεύσιμο αγαθό και κατ΄ επέκταση εκμεταλλεύσιμο, χρειάζεται το αντάμωμα».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και αμέσως μετά ξεκίνησε μουσικοχορευτική εκδήλωση από τους 80 παραδοσιακούς συλλόγους που συμμετέχουν στην έκθεση. Η μουσικοχορευτική παράσταση ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς από το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τους χώρους της έκθεσης και συνομίλησε με τους παραγωγούς και εκθέτες.

Η έκθεση φεστιβάλ «Ελλήνων αντάμωμα» είναι μία προβολή της ελληνικής παραδοσιακής παραγωγής, της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της αγροτικής ανάπτυξης. Καλύπτει όλο το εύρος των προϊόντων με έμφαση στην ανάδειξη καινοτομιών. Η έκθεση ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Απριλίου και συμμετέχουν πάνω από 120 εκθέτες από όλη την Ελλάδα. Καθημερινά θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και επιμορφωτικές διαλέξεις και ομιλίες.

Κορυφή σελίδας


"Αποστολή" υγειονομικού υλικού στην ακριτική Θράκη

Υγειονομικό υλικό αξίας 900.000 δολαρίων παραδόθηκε στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης με προορισμό τις Υγειονομικές δομές της Θράκης.

Η μεγάλη αυτή δωρεά σε νοσοκομειακά αναλώσιμα αποτελεί ένα μέρος του ευρύτερου προγράμματος GIVE FOR GEECE II το οποίο υλοποιεί η ΑΠΟΣΤΟΛΗ με χρηματοδότηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Christian Charities – IOCC και Ελληνοαμερικανικών ομογενειακών οργανώσεων όπως είναι η ΑΧΕΠΑ που συνέβαλε καθοριστικά στην δωρεά.

Η βοήθεια σε υγειονομικό υλικό πρόκειται να συνεχιστεί για όλο το έτος αφού οι ανάγκες των νοσοκομείων της χώρας λόγω τις κρίσης εντείνονται καθημερινά.

Στην κατεύθυνση αυτή, της χρηματοδότησης συγκεκριμένων προγραμμάτων, οι ομογενείς της Αμερικής ανταποκρίνονται σε μία παναμερικανική κινητοποίηση που συντονίζει ο IOCC στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ελλάδα .

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής στις δυσκολίες που περνά η χώρα μας ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες του IOCC και στην προσφορά του κ. Μιχάλη Τζαχάρη λέγοντας ότι αποδεικνύουν κάθε μέρα με το έργο τους την πίστη τους στις αξίες και τις δυνάμεις που έχει ο Ελληνισμός.

Κορυφή σελίδας


Φιλανθρωπική και Καλλιτεχνική Εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30 Μαρτίου

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Διεύθυνση Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την αρωγή του Γενικού Φιλοπτώχου ταμείου της Ι.Α.Α., διοργανώνει μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση, στις 30 Μαρτίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζοντας την πνευματικότητα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος, μέσα απο τα μουσικά σύνολα, τις χορωδίες και τις ορχήστρες που συνδράμουν στο φιλανθρωπικό αλλά και πολιτιστικό έργο της εκκλησίας.

Το δραματικό και μουσικό δρωμένο με τον τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΝΑ ΘΕΟΥ», είναι ένα αφιέρωμα στο πρόσωπο της Παναγίας, ως μητέρας του Θεανθρώπου Χριστού και όλου του ανθρωπίνου γένους. Και μέσα από τη μητέρα του Θεανθρώπου γίνεται ένα αφιέρωμα στη Μητρότητα και εν γένει στη μορφή της Μάνας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ