Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 758, 5 Μαρτίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδημία προς Κύριον του Γραμματέως των Συνοδικών Δικαστηρίων

Σειρά συναντήσεων με θέμα τη Νεοβυζαντινή Ζωγραφική

Μυσταγωγικοί Περίπατοι Μάρτιος 2015
Ο ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης
Δείτε έργα του στο eikastikon.grΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκδημία προς Κύριον του Γραμματέως των Συνοδικών Δικαστηρίων

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Γραμματεύς των Συνοδικών Δικαστηρίων Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Γλαρούδης.

Ἡ νεκρώσιμος ἀκολουθία θα τελεσθῇ σήμερον Πέμπτην 5-3-2015 εἰς τὸν ἱερὸν προσκυνηματικὸν Ναὸν ἁγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.

Ὁ Ἀρχιμανδρίτης Κυπριανός, κατὰ κόσμον Κωνσταντῖνος Γλαρούδης τοῦ Ἀντωνίου καὶ τῆς Ναυσικᾶς, ἐγεννήθη ἐν Θεσσαλονίκῃτὴν 14ην Μαρτίου 1969.

Ἔλαβε τὸ ἀπολυτήριον τοῦ 19ου Λυκείου Θεσσαλονίκης τὴν 30ὴν Ἰουνίου 1986.

Ἦτο πτυχιοῦχος τῆς Σχολῆς Γεωτεχνικῶν Ἐπιστημῶν καὶ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΑΠΘ, ὡς ἐπίσης καὶ τῆς Νομικῆς Σχολῆς τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ἐκάρη Μοναχὸς τὴν 2αν Ὀκτωβρίου 1993 εἰς τὴν ἱερὰν Μονὴν ἁγίας Θεοδώρας, λαβὼν τὸ ὄνομα «Κυπριανός. Ἐχειροτονήθη Διάκονος τὴν 3ην Ὀκτωβρίου 1993 καὶ Πρεσβύτερος τὴν 20ὴν Ἰουνίου 1994, καὶ ἐχειροθετήθη Ἀρχιμανδρίτης τὴν ἰδίαν ἡμέραν, ὑπὸ τοῦ Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυροῦ Παντελεήμονος Χρυσοφάκη.

Ὑπηρέτησεν ὡς Διάκονος εἰς τὸν ἱερὸν Μητροπολιτικὸν Ναὸν ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ καὶ Ἐφημέριος-Προϊστάμενος εἰς τὸν ἱερὸν Προσκυνηματικὸν Ναὸν ἁγίων Κυρίλλου καὶ Μεθοδίου.

Ἐπίσης ἀπὸ τὸν Μάϊον τοῦ 1994 ἦτο ὑπεύθυνος τοῦ Γραφείου Νεότητος καὶ Κατηχητικῶν Σχολείων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης καὶ ἀπὸ τὸν Δεκέμβριον τοῦ 2012 Γραμματεὺς τῶν Συνοδικῶν Δικαστηρίων τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

Ἦτο ἐν ἐνεργείᾳ κληρικὸς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπὸ τὴν 3ην Ὀκτωβρίου 1993. Ἀπεβίωσε τὴν 4ην Μαρτίου 2015.

Αἰωνία του ἡ μνήμη.

Κορυφή σελίδας


Σειρά συναντήσεων με θέμα τη Νεοβυζαντινή Ζωγραφική

Ο π. Σταμάτης Σκλήρης, γνωστός εικονογράφος και εικαστικός, επιμελείται πέντε ξεχωριστές συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους και αγιογράφους. Κοινή αφετηρία όλων είναι ότι το έργο τους αντλείται και εμπνέεται από την αρχαία ελληνική και τη βυζαντινή ζωγραφική. Η γνωριμία αυτή θα γίνει με τη βοήθεια ισάριθμων έγκριτων επιστημόνων από τον χώρο της ψυχανάλυσης, που θα αποπειραθούν να «αναγνώσουν» τις αγιογραφίες και το ζωγραφικό έργο των συγκεκριμένων καλλιτεχνών. Τις συναντήσεις πραγματοποιούν οι Εκδόσεις «Πορφύρα» στο Βιβλιοπωλείο του Αρμού, με χορηγό επικοινωνίας το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5.

Το ερχόμενο Σάββατο ο Μάρκος Καμπάνης συνομιλεί με με την ψυχολόγο-ψυχαναλύτρια Βιολέτα Κωνσταντινίδου.

Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε ζωγραφική στο St Martin’s School of Art, στο Λονδίνο. Το 1983 έζησε για έξι μήνες στη Φλωρεντία ζωγραφίζοντας τοπία και μελετώντας τα μουσεία της Ιταλίας. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολείται με τη χαρακτική, τόσο με δικές του δημιουργίες όσο και με τη μελέτη της Αγιορειτικής χαρακτικής παράδοσης. Έχει οργανώσει για το σκοπό αυτό ένα εργαστήριο εκτυπώσεων στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ως εικονογράφος βιβλίων έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις Αρμός, Φοίνικας, Αστήρ, Εκδοτική Αθηνών και άλλες. Στον τομέα της εκκλησιαστικής ζωγραφικής, έχει κάνει τοιχογραφίες σε μονές του Αγίου Όρους, στη Μονή Σινά και αλλού.

Το 1984 συμμετείχε στην ελληνική εκπροσώπηση της 15ης Biennale Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές παρουσιάσεις της Art Athina.

Έχει κάνει πάνω από δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι κυριότερες έγιναν στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα, στην Γκαλερί Χρυσόθεμις, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης, στην Gallery K του Λονδίνου, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών και αλλού.

Το 2010 παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, αναδρομική του έκθεση με θέμα τα έργα πού έκανε σε σχέση με το Άγιον Όρος τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η τελευταία του έκθεση, το 2013 αφορούσε μια σειρά 365 έργων που ζωγραφίστηκαν ένα κάθε μέρα στη διάρκεια ενός έτους.

Στον θεωρητικό τομέα έχει μελετήσει το έργο του Σπύρου Παπαλουκά, επιμελούμενος το βιβλίο Σπ.Παπαλουκάς, Θητεία στον Άθω και έχει οργανώσει την έκθεση Το Άγιον Όρος στην Ελληνική τέχνη, που έγινε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με την Αγιορειτική Πινακοθήκη. www.markoskampanis.gr

Δηλώσεις συμμετοχής: Εκδόσεις Πορφύρα, τηλ. 2130291224, κα Παναγοπούλου Καλλιόπη

Σάββατο, 7 Μαρτίου, 12.00-14.00, βιβλιοπωλείο Αρμός, (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα), προσέλευση: 11:30 π.μ.

Κορυφή σελίδας


Μυσταγωγικοί Περίπατοι Μάρτιος 2015

Με την ευχή και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου φωτίζονται και αναδεικνύονται θησαυροί ένθεης τέχνης, κληρονομιά αιώνων, που στέκονται σιωπηλοί και ταπεινοί, μα συγχρόνως υποβλητικοί και ευλογητικοί, στο ιστορικό κέντρο, στην αρχαία Αγορά, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στα Αναφιώτικα και σε άλλες όμορφες και γραφικές γωνιές της ξεχασμένης Αθήνας.

Μέσα στο θόρυβο της απροσωπίας, στον πανικό της κρίσης και στη φοβικότητα της αφιλίας οι ιστορικοί μνημειακοί ναοί των Αθηνών κομίζουν φως, ελπίδα και ζεστασιά.

Σε ένα μυσταγωγικό ταξίδι κοινωνίας... Σε έναν περίπατο λειτουργικής μετοχής στην πίστη, στην ιστορία, στην τέχνη, στην παράδοση, στον πολιτισμό, στην ομορφιά και στη γοητεία της πόλης

Δείτε το πρόγραμμα Μαρτίου

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ