Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 759, 9 Μαρτίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πνευματική πορεία προς το Πάσχα

Σύγχρονοι έλληνες συνθέτες μελοποιούν σύγχρονους Ορθοδόξους κληρικούς ποιητές

Ξαναζωντανεύουν βυζαντινά μνημεία-θησαυροί της Ημαθίας








Η Θεσσαλονίκη τίμησε
τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πνευματική πορεία προς το Πάσχα

Στην πνευματική προετοιμασία για να φτάσουμε στο Πάσχα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως, όπου τέλεσε την ακολουθία του μικρού αποδείπνου και τη δεύτερη στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας.

«Για να φτάσουμε στο Πάσχα χρειάζεται να κάνουμε έναν αγώνα. Η ακολουθία των χαιρετισμών, τονώνει το πνεύμα μας και δυναμώνει τη ζωή μας. Πριν μπούμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Εκκλησία άρχισε να μας ετοιμάζει με την ανάγνωση Ευαγγελίων, για να μας δείξει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθηθούμε για να νιώσουμε καλύτερα το Πάσχα. Η Ανάσταση είναι το κέντρο τη ζωής μας. Πώς καταλαβαίνουμε αυτήν την προετοιμασία; Αρχίζουμε από την Κυριακή του Ζακχαίου που γνωρίζει τον Ιησού. Μπορεί να κάνουμε πολλές γνωριμίες, συγγενείς και φίλους, αλλά μας χρειάζεται και η γνωριμία με τον Ιησού. Αυτή την γνωριμία πολλές φορές την περιφρονούμε ή δεν της δίνουμε πολύ σημασία, όμως μία ουσιαστική γνωριμία με το Χριστό είναι ένα μεγάλο γεγονός στη ζωή μας. Η γνωριμία μας με τον Χριστό είναι εσωτερικό θέμα. Είναι ζέσταμα ψυχής. Την επόμενη Κυριακή γίνεται σαφές ότι ο άνθρωπος που γνωρίζει τον Ιησού γνωρίζει τον εαυτό του. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίσει κάποιος τον εαυτό του αν δεν αγωνιστεί. Με την παραβολή του ασώτου καταλαβαίνουμε ότι όταν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και γυρίσουμε στον Πατέρα μας, μας δέχεται και μας καλεί να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας, να αφιερώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας για την αγάπη στο συνάνθρωπό. Την επόμενη Κυριακή ακούμε στο Ευαγγέλιο «πείνασα και μου δώσατε κι έφαγα. Δίψασα και μου δώσατε νερό» και λέει ο Κύριος πως αυτός που υπηρετεί κάποιον που υποφέρει είναι σαν να το κάνει στον ίδιο. Αν καταφέρουμε και συγχωρέσουμε αυτόν που μας στενοχώρησε, που μας διέβαλε θα μας συγχωρέσει και ο Πατέρας μας. Αν αγωνιστούμε θα φτάσουμε πιο ψηλά. Θα αποκτήσουμε εσωτερική ζεστασιά. Το Πάσχα που θα έρθει περνώντας από αυτόν τον αγώνα είναι το Πάσχα της Ανάστασης και πρέπει να το επιδιώξουμε». Ολοκληρώνοντας τον λόγο του o Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε η Παναγία να μας δώσει ένα Πάσχα ευφρόσυνο.

Ο προϊστάμενος του Ναού π. Ιωάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στο σημαντικό και σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, επεσήμανε πως το έργο αυτό είναι προσπάθεια όλων των πιστών. «Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα περάσουμε στην απέναντι όχθη του ποταμιού. Εσείς προσφέρετε και εμείς καθοδηγούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Κορυφή σελίδας


Σύγχρονοι έλληνες συνθέτες μελοποιούν σύγχρονους Ορθοδόξους κληρικούς ποιητές

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» παρουσιάζουν μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιερατική Ποίηση, με τραγούδια για φωνή και πιάνο σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, πάνω σε ποίηση σύγχρονων Ορθοδόξων κληρικών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.

Με τον όρο Ιερατική Ποίηση ορίζουμε την ποίηση που γράφουν σήμερα κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Αρχιερείς, ιερείς και μοναχοί). Η ποίηση αυτή δεν είναι κατ' ανάγκην θρησκευτική. Περιέχει τόση θρησκευτικότητα όση και κάθε άλλο ποίημα και χαρακτηρίζεται από την υπαρξιακή κυρίως, θεματολογία. Από την ποίηση αυτή, όπως είναι λογικό, δεν απουσιάζει ο Θεός, αλλά Αυτός νοείται ως αέναη αναζήτηση και ως Ον που νοηματοδοτεί την ύπαρξη και όχι ως κάτι το δεδομένο και μαγικό.

Η Ιερατική Ποίηση δικαιώνει απόλυτα τον στίχο του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη: “Όπου υπάρχει ποίηση, εκεί κι ο Θεός. Την ομορφιά εστιάζει”.

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της Ιερατικής Ποίησης, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση είναι οι: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, ιερομόναχος Συμεών ο Περουβιανός, πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός και οι μακαριστοί Μητροπολίτης Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός και μοναχός Μωυσής ο Αγιορείτης.

Ποιήματα αυτών των ιερέων ποιητών μελοποιούν για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Ανδριόπουλου, οι σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες: Κωνσταντία Γουρζή, Λεωνίδας Κανάρης, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Αλέξανδρος Μούζας, Άλκης Μπαλτάς, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Φίλιππος Τσαλαχούρης και Βασιλική Φιλιππαίου.

Τα μελοποιημένα έργα Ιερατικής Ποίησης ερμηνεύουν οι: Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), Δάφνη Πανουργιά (σοπράνο) και Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος (απαγγελία–τραγούδι).

Η συγκεκριμένη παραγωγή έχει παρουσιαστεί στην Πάτρα, στην μορφή για φωνή και πιάνο (2007) και στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (2010), με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ, υπό τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, 20:00

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Είσοδος ελεύθερη

Κορυφή σελίδας


Ξαναζωντανεύουν βυζαντινά μνημεία-θησαυροί της Ημαθίας

Στο νομό Ημαθίας κάτοικοι και επισκέπτες έχουν την τύχη να συναντούν ορισμένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά, μεταβυζαντινά και οθωμανικά μνημεία των Βαλκανίων. Η ευθύνη της συντήρησης και ανάδειξής τους, μέσω του ΕΣΠΑ, ανήκει στην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η πρόοδος των εργασιών σε ορισμένα από αυτά παρουσιάζεται στην ετήσια Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2014.

Ένα από τα μνημεία που βρίσκονται στο επίκεντρο του επιστημονικού συμποσίου είναι η παλιά μητρόπολη της Βέροιας. Στόχος της 11ης ΕΒΑ, όπως σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αγγελική Κοτταρίδη, είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν ώς το τέλος τους έτους ώστε να αποδοθεί στο κοινό «ένα ζωντανό μουσείο εκπληκτικής ζωγραφικής, αλλά και μια κιβωτός μνήμης όπου αποτυπώνονται κοσμοϊστορικές στιγμές».

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το σύνολο του μνημείου θα αποδοθεί στους επισκέπτες της πόλης, αλλά και στους πιστούς αφού θα επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Αποδίδοντάς το στην πόλη της Βέροιας ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική 'ισορροπία', την ίδια ισορροπία που με συγκινητικό τρόπο αποτυπώνεται στην παλίμψηστη όψη του νάρθηκα, όπου στοιχεία βυζαντινά και όψιμα οθωμανικά ενσωματώνουν αρχαία μαρμάρινα μέλη, πολύτιμα θραύσματα μνήμης της μεγάλης ακμής της πόλης στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, όπως είναι το αρχαίο μαρμάρινο ανάγλυφο όπου μια Νίκη σπεύδει να στεφανώσει την εικόνα του Άμμωνα Δία, σύμβολο απτό της ανοχής και της πολυπολιτισμικότητας που κυριάρχησε και έθρεψε την παράδοση της Ελληνιστικής Οικουμένης» σημειώνει η κ. Κοτταρίδη.

Στα προγράμματα της 11ης ΕΒΑ που ολοκληρώθηκαν εντάσσονται, επίσης, οι εργασίες στον Άγιο Πατάπιο. Η μικρή εκκλησία με τα βυζαντινά θεμέλια και τις αλλεπάλληλες μεταβυζαντινές φάσεις είναι έτοιμη να αποδοθεί και πάλι στους πιστούς με μια πανηγυρική δοξολογία.

Παράλληλα, όμως, οι επισκέπτες της θα ‘χουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο που δημιουργήθηκε δίπλα της και να επισκεφτούν τα ερείπια του επισκοπικού μεγάρου και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής με τα μαρμαροθετήματα και τα πλούσια ψηφιδωτά.

Όσον αφορά στα οθωμανικά σπίτια δίπλα στο Βυζαντινό Μουσείο, οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βρίσκονται στην τελική φάση. Ακόμη, στερεώθηκε η Παναγία η Βαλτεσινή, μια μεταβυζαντινή εκκλησία της Κυριώτισσας που κινδύνευε να καταρρεύσει και συντηρήθηκαν αρκετές εικόνες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη νέα περιοδική έκθεση που σχεδιάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας με θέμα ουράνια πλάσματα και ουράνια ταξίδια.

Επίσης, ξεκίνησαν σωστικές επεμβάσεις στις τοιχογραφίες του Αη Δημήτρη των Παλατιτσίων, μνημείο που, όπως ολόκληρος ο χώρος των Αιγών, περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη αναστήλωσης των πύργων του Κάστρου των Σερβίων, ώστε να αποκατασταθεί η στατική επάρκεια, αλλά και η μορφή του επιβλητικού μνημείου.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, επίσης, η συντήρηση-αποκατάσταση του αρχοντικού της Πούλκως στη Σιάτιστα, ένα εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.

Τέλος, ξεκίνησε η προσπάθεια αποκατάστασης ενός πολύπαθου μνημείου στην Έδεσσα. Πρόκειται για το Χουνκιάρ-τζαμί, που κατασκευάστηκε πιθανότατα στον 16ο αιώνα και το οποίο σχεδόν εξαφανίστηκε εξαιτίας παρεμβάσεων στις δεκαετίες του ’60 και του ’90. Στόχος είναι το κτήριο να αποκατασταθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι που η συνολική εικόνα του να αναβαθμιστεί και συγχρόνως να εξυπηρετηθεί η χρήση του σαν πολυχώρος πολιτισμού.

(φωτογραφία: Παράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Άγιο Πατάπιο της Βέροιας)

Πηγή: www.in.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ