Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 76, 21 Απριλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»

ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ;

ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

«Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ»

«ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ»

ΦΑΙΔΡΟΣ «ΔΙΑΒΟΛΟΛΟΓΟΣ»



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»

Βαρυσήμαντη συνέντευξη παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» (17/4/2006), στην οποία μίλησε για πολλά και άκρως ενδιαφέροντα θέματα, όπως για το επικείμενο ταξίδι στο Βατικανό, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, το όριο ηλικίας των Μητροπολιτών, την Εκκλησιαστική περιουσία, το ισλαμικό τέμενος, την σκανδαλολογία κ. α.

Πιο συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος για το ζήτημα του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας σημείωσε: «Οι δύο κορυφαίοι θεσμοί του έθνους μας δεν ταυτίζονται, απλά συνεργάζονται για το καλώς νοούμενο συμφέρον του Ελληνικού λαού. Οι αρμοδιότητές τους είναι σαφώς οριοθετημένες, οι ρόλοι τους είναι διακριτοί και καθορισμένοι και η Εκκλησία μας αποτελεί αυτοδιοίκητο οργανισμό που λειτουργεί σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τους νόμους της Πολιτείας. Από εκεί και πέρα, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι η Εκκλησία ούτε φοβάται τον λεγόμενο χωρισμό, ούτε αγωνιά μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακριβώς γιατί δεν διακατέχεται από ανασφάλεια, αβεβαιότητα ή φοβικά σύνδρομα...».

Για την επικείμενη συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ τόνισε:

«Η επικοινωνία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν είναι για εμάς τους Ορθοδόξους υποχώρηση σε θέματα πίστεως – σε αυτά είμαστε αμετακίνητοι – αλλά πράξη αγάπης και οφειλή προς τον Κύριο. Είναι κοινή προτεραιότητα, άλλωστε, πέρα από τις διαιρέσεις του παρελθόντος, για τις οποίες πονούμε... να εντείνουμε τη συνεργασία μας για την ανάδειξη της Χριστιανικής κληρονομιάς της Ευρώπης, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος, για την καταπολέμηση της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, για την εξάλειψη των φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων και, πάνω από όλα, για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων και όλων των λαών αδιακρίτως...».

Για την Εκκλησιαστική περιουσία ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε:

«... η ιστορία της άλλοτε μεγάλης Εκκλησιαστικής περιουσίας, είναι μια ιστορία απίστευτων καταληστεύσεων και μαζικών καταπατήσεων από το κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους διαφόρους «επιτήδειους», αλλά και μία ιστορία σπουδαίων παραχωρήσεων γης για τη στήριξη, σε κρίσιμες περιόδους για την πατρίδα μας, προσφύγων και ακτημόνων καλλιεργητών και σημαντικότατων δωρεών ακινήτων... Ας γνωρίζουν, επίσης, ότι σήμερα έχει απομείνει στην Εκκλησία λιγότερο από το 10% της περιουσίας που είχε στις αρχές του 20ού αιώνα. Και αυτή την περιουσία η Εκκλησία την θέτει καθημερινά στη διάθεση του λαού μας και ιδιαίτερα των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται...».

Για την σκανδαλολογία της προηγούμενης χρονιάς τόνισε:

«Ο λαός αναγνωρίζει σήμερα ότι η Εκκλησία έγινε, εξαιτίας των επίμεμπτων συμπεριφορών ορισμένων κληρικών επιλησμόνων της αποστολής τους, στόχος γενικευμένης και ανηλεούς πολεμικής σε μια ατμόσφαιρα ακατάσχετης σκανδαλολογίας, σε ένα νοσηρό κλίμα εξίσωσης δικαίων και αδίκων, αθώων και ενόχων, που απαιτούσε την καταδίκη όλων, ει δυνατόν, με αδέσποτες φήμες και διαδόσεις, χωρίς ενυπόγραφες καταγγελίες, χωρίς ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία, άνευ ερεύνης και με συνοπτικές διαδικασίες... Η Εκκλησία διερεύνησε άμεσα και σε βάθος, με τρόπο αμερόληπτο και ακριβοδίκαιο, στο πλαίσιο των Ιερών Κανόνων και των νόμων της Πολιτείας, που εφάρμοσε πιστά, κάθε υπεύθυνη και ενυπόγραφη καταγγελία που τέθηκε ενώπιόν Της. Και απέδωσε, με κανονικές, νόμιμες, αντικειμενικές και διαυγείς δημοκρατικές διαδικασίες, σε κάθε ένα τα αρμόζοντα».

Κορυφή σελίδας



ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ;

Αναφορά στα απόκρυφα κείμενα έκανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κατά το κήρυγμά του στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, το βράδυ της Μεγάλής Τρίτης (18/4/2006), εξ αφορμής της φιλολογίας που έχει σκοπίμως αναπτυχθεί, τον τελευταίο καιρό, σχετικά με το λεγόμενο «Ευαγγέλιο» του Ιούδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «η Εκκλησία δέχεται τα γνωστά 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης, τα οποία συνιστούν τον Κανόνα Της. Όλα τα υπόλοιπα τα απέρριψε, είτε διότι τα θεώρησε νόθα, είτε διότι απηχούσαν αιρετικές διδασκαλίες. Κατά τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, φάνηκαν στο προσκήνιο οι αιρέσεις, εξ αιτίας των οποίων παρέστη η ανάγκη συγκλίσεως Οικουμενικών Συνόδων για την αντιμετώπισή τους, οι οποίες και καθιέρωσαν τον γνωστό Κανόνα των Βιβλίων της Καινής Διαθήκης.

Ένα από τα απόκρυφα κείμενα, το οποίο απερρίφθη, φέρεται επ’ ονόματι του Ιούδα... Δεν πρέπει αυτού του είδους τα κείμενα να ασκούν επιρροή στη συνείδηση των ανθρώπων ή να τους απομακρύνουν από τη γνήσια Ορθόδοξη πίστη...»

«Ο Ιούδας», κατέληξε ο Μακαριώτατος, «ήταν μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που ο Χριστός δεν ξεχώρισε από τους υπόλοιπους Μαθητές. Το μεγάλο αμάρτημά του δεν ήταν η προδοσία, αλλά η εμμονή του στην αμαρτία και η αμετανοησία... Το δίδαγμα της βραδύς είναι ότι την ευθύνη για την αμαρτία μας την έχουμε εμείς και όχι ο Θεός...»

Κορυφή σελίδας



ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (19/4/2006), στα πλαίσια της ποιμαντικής του περιοδείας ενόψει του Πάσχα, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να ευχηθεί τα περαστικά στους ασθενείς σμηνίτες, αλλά και να έρθει σ’ επαφή και επικοινωνία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Απευθυνόμενος σ’ αυτό, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Το έργο σας δεν είναι απλά βιοποριστικό, αλλά λειτούργημα ιερό. Ήδη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα έγινε λόγος για την ιατρική της προσωπικότητος, που ενώνει τον γιατρό με τον άρρωστο. Στη σύγχρονη ιατρική μιλούμε όχι απλά για τον γιατρό, αλλά για ένα πνευματικό σύντροφο που συμμερίζεται τις αγωνίες και τα προβλήματα του αρρώστου...».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος εξήρε την συμβολή του ιερέως στα νοσοκομεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τη χαρακτήρισε αποτελεσματική και όχι απλά συμβολική. Και αυτό συμβαίνει γιατί «ο πάσχων άνθρωπος αισθάνεται περισσότερο από οποιονδήποτε, την ανάγκη του Θεού, της προσευχής και της εξάρτησης της ζωής του από το θέλημά Του».

Κορυφή σελίδας



«Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ»

Από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε και για το ζήτημα της ευθανασίας, για το οποίο σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Δε μπορώ να αντιληφθώ πως είναι δυνατόν να υπάρχουν γιατροί αλλά και Πολιτείες, οι οποίες, προκειμένου να απαλλαγούν από το οικονομικό βάρος, που συνεπάγεται η συντήρηση στη ζωή ανθρώπων που δεν είναι παραγωγικοί, υιοθετούν την ευθανασία με κίνητρο να παύσει το κράτος να πληρώνει νοσήλια. Η κυνική αυτή ομολογία δεν τιμά τον πολιτισμό μας, αλλά τον υποβαθμίζει. Είναι ευτύχημα ότι στη χώρα μας το ποσοστό των γιατρών που είναι τεταγμένοι υπέρ της ευθανασίας είναι χαμηλό».

Κορυφή σελίδας



«ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ»

Μετά το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το αιματολογικό και ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου και παρηγόρησε και ευχήθηκε τόσο στα μικρά παιδιά που νοσηλεύονταν εκεί όσο και στους γονείς που περνούν σκληρή δοκιμασία. Συνεχάρη δε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις υψηλού επιπέδου ιατρικές τους υπηρεσίες.

Εξερχόμενος του Νοσοκομείου ο Αρχιεπίσκοπος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, σχετικά με την υπόθεση της ανέγερσης Ισλαμικού τεμένους στην Αττική, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η γνώμη της Εκκλησίας είναι γνωστή εδώ και μήνες. Εκφράζω την διαμαρτυρία μου για το ότι, παρά το γεγονός ότι αυτή τη γνώμη την έχουμε κοινολογήσει σ’ όλο τον κόσμο, ότι δηλ. είμαστε υπέρ της ανεγέρσεως τζαμιού, εξακολουθεί ορισμένη μερίδα του Τύπου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, να δυσφημεί την Εκκλησία και να διαδίδει ότι το τζαμί δεν ανεγείρεται επειδή δεν το θέλει ο Αρχιεπίσκοπος. Δε νομίζετε ότι έχει ξεπεράσει τα όρια της ανεκτικότητας αυτή η κατάσταση;».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδας



ΦΑΙΔΡΟΣ «ΔΙΑΒΟΛΟΛΟΓΟΣ»

Ο αυτοαποκαλούμενος «Διαβολολόγος» Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Henry Ansgar Kelly, επιχειρεί, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας «Press Time», (14/4/2006) να μάς πείσει ότι «ο διάβολος αναφέρεται στη Βίβλο ως ο πρωθυπουργός του Θεού, είναι βοηθός του Θεού και γι’ αυτό έχει επιφορτιστεί με το έργο της δοκιμασίας των πιστών».

Ο καθηγητής, που βρήκε ένα άκρως διαδεδομένο και αποδοτικό τρόπο να πουλήσει το σχετικό βιβλίο του, παραδέχεται πάντως ότι «ο διάβολος υπάρχει σίγουρα. Είναι αιμομικτικός και... κερατάς...».

Σχολιάζοντας την είδηση ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος επισημαίνει ότι «Όλα αυτά είναι ανοησίες. Στην εποχή που ζούμε, όπου κάποιοι καταβάλουν προσπάθεια να κλονίσουν τη Χριστιανική πίστη, βάλουν εναντίον του Θεού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τέτοιες πολεμικές εκδηλώνονται λίγες μέρες πριν από το Πάσχα. Αυτοί που σκανδαλίζονται είναι μόνο οι περιθωριακοί άνθρωποι που δεν έχει φωλιάσει μέσα τους η πίστη».

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Αμβρόσιος τονίζει, με τη σειρά του, ότι «Πρόκειται για ανοησίες που πιστεύουν μόνο όσοι τις γράφουν... Προσπαθούν να πουλήσουν το βιβλίο τους ή μάλλον τα αποκυήματα της φαντασίας τους, ενόψει του Πάσχα, γι’ αυτό κάνουν τα αδύνατα δυνατά να προκαλέσουν το θρησκευτικό αίσθημα των Χριστιανών...».

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ