Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 750, 2 Φεβρουαρίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «οι Τρεις Ιεράρχες ένωσαν δύο κόσμους, τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία»

Ο εορτασμός του ιερού Φωτίου

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Η Αγιορειτική Εστία στο Βελιγράδι

«Εφικτή τεχνικά η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα»


Η βράβευση των αριστούχων μαθητών
στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας,
στα ΟινόφυταΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «οι Τρεις Ιεράρχες ένωσαν δύο κόσμους, τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία»

«Να προσέχουμε τις ρίζες μας, γιατί χωρίς αυτές δεν θα έχουμε καρπούς» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Πετραλώνων, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

«Τιμούμε τους Αγίους για να τους ευχαριστήσουμε για όσα προσφέρουν στον κόσμο και στον καθένα από μας, αλλά και να ψηλαφήσουμε τη ζωή τους, για να παραδειγματιστούμε» ανέφερε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε «στο διάβα της ιστορίας βλέπουμε την κοινοτική ζωή που κράτησε όχι μόνο την Εκκλησία, αλλά και τον Ελληνισμό. Οι Τρεις Ιεράρχες γιορτάζονταν χωριστά. Ο καθένας για την δική του προσφορά και τα δικά του χαρίσματα, αλλά εδώ και χίλια χρόνια γιορτάζουμε τους τρεις Αγίους μαζί, για να τιμήσουμε τα γράμματα, τη γνώση, την σοφία».

Ο Αρχιεπίσκοπος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο των Τριών Ιεραρχών και επεσήμανε πως «οι Τρεις Ιεράρχες ένωσαν δύο κόσμους μέσα σε αυτόν τον τόπο, σε αυτήν την πατρίδα, τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Έδωσαν την δυνατότητα να γίνει με σωστό τρόπο η εκμάθηση και η εκκλησιαστική ζωή».

Ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενους σε γονείς και εκπαιδευτικούς τόνισε, πως δε χρειάζεται να μάθουν στα παιδιά τους να τα έχουν όλα, αλλά μόνο τα χρήσιμα. Καλούνται, βέβαια, να σέβονται τα παιδιά τους και να μην διστάζουν να τους ζητούν συγγνώμη, όταν σφάλλουν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «οι Τρεις Ιεράρχες είναι οι ρίζες μας στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία. Και ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να προσέχουμε τις ρίζες μας, γιατί χωρίς αυτές δεν θα έχουμε καρπούς» και ζήτησε από τα παιδιά να μην περιφρονούν τις ρίζες τους, γιατί αυτές θα τους δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουν.

Ευχήθηκε στη συνέχεια οι Τρεις Ιεράρχες να δίνουν σοφία στα παιδιά και στους δασκάλους και ανέφερε πως «υπάρχουν δύο ειδών σοφίες, η κοσμική σοφία που προσφέρουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, η οποία μας χρειάζεται και πρέπει να την αναζητούμε, υπάρχει όμως και η άνωθεν Σοφία, από την πραγματική εκκλησιαστική ζωή. Εκεί που συναντώνται τα δυο είδη σοφίας δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος».

Κορυφή σελίδας


Ο εορτασμός του ιερού Φωτίου

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, θα τιμηθεί, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο εορτασμός θα αρχίσει με Θεία Λειτουργία, στην οποία θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ακολούθως στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται σε χώρους της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στον εφετινό εορτασμό ομιλητής θα είναι ο Ελλογιμώτατος κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Πρεσβεία επ’ Ασσυρίους - Η ανατολική πολιτική του Ιερού Φωτίου», και στη συνέχεια θα διεξαχθεί συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων.

Κορυφή σελίδας


Η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε το πρωί της εορτής των Τριών Ιεραρχών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων στο ιερό Παρεκκλήσιο του Μεγάλου Βασιλείου στη Σιβιτανίδειο Σχολή τεχνών και επαγγελμάτων -στην οποία Πρόεδρος του Δ. Σ. είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Λυκείων, που συστεγάζονται στα κτίρια της Σιβιτανιδείου, για τη ζωή και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών και τα μηνύματα που καλούμεθα να αντλήσουμε στην εποχή μας. Μετέφερε δε σε όλους, διδάσκοντες και διδασκόμενους, τις πατρικές και ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου. Ακολούθησε λιτανεία της ιερά εικόνας των Αγίων εντός των εκπαιδευτηρίων.

Σημειώνεται ότι, με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας «Για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015 … ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα» (α.π. 6474/Δ2 – 15/01/2015).

Έτσι λοιπόν την ημέρα αυτή στους Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Αναγνώσθηκε μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους μαθητές, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Οι Ιερείς νεότητος και τα Στελέχη των ενοριών είχαν φροντίσει να προσφερθεί μικρό κέρασμα και αναμνηστικό στα παιδιά καθώς επίσης και κέρασμα στους εκπαιδευτικούς.

Κορυφή σελίδας


Η Αγιορειτική Εστία στο Βελιγράδι

Συμμετέχοντας στις δράσεις που οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Βελιγράδι, η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Βελιγραδίου Έκθεση φωτογραφίας για το Άγιον Όρος με έργα του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου.

Η Έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Φίλων του Αγίου Όρους Βελιγραδίου σε συνεργασία με την Σερβική Ακαδημία, τον Δήμο Βελιγραδίου και το Ίδρυμα Φίλων της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται 50 φωτογραφίες της περιόδου 1956-2001 εξαιρετικής αισθητικής, αλλά και ενδιαφέροντος ιστορικού και αρχιτεκτονικού, καθώς αναδεικνύουν ένα Άγιον Όρος που δεν υπάρχει πλέον.

Η συνεργασία με το Ίδρυμα Φίλων του Αγίου Όρους, την Ακαδημία και το Δήμο Βελιγραδίου θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με ανταλλαγές καλλιτεχνικές και επιστημονικές με νέα συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη 2015» τον προσεχή Μάιο.

Ήδη από τους φορείς αυτούς λαμπροί επιστήμονες με μεγάλο προσωπικό, ερευνητικό έργο γύρω από το Άγιον Όρος, όπως η Ακαδημαϊκός κα. Mirjana Živojinović και ο καθηγητής κ. Srđan Pirivatrić μετέχουν στα διεθνή Συνέδρια της Αγιορειτικής Εστίας, εισφέροντας πολύτιμες μαρτυρίες για πτυχές της ιστορίας της Μοναστικής Πολιτείας και θα συνεχίζουν να έχουν ουσιαστικές συμμετοχές και στο μέλλον.

Στο μήνυμα του με την ευκαιρία των εγκαινίων, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Γιάννης Μπουτάρης, τονίζει μεταξύ άλλων:

«… Η Θεσσαλονίκη ξεκίνησε μια προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και το 2015 για την στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων και την ανάπτυξη των δεσμών φιλίας που συνδέουν ιστορικά τους Σέρβους και του Έλληνες.

Αλλά και η Αγιορειτική Εστία διατηρεί και αναπτύσσει δεσμούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς με τους φορείς του Βελιγραδίου, τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες και η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα αυτό.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί επιλέξατε τα έργα του αγαπητού συνεργάτη και φίλου της Αγιορειτικής Εστίας Ακαδημαϊκού κ. Παναγιώτη Βοκοτόπουλου, που αναδεικνύουν μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο της ζωής του Αγίου Όρους.

Εκφράζω τις ευχαριστές μου προς τους οργανωτές της Έκθεσης και ειδικότερα στον κ. Πιριβατριτς και την κα. Ζιβοϊνοβιτς για την πρωτοβουλία τους αυτή, αλλά και την πολύτιμη συμμετοχή τους στα Συνέδρια της Αγιορειτικής Εστίας, πάνω σε θέματα του Αγίου Όρους …»

Κορυφή σελίδας


«Εφικτή τεχνικά η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα»

Είναι εφικτή τεχνικά η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Mega, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του ΕΜΠ για τη δωρέαν μελέτη.

O κ. Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην Άρτα, ανέφερε ότι ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο τα κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού και πρόσθεσε πως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα βρεθούν και τα υλικά της γέφυρας για να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Τέλος, επανέλαβε ότι από σήμερα το πρωί αρχίζει η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, με τη βοήθεια και των κλιμακίων μηχανικών του υπουργείου Υποδομών που έχουν μεταβεί απο την Αθήνα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ