Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 744, 15 Δεκεμβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αριστούχος Θεολόγος με εργαλείο τη Νοηματική

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού»

Βάπτιση Πέρση με αναδόχους συνοριοφύλακες

Δώρα στα παιδιά από τον Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κέρκυρα

Ειδήσεις στο ecclesia.gr
με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
σε αποστολή του Μάκη ΑδαμόπουλουΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αριστούχος Θεολόγος με εργαλείο τη Νοηματική

Για πρώτη φορά κωφός Έλληνας φοιτητής αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή και μάλιστα ως πρώτος των πρώτων, με τον μεγαλύτερο βαθμό μεταξύ των αποφοίτων της χρονιάς του. Στην τελετή ορκωμοσίας, που έγινε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτρης Μπουλέρος ορκίστηκε στη νοηματική γλώσσα, έχοντας δίπλα του ως διερμηνέα τον αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη, συνεργάτη της Επιτροπής Διορθοδόξων στην Ιερά Σύνοδο. Είναι ο άνθρωπος που βρέθηκε στο πλευρό του κωφού φοιτητή, διδάσκοντας την ύλη στη νοηματική και προετοιμάζοντάς τον για τις εξετάσεις.

Το γεγονός της επιτυχίας του Δημήτρη αποκτά ιδιαίτερη αξία τόσο για την πρόσληψη της θεολογικής σπουδής από έναν κωφό όσο και για το άνοιγμα του ελληνικού πανεπιστημίου σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Για τον προσωπικό αγώνα του και για τις δυσκολίες του εγχειρήματος μίλησαν στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ο αριστούχος φοιτητής και ο πνευματικός του.

Ο δρόμος για την πρωτιά μόνο εύκολος δεν ήταν για τον Δημήτρη. Οπως αναφέρει ο ίδιος, μεγάλωσε στη Χαλκίδα σε μια περίοδο που η ελληνική περιφέρεια δεν είχε κάνει την παραμικρή προσπάθεια να τον εντάξει στους κόλπους της. Καθώς δεν υπήρχε ειδικό σχολείο για κωφά παιδιά, ο Δημήτρης έπρεπε να μετακινείται στην Αθήνα για να φοιτήσει στο ειδικό σχολείο κωφών του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Κάθε Κυριακή βράδυ έπαιρνε με τη μητέρα του το τρένο από τη Χαλκίδα για να φτάσει στο οικοτροφείο του σχολείου, όπου και παρέμενε έως την Παρασκευή, οπότε έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής.

Ο Δημήτρης πήρε το απολυτήριο του λυκείου, αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό. Είχε επιθυμία για ανώτατες σπουδές. Γράφτηκε στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης, γιατί δεν μπορούσε να κατανοήσει τις διαλέξεις των καθηγητών και κανείς από αυτούς δεν γνώριζε την ελληνική νοηματική γλώσσα για να τον προσεγγίσει. Όμως η επιθυμία για Ανώτατη Εκπαίδευση παρέμενε.

Τότε ο Δημήτρης, έκανε μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα της Θεολογικής, καθώς η Θεολογία ήταν η δεύτερη μεγάλη αγάπη του μετά την Ιστορία. Υπήρχε, όμως, πάλι το πρόβλημα της κατανόησης των παραδόσεων και της ετοιμασίας του για τις εξετάσεις. «Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με την πρόνοια του Θεού» εξηγεί ο πατήρ Ιωάννης, ο οποίος έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη διακονία των κωφών και είναι ένας από τους τέσσερις ιερείς σε όλη την Ελλάδα που γνωρίζει τη νοηματική.

Ο π. Ιωάννης περιγράφει αυτήν την πρωτότυπη εκπαιδευτική διαδικασία: «Ετοίμαζα την ύλη που οι καθηγητές όριζαν στη νοηματική γλώσσα, έκανα ανάλογες σημειώσεις, του δίδασκα την ύλη στη νοηματική και στις εξετάσεις ήταν έτοιμος για να συμμετάσχει. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά υπήρχε δισταγμός από όλους για τα αποτελέσματα. Δεν ξέραμε αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Ομως τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, γιατί όχι απλώς περνούσε τα μαθήματα, αλλά έπαιρνε άριστα. Φτάσαμε δε στο σημείο να διεκδικούμε το άριστα και να μην είμαστε ικανοποιημένοι με κάτι λιγότερο από αυτό, γιατί ξέραμε ότι η προετοιμασία ήταν άριστη» αναφέρει ο ιερέας.

Ως προς την αντιμετώπιση των πανεπιστημιακών δασκάλων, ο π. Ιωάννης αναφέρει: «Οι καθηγητές δοκίμαζαν μεγάλη έκπληξη, γιατί ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν έναν κωφό μπροστά τους. Η έκπληξή τους ήταν μεγαλύτερη όταν τον έβλεπαν να νοηματίζει τις απαντήσεις, όταν τα χέρια του άρπαζαν φωτιά, όταν το πρόσωπό του, όλο του το σώμα δινόταν στη διαδικασία της απάντησης στα θεολογικά ερωτήματα, όσο δύσκολα και αν ήταν. Μάλιστα, κάποιοι καθηγητές βλέποντας την ανταπόκρισή του, ρωτούσαν θέματα που ήταν εκτός ύλης, που απαιτούσαν κρίση, θεολογική κατάρτιση, συνδυασμό γνώσεων και πνευματικών εμπειριών. Εμεναν άφωνοι, όταν ο Δημήτρης απαντούσε σωστά. Δεν θα ξεχάσω την στιγμή που κάποιος καθηγητής μού ζήτησε να του μάθω τη “μαγική” γλώσσα των νοημάτων, καθώς παρακολουθούσε έκπληκτος τον Δημήτρη να θεολογεί με την ψυχή και το σώμα του».

Το όνειρο του Δημήτρη είναι να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στην ορθόδοξη Θεολογία. Παράλληλα, συνεχίζει την εξάσκησή του στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ το μεγάλο χόμπι του είναι να διατηρεί αρχείο εφημερίδων. Καθημερινά παίρνει και διαβάζει το λιγότερο τρεις εφημερίδες, για να έχει ολοκληρωμένη και σφαιρική ενημέρωση. Αυτό τον βοηθά στο να διατηρεί το αναγνωστικό επίπεδό του, να το βελτιώνει και να μαθαίνει κάθε εξέλιξη που συμβαίνει στη χώρα και τον κόσμο. Η σχέση του με τα βιβλία είναι σχέση λατρείας. Τα περιποιείται, τα φροντίζει, τα περιθάλπει με όλη του την αγάπη. Ο πνευματικός του αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης είναι διδάκτορας στην ποιμαντική προσέγγιση των κωφών και, με το παράδειγμα του Δημήτρη, μπροστάρης στη θεολογική κατάρτιση των ατόμων με ειδικές δεξιότητες.

Κορυφή σελίδας


Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού»

Παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ελευθερίου, στον Πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό του Βόλου (14/12), χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο κ. Ιγνάτιος απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, στον κ. Απόστολο Θεμελή, ο οποίος, διακρινόμενος από έμφυτη ταπείνωση και πληθωρική αγάπη, συνέβαλε, ποικιλοτρόπως, στην ανέγερση του Ιερού Ναού, έργο που συνεχίζει, αόκνως, μέχρι και σήμερα.

Για την ζωή και το έργο του κ. Θεμελή μίλησε ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Απόστολος Κόκορης, ενώ ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι «άνθρωποι σαν κι αυτόν είναι ο πλούτος της Εκκλησίας. Σε όλες τις εποχές η Εκκλησία μας στηρίχθηκε σε ανθρώπους θυσίας και προσφοράς… σε μια κρίσιμη εποχή σαν τη σημερινή αποδεικνύεται στο πρόσωπό του πως η χρηστή διαχείριση, η προσφορά και η ανιδιοτέλεια μπορούν να κάνουν θαύματα». Σε άλλο σημείο, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε το εξής παράδοξο: «στην Εκκλησία ξεκινούν τα έργα χωρίς χρήματα και τελειώνουν. Στο κράτος μας ξεκινούν τα έργα με χρήματα και τελειώνουν… τα χρήματα. Ελπίζω και εύχομαι, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χαρίσματα σαν κι αυτά του τιμωμένου να κυριαρχήσουν στους ηγέτες μας. Να ξεπεράσουν την ιδιοτέλεια, την φιλοδοξία και να σταθούν υπεύθυνα απέναντι σ’ έναν λαό που έχει χύσει αίμα και μαρτυρεί καθημερινά. Επιμένω στην ανάγκη συνοχής και ενότητας. Όσο είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε έργα θαυμαστά και σπουδαία. Αν διχαστούμε τότε θα χαθούν όλα. Είναι η κρίσιμη στιγμή για τον τόπο μας. Εύχομαι να μην πάνε χαμένες οι θυσίες, να επικρατήσει η σύνεση και η σοφία, γιατί ο λαός μας αξίζει πολλά. Η ευθύνη ανήκει σε συγκεκριμένα πρόσωπα που μακάρι να φανούν αντάξια των περιστάσεων…»

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Κορυφή σελίδας


Βάπτιση Πέρση με αναδόχους συνοριοφύλακες

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Βατάτζη στο Διδυμότειχο βαπτίσθηκε από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου νεαρός πρώην μουσουλμάνος από την Περσία. Την Κατήχηση είχε αναλάβει ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ζαμπουνίδης και το νεοφώτιστο ανεδέχθησαν εκ της κολυμβήθρας ευλαβείς συνοριοφύλακες, που μετέφεραν προ μηνών στον Επίσκοπό την επιθυμία του προσηλύτου να γνωρίσει το Χριστό. Για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο του Joseph Fadelle «Το Τίμημα» οι παριστάμενοι ξανάζησαν την ιστορία ενός μουσουλμάνου που μεταστρέφεται στο Χριστιανισμό κάτω από σκληρές διαδικασίες, και δόξασαν τον Κύριο πάντων ένεκα…

Το πρωί της ιδίας ημέρας, Κυριακής των Προπατόρων ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρωτής – Διδυμοτείχου. Σχολιάζοντας την ευαγγελική περικοπή του Μεγάλου Δείπνου, μεταξύ των άλλων τόνισε• «…Δεν αρκεί η πρόσκληση του οικοδεσπότη. Χρειάζεται και η εκούσια ανταπόκριση του καλεσμένου. Οπωσδήποτε, σημαντικό ρόλο παίζει η προαίρεση του ανθρώπου. Το «ἀνάγκασον εἰσελθεῖν» δεν αναφέρεται σε κάποιου είδους βία, αλλά στην ενεργοποίηση της προαίρεσης, η οποία συχνά βρίσκεται εγκλωβισμένη στις μέριμνες του βίου και στην καθημερινότητα. Τα χρήματα, τα κτήματα και οι οικογενειακές υποχρεώσεις αποδυναμώνουν τη δύναμη της βούλησης και γίνονται «προφάσεις ἐν ἁμαρτίαις». Όμως, όταν γίνει σωστή ιεράρχηση των πραγμάτων, οι ανθρώπινες ανάγκες μπορούν να τακτοποιηθούν, αλλά και χρόνος για ουσιαστική συμμετοχή στο σωτήριο Δείπνο να βρεθεί… …Μεγάλη σπουδαιότητα παρουσιάζει η παραβολή, εάν συνδεθεί με τη συχνή προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία, στην οποία οι πιστοί συμμετέχουν ως πρόσωπα που διατηρούν προσωπική κοινωνία με το Χριστό και μεταξύ τους. Η εμπροϋπόθετη συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία αποτελεί κορύφωση των διαπροσωπικών σχέσεων. Αντίθετα, η εμπαθής ζωή διαβρώνει τις σχέσεις αυτές και έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή των χριστιανών.»

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη της Τελετής Ορκωμοσίας των αποφοίτων του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, γενομένης παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλεξ. Δερμεντζοπούλου.

Κορυφή σελίδας


Δώρα στα παιδιά από τον Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ματαράγκας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παραβρέθηκε στην Χριστουγεννιάτικη εορτή που πραγματοποίησε το Κατηχητικό σχολείο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρδίτσας. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και συνεχάρη τα παιδιά και τους κατηχητές, καθώς και τους εφημέριους του ως άνω Ιερού Ναού για το πνευματικό έργο που επιτελούν στην δύσκολη εποχή που διερχόμαστε. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα και μοίρασε σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά δώρα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ