Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 755, 24 Φεβρουαρίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: «Η προσφορά είναι πολιτισμός»

Εγκύκλιο σημείωμα της Ι. Συνόδου για τον φοιτητή Ε. Γιακουμάκη

Σειρά συναντήσεων με θέμα τη Νεοβυζαντινή Ζωγραφική και τους τρόπους έκφρασής της στη σύγχρονη εικαστική σκηνή
Alexander Schmemann
Η Μεγάλη Σαρακοστή
στη ζωή μαςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: «Η προσφορά είναι πολιτισμός»

«Η ανθρωπιστική προσπάθεια της Εκκλησίας έχει μια βαθιά υπόσταση πολιτισμού. Η προσφορά είναι πολιτισμός», είπε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κατά την επίσκεψή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, επίσκεψη που, όπως είπε ο κ. Νίκος Ξυδάκης «δεν είναι μόνο μέρος μιας εθιμοτυπίας, αλλά και μιας παλαιάς και τιμητικής για μένα φιλίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκε το θέμα της συντήρησης των χριστιανικών και εκκλησιαστικών μνημείων. Ο Υπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησαν ως προς την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της συνεργασίας αρχαιολόγων και μοναχών όπου η αρχαιολογική αξία των μνημείων την καθιστά απαραίτητη. Ο Μακαριώτατος μάλιστα αναφέρθηκε στην πετυχημένη συνεργασία της Εκκλησίας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του υπουργείου στην περίπτωση της περίφημης Μονής του Οσίου Λουκά, που προστατεύθηκε ως μνημείο, ενώ δεν παύει να έχει παράλληλη λατρευτική χρήση.

Κορυφή σελίδας


Εγκύκλιο σημείωμα της Ι. Συνόδου για τον φοιτητή Ε. Γιακουμάκη

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε εγκύκλιο σημείωμα προς όλες τις Μητροπόλεις για την εύρεση του νεαρού φοιτητή Ευάγγελου Γιακουμάκη. Το σημείωμα έχει ως εξής:

Διά τοῦ παρόντος διαπέμπομεν ὑμῖν, συνημμένως, τό ὑπ᾿ ἀριθμ. πρωτ. 3005/2/443η/12.2.2015 ἔγγραφον τῆς Ἑλληνικῆς Ἀστυνομίας, περί ἐξαφανίσεως τοῦ Εὐαγγέλου Γιακουμάκη τοῦ Ἀνδρέου καί τῆς Μαρίας, ἐκ Ρεθύμνου Κρήτης, ἐτῶν 20, φοιτητοῦ εἰς τήν Γαλακτοκομικήν Σχολήν Κατσικᾶ Ἰωαννίνων καί διαμένοντος εἰς τήν φοιτητικήν Ἑστίαν τῆς ὡς εἴρηται Σχολῆς. Διατυπώνεται ὑπόθεσις, ἔκ τινων πληροφοριῶν, ὅτι ἐγκαταβιοῖ πιθανῶς εἴς τινα Ἱεράν Μονήν ἐν Ἑλλάδι.

Ἐπειδή οἱ λόγοι εὑρέσεως τοῦ ἀνωτέρω τυγχάνουν σοβαροί, καί οἱ οἰκεῖοι αὐτοῦ ἀνησυχοῦσι περί αὐτοῦ, παρακαλοῦμεν ὑμᾶς ὅπως, εὐαρεστούμενοι, ἐνεργήσητε τά δέοντα διά τήν διερεύνησιν τῆς πιθανότητος ὁ ἀνωτέρω μνημονευόμενος νά εὑρίσκηται εἴς τινα Ἱεράν Μονήν ἤ Ἡσυχαστήριον τῆς καθ᾿ ὑμᾶς Θεοσώστου Ἐπαρχίας.

Κορυφή σελίδας


Σειρά συναντήσεων με θέμα τη Νεοβυζαντινή Ζωγραφική και τους τρόπους έκφρασής της στη σύγχρονη εικαστική σκηνή

Ο π. Σταμάτης Σκλήρης, γνωστός εικονογράφος και εικαστικός, επιμελείται πέντε ξεχωριστές συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους και αγιογράφους. Κοινή αφετηρία όλων είναι ότι το έργο τους αντλείται και εμπνέεται από την αρχαία ελληνική και τη βυζαντινή ζωγραφική. Η γνωριμία αυτή θα γίνει με τη βοήθεια ισάριθμων έγκριτων επιστημόνων από τον χώρο της ψυχανάλυσης, που θα αποπειραθούν να «αναγνώσουν» τις αγιογραφίες και το ζωγραφικό έργο των συγκεκριμένων καλλιτεχνών. Τις συναντήσεις πραγματοποιούν οι Εκδόσεις «Πορφύρα» στο Βιβλιοπωλείο του Αρμού, με χορηγό επικοινωνίας το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5.

Το ερχόμενο Σάββατο ο π. Σταμάτης Σκλήρης συνομιλεί με τον Ψυχίατρο-ψυχαναλυτή κ. Κώστα Εμμανουηλίδη.

Δηλώσεις συμμετοχής: Εκδόσεις Πορφύρα, τηλ. 2130291224, κα Παναγοπούλου Καλλιόπη

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ