Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 762, 26 Μαρτίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «η ελευθερία ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται»

300 παιδιά τραγουδούν για τη «ΜΑΝΑ»

Εσπερίδα αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό


Μεγάλο αφιέρωμα στους ΝεομάρτυρεςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «η ελευθερία ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται»

«Η ελευθερία ούτε πωλείται, ούτε αγοράζεται» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Β’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Η ζωή των υποδούλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας. Καταπίεση - Κοινοτισμός - Παιδεία», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στη Στοά του Βιβλίου.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας πως: "Το έργο του ιστορικού είναι κατά βάση μοναχικό. Ένας δύσκολος προσωπικός αγώνας για την αναζήτηση της αλήθειας μέσα από συστηματική μελέτη και μακρά ενασχόληση. Αισθανόμαστε χαρά και ικανοποίηση που η Εκκλησία κατόρθωσε να συγκεντρώσει λαμπρούς και καταξιωμένους ερευνητές υπό την ιδία στέγη και με κοινό σκοπό: την σειρά 10 Επιστημονικών Συνεδρίων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Και μόνο τούτο το γεγονός φανερώνει την αξία αυτού του τολμήματος. Μας ανάγει, επίσης, στην αρχική σημασία της λέξεως Εκκλησία, που σημαίνει τη σύγκλιση από όπου κι αν βρίσκεται κανείς, σε συνάθροιση. Εκεί όπου ο εγωισμός διχάζει, οδηγεί σε αδιαφορία, εμμένει στην μονοδιάστατη λογική η Εκκλησία συγκαλεί και ενώνει». Αναφέρθηκε στην έκδοση και στο υλικό που παρουσιάζει υπογραμμίζοντας πως «μέσα από τα κείμενα αυτά αναψηλαφούνται όλα όσα έδεναν τότε τους Έλληνες μεταξύ τους, από τον πιο άσημο ως τον πλέον φημισμένο, η κοινή πίστη και συνείδηση, οι παραδόσεις, ο καθημερινός βίος, τα γράμματα και η παιδεία. Φανερώνουν ότι χρειάζεται πάντοτε αγώνας και άθληση, ώστε να διατηρούμε καθαρές και φωτεινές τις ψυχές μας, διότι η ελευθερία ούτε πωλείται, ούτε αγοράζεται. Διασώζεται ο Ελληνισμός που καρτερεί και αγωνίζεται εν πνεύματι και αληθεία. Η ιστορία γράφεται, μελετάται και ερμηνεύεται για να είναι πάντα ένα βιβλίο ανοιχτό».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδόσεως και ευχήθηκε «ο τόμος αυτός, με τη βοήθεια του Θεού, να αγαπηθεί, να ωφελήσει ουσιαστικά και να έχει ευλογητή συνέχεια και εύδρομη πορεία στην βιβλιογραφία».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, κλείνοντας την ημερίδα, εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και προς τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι ευλογούν και στηρίζουν τις ενέργειες της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Επίσης, αναφέρθηκε σε όσους συμβάλλουν καθοριστικά στην διοργάνωση αυτών των συνεδρίων και ανακοίνωσε ότι το Δ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2015 με θέμα: « Ευρωπαϊκός καί Ελληνικός Διαφωτισμός».

Κορυφή σελίδας


300 παιδιά τραγουδούν για τη «ΜΑΝΑ»

Την Δευτέρα 30 Μαρτίου παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής ένα ξεχωριστό μουσικό δρώμενο για την Παναγία. Ένας ύμνος για τη μάνα όλων των ανθρώπων. 300 παιδιά, δύο ορχήστρες, εκλεκτοί ηθοποιοί , και Solist συνοδεύουν την Παναγία στο μαρτύριο του Υιού της και μέσα από τη μητέρα του Θεανθρώπου γίνεται ένα αφιέρωμα στη Μητρότητα και εν γένει στη μορφή της Μάνας. Οι θρησκευτικές εξιστορήσεις συνδυάζονται με τη λαογραφία και την αναφορά σε σύγχρονα θέματα.

Κείμενο: Ηλίας Λιαμής Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Βασίλης Αναστασίου Διεύθυνση Χορωδιών: Χρυσούλα Τσιμούρη Αφηγητής: Νικήτας Τσακίρογλου Ερμηνεύουν: Μαρκησία Γαδ, Λευτέρης Βλάχος

Συμμετέχουν: Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος ψάλτης, Σοφία Μάνου, Μαρίτα Παπαρίζου μέτζο σοπράνο, Γιώργος Δεμελής, Δημήτρης Υφαντής

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Τα έσοδα θα ενισχύσουν το έργο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΛΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ, ΩΡΑ 20:00

Στα πλαίσια των καταστατικών αρχών της μη κερδοσκοπικής εταιρείας πολιτισμού “ARTHINA” λειτουργεί ἡ «Ομάδα Βιβλίου» την οποία αποτελούν μέλη της εταιρείας με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για το βιβλίο. Η επιλογή των βιβλίων γίνεται με βάση το περιεχόμενο κα τη σημασία του στην πολιτισμό γενικότερα.

Κορυφή σελίδας


Εσπερίδα αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό

Σήμερα που η χώρα μας διανύει βαθιά οικονομική και πολιτισμική κρίση, οι στίχοι του Σολωμού στον Ύμνο εις την Ελευθερία είναι απόλυτα επίκαιροι όσο ποτέ, καθώς τα ιδανικά και οι άξιες που το ποίημα εκφράζει, δοκιμάζονται. Η ομάδα Artville έσκυψε με αγάπη στο ποίημα, το επεξεργάστηκε και το προϊόν της εργασίας παρουσιάζει σε εσπερίδα αφιερωμένη στον εθνικό μας ποιητή. Το γεγονός πραγματοποιείται στον φιλόξενο πολυχώρο Πολιτισμού “Artville” (Ιάσονος 5 Γλυφάδα), στις 28 Μαρτίου 5:30 μ.μ.

Καλωσόρισμα των συμμετασχόντων θα κάνει ο πρόεδρος της εταιρείας Μιχαήλ Αγγελάκης, τον συντονισμό της εσπερίδας η συγγραφέας Λίτσα Χατζηφώτη, επιλεγμένα μέρη του ποιήματος θα απαγγείλει η ηθοποιός κυρία Φωτεινή Φιλοσόφου που θα συνοδεύει με το κανονάκι του ο Γιάννης Δριμάλας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ