Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 751, 5 Φεβρουαρίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση της Δ.Ι.Σ. σε δημοσιεύματα για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Διάσωση ιερών λειψάνων από σύγχρονο μεγάλο ευεργέτη

Συνέντευξη με τον π. Σταμάτη Σκλήρη για τις συναντήσεις με θέμα:
«η Ψυχανάλυση συναντά τη Βυζαντινή Τέχνη»



ΕΙΔΗΣΕΙΣ



Κορυφή σελίδας





Ο π. Σταμάτης Σκλήρης
μιλά για την αγιογράφηση
του Προφήτη Ηλία Καστέλλας



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Απάντηση της Δ.Ι.Σ. σε δημοσιεύματα για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Συνήλθε χθες, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Φεβρουάριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Επίσης συζητήθηκε η υποβληθείσα από την Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου Έκθεση του Τμήματος Εκκλησιαστικού Καταστατικού Ελέγχου (Τ.Ε.Κ.Ε.), η οποία αναφέρεται επί του διενεργηθέντος διαχειριστικού ελέγχου στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», για το χρονικό διάστημα 1.1.2013 έως 31.12.2013.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την αποστολή συγχαρητηρίου επιστολής στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αχρίδος κ. Ιωάννη επί τη αποφυλακίσει του, εκφράζουσα την χαρά και την ικανοποίησή της για τον τερματισμό της μακροχρονίου περιπετείας του.

Εξ αφορμής δημοσιεύματος του εκκλησιαστικού πρακτορείου romfea.gr περί αποστολής επιστολής του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων στην Εκκλησία της Ελλάδος, η Δ.Ι.Σ. δηλώνει ότι ουδέποτε ελήφθη τοιαύτη επιστολή, καί ουδέποτε ελήφθη απόφαση περί επεμβάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος στα εσωτερικά του Πατριαρχείου.

Κορυφή σελίδας


Διάσωση ιερών λειψάνων από σύγχρονο μεγάλο ευεργέτη

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στη Βουλιαγμένη, η προγραμματισμένη υποδοχή επαναπατρισθέντων ιερών λειψάνων. Πριν από την έναρξη του Μεγάλου Εσπερινού της Εορτής της Υπαπαντής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος κατέθεσε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, αργυρή λειψανοθήκη που περιέχει τα ιερά λείψανα των Αγίων Μηνά του μεγαλομάρτυρος, Χαραλάμπους ιερομάρτυρος, Παντελεήμονος του ιαματικού, Σιλβέστρου πάπα Ρώμης, Παρασκευής της αθληφόρου και Γεωργίου του τροπαιοφόρου. Φέρει εγχάρακτη χρονολογία κατασκευής 1871 και τις μορφές των Αγίων που ανήκουν τα ιερά λείψανα.

Την λειψανοθήκη, που είχε κλαπεί εδώ και πολλές δεκαετίες από παλαιό και ερημωμένο Μοναστήρι της Ηπείρου, εντόπισε στο Βέλγιο και την ενέταξε στην προσωπική συλλογή του, ο μεγάλος ευεργέτης της Μητροπόλεώς μας και κτήτορας του Ενοριακού Ναού της Φανερωμένης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος. Ο κ. Μαρτίνος αφού δήλωσε την λειψανοθήκη στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την προσέφερε στο Ναό για παντοτινή ευλογία των χριστιανών της Βουλιαγμένης.

Την αξιέπαινη πρωτοβουλία του κ. Μαρτίνου και τη σημασία της ανεκτίμητης δωρεάς, εξήραν τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας π. Αλέξιος Ψωΐνος, ο οποίος κήρυξε κατά τον Εσπερινό περί της Εορτής. Στην υποδοχή συμμετείχαν περισσότεροι από τριάντα ιερείς, ενώ ο Ναός ήταν κατάμεστος από εκατοντάδες χριστιανούς, που υπομονετικά στάθηκαν στη σειρά για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα και να λάβουν της ευλογία των αγίων.

Κορυφή σελίδας


Συνέντευξη με τον π. Σταμάτη Σκλήρη για τις συναντήσεις με θέμα:
«η Ψυχανάλυση συναντά τη Βυζαντινή Τέχνη»


Μιλήσαμε με τον π. Σταμάτη Σκλήρη, γνωστό εικονογράφο και εικαστικό, ο οποίος επιμελείται πέντε ξεχωριστές συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους και αγιογράφους. Κοινή αφετηρία όλων είναι ότι το έργο τους αντλείται και εμπνέεται από την αρχαία ελληνική και τη βυζαντινή ζωγραφική. Η γνωριμία αυτή θα γίνει με τη βοήθεια ισάριθμων έγκριτων επιστημόνων από τον χώρο της ψυχανάλυσης, που θα αποπειραθούν να «αναγνώσουν» τις αγιογραφίες και το ζωγραφικό έργο των συγκεκριμένων καλλιτεχνών. Τις συναντήσεις πραγματοποιούν οι Εκδόσεις «Πορφύρα» στο Βιβλιοπωλείο του Αρμού, με χορηγό επικοινωνίας το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5.

Μιλήστε μας για το σκεπτικό αυτών των συναντήσεων;

Η ιδέα να συναντηθούν ζωγράφοι με ειδικούς για τα ψυχικά θέματα και να γίνει μία διερεύνηση του ψυχικού βάθους ενός ζωγραφικού έργου ανήκει στον κ. Δημήτρη Κυριαζή. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για ψυχανάλυση του ζωγράφου, αλλά για διερεύνηση του ψυχολογικού κλίματος και των ιδεών που εκφράζει το ζωγραφικό έργο του δημιουργού. Στην πρόσκληση που θα κυκλοφορήσει σχετικά έχει γραφτεί ότι θα είναι πέντε εκ βαθέων συνομιλίες για το πώς και το γιατί της Τέχνης.

Προσωπικά θεωρούμε ότι η ιδέα είναι πολύ σημαντική και θα βοηθήσει τόσο τους εικαστικούς όσο και τους ψυχαναλυτές. Ωφελημένο φυσικά θα βγει το κοινό, διότι θα μας βοηθήσουν οι συνομιλίες αυτές να ανακαλύψουμε και να ψηλαφήσουμε πράγματα που υπάρχουν σε ένα καλλιτεχνικό έργο, αλλά είναι δυσανάγνωστα, δηλαδή δεν τα αντιλαμβανόμαστε με την πρώτη ανάγνωση του έργου.

Πού ανιχνεύετε σημεία συνάντησης ανάμεσα στη βυζαντινή τέχνη και στην Ψυχανάλυση;

Ως γνωστόν η βυζαντινή ζωγραφική έχει πολύ μεγάλο πνευματικό και ψυχικό βάθος. Είναι μία τέχνη οραματική. Έχει δηλαδή μια ιδιαιτερότητα απέναντι σε άλλες ζωγραφικές παραδόσεις και είναι η ρίζα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Έχει δηλαδή εμπνεύσει και τη ζωγραφική της περιόδου της Τουρκοκρατίας κι επηρεάζει ένα μέρος της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Στην εικόνα τα εικονιζόμενα πρόσωπα φωτίζονται, όπως γνωρίζουμε, από ένα φως όχι φυσιοκρατικό, αλλά ελεύθερο από τους φυσικούς νόμους της οπτικής. Επομένως, μια τέτοια αντίληψη δημιουργεί θετικά αρχέτυπα. Οι εικονιζόμενες υπάρξεις αποδίδονται ζωγραφικά ως φωτεινότητες και όχι ως σκοτεινότητες. Υπάρχει μια διαλεκτική σχέση μεταξύ φωτός και σκοταδιού. Το φως τοποθετείται κεντρικά και το σκοτάδι, δηλαδή ο «προπλασμός», τοποθετείται περιφερικά. Αυτή η φωτεινότητα, η σαφήνεια των γραμμών, η πληρότητα των εικαστικών μορφών, η νοηματοδότηση της ύπαρξης από το φως και η τελική νίκη του φωτός επί του σκότους εμπνέουν τον προσκυνητή της εικόνας σε μια θετική νοηματοδότηση της ύπαρξης, πράγμα του πιστεύουμε ότι αποτελεί πολύ σημαντική διάσταση της ζωγραφικής παράδοσης.

Αυτή η σύνδεση με τη βυζαντινή τέχνη αποτελεί και τον κοινό άξονα για τους συμμετέχοντες δημιουργούς.

Ναι, το κοινό χαρακτηριστικό των κληθέντων να συμμετάσχουν εικαστικών είναι ότι αντλούν την έμπνευση του έργου τους από τη βυζαντινή ζωγραφική παράδοση.

Ο Αλέκος Λεβίδης είναι λόγιος ζωγράφος. Έχει μελετήσει κι έχει γράψει περί της ελληνιστικής ζωγραφικής και είναι ειδικός στη σπάνια τεχνική της εγκαυστικής ζωγραφικής (ανάμειξη των χρωμάτων σε σκόνη με λιωμένη μαστίχα και κερί).

Ο Γιώργος Κόρδης είναι από τους διαπρεπέστερους αγιογράφους κι έχει ζωγραφικό έργο με έντονο ερευνητικό και πρωτότυπο χαρακτήρα.

Αντίστοιχα, ο Μάρκος Καμπάνης ξεκίνησε σαν ζωγράφος με εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τελικά διαμόρφωσε μία ζωγραφική με έντονη επίδραση βυζαντινών στοιχείων.

Ο Κώστας Κωνσταντάντος, τέλος, είναι μουσικός, τραγουδιστής στο μουσικό σχήμα «Encardia» και ζωγραφίζει με έντονη επίδραση των προσωπογραφιών του Φαγιούμ, των ελληνορωμαϊκών και των βυζαντινών εικόνων.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται Σάββατο μεσημέρι, ώρες 12.00-14.00 στο πατάρι των Εκδόσεων Αρμός, Μαυροκορδάτου 11, στις εξής ημερομηνίες:

28 Φεβρουαρίου Εικαστικός: π. Σταμάτης Σκλήρης - Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής: Κώστας Εμμανουηλίδης.

7 Μαρτίου Εικαστικός: Μάρκος Καμπάνης - Ψυχολόγος: Βιολέτα Κωνσταντινίδου.

14 Μαρτίου Εικαστικός: Αλέκος Λεβίδης - Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής: Δημήτρης Κυριαζής.

21 Μαρτίου Εικαστικός: Κώστας Κωνσταντάτος - Ψυχίατρος: Αρετή Σπυροπούλου.

4 Απριλίου Εικαστικός: Γιώργος Κόρδης - Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής: Κώστας Ζερβός

Το ερχόμενο Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι, στην Ελληνική Εταιρεία (Τριπόδων 28, Πλάκα), το κοινό έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει από κοντά με όλους τους εμπλεκόμενους.

Επιμελητές της σειράς είναι ο κ. Δημήτρης Κυριαζής, ο π. Σταμάτης Σκλήρης και η κ. Ίρις Κρητικού, τεχνοκριτικός.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τις Εκδόσεις Πορφύρα, 213 0291224, Καλλιόπη Πανοπούλου.

(στη φωτογραφία έργο του π. Σταμάτη Σκλήρη)

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ