Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 75, 18 Απριλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΛΑΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ»

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΠΡΟΪΟΝ ΑΧΑΛΙΝΩΤΗΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΛΑΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ»

Με συγκίνηση, αλλά και εθνικό παλμό, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης (15 – 16/4/2006), για τη συμπλήρωση 180 ετών από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέτας Γιαννάκου, του Υπουργού Αμύνης κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη κ. ά. εκπροσώπων της πολιτικής και του Στρατού, αλλά και πλήθος κόσμου.

Κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδoυλος, επεσήμανε το μήνυμα που έστειλαν οι ηρωικοί Μεσολογγίτες, προς τους Έλληνες όλων των εποχών: «Για άλλη μια φορά, οι Έλληνες απέδειξαν ότι είναι έτοιμοι να θυσιάζονται υπέρ βωμών και εστιών. Είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εξοδίτες σ’ εμάς που δεν αρκεί μόνο να συγκινούμαστε από το παράδειγμά τους, αλλά να διδασκόμαστε και να βλέπουμε τη διαχρονικότητα της συμπεριφοράς των Ελλήνων...

Εάν σήμερα οι άνθρωποι μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα, ποθούν δικαιοσύνη, ισότητα και αγάπη, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αυτά γεννήθηκαν στην Ελλάδα και γονιμοποιήθηκαν στο λόγο του Θεού, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία καλλιέργησε τις αρετές αυτές...

Στις μέρες μας γίνεται ανίερη προσπάθεια η χώρα μας να πάψει να πιστεύει σε ιδανικά και αξίες, γίνεται προσπάθεια να αποχρωματιστεί η δημόσια ζωή του τόπου, προκειμένου η Εκκλησία να βρεθεί στο περιθώριο και οι Έλληνες να απολέσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους συνοδεύουν στην πορεία του χρόνου... Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι λαοί στέκονται όρθιοι ή πέφτουν ανάλογα με την πιστότητα στα πνευματικά τους ερείσματα. Χωρίς αυτά κανείς λαός δε μπορεί αν υπάρξει...»

Στις τελετές τον Μακαριώτατο πλαισίωναν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σταγών & Μετεώρων Σεραφείμ, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης Ανδρέας, Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου Ιερόθεος και Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμάς.

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδαςΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Επισκέψεις ποιμαντικής ουσίας και ευθύνης ενόψει του Πάσχα, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και στο Αναρρωτήριο Πεντέλης (17/4/2006), όπου του δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους ιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και να σφίξει το χέρι των ασθενών και των οικείων τους.

Εξερχόμενος του «Ευαγγελισμού» ο Μακαριώτατος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Εκκλησία είναι παρούσα όλο το χρόνο στα νοσοκομεία, με τους Ιερείς και τις ομάδες των εθελοντών της Αρχιεπισκοπής, οι οποίες κάθε μέρα έρχονται και διακονούν τους ασθενείς. Έρχομαι Χριστούγεννα και Πάσχα και όποτε παρίσταται ανάγκη για να δώσω την ευλογία μου στους ασθενείς και βλέπω πόσο αυτό τους ενισχύει ηθικά προκειμένου ν’ αποκτήσουν την ψυχική διάθεση να βοηθήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Έχουμε αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, γιατρούς οι οποίοι πρωτοπορούν, εν πολλοίς, σε κατακτήσεις της ιατρικής επιστήμης και νοσηλευτικό προσωπικό αφοσιωμένο στα έργα του. Πιστεύω ότι ο τομέας της υγείας είναι λεπτός και ευαίσθητος και ανταποκρίνεται σε μια σημαντική ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου. Εύχομαι όσοι διακονούν τα νοσοκομεία είναι πάντα προσανατολισμένοι στις ανάγκες του πλησίον, με τους καλύτερους ποιοτικούς όρους».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Κορυφή σελίδαςΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη (6/4/2006), στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, εξ αφορμής τόσο της δήλωσης, δια της οποίας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καταδικάζει την γελοιογραφική αναπαράσταση του ιδρυτού της Μουσουλμανικής Θρησκείας, όσο και της απόφασης της Ιεράς Συνόδου να παραχωρήσει 30 στρέμματα στην περιοχή του Σχιστού για την κατασκευή μουσουλμανικού κοιμητηρίου.

Στην επιστολή της η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Μακαριώτατε,
…παρακαλώ επιτρέψατέ μου να εκφράσω την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μου για την απόφαση που έλαβε, τον παρελθόντα Δεκέμβριο, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, να παραχωρήσει έκταση τριάντα (30) στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην περιοχή του Σχιστού, πλησίον του Διαδημοτικού Κοιμητηρίου, για την ίδρυση Μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η Εκκλησία συμβάλλει, καθοριστικώς, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός σημαντικού ζητήματος, ανθρωπιστικής φύσεως και επιδεικνύει, εμπράκτως, κατά τρόπο άμεσο, το ενδιαφέρον της για τους Μουσουλμάνους συνανθρώπους μας. Με τον τρόπο αυτό, αποστέλλει το κατάλληλο μήνυμα, το οποίο αναμένεται να εκτιμηθεί αναλόγως από διαφόρους αποδέκτες.

Ήδη, έχω δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου να ενημερώσουν τις Διπλωματικές μας Αρχές στις Μουσουλμανικές χώρες για το περιεχόμενο της επιστολής σας…».

Κορυφή σελίδαςΠΡΟΪΟΝ ΑΧΑΛΙΝΩΤΗΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

Βαρυσήμαντη συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο Ομότιμος Καθηγητής της Καινής Διαθήκης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Γεώργιος Γαλίτης, σχετικά με το πολυσυζητημένο, τον τελευταίο καιρό, λεγόμενο «Ευαγγέλιο» του Ιούδα.

Ερωτηθείς για τα κριτήρια βάσει των οποίων η Εκκλησία καθόρισε τον Κανόνα των Βιβλίων που συνιστούν την Καινή Διαθήκη, σημείωσε ότι «Τα κριτήρια ήταν η Αποστολική τους προέλευση, η αδιάκοπη παράδοση και αποδοχή τους και η θέση τους μέσα στη ζωή της Εκκλησίας. Μη λησμονούμε, ότι τα Ευαγγέλια δεν είναι για την Εκκλησία όπως οποιαδήποτε άλλα βιβλία. Η Εκκλησία τα θεωρεί θεόπνευστα, γιατί από την αρχή της συγγραφής τους αδιάλειπτα πιστεύει και βεβαιώνει ότι αυτά εκφράζουν απολύτως την πίστη της. Εξ άλλου, γι’ αυτό τα ονόμασε Ευαγγέλια: γιατί περιέχουν και κηρύσσουν το ευ-αγγέλιο, την καλή αγγελία, ότι ο Χριστός είναι ο Θεός που έγινε άνθρωπος για να σώσει τον κόσμο. Η ουσία τους δεν είναι τα ιστορικά στοιχεία που περιέχουν, αλλά το μήνυμα ότι ο Κύριος του κόσμου εισέβαλε στην ιστορία και έγινε άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ριζική αντίθεσή τους με τα γνωστικά ευαγγέλια».

Συμβουλεύοντας τους πιστούς, εξ αφορμής της ανακάλυψης του απόκρυφου αυτού κειμένου, ο κ. Γαλίτης επισημαίνει: «Πρόκειται για μία μεγάλη ανακάλυψη, που, όμως, αφορά μόνο στους ειδικούς, γιατί πλουτίζει τις γνώσεις μας για τους γνωστικούς. Δεν έχει να κάνει με τα γνήσια Ευαγγέλια, με την Εκκλησία, με την χριστιανική πίστη... Εντάσσεται στο πλαίσιο της μυθοπλασίας και χρησιμοποιείται πιθανόν, από ορισμένους, παραμονές του Πάσχα, για άλλους σκοπούς, όπως, πριν ένα – δύο χρόνια, συνέβη με την απίθανη μυθοπλασία του «Κώδικα Ντα Βίντσι» ή παλαιότερα, όταν βρέθηκαν τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, που ήταν όντως η ανακάλυψη του αιώνα, για την οποία είχαν πει τότε πολλοί ότι θίγεται ο Χριστιανισμός. Και τα μεν χειρόγραφα τα τοποθέτησε η επιστημονική έρευνα στη σωστή τους βάση, ο δε Χριστιανισμός παρέμεινε ακλόνητος. Με το ίδιο πρίσμα πρέπει να δει κανείς και το «Ευαγγέλιο» του Ιούδα...».

Κορυφή σελίδαςΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ειδική επιτροπή για την εξέταση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος με τις δύο Θεολογικές Σχολές της χώρας αποφάσισε να συστήσει η Ιερά Σύνοδος.

Σε σχετική επιστολή προς τους Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης π. Γεώργιο Μεταλληνό και Χρήστο Οικονόμου (13/4/2006), η Ιερά Σύνοδος όρισε εκπροσώπους της στην εν λόγω Επιτροπή τους Σεβ. Μητροπολίτες Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγο και Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο.

Κορυφή σελίδαςΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η όξυνση κοινωνικών προβλημάτων όπως η ανεργία, η αύξηση των διαζυγίων, η χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών κ.ά., οδήγησε την Ιερά Σύνοδο να αναθέσει (12/4/2006) σε συγκεκριμένες Συνοδικές Επιτροπές την εξέτασή τους και την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, ανετέθη στην Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της οποίας προεδρεύει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, η μελέτη των θεμάτων της ανεργίας, της διαταράξεως των συζυγικών σχέσεων, που συνιστούν νοσηρά παθογενετικά φαινόμενα της κοινωνίας γενικότερα και των νέων ειδικότερα.

Ανετέθη, επίσης, στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας παιδιού και Δημογραφικού προβλήματος, της οποίας προεδρεύει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, η μελέτη των θεμάτων της αύξησης των διαζυγίων και της εύκολης διάλυσης των νέων κυρίως οικογενειών.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ