Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 749, 29 Ιανουαρίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος για το δυστύχημα στην Πολεμική Αεροπορία

Τρισάγιο για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Οι νέοι σε διάλογο με την Εκκλησία, στη Σιβιτανίδειο Σχολή

Το σύνδρομο της ελληνικής οικογενειακής πολυκατοικίας

Αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες στον 89,5


Η Ιερά Σύνοδος προς μαθητές και δασκάλους

για την εορτή των Τριών ΙεραρχώνΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος για το δυστύχημα στην Πολεμική Αεροπορία

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με επιστολή που απευθύνει στον Αρχηγό του Γ.Ε.Α. κ. Ευ. Τουρνά για τον αδόκητο χαμό των δύο σμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

"Μέ ἰδιαίτερη θλίψη ἐπληροφορήθην τό τραγικό ἀτύχημα καί τήν ἀπώλεια κατά τήν ὥρα τοῦ καθήκοντος, δύο ἐκλεκτῶν Σμηναγῶν τῆς Πολεμικῆς μας Ἀεροπορίας, τοῦ Ἀθανασίου Ζάγκα καί τοῦ Παναγιώτου Λάσκαρη καί ἐπιθυμῶ νά ἐκφράσω τά θερμά μου συλλυπητήρια σέ ἐσᾶς καί τίς οἰκογένειές τους.

Εὔχομαι ὁ Θεός ν΄ἀναπαύει τήν ψυχή τους «ἐν σκηναῖς δικαίων».

Κορυφή σελίδας


Τρισάγιο για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά ετών από την κοίμησή του, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο Α' κοιμητήριο Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


Οι νέοι σε διάλογο με την Εκκλησία, στη Σιβιτανίδειο Σχολή

Έχοντας θεμελιώσει μια αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία του Γραφείου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής και της Σιβιτανιδείου σχολής –στην οποία Πρόεδρος του Δ. Σ. είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος- με την πραγματοποίηση του πανηγυρικού εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στη Σχολή τον Ιανουάριο του 2014, με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου, ξεκίνησε και μία νέα φάση επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, τρεις Κληρικοί της Ι. Αρχιεπισκοπής, ο π. Χρύσανθος Παπαποστόλου, ο π. Αντώνιος Καληγέρης και ο π. Νικόλαος Δουληγέρης, επιλεγμένοι από το Γραφείο Νεότητος, πραγματοποιούν ανοιχτές συζητήσεις με μαθητές των τριών ΕΠΑΛ (1ο, 2ο και 3ο) της Σχολής, πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν στη ζωή, την πίστη, τα οράματα και τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων. Οι νέοι Κληρικοί, θεολόγοι, με εμπειρία στην ποιμαντική των νέων και ευαισθησία στα ζητήματα αυτά, μεταβαίνουν στη Σχολή όχι για να κηρύξουν, αλλά να ακούσουν και να συζητήσουν. Άλλωστε αυτό θέλουν και οι μαθητές, οι οποίοι υποβάλλουν τα ερωτήματά τους, ενδιαφέροντα και δύσκολα ερωτήματα, και οι Κληρικοί απαντούν.

Ο διάλογος πραγματοποιείται με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του σχολικού προγράμματος. Συμμετέχουν και οι καθηγητές στον διάλογο, ο οποίος ξεκίνησε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου και συνεχίζεται. Πολύ σημαντική η συμβολή στην προσπάθεια αυτή του κ. Γεωργίου Κοτονιά, Προέδρυο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων και του κ. Ηλία Κώττη, Λυκειάρχη του 1ου Λυκείου.

Κορυφή σελίδας


Το σύνδρομο της ελληνικής οικογενειακής πολυκατοικίας

Ο Δήμος Χαλανδρίου και οι φορείς της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών: Ίδρυμα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», Γραφείο Νεότητος και Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας συνδιοργανώνουν ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα:

«Το σύνδρομο της ελληνικής οικογενειακής πολυκατοικίας –

Το ζήτημα της συν εξάρτησης στην νεοελληνική οικογένεια: παράμετροι, συνιστώσες, και διέξοδοι από το πρόβλημα.»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ. στο κτίριο των κοινωνικών δομών του Δήμου Χαλανδρίου (οδός Στρ. Παπάγου 7 & Αριστοφάνους).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης και Χριστίνα Γιαννοπούλου και θα θιγούν ενδεικτικά θέματα όπως:

 η υπερπροστασία

 η ενοχή στον γονεϊκό και τον συζυγικό ρόλο

 η νοηματοδότηση της γονεϊκότητας και της συντροφικότητας

 τα όρια στις σχέσεις γονιών – παιδιών και συζύγων

 η επίδραση των προσδοκιών σε γονείς, συντρόφους και παιδιά

 η επίδραση της χαοτικής οικογένειας στην ψυχή των μικρών παιδιών

 η αμφιθυμία της ενηλικίωσης

Με το τέλος των ομιλιών θα επακολουθήσει συζήτηση.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κορυφή σελίδας


Αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες στον 89,5

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τιμώντας τους «Τρεις Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος» παρουσιάζει ολοήμερο αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015.

Το αφιέρωμα αποτελεί μια αναφορά στη ζωή και στο σημαντικότατο έργο των Τριών Ιεραρχών. Αυτοί που χαρακτηρίστηκαν διδάσκαλοι της Οικουμένης διαλέχθηκαν με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και παιδαγώγησαν τους ανθρώπους εμπνευσμένοι από το Άγιο Πνεύμα. Η περί προσώπου διδασκαλία τους εκφράστηκε με το ενδιαφέρον τους για τη σωτηρία του όλου ανθρώπου, σώματος και ψυχής. Αυτό δεν ήταν μια θεωρητική μόνο διδασκαλία, αλλά εκφράστηκε σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της καθημερινότητας. Με μεγάλη επιτυχία φρόντισαν και τις υλικές ανάγκες των συνανθρώπων τους. Ιδιαίτερα ο Μέγας Βασίλειος δημιούργησε τη γνωστή Βασιλειάδα όπου περιέθαλπε πάρα πολλούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μείνει στην Ιστορία ως Μέγας για το κοινωνικό του έργο.

Ειδικότερα, οι εκπομπές του αφιερώματος αναφέρονται σε θέματα, όπως:

Οι Τρεις Ιεράρχες, οι Διδάσκαλοι της Οικουμένης

Η διαλεκτική σχέση των Τριών Ιεραρχών με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Η ομιλία του Μεγάλου Βασιλείου προς τους νέους, όπως αν εξ’ ελληνικών οφέλοιντο λόγων.

Οι Τρεις Ιεράρχες στην εικονογραφία.

Οι Τρεις Ιεράρχες ως παιδαγωγοί.

Η κοινωνική διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών.

Στη Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη του 89,5 στις 23:00 ακούγεται απόσπασμα από το βιβλίο «Η ζωή ενός μεγάλου: Βασίλειος Καισαρείας» του Στυλιανού Παπαδόπουλου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ